Tomas03

XXX.XXX.5.172
Dobrý den,
mám otázku, mám 2 králíkárny venku, situované na východ, uvažuji přemístění do uzavřené místnosti s několika hodinovým větráním denně. A tak zde plánují umístit odpouzovač komárů, abych neměl co do činění s myxomatózou nebo morem.
Co si o tom myslíte ? Mám je tam přestěhovat nebo je radši nechat venku na čerstvém vzduchu?
Děkuji za odezvy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli máte nechat králíky venku či uvnitř záleží na vás.Záleží také na tom,jaké budou mít uvnitř mikroklima.Odpuzovače komárů vám možná pomohou proti MXT,ale proti moru těžko,ten se vyskytuje i v zimě.Daleko lepší je králíky oočkovat.

V podstate má jiva pravdu, ked je dobre vyriešené vetranie je jedno v akej maštali su králikarne. Osobne mám rozdelené králiky cca na polovicu vo vnnútri a pol vonku , ale aj tie su ešte pod prítreškami. Na zimu sa vonkajší chov minimalizuje na 8 klietok, mám svoje roky a tak ma nebaví pakárna meniť 30 misiek zamrzmutej vody... Ono ked má niekto pár králikov vinnej smesky čisto na mäso nie je to až taká tragedia pri úhyne ... dá sa to nahradiť kúpou nových zvierat. No ine je to ked sa chovaťeľ babre s niečím aj pár rokov , kým sa to podarí vyselektovať. Potom je strata takmer nenahradiťeľná a bolestivá... Preto, sa treba pripraviť na všetky varianty, aj ked náhoda je blbec. No a čo na záver, štastie praje pripraveným a negatívnym... pekný večer všetkým.

Mám 70 kotců venku a odchovávám nejvíc přes zimu.

napsal(a):
Mám 70 kotců venku a odchovávám nejvíc přes zimu.
Mám 36klietok, teda polovicu ale okrem králikov mám aj iné chlapské aktivity....

borax
napsal(a):
Tak z toho bych měl noční můry.😀
To už je farma...a při práci ani náhodou.👍👍
Tak do práce chodím také,ale když máte 3 plemena je potřeba nějaká chovná základna,něco na odchovy,něco na výstaváky,ono se to nasčítá a to s tím počtem kotců neustále bojujem.Ani při nejmenším stavu králíků se nedostaneme pod sto.
napsal(a):
Tak do práce chodím také,ale když máte 3 plemena je potřeba nějaká chovná základna,něco na odchovy,něco na výstaváky,ono se to nasčítá a to s tím počtem kotců neustále bojujem.Ani při nejmenším stavu králíků se nedostaneme pod sto.
Tak na to jsem nepomyslel...
Když já dělám jenom"to maso"
Jste o několik levelů výš.
👍Je s tím strašně práce.
Tomas03

XXX.XXX.5.172
Bude tam zhruba 10-20° C a několika hodinové větrání denně

Tomas03
napsal(a):
Bude tam zhruba 10-20° C a několika hodinové větrání denně
Tomas , nie je to dosť velke rozpetie teploty, viete aka je idealna teplota pre králika? Vetranie tam musí byť zabezpečené nonstop a ideálne nie len zhora cez , okno a do prievanu cez dvere ... Nie je to jednoduché a aj v špičkových klimovaných halách čo som osobne videl je s tým problem. Su na to vzorce a prepočty, ale tým vas tu nebudem zaťažovať. Posledná otázka hovorí vam niečo komínový efekt? Asi nie ... Kašlite na to ak to neviete spraviť poriadne, ale nahoda je blbec možno to bude fungovať-
georgi

XXX.XXX.168.114
Mám už pár let králíky umístěné v bývalém chlívku po prasatech v hospodářském stavení. Výhodou jsou menší teplotní výkyvy proti králíkárnám venku .Větrám trvale mimo dny kdy mrzne a nebo jsou venku vedra . Plemenitbu dělám celoročně .
Tomas03

XXX.XXX.5.172
Tak já bych to měl stejně
georgi

XXX.XXX.168.114
Mám kotce v bývalém chlívku po prasatech už několik let a nikdy jsem neměl problém že by samec nechtěl skákat . U samice je vždy trefit říji která se pravidelně opakuje . Spíš bude problém jinde .

Řije králíků není nijak pravidelná,záleží na vnějších vlivech,délka dne a také výživě.Viz článek.
https://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/8722/pripousteni-kraliku-3-vnejsi-vlivy-pusobici-na-reprodukci-kraliku