Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud samice potratí,tak už nic neporodí.Ale s potratem jsem se zacelá léta chovu nesetkala.Zárodky ale mohou odumřít,přestat se vyvíjet.Pak se buď vstřebají nebo se mohou opouzdřit a mumifikovat.

napsal(a):
Pokud samice potratí,tak už nic neporodí.Ale s potratem jsem se zacelá léta chovu nesetkala.Zárodky ale mohou odumřít,přestat se vyvíjet.Pak se buď vstřebají nebo se mohou opouzdřit a mumifikovat.
S dovolením bych upřesnila - vstřebat se může pouze embryo (1. trimestr), mumifikuje plod (2. a 3. trimestr). Ale jinak máte pravdu, potrat je něco jiného než porod.

Birminghem
napsal(a):
Chcel by som sa opýtať že ak samica potratí mladé napr. v 15 dni tak ich dajme tomu porodí o pár dni mŕtve alebo ich môže ešte donosiť a tak ich porodiť mŕtve?
Pokud potratí 15. den, tak už se nemá později co narodit.

Napadlo ma či pán nemyslel na superfetáciu, teda dvojité oplodnenie ?

napsal(a):
Napadlo ma či pán nemyslel na superfetáciu, teda dvojité oplodnenie ?
To mě taky napadlo, ale pán píše o potratu a o mrtvě rozených mláďatech, to není superfetace.

napsal(a):
To mě taky napadlo, ale pán píše o potratu a o mrtvě rozených mláďatech, to není superfetace.
Možno to len pletie , teda pojmy . Ja osobne to beriem takto, že po dvoch týždňoch mu samica porodí,akože pár mladých mrtvoliek a neskôr, že či ešte môže niečo donosiť a porodiť....

napsal(a):
S dovolením bych upřesnila - vstřebat se může pouze embryo (1. trimestr), mumifikuje plod (2. a 3. trimestr). Ale jinak máte pravdu, potrat je něco jiného než porod.
Ano vím,ale chtěla jsem to napsat jednoduše.

napsal(a):
Možno to len pletie , teda pojmy . Ja osobne to beriem takto, že po dvoch týždňoch mu samica porodí,akože pár mladých mrtvoliek a neskôr, že či ešte môže niečo donosiť a porodiť....
To by mohlo být. I když opravdová superfetace je dost vzácná.

napsal(a):
Ano vím,ale chtěla jsem to napsat jednoduše.
Rozumím, já jsem holt puntík. Učím děti pojmy zárodek a plod rozlišovat. Aby nedocházelo k nedorozumění. Viz výše - potrat nebo superfetace.

A otázka : Kedy ide o potrat a kedy je to porod mtveho plodu? A ako to rozozná laik?
napsal(a):
To by mohlo být. I když opravdová superfetace je dost vzácná.
Ano je vzácná a ve svém chovu jsem se s tím setkal dvakrát.
No vždy to dopadlo dobře.
Myslím, že když samice potratí rozhodně je něco špatně.
Už bych ji znovu nepřipouštěl a pořídil jinou.
Někdy se občas něco nevydaří..je to sice velmi zřídka, ale stává se to.

Samica môže kľudne potratiť aj po očkovaní, mám to z vlastnej praxe... No a minulý rok sa mi okotila samica v prvom vrhu 8ks a tie nechala na zemi uchladnúť! Asi o týždeň v peknom hniezde jedno mladé... O to sa postarala a je z neho riadny chovný samec .

napsal(a):
A otázka : Kedy ide o potrat a kedy je to porod mtveho plodu? A ako to rozozná laik?
Potrat je definován jako vypuzení neživotaschopného plodu - časově u různých druhů zvířat pochopitelně jinak, odvíjí se od délky gravidity. Porod je ve fyziologickém termínu, někdy holt dojde ke komplikacím a narodí se mládě mrtvé. Laik rozezná, pokud si vede záznamy o připuštění. Případně podle vizáže plodu - nemá srst, otevřené oči... - ale zase záleží na druhu zvířete.

napsal(a):
Potrat je definován jako vypuzení neživotaschopného plodu - časově u různých druhů zvířat pochopitelně jinak, odvíjí se od délky gravidity. Porod je ve fyziologickém termínu, někdy holt dojde ke komplikacím a narodí se mládě mrtvé. Laik rozezná, pokud si vede záznamy o připuštění. Případně podle vizáže plodu - nemá srst, otevřené oči... - ale zase záleží na druhu zvířete.
Takže pán to nerozoznal si myslím... Nakoniec je to jedno, diskusia ho už aj tak nezaujíma a takých je tu veľa.

borax
napsal(a):
Ano je vzácná a ve svém chovu jsem se s tím setkal dvakrát.
No vždy to dopadlo dobře.
Myslím, že když samice potratí rozhodně je něco špatně.
Už bych ji znovu nepřipouštěl a pořídil jinou.
Někdy se občas něco nevydaří..je to sice velmi zřídka, ale stává se to.
Tak já bych jeden potrat tolerovala, ale je to věc názoru.

Musím říci,že skaskám o dvojí březosti nevěřím,jelikož to není tak jednoduché.Aby mohla samice zabžeznout po druhé,musí být embrya v jedné děloze a to při větším počtu není pravděpodobné.
MvDr Vavrouch Chovatel 5/2011 z obsáhlého článku jen několik citací."V odborné literatuře se výskyt superfetace předpokládá ve vyjímečných případech u všech domácích zvířat.Já sám jsem se v praxi s tímto jevem nikdy u domácích zvířat nesetkal, a to ani u králíků, kde jsou pro to na reprodukčních orgánech samic nejvhodnější morfologické a fyziologické předpoklady.Ojedinělé sdělení chovatelů nebylo průkazné."
"Jestliže během gravidity dojde vyjímečně na některém vaječníku, zpravidla na opačné straně než je žluté tělísko a než tedy došlo ke graviditě, k dalšímu dozrání Graafova folikulu a k ovulaci, může dojít po připuštění k oplodnění dalšího vajíčka či vajíček a tím i k další březosti.K tomu však musí být splněny ještě další podmínky, a to především stejnostranná část dělohy musí být volná, neobřezlá, jinak by spermie při eventuálním připuštění nemohly proniknout přes dělohu do vejcovodu k vajíčku.Je jasné, že tato podmínka může být splněna tím spíše, čím menší je počet dosud usídlených embryí v děloze.U samice králíka jsou sice pro další březost vytvořeny příznivé morfologické předpoklady, ale ztěžuje ji přítomnost početnějších zárodků, které proto mohou být v obou částech dělohy.Mnohem příznivější je v tomto směru situace u zajíců, kde předpokládáme obdobné anatomické utváření dělohy, ale plodnost je podstatně nižší.Její průměr se udává 2, 35 mláďat na vrh.Už to samo ukazuje na významný podíl vrhů o jednom mláděti a tím i jistotu obsazení jen jedné části dělohy.Pokud se týká možnosti odchovu mláďat po superfetaci, je u zajíců, zejména při vrzích jednotlivých mláďat, která se rodí vidoucí a osrstěná a jsou schopná krátce po porodu samostatného pohybu, přežití obojích mláďat pravděpodobnější, zvláště vezmeme-li v úvahu, že rozdíl věku je většinou do týdne.".
Mne sa to nestalo chcel som to vedieť len z teoretického hľadiska a čo sa týka toho slova pôrod tak som nevedel nájsť iné slovo ktoré by pomenovalo (proces pri ktorom výjdu mŕtve mláďatá z tela matky po potrate). Moju otázku ste trochu zle pochopili chcel som len vedieť že ak by samica potratila napr. V 15 dní dajme tomu že sa udrela alebo tak a chcel som vedieť len to že či tie mŕtve mladé z nej vyjdu do niekoľkých dní alebo ich môže ešte v tele nosiť mŕtve až dajme tomu do tých 30 dní

Birminghem
napsal(a):
Mne sa to nestalo chcel som to vedieť len z teoretického hľadiska a čo sa týka toho slova pôrod tak som nevedel nájsť iné slovo ktoré by pomenovalo (proces pri ktorom výjdu mŕtve mláďatá z tela matky po potrate). Moju otázku ste trochu zle pochopili chcel som len vedieť že ak by samica potratila napr. V 15 dní dajme tomu že sa udrela alebo tak a chcel som vedieť len to že či tie mŕtve mladé z nej vyjdu do niekoľkých dní alebo ich môže ešte v tele nosiť mŕtve až dajme tomu do tých 30 dní
Zle pochopili - protože porod a potrat není totéž. Ale už chápu - pokud se jedná o potrat, plody odcházejí cca do tří dnů od nějakého podnětu (třeba ten úder). Kdyby je nosila do těch 30 dnů, tak je to normální porod. Ale jenom čistě teoreticky, protože v tomto případě by samice nejspíš uhynula dřív na sepsi (mrtvé plody by se v ní rozložily).

napsal(a):
Zle pochopili - protože porod a potrat není totéž. Ale už chápu - pokud se jedná o potrat, plody odcházejí cca do tří dnů od nějakého podnětu (třeba ten úder). Kdyby je nosila do těch 30 dnů, tak je to normální porod. Ale jenom čistě teoreticky, protože v tomto případě by samice nejspíš uhynula dřív na sepsi (mrtvé plody by se v ní rozložily).
Dobre dajme tomu ,že samica v normálnom termíne porodí mrtve mlaďatá ... Tak to nie je ani teoreticky normálny porod, že ?No a ked už by sa stal extrem je celkom možné, že sa mrtvy plod / plody mumifikuju, alebo vstrebu a nemusii ani dostať sepsu... Týmto sme myslím rozobrali všetky možné varianty a kto tomu porozumie môže si dať Panáka...

napsal(a):
Dobre dajme tomu ,že samica v normálnom termíne porodí mrtve mlaďatá ... Tak to nie je ani teoreticky normálny porod, že ?No a ked už by sa stal extrem je celkom možné, že sa mrtvy plod / plody mumifikuju, alebo vstrebu a nemusii ani dostať sepsu... Týmto sme myslím rozobrali všetky možné varianty a kto tomu porozumie môže si dať Panáka...
Pokud porodí ve fyziologickém rozmezí, je to porod. I když je plod mrtvý. Nevím, co si představujete pod pojmem normální porod. Plod se vstřebat nemůže. Může mumifikovat a pak sepse nehrozí - nechtěla jsem to komplikovat. Původně jsme se zamotali v pojmech porod, potrat a superfetace. A asi se ztrácíme pořád.
napsal(a):
Můžu se zeptat, když už tedy samice potratí a mláďata se odpouzdří a mumifikují, zůstanou v samici, nebo je ,,porodí´´, vytlačí, když už jsou tedy mrtvá?

Mája králík
napsal(a):
Můžu se zeptat, když už tedy samice potratí a mláďata se odpouzdří a mumifikují, zůstanou v samici, nebo je ,,porodí´´, vytlačí, když už jsou tedy mrtvá?
Stalo se mě u dvou samic,že zárodky odumřely a mumifikovaly se.Zůstaly v děloze,samice jsem musela zabít.
Pokud potratí,ale s tím jsem se nesetkala,tak v ní nezůstanou.
napsal(a):
Stalo se mě u dvou samic,že zárodky odumřely a mumifikovaly se.Zůstaly v děloze,samice jsem musela zabít.
Pokud potratí,ale s tím jsem se nesetkala,tak v ní nezůstanou.
Mně se letos "zadařilo" a jedna samice mi porodila 29. den - 4 králíčata byly poraněné (pokousané), zbylé 4 byly malé a roztahané po kotci. Hnízdo prakticky nebylo, ty poraněné jsem utratil hned, zbylé jsem uložil na jedno másto, ale do rána byly do rána tuhé. Stalo se v květnu, v neděli ve dne - krátce po poledni - všude byl klid, u samice to byl 3. vrh, normálně rodila 32-33. den a v noci. Asi by se to dalo označit jako potrat.
Připustil jsem jí hned 2. den a pak vrhla v obvyklém termínu, mláďata uložila do hnízda a bez potíží vychovala.
Ale stalo se mi to taky poprvé za více než 40 let.

Štefan1
napsal(a):
Mně se letos "zadařilo" a jedna samice mi porodila 29. den - 4 králíčata byly poraněné (pokousané), zbylé 4 byly malé a roztahané po kotci. Hnízdo prakticky nebylo, ty poraněné jsem utratil hned, zbylé jsem uložil na jedno másto, ale do rána byly do rána tuhé. Stalo se v květnu, v neděli ve dne - krátce po poledni - všude byl klid, u samice to byl 3. vrh, normálně rodila 32-33. den a v noci. Asi by se to dalo označit jako potrat.
Připustil jsem jí hned 2. den a pak vrhla v obvyklém termínu, mláďata uložila do hnízda a bez potíží vychovala.
Ale stalo se mi to taky poprvé za více než 40 let.
29. den není potrat,ale normální porod.U vícečetných vrhů se to může stát.Obzvláště za teplého počasí.Už jsem se s tím párkrát setkala,ale nikdy ne v zimě.Mladý normálně přežili.
napsal(a):
29. den není potrat,ale normální porod.U vícečetných vrhů se to může stát.Obzvláště za teplého počasí.Už jsem se s tím párkrát setkala,ale nikdy ne v zimě.Mladý normálně přežili.
Pak je otázkou, co se považuje za potrat.
Tady to bylo:
- vrh ve dřívějším termínu - u této samice 29. den namísto obvyklého 32.-33. dne
-mláďata byly malé a slabé - 8 nepovažuji za vícečetný vrh, ostatně v tom následujícím jich měla taky 8
- vrh probíhal v neobvyklou dobu - prakticky v poledne namísto obvyklé noci, či nad ránem
-neobvyklé chování samice - nepostavila hnízdo a ani dál se o mladé nestarala, byly roztahané po celém kotci a navíc 4 byly poraněné (což se nestalo ani u předešlých ani u následujícího vrhu)
-o žádných rušivých faktorech nevím - v neděli se u nás nesmí ani provádět hlučné činnosti, v poledne byl opravdu klid a celé to proběhlo někdy mezi cca 11:30 a 14:30
Takže můžeme tomu říkat předčasný porod (neživotaschopných anebo málo životaschopných mláďat) anebo potrat. Normální porod to u této samice určitě nebyl, byť se vleze do obecně udávaného rozmezí délky březosti 28-35 dní.
georgi

XXX.XXX.118.61
Záleží jestli mláďata byli po stejném samci ?

Štefan1
napsal(a):
Pak je otázkou, co se považuje za potrat.
Tady to bylo:
- vrh ve dřívějším termínu - u této samice 29. den namísto obvyklého 32.-33. dne
-mláďata byly malé a slabé - 8 nepovažuji za vícečetný vrh, ostatně v tom následujícím jich měla taky 8
- vrh probíhal v neobvyklou dobu - prakticky v poledne namísto obvyklé noci, či nad ránem
-neobvyklé chování samice - nepostavila hnízdo a ani dál se o mladé nestarala, byly roztahané po celém kotci a navíc 4 byly poraněné (což se nestalo ani u předešlých ani u následujícího vrhu)
-o žádných rušivých faktorech nevím - v neděli se u nás nesmí ani provádět hlučné činnosti, v poledne byl opravdu klid a celé to proběhlo někdy mezi cca 11:30 a 14:30
Takže můžeme tomu říkat předčasný porod (neživotaschopných anebo málo životaschopných mláďat) anebo potrat. Normální porod to u této samice určitě nebyl, byť se vleze do obecně udávaného rozmezí délky březosti 28-35 dní.
Já bych taky použila termín předčasný porod = mláďata méně životaschopná, s velkou pravděpodobností přežijí při zvýšené péči člověka. Potrat = mláďata neživotaschopná, i kdyby se chovatel stavěl na hlavu.

georgi
napsal(a):
Záleží jestli mláďata byli po stejném samci ?
Může být.

Mně tedy samice rodí v různou dobu ne jenom v noci.Nikdy jsem to neřešila.
Zrovna tak se stane,že samice neudělá hnízdo,mláďata se narodí mrtvá.Vždyť se to stává i u jiných zvířat i u lidí,tak proč bych měla hledat nějaké vnější příčiny.
georgi

XXX.XXX.118.61
Zkuste znovu připustit , v případě stejného výsledku samici vyřadit .