Dominika_varešová

XXX.XXX.212.110
Dobrý den,
králičinou jsem absolutně nepolíbená, takže se zkušeným omlouvám za hloupý dotaz - ten zní, co je to za plemeno? Je to nějaký kříženec?
Děkuji, Magda.
ančovička1
napsal(a):
Krizenec..sede videnaky jsem chovala, jsou jini..
Může být.
Zajímalo by mne, podle čeho soudíte. Já je nemám "v oku", ale z výstav si zhruba pamatuji, že jsem vídával 2 odstíny - jeden více do šeda (asi jako ten obrázku), druhý měl trochu více "ohnivé" barvy, nebo byl víc do červena. Stavba těla mi celkem sedí. (prostě trochu jiný - živější odstín). Vyjádřuji se laicky, nikdy jsem "organizovaně" nechoval.
Dominika_varešová
napsal(a):
Dobrý den,
králičinou jsem absolutně nepolíbená, takže se zkušeným omlouvám za hloupý dotaz - ten zní, co je to za plemeno? Je to nějaký kříženec?
Děkuji, Magda.
Podle bobků bych řekl, že jde o křížence a ten chleba na menší kousky, aby nu to nepořezalo hubu.
Dominika_varešová
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji, Magda.
Každopádně je to kříženec a může to být kříženec čehokoliv a to i vícenásobní. Nasvědčuje tomu bílá brada a bílý lalok. také proužek na noze. Mně vycházelo podobné zbarvení ( u několika kusů) křížením tmavookých tmavě zbarvených s červenookým bíle zbarveným. A právě ten bílý podbradek by mohl nést potomek meklenburského a mohutnost hlavy novozélandského. Ale to může být jenom první dojem z fotografie a skutečnost je třeba úplně jiná.
Ja davam..asi dvakrat tydne..suchy chleba,na jednoho pul krajice, nekdy pul housky,nejradsi maji sypanou seminky,asi sezam,len..a posolenou😁..jen zasustim papirovou taskou,ve ktere je nesu a uz trhaji pletivo dvirek, pritom maji plna krmitka😀..a ten rachot z kralikarny potom😁!
Nikdy zadne travici problemy nebyly..
Ale to se bavime o kralikach dospelych..s malickymi bych byla opatrnejsi, ale take obcas dostanou kousek rohliku😀
Já to dávám z tradice. Vyrostl a chovat králíky jsem začal v době, kdy se obilí shánělo, ne kupovalo. A u nás se nějak sehnalo trochu pšenice pro slepice, někdy pytel ječmene. Slepice měly přednost, protože nosily vejce. Králící byly v létě na zeleném, v zimě na seně a řepě. A jako jediný zdroj jádra byly zbytky chleba a pečiva z domácnosti, případně sousedů.
Teď už není problém koupit kvalitní ktmivo, ale byl jsem naučený, že chleba a pečivo se nevyhazuje a tak ho usuším a zkrmuji. Z naší domácnosti minimálně, ale dostanu i od kolegů, kde často den staré rohlíky se už nejí, protože jsou staré a chleba podobně.
Ale k tématu - podobně jako u Ančovičky, není to základ krnné dávky, jenom zpestření a podávám ho příležitostne a v malém množství. Králičatům chleba raději vůbec, když tak jenom rohlíky. A podávám to po hlavním krmení. Večer nakrmím normálně a pak za 2 hodinky dojdu a podám ještě nějaké to sušené pečivo.
Nikdy jsem nekupoval "krmné pečivo a chleba" - je to vždy zužitkování zbytků z domácnosti a dělí se o to se slepicemi, kde to je taky jenom zpestření.
horal
napsal(a):
Ještě bych se vrátil k tomu chlebu. Rád bych udělal malou anketu. Proč podáváte, nebo proč nedáváte pečivo králíkům. Ti co jsou tady delší dobu můj názor na chleba asi znají, ale já bych chtěl znát názor více chovatelů. Na toto téma založím nové vlákno.
Pečivo nedávám dávám jim na okus větvičky jablově.
V pečivu je hodně cukru a podle mě je zbytečné dávat.