Cuy - zpracování

Plemeno není v seznamu
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.2.2021 17:21
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

Ahoj,
dneska jsem poprvé zabíjel něco většího, než je akvarijní rybička. kill byl v pořádku, myslím, že utrpení bylo jen na mé straně a to ješte pouze lehké a psychického rázu:) zabito, podříznuto, vykrveno, tam nebylo co vymýšlet, pak jsem postupoval tak, jak jsem viděl na zabíjačce, tj. do lavoru horká voda, chvilku okoupat a pak škubat a tím se dostávám k zásadní otázce tohoto vlákna: je na to nějaký fígl, nebo jsem to opařil málo, ale zbylo mi tam spousta jemňounkejch chloupků, který jsem pak složitě holil víceméně ostrým nožem, což byla pakárna a do budoucna bych to raději udělal nějak lépe /stahovat nechci, pokud ta kůže bude dobrá, což doufám bude:)/. takže pokud by někdo věděl, co jsem udělal blbě, byl bych vděčný za radu:)
Jinak pokud by to někoho zajímalo, zabíjel jsem dva kluky, narozené 21.3.2020, krmeno jen trávou a zeleninou, v zimě seno, dýně i se semeny, gigant, siláž, okrajky z mrkve, brambor a tak, žádně granule, žádné zrní. osm čtvrtek s kůží /a pár chlupama:)/ dalo 1,5kg masa. Vím, že je to hodně málo, ale morčata mám spíš kvůli tomu, aby mi měnily trávu na hnůj, což skvěle dělají.

27.2.2021 20:46
bodlinka

XXX.XXX.36.220

já to stahuju jak králíka.

27.2.2021 21:32
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

to já o vás samozřejmě dávno vím, že vám kůže nechutná:) já bych jí ale rád zkusil, takže mě zajímá, jak dostat co nejlíp chlupy pryč, nejspíš jsem málo opařil, bál jsem se, abych to neuvařil, holt první zabíjačka, no...

27.2.2021 21:36
bodlinka

XXX.XXX.36.220

ClitoLynx napsal(a):
to já o vás samozřejmě dávno vím, že vám kůže nechutná:) já bych jí ale rád zkusil, takže mě zajímá, jak dostat co nejlíp chlupy pryč, nejspíš jsem málo opařil, bál jsem se, abych to neuvařil, holt první zabíjačka, no...

možná jste to měl opravdu nedopařené, mně šly teda chlupy vždycky dolů normálně. ale to jsem dělala jen párkrát.

27.2.2021 21:44
Š720

XXX.XXX.250.229

A čo tak opáliť ohňom ako prasa.

27.2.2021 22:26
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

Š720 napsal(a):
A čo tak opáliť ohňom ako prasa.

díky, taky mě to napadlo, bohužel jsem měl k dispozici jen zapalovač a to jsem rovnou zavrhl:) ale napříště to vyzkouším

27.2.2021 22:29
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

bodlinka napsal(a):
možná jste to měl opravdu nedopařené, mně šly teda chlupy vždycky dolů normálně. ale to jsem dělala jen párkrát.

nalil jsem do lavoru vodu z rychlovarky a chvíli tam s ním točil, akorát jsem to nikdy předtím nedělal, tak jsem měl strach, abych to nepřehnal...jak dlouhé koupání byste doporučila?

27.2.2021 23:06
bodlinka

XXX.XXX.36.220

ClitoLynx napsal(a):
nalil jsem do lavoru vodu z rychlovarky a chvíli tam s ním točil, akorát jsem to nikdy předtím nedělal, tak jsem měl strach, abych to nepřehnal...jak dlouhé koupání byste doporučila?

no to je jasný, já jsem měla v kastrolu normálně vařící vodu

jak slepici, to by vám taky nešlo oškubat ve studený vodě v lavoru

28.2.2021 06:45
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

bodlinka napsal(a):
no to je jasný, já jsem měla v kastrolu normálně vařící vodu

jak slepici, to by vám taky nešlo oškubat ve studený vodě v lavoru

tak studená voda by mě nenapadla:) příště zkusím ten plamen, propanbutanovou flašku i hořák si dokážu půjčit, tak snad to vychytám k plné spokojenosti.

btw, všechny holky si nechávám do chovu, koupil jsem k nim samce i s dopravou za 1300, vyrostl krásně, ale nějak se nemá ke skoku, je to u morčat běžná věc, kor u těch "s PP"? tlustej není, jinak se má hezky k světu, jako ostatně všechna morčata, co tu mám, jen holt holky co jsou s ním se nechtěj kulatit:( dal by se případně nějakej kluk, kterého neplánujete do chovu, ale je ho škoda sežrat, sehnat od vás?

28.2.2021 07:05
bodlinka

XXX.XXX.36.141

ClitoLynx napsal(a):
tak studená voda by mě nenapadla:) příště zkusím ten plamen, propanbutanovou flašku i hořák si dokážu půjčit, tak snad to vychytám k plné spokojenosti.

btw, všechny holky si nechávám do chovu, koupil jsem k nim samce i s dopravou za 1300, vyrostl krásně, ale nějak se nemá ke skoku, je to u morčat běžná věc, kor u těch "s PP"? tlustej není, jinak se má hezky k světu, jako ostatně všechna morčata, co tu mám, jen holt holky co jsou s ním se nechtěj kulatit:( dal by se případně nějakej kluk, kterého neplánujete do chovu, ale je ho škoda sežrat, sehnat od vás?

to není normální. může být neplodný.

28.2.2021 07:27
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

bodlinka napsal(a):
to není normální. může být neplodný.

dal jsem mu ještě jednu šanci, pak na něm nerad vyzkouším ten plamen...dražší maso ještě nejed ani Pornlajch

2.3.2021 06:40
horal

XXX.XXX.13.26

Nejlepší je strčit morče na chvilku do hrnce s vařící vodou, anebo když používáte tu rychlovarnou, tak lít rovnou na něj a postupně ho celého polít. Stejně ale takové jemné chloupky zůstanou. Na opálení stačí pak horkovzdušná pistole, poté namočit do studené vody a nožem (ostrou hranou) oškrabat. Já jsem používal skleněný střep. Je třeba dávat pozor aby se s nim neřízlo. To vše se ale dělá s nevyvrženým. Vyvrhuje se až po tom co je celé očištěné. Já to nikdy nikde neviděl a inspirovali mne zabijačky prasat které se nás dělali tímto způsobem. Z počátku jsem porážel jenom velké, starší vyřazené kusy a stahování bylo tak pracné, že bych měl dříve hotovou ovci než morče. Proto jsem je pak pařil. U mladých je ale stahování jednoduché. to jde kůže pěkně. No ale když je ta půlka v pekáči, přece jenom s tou kůží vypadá, že je tam kus masa.

2.3.2021 13:55
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

horal napsal(a):
Nejlepší je strčit morče na chvilku do hrnce s vařící vodou, anebo když používáte tu rychlovarnou, tak lít rovnou na něj a postupně ho celého polít. Stejně ale takové jemné chloupky zůstanou. Na opálení stačí pak horkovzdušná pistole, poté namočit do studené vody a nožem (ostrou hranou) oškrabat. Já jsem používal skleněný střep. Je třeba dávat pozor aby se s nim neřízlo. To vše se ale dělá s nevyvrženým. Vyvrhuje se až po tom co je celé očištěné. Já to nikdy nikde neviděl a inspirovali mne zabijačky prasat které se nás dělali tímto způsobem. Z počátku jsem porážel jenom velké, starší vyřazené kusy a stahování bylo tak pracné, že bych měl dříve hotovou ovci než morče. Proto jsem je pak pařil. U mladých je ale stahování jednoduché. to jde kůže pěkně. No ale když je ta půlka v pekáči, přece jenom s tou kůží vypadá, že je tam kus masa.

díky za reakci, v podstatě tak nějak jsem to dělal, až na to opalování na konci, ale upřímně...při jídle to chmýří vůbec není znát, jen to blbě vypadá. když jsem to měl ve čtvrtkách, tak jsem zvažoval, jestli tu kůži nesundat, ale rozhodl jem se, že na to je kdyžtak čas i po upečení, kdyby se to nedalo...a nelituju, kůže mi chutnala a jak říkáte, bez ní by se ten kousek k jídlu o dost zmenšil:)

Přidejte reakci

Přidat smajlík