georgi

XXX.XXX.168.114
kontejnery na bioodpad třeba ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

viu
napsal(a):
Tak jsem to dohledala
Na druhou stranu - ze zdravotního a hygienického hlediska mi to dává smysl. Ono vlastně každý, kdo chová zvířata, má skladování a odvoz hnoje vyřešený. Teda měl by mít.

viu
napsal(a):
Máme 3 kompostery, ale zadavatel nejspíš nemá.
Proto přišel pro radu.
Jeste bych zkusila zemědělce. Mívají velká hnojiste a většinou jim nevadi, když prihodite/ po domluvě.
Jo, to by šlo. My jsme taky nechali odvážet koňský hnůj z valníku ke kravskému blízkého "JZD".
rapotacka11
napsal(a):
Nabídněte:
https://www.ifauna.cz/zahrada/inzerce
https://dum.bazos.cz/
https://www.sbazar.cz/817-rostliny-sazenice-semena
https://www.facebook.com/marketplace/prague/search/?query=zahrada
(hnůj - kompost je poklad)
Připomnělo mi to, kolem roku 1996, přišli za mnou starosta a místostrosta s tím, že budu muset hnůj od králíků likvidovat jako nebezpečný odpad, že by hnojiště mohlo zamořit spodní vody, nejblížší studnu jsme dohledali cca 230 m daleko, ale nebyla užívána, že prý v ní byl slabý pramen a tak dům je připojen na veřejný vodovod. Při moji obraně, že dříve si sedlák vážil hnoje mi odpověděli, že dnes se už hnůj nepoužívá, že jsou jiné prostředky. Dnes už je zase jiná doba a odborníci přicházejí s názorem, že hnůj v půdě chybí.
hokrví
napsal(a):
Připomnělo mi to, kolem roku 1996, přišli za mnou starosta a místostrosta s tím, že budu muset hnůj od králíků likvidovat jako nebezpečný odpad, že by hnojiště mohlo zamořit spodní vody, nejblížší studnu jsme dohledali cca 230 m daleko, ale nebyla užívána, že prý v ní byl slabý pramen a tak dům je připojen na veřejný vodovod. Při moji obraně, že dříve si sedlák vážil hnoje mi odpověděli, že dnes se už hnůj nepoužívá, že jsou jiné prostředky. Dnes už je zase jiná doba a odborníci přicházejí s názorem, že hnůj v půdě chybí.
Přesně tak, hnůj v půdě chybí a chybět bude nadále....Vše se jen přihnojuje chemií , po níž v půdě nejsou žádné žížaly, vše z postřiků co je na poli vyprodukované , tak končí v rostlinách , obilovinách , bramborách a tak bych mohl pokračovat dál....Obilí, mouka, chléb....když je kvalita v 1 třídě, tak se vše prodá do Německa, Rakouska a nám nezbude nic jiného, než horší kvalitu koupit od Poláků, Maďarů....a divme se , proč je u nás stále více rakoviny, mladí lidé bez dětí,,,,,,
Obděláváme taky nějaký metr orné půdy a vzhledem k tomu , že chováme i zvířata, tak máme kvalitní hnůj, který opět vyvážíme na pole....Dnes , se bohužel všechno tlačí na úkor kvantity a kvalita jde pryč...Pevně věřím, že to bude otázky několika let a opět se začne v České republice hojně chovat hovězí , vepřové.......
Kupuji si kvalitnější potraviny, chleba kupuji v prodejně - Milujeme Dorty a když jsem šel a nesl si v papírové tašce chléb tak jsem potkal známého a ten mi říká, že se na ně nevy a já , že mi to od nich chutná, jak dorty tak zákusky, ale maj to drahý, rád si připlatím za kvalitu. Chleba tam stojí 50,-Kč, ale dá se jíst celý týden, tak jako když jsem byl kluk a chodil do krámu pro kulatý chléb, ten vydržel taky týden, některý chléb je druhý den jako by ho upekli z pilin.
I na malé zahrádce ze dá produkovat kompost. Stačí čtyři palety 120x80. Dají se sehnat jednorázové. Svázat je pevným drátem a pokud máte pár králíků vystačí vám to na pár let. Pak postavíte vedle další a než ho zaplníte tak se vám ten první rozloží a máte kompost na kytky. U nás obecní úřad nabízel kompostéry do pronájmu. Moje dcera je má tři. Dá se i zakoupit a jsou v různých cenách, různé kvality. Nejjednodušší je ale ten zemědělec, pokud mu to tam nebudete dávat i s igelitovým pytlem. Jinak chleba si peču kváskový dvakrát týdně sám.
Mihály

XXX.XXX.96.137
J taky mám hnůj od králíků jsem z Prahy taky bych nabídl někomu. Klidně volej 774 552 719
Přesně jak píše "samec". V ČR není dostatečné množství dobytka, které by vyprodukovalo tolik hnoje, kolik by naše pole potřebovaly.
Nedávno byl v TV nějaký dokument o hospodářství a hnojení a právě se zmiňovali, že nám chybí snad milion tun.
U nás, v zahrádkářské oblasti, je naštěstí poptávka po mém králičím hnoji velká. Na jaře se sousedi s kolečkama předhání, kdo si odveze dřív a větší množství. Já čistím a oni stojí a čekají
Jinak vyvážím hned za zahradu do lesa. Loni na podzim tam byla kupa jak chalupa a letos, po mrazech a sněhu pěkně splaskla. Z předloňského byl krásný kompost. Černý a sypký. Na ten chodí zase s kyblema

Vali80
napsal(a):
Přesně jak píše "samec". V ČR není dostatečné množství dobytka, které by vyprodukovalo tolik hnoje, kolik by naše pole potřebovaly.
Nedávno byl v TV nějaký dokument o hospodářství a hnojení a právě se zmiňovali, že nám chybí snad milion tun.
U nás, v zahrádkářské oblasti, je naštěstí poptávka po mém králičím hnoji velká. Na jaře se sousedi s kolečkama předhání, kdo si odveze dřív a větší množství. Já čistím a oni stojí a čekají
Jinak vyvážím hned za zahradu do lesa. Loni na podzim tam byla kupa jak chalupa a letos, po mrazech a sněhu pěkně splaskla. Z předloňského byl krásný kompost. Černý a sypký. Na ten chodí zase s kyblema
K nám takhle chodili na koňský hnůj. A nosili kávy a bonboniéry. I když to pro nás bylo už tak pozitivní, protože jsme za každý vyvezený valník platili.
Takže jsme vydělali dvakrát.
Žádné chemické hnojivo nenahradí kvalitní chlévskou mrvu - hnůj. Půda je díky hnoji humóznější, nakypřenější, provzdušněnější, toto chemická hnojiva prostě nedokážou. U nás na vesnici za každou trochu hnoje jsou lidé neskutečně rádi, takže: stačí, aby se jeden "chytil" a nebudete stačit kydat ......
Mne nerobí problém kam to vyviesť ale čo najrýchlejšie spracovať.
Takžek k jednému hnojisku z eu paliet som zatiaľ pridal 1 kompostér o priemere cca 1,25 m (ešte 2 mám v zálohe).
Do hnojiská vkladám slepačince a mokrú podstielku od králikov a oviec. (od jari mi slepačince rozoberú susedia na polievnie ) Proste všetko čo môže dážďovky zabiť.
Do kompostéra vkladám iba bioodpad ktorý vrstvím zelené a suché + papier a odpad z domu. Tam pracujú dážďovky. Neviem ale ako ešte vyriešim kompostér v zime ak nebude skladba zelené/suché... + prezimovanie.
Veľa si sľubujem od dáždoviek ... no uvidíme.
Ak mate skúsenosť dajte vedieť na správu.
Ďakujem

hnojíme výběh. Vyvážíme kolečko vedle kolečka, nerozhrabujeme, prostě navezeme půlmetrovou vrstvu hnoje (pět koní, je to i s blátem, sem tam s pilinami, hodně se senem, s prachem) na plochu. Během půl roku splaskne ta vrstva na 20 cm, do příštího roku je to využitelné na zapravení do půdy a za další půlrok se dá přímo v tom pěstovat. Teď zrovna se chystám dát rajčata a papriky do nádob ven a do těch nádob přijde rok a půl uleželý hnůj jen takhle vyhozený na louku, je z něj vzdušná sypká černá hmota. Žížaly si vždy ten půlrok počkají, než se hnůj vypáří, a pak v něm rejdí (i v zimě) a makají jak o život.
Mít to jen od králíků (deset, dvacet kotců?), prostě to na jaře z kotců vyhážu někam do rohu třeba mezi ty palety, na podzim to z palet vyhážu na záhony a na jaře okopu a sázím. Metoda žáves.
chovatel2023

XXX.XXX.237.51
viu
napsal(a):
Tak jsem to dohledala
A tady píší, že do biodpadu patří: trus býložravých hospodářských zvířat
https://www.komunalniekologie.cz/info/jak-spravne-tridit-co-patri-do-nadoby-na-bioodpad-
chovatel2023

XXX.XXX.237.51
horal
napsal(a):
I na malé zahrádce ze dá produkovat kompost. Stačí čtyři palety 120x80. Dají se sehnat jednorázové. Svázat je pevným drátem a pokud máte pár králíků vystačí vám to na pár let. Pak postavíte vedle další a než ho zaplníte tak se vám ten první rozloží a máte kompost na kytky. U nás obecní úřad nabízel kompostéry do pronájmu. Moje dcera je má tři. Dá se i zakoupit a jsou v různých cenách, různé kvality. Nejjednodušší je ale ten zemědělec, pokud mu to tam nebudete dávat i s igelitovým pytlem. Jinak chleba si peču kváskový dvakrát týdně sám.
Mohu se zeptat, jak velké jsou ty kompostéry od obce a jaká je výhoda oproti normálnímu skladování a zrání hnoje na hnojišti? Jak velký je otvor pro vkládání hnoje? Asi to není tak komfortní vrstvení jako na hnojiště? Kolik koleček hnoje se do kompostéru vejde, resp. do jaké výše produkce hnoje za rok jsou ty kompostéry vhodné?