dobry vecer,poradi by me nekdo jak mam pripustit samici cincilu velkou.Mam tri samice samice jednoho s premeneho chovu.pripostim uz treti mesic,a porad nemohu samici pripustit,krmim jablka,celer,cervenou a krmnou repu,obcas i petrzel,jecmen s ovsem,granule rehaul.porad te mi prosim co delam spatne a co dobre dekuji za radu .josef
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak jsou samice a samec staří?A v jaké jsou kondici?Ten oves,ječmen a granule dáváte jen občas nebo každý den?Granule rehaul neznám,je možný nějaký odkaz?

A ty dvouleté měli už mladý?Píšete,že občas krmíte petržel,ječmen s ovsem a granule.
Znamená to tedy ,že zrniny nedostávají každý den,ale jen někdy?

Pokud jsou v dobré kondici,nejsou ani hubené ani tlusté,mají standardní váhu,tak je teď na připouštění nejlepší doba.Jestli máte nějaký VELKÝ prostor,tak tam samice dejte pohromadě,to se nejlépe přivedou do říje.
Josef, podle všeho píšete asi z mobilu, podle stylu psaní. Některé věty totiž dávají jiný význam jako hned nahoře ,,dvoulete uz meli jednou granule jeden den". Tím nechci kritizovat vaše psaní, ale informace jsou důležité. Samozřejmě že jsem to pochopil, tak jako i jiva, správně. Tak k těm informacím, píšete, že se snažíte připustit. To znamená, že dojde ke spáření a samice nezůstanou březí, anebo nedojde ke spáření? Když tak proč nedojde ke spáření ? Nechce samice, anebo se samec nesnaží ? Jak často opakovaně zkoušíte připouštět, po kolika dnech ? Těch důvodů může být mnoho proč se nedaří. Začneme u potravy, váš způsob krmení je postavený úplně proti králíčímu zažívání. Dochází tam k velkým změnám ve složení potravy a to pro ně není vhodné, spíš naopak, potrava by měla být stereotypní, neměnná a převažovat by měla vláknina. Pokud jsou na to složení zvyklí, bylo by vhodnější vše smíchat v určitém poměru a dávat pravidelně dvakrát denně v jedné dávce. Anebo alespoň granule a obiloviny třeba v poměru 2+1+1 a přidat kousek řepy nebo celeru. Jenomže samotná potrava až tak velký vliv na samotné připouštění nemá. Dost lidí má názor, že tlustá samice špatně zabřezává. Já však mám zkušenosti, že i tlusté samice zbřezli dobře a měli i početné vrhy. Některé mohou být však líné a nemají zájem se pářit, to pak následovala dvoutýdenní odtučňovací kůra o vodě, senu a trošce ovsa a bylo po lenosti. Po delší pauze od porodu také nemají chuť se pářit a samci mohou mít chvíli i méně aktivní spermie, ale po několika skocích se také oživí, pokud je samec v pořádku. Pokud je situace, že samice se nechtějí pářit, tak je dobré to zkoušet dvakrát, třikrát týdně vždy alespoň po jednodenní pauze. Nenechávat samici dlouho u samce. Když samec na ni naskočí 3-4x a ona nechce, tak ji odebrat od něj a zkusit to pozítří. Mně tahle metoda vycházela a po třetím maximálně čtvrtém pokusu to vždy vyšlo. Pokud u vašich králíků ke spáření došlo a neůspěšně několik krát tak hledejte chybu v samci, která může být dočasná nebo trvalá.
Tak Vám musím napsat jak se mě letos zadařilo s připouštěním, včera ráno se narodilo 9 mladých, večer měla další samice 10 drobných, ale jsou čilý a dnes ráno se nechala skočit poslední samice. Mám celkem 15 samic a všechny jsou připuštěný, teď hlavně aby samičky měly i dobrou náladu a dobře odchovaly, podzimní vrhy jsem doplňoval tak aby měly samice 3 - 4 mladé, vše ukáže až čas.
Každý rok je v něčem jiný, nás letos potkal koronavir a tři týdny jsme jen přežívali, děti nám vozili 2x týdně nákup ke dveřím a králíky jsem krmil 1x deně a tím se mi připouštění sešlo až na konec února a březen.
chtel bych podekovat za rady i za vysmech,hokrvi,nikomu nenadhazuji ze jsem po urazu patere,operaci a chodim jak chodim.ja jsem pozadal jen o radu a ne o chloubu. p.horal to vse pisi z pocitace ,a moc to neumim.jednu samici ,tu rocni pripoustim uz asi popate,samec skoci svalise trikrat ,po sesti dnech ,skousim znovu a samec ji znovu skoci.ty dve samice skousim kazdy den ,samec se snazi ale samice si neda rict.prosim radu. josef
Josefe, aby jste si nemyslel, že jsem vás nějak chtěl kritizovat. Jenom jsem vás chtěl upozornit aby jste si dával pozor při psaní, protože stačí vynechat čárku nebo spojku a věta dává úplně jiný význam. Poslední dobou se bavíme v několika vláknech téměř na stejné téma, připouštění a potíže s připouštěním. Občas se prostě přihodí že to nejde a člověk i kdyby dělal stojku před králíkárnou, tak to prostě nepude. U samic, které se rozhodnou, že samci prostě nedají, anebo sice chtějí, ale připlácne se k podlaze, že se samec do ní nedostane, tak ty podráždím prstem. Pokud začne přizvedávat je to známka že bude svolná pokud ne tak nemá cenu ji držet u samce. Samozřejmě to dělám jenom když je u samce v kotci a třeba už třikrát se pokoušel spářit a pořád nic. Já si myslím, že děláte chybu u obou samic, vlastně třech. U té starší bych se podíval před připuštěním, jestli je v říji. Pokud ano a došlo dvakrát ke spáření, není důvod ji zkoušet po týdnu. Tím ji můžete vystresovat a mohla by zmetat a ani o tom nebudete vědět. Prostě ji nechat být a i kdyby nezabřezla tak za měsíc už může být jiná situace a další připouštění se může zdařit. U těch mladších bych vždy den dva počkal než bych je znovu připustil a ani samce bych nezatěžoval, že bych dával jeden den jednu a druhý den druhou, ale ráno bych zkusil jednu a odpoledne druhou, pak dva dny vynechat a zopakovat to. Pomáhá občas přehodit samici se samcem v kotcích, třeba na pár hodin a pak je vrátit zpátky a druhý den je zkusit připustit. Ale někdy je prostě rok blbec a nedaří se a nedaří. Znám to z vlastní zkušenosti. Chce to prostě vydržať. Ferda.
georgi

XXX.XXX.168.114
Je vidět že chcete strašně moc připustit . Podle mě je tam pár věcí která bych nedělal . Samici kterou chci připustit bych nekrmil jablka . Jenom jako malý doplněk . Je to z vlastní zkušenosti . Znovu zkusit připustit nejdříve za dva dny . Pokud se samec po obskočení svalí můžete samici sáhnout pod ocásek . Jestli je tam sucho je připuštěno . Pak je zbytečné jí dávat znovu k samci . Tím opětovným připouštěním může dojít k potratu nebo se o mladé nebude starat . Musíte být trpělivý ! Když si samice postaví hlavu nemá samec šanci . Pak se musí počkat .
bodlo
napsal(a):
chtel bych podekovat za rady i za vysmech,hokrvi,nikomu nenadhazuji ze jsem po urazu patere,operaci a chodim jak chodim.ja jsem pozadal jen o radu a ne o chloubu. p.horal to vse pisi z pocitace ,a moc to neumim.jednu samici ,tu rocni pripoustim uz asi popate,samec skoci svalise trikrat ,po sesti dnech ,skousim znovu a samec ji znovu skoci.ty dve samice skousim kazdy den ,samec se snazi ale samice si neda rict.prosim radu. josef
Napsali to tu již jiní, že čím víc se člověk snaží, tím méně se někdy daří. Jestli považujete můj příspěvek za výsměch, tak si ho přečtěte s větším optimizmem a stím vědomím, že i vám se zadaří a to vám přeji. To jak kdo byl nemocen je na jiné téma, tím jsem jenom chtěl osvětlit proč jsem krmil jenom jednou denně a možná to mělo částečný vliv na vyvolání říje u samic.