Nos – dvě prvorodičky rady, tipy, jsem zoufalý

Německý obrovitý strakáč (NoS)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2021 19:39
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.18.6

Zdravím, moje dvě králičí samice Nos jsem nechal připustit. (Jsou to prvorodičky.)

Jednu 7.4.2021 a druhou 11.4.2021.

Jelikož s tím nemám zkušenosti, měl bych pár otázek.

Kdy cca co nejdříve poznám jestli jsou březí ? Jedna samice když jsem jí přivezl mi totálně rozhrabala dvojkotec udělala si tam takové hradby a utulný koutek.. je to normální ?

potom měl bych jim tak týden před porodem upravit nějak podestýlku ? nebo stačí když jsem přistlal teď. toho 7.4./11.4. Březost trvá cca 30 dni jsem se dočetl.

Jelikož jsou to prvorodičky neměl bych pro ně radši udělat kotiště ? aby mladé nerozhrabali nebo nějak nezahrabaly aby je našla potom nebo neroztahala po kotci neušlapala..

Díky moc za rady

12.4.2021 20:24
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.18.6

děkujíí

12.4.2021 21:12
hokrví

XXX.XXX.96.97

Podle toho co tu čtu usuzuji, že to jsou vaše první samice a proto vám doporučuji nespěchejte na ně a nechte to na přírodě, za měsíc - 35 dnů uvidíte.

georgi

12.4.2021 21:43
georgi

XXX.XXX.118.61

Jak píše horkví nechte to na přírodě . Chovám křížence NOS a mám i čistokrevnou samici . Já asi 25 den od připuštění vykydám a přistelu .Přidám podestýlku i pod rošt . Potom přistýlám podle potřeby Jestli samici pravidelně sledujete , před porodem je poznat mírně zvětšené břicho Jinak nechte samice v klidu ..Kotiště jsem nikdy nepoužil a nikdy nebyl problém .Hlavní je , jestli máte dostatečně velký kotec , jedná se o velké plemeno .Špatná samice Vám mladé neodchová ani v nejlepších podmínkách .

12.4.2021 22:49
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.18.6

díky horkví díky georgi..

nechám to na přírodě.. každá samice má svuj dvojkotec..

12.4.2021 23:26
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.18.6

ještě jak to je kucí s tím až to porodí ? mohu to nějak zkontrolovat nebo radši nešahat a nechat to být

13.4.2021 18:14
Hanka 123

XXX.XXX.32.138

My kontrolujeme asi 3 hodiny po porodu v případě porodu v noci kontrolujeme ráno. Ještě se mi nestalo že by králice hnízdo rozházela. Odborná literatura radí promnout v ruce podestýlku nebo párkrát pohladit králici po hřbetě aby na vás zůstal její pach a přemístit králici do jiného kotce nebo do výběhu. Naše králice obvykle nemívají problém ani s pozdějšími kontrolami ale teď mám doma prvorodičku která si vždycky čapne před hnízdo aby jí tam nikdo nelezl takže ji na kontroly přesunujeme do jiného kotce. Je pravda že chovatelé z okolí doporučují nelézt králici do hnízda do 4 týdnů věku králíčat jenže pak je člověk slyší jak si stěžují že odtamtud potom vyhrabávají spoustu napůl rozložených mrtvých králíčat, s tím že jim přežijou třeba 3 králíci z 11...
Hanka

georgi

13.4.2021 21:32
georgi

XXX.XXX.118.61

Pokud je hnízdo pěkné plné chlupů, pak do něj nesahám ,. Když se mi nezdá , pak samici dám něco dobrého a šáhnu rukou do hnízda . Předtím si šáhnu rukou do podestýlky v kotci a potom do hnízda a okolí . Jenom když jsou mladí .rozlezlí po kotci nebo na více místech dám je do jednoho hnízda .Když jí pravidelně krmíte zná Váš pach a s kontrolou není problém .Pořád platí , že samici je třeba dopřát klid .

13.4.2021 22:16
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.18.6

dobře díky Hani díky georgi. Samička je prvorodička tak snad to zvládne

14.4.2021 06:37
horal

XXX.XXX.13.26

Je to běžné chování samic jakéhokoliv plemene. Téměř každá samice se projevuje jinak a někdy vůbec. Záleží na okolnostech. Pokud připouštíte samici která není v říji, dostaví se říje mnohdy až několik hodin po připuštění. Po celou tu dobu sperma v samici vydrží ovšem klesá jeho životaschopnost. Proto jsou méně početné vrhy, nebo opožděné porody. Říji každá samice projevuje jinak, to ale neznamená, že se nemohou projevovat stejně. V přírodě jde o hrabání nory a shánění podestýlky, čímž ukazuje samcům, že je připravena se pářit. Ty instinkty jim zůstali. Říje se opakuje cca po 14 dnech a tak pokud se začne opět projevovat stejně může to být známka toho, že není březí. Ale některá samice si už v té době začíná stavět hnízdo doopravdy. Chce to právě vypozorovat a zapsat si chování samic, hlavně u prvniček, nebo nových samic v chovu. Většinou se chovají stejně u každé říje u každého porodu. Já mám momentálně okoceny dvě samice, které byli připuštěny ve stejný den, ve stejnou hodinu, každá jiným samcem a jedna rodí 30 den odpoledne, druhá 31 ráno. Jsou to únorové prvničky a přestože jsem nyní samce prohodil tak porody 11 a12.4 proběhli naprosto stejně. Ta co rodí dříve si postaví hnízdo až na poslední chvíli, dokonce ho dodělává až po porodu a ta druhá už deset dní předem. V prvních vrzích měli shodně po osmi a nyní mají také plné hnízda. Zatím jsem nerozebíral hnízda, jenom jemně prošahám, jestli jsou čilé a zda tam není nějak mokro nebo mrtvolka. Je dobré nejpozději deset dní před porodem vykydat a čistě nastlat. Nedávat však moc podestýlky, jednak aby ji samice nenatahala všechnu na hnízdo pokud má k tomu sklony a také proto, že měsíc nebudete moc kydat kvůli mladým a bude potřeba mírně přistýlat. Právě to pozorování je důležité, aby jste příště podle chování poznal jeli samice březí nebo ne. Každá manipulace se samicí v době březosti (dávání k samci, prohmatávání a pod.) je pro samici stresující a může to ovlivnit třeba porod, ale i příští připouštění. K tomu kotišti, pokud máte dost prostorný kotec, je pouze na vás zda ho použijete, ale samice to v pohodě zvládají i bez něj a je jednodušší následná kontrola hnízda. Přeji hodně úspěchů a početné vrhy.

14.4.2021 10:13
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.18.6

díky moc,, pěkná vysvětlivka

El1ška

19.4.2021 10:27
El1ška

XXX.XXX.4.146

Dobrý den, poprosím také o radu, než seženu v okolí nějakého zkušeného chovatele. Po dědečkovi nám zůstali i mladí, ale nerozdělení králíci. Samice cca 6 měsíců je již viditelně březí. Mohu pro ni udělat něco navíc, když je březí tak mladá? Nejsem schopna odhadnout období březosti ale vyčetla jsem, že pokud už je vidět, bude to nejspíš brzy. Přidat kotiště (mám)?, něco ke stravě (má oves, vločky, pár zrnek slunečnice, mrkve-dávám opatrně, nevím jak moc byla zvyklá, dost sena, voda, nastláno přiměřeně situaci)? Nevím nic o příbuzenské plemenitbě, úmyslně bych se do toho nepouštěla. Přežije vrh? Bude k užitku? Navíc jsme se dozvěděli, že byla bohužel před pár týdny naočkovaná na mor. Do začátku nic moc, ale snad to nějak zvládneme. Děkuji moc předem.

19.4.2021 11:20
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Pokud jste to ještě neudělala, tak oddělit od ostatních do samostatného kotce. A zbytek nechat na přírodě - o přežití samice bych se nebál. A očkování proti moru před pár týdny určitě není na závadu věci. Podle popisu krmíte dobře, příbuzenskou plemenitbu teď nemá smysl řešit - nějak to dopadne. A nechat jí v klidu - už neměnit podestýlku.

El1ška

19.4.2021 12:55
El1ška

XXX.XXX.4.146

Oddělila jsem je hned jak jsem na to přišla, je to pár dnů zpět. Od té doby je v polovině dvoukotce, ten pak zvětším, až bude potřeba. Ok, podestýlka zůstane. Moc děkuji. Někdy člověk zbytečně moc nad věcmi přemýšlí... Snad to dobře dopadne.

georgi

20.4.2021 13:45
georgi

XXX.XXX.118.61

Určitě to dopadne dobře .Mladé rozdělte nejpozději do čtvrtého měsíce . Já je rozděluji ve 3,5 měsících .

21.4.2021 13:13
juhaj

XXX.XXX.164.121

georgi napsal(a):
Určitě to dopadne dobře .Mladé rozdělte nejpozději do čtvrtého měsíce . Já je rozděluji ve 3,5 měsících .

Stalo se nám taky, že jsme oddělili pozdě. Samice bude v pohodě, v pohodě odchová,bavíme se o běžně situaci, kotiště netřeba, hodně ječné slámy, ona si hnízdo vytvoří. No a mladé včas rozdělit a pak holt dobrou chuť 😉.

El1ška

23.4.2021 09:18
El1ška

XXX.XXX.4.146

Děkuji všem za rady. Od včerejška se vrtí pět špuntíků v krásném hnízdě. Dle pokynů jsem zkontrolovala, zatím to vypadá dobře. Třeba se nás bude držet štěstí začátečníků :) . Králíkárna je v polouzavřeném přístřešku, hodila jsem přes ní ještě deku tak snad zvládnou i ten noční mráz. Přeji všem hezké jaro a zdravé králíčky.

23.4.2021 13:31
Hanka 123

XXX.XXX.20.231

Jestli můžu poradit: nám se jako izolace bezvadně osvědčily i desky z kartonových krabic vyříznuté do dvířek králíkáren. Na dýchání stačilo nechat otvor tak 10*3 cm (i když možná by ani nebylo třeba, málokterá králíkárna je uzavřená vzduchotěsně) a ramlice si kotec krásně zafuněly, takže tak přestály i všechny ty březnové a ranně dubnové mrazíky s čerstvými mrňousi v hnízdech a ani v miskách nebo pítkách neměly led jako v době, kdy jsme na tenhle nápad ještě nepřipadli.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.4.2021 17:26
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je zbytečné kotce zadělávat,vždyť není žádná zima.Napitá králíčata v hnízdě,jsou bez problémů i při -20°C.Naopak špatně větraný kotec se srážející se vlhkostí,čpavkem je daleko horší než zima.

Přidejte reakci

Přidat smajlík