Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.4.2021 18:04
Vladimír Novotný

XXX.XXX.237.9

Milí chovatelé,
všiml jsem si u chovné samice, že při žrádle zvláštně bručí, občas pšikne a často umývá nos. Co se nestalo, u čumáku měla jakoby zaschlé kusy rýmy. Viz fotka...
Okamžitě jsem hledal na internetu, a zjistil jsem že by to mohla být králíčí rýma Pasteurella. Jsem z toho nešťastnej, protože samice je papírová a březí (za týden vrhne mladé).
Volal jsem veterináři a řekl mi, že to snad Pasteurella nebude, neměla by se prý u mě kde vzít. Jinak mám celej chov, víme kde. Vakcinace je prý drahá, to bych klidně dal, ale prý nemoc jen zakrývá a neléčí.
Mám ji zabít březí? Hned ji dám do karantény.
Zhodnoťte prosím fotku a poraďte. 😭😭

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2021 18:23

Samici nechte vklidu porodit.Kde máte králíky umístěné?Setkávám se často s rýmou u králíků umístěných ve špatně větraných prostorech.Momentálně je hodně vlhko a když jsou ještě ve vlhku a čpavku v uzavřeném prostoru,tak se není čemu divit,že prskají.Ikdyby měla pasteru,tak není nutné hned vše likvidovat.Řada králíků je odolná a pasterou neonemocní.Stačí í jen vyřadit prskající nebo špatně prospívající jedince.I z mláďat od postižené samice to všichni nechytí.

15.4.2021 19:17
Vladimír Novotný

XXX.XXX.237.9

Moc děkuji, takže myslíte že ji mám vrátit z karantény zpátky do velkého kotce? Mám je ve chlívě, čistém, bez dalších zvířat, jestli to mohla udělat kočka když si občas lehne na seno?... Nevím, ale asi ne. Nebo jestli je to kvůli tomu že přímo tahle samice dělá v kotci v březí nepořádek a přehrabuje podestýlku?... Zkusím tam dát tichý přístroj na odstraňování vlhkosti, ale ve čpavku zase nebyla. A Bůh žehnej. A ještě se chci zeptat, to nemusí být nutně ta pastera? Může to být třeba jak říkáte špatná reakce na prostředí?

15.4.2021 20:11

Nevím,jak ji máte dlouho,ale někdy se stává,že králíci začnou prskat změnou prostředí.Pokud byli zvylí venku a dají se dovnitř a naopak,někdy prskají i ze sena.Prašné,velký odrol.Takhle mně prskal samec když měl seno v jesličkách na stěně.Když jsem zčala dávat seno na podlahu,po pár dnech už neprskal.Může prskat i z prašné podestýlky.Kočka za to nemůže určitě.Ta by mohla tak přenést tasemnici pokud není pravidelně odčervovaná.Tak když už jste ji přestěhoval,tak ji tam nechte ať ji před porodem zbytečně nestresujete,ale nechte ji normálně odchovat mladý a uvidíte.Pokud mladým nic nebude,normálně porostou,nebudou mít rýmu,tak to není nic nakažlivého.Kdysi jsem měla v chovu pasteru a na radu veterináře jsem vyřazovala jedince kteří prskali nebo špatně rostli.ostatní jsem nechávala,nedávala jsem je ani dio karantény asi během dvou let se prostě vytratila.Zůstali jen odolní králíci.

15.4.2021 20:47
Vladimír Novotný

XXX.XXX.237.9

Ok děkuji. Teď mě napadlo, já jsem začal dávat slámu a mrkev, ale mrkev jen v malém množství na chuť. Ta sláma ale vypadá dobře a ostatním králíkům to nevadí. Samici mám už druhým měsícem a králíky jsem odnikud nestěhoval. Uvidím co řekne veterinář a taky budu postupovat podle jeho rad.

15.4.2021 21:50

Ovšem ten veterinář musí být praktik a ne ten co se zabývá mazlíčky.
Mně radil veterinář,chovatel králíků.Je to veterinář praktik na krávy,koně,ovce,kozy.

15.4.2021 22:32
Vladimír Novotný

XXX.XXX.237.9

Jj, já to mám podobné. Doufám že to nepodcení. Mám i známé, tak budu shanet rady, mám z toho zkaženej den, obávám se že je to ta špatná varianta.

Přidejte reakci

Přidat smajlík