Dobrý den,
dneska ráno jsem byla krmit králíky a našla jsem mrtvou svoji roční samici. Je to cca týden co jsem ji nakryla.
Včera večer ještě hopkala po kotci a mazlila se. Nevíte co by to mohlo být? Napadl mě králičí mor ale nemám s nemocemi králíků žádné zkušenosti. Jestli to je mor, jak desinfikujete kotce?
Mám ještě další nakryté samice a nerada bych o ně přišla jsou to výborné matky. Očkovaní nejsou. Můžu je naočkovat když jsou nakryté? Jsou březí cca 10 dní.
Děkuji moc za radu.
Hanka
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle fotky se příčina nepozná.Jedině pitva.Dezinfekce kotce vám nepomůže,pouze kvalitmí očkování.
burgund6 : Protože mi bylo místními chovateli řečeno že žádný neočkuje a chov jim prospívá mimochodem jsme se měli teď někdy stavit u veterináře právě na očkování, jenže jsem zrovna nakryla samice takže jsem si říkala že to může ještě měsíc počkat.
Dejme tomu že to není králičí mor že prostě umřela kvůli nějakým potížím s březostí. Mohla bych naočkovat ty ostatní březí samice hned a nebo mám počkat až porodí?
Hanka 123
napsal(a):
Dobrý den,
dneska ráno jsem byla krmit králíky a našla jsem mrtvou svoji roční samici. Je to cca týden co jsem ji nakryla.
Včera večer ještě hopkala po kotci a mazlila se. Nevíte co by to mohlo být? Napadl mě králičí mor ale nemám s nemocemi králíků žádné zkušenosti. Jestli to je mor, jak desinfikujete kotce?
Mám ještě další nakryté samice a nerada bych o ně přišla jsou to výborné matky. Očkovaní nejsou. Můžu je naočkovat když jsou nakryté? Jsou březí cca 10 dní.
Děkuji moc za radu.
Hanka
Očkovat se můžou i připuštěné samice,ale pokud je to opravdu mor, tak už mohou být nakažené a v tom případě jim to nepomůže. Imunita vzniká až po 10 dnech. Při manipulaci je třeba zacházet opatrně, aby nepotratili.
Příčinu by Vám mohla odhalit pitva, pokud máte těch králiků hodně, tak by to stálo za to. Takto rychlý průběh - večer bez potíží, ráno mrtvá by mohl svědčit o moru, ale jistota to není. Uvidíte i podle ostatních králíků. Když mi před cca 30-35 lety hynuli králící na mor, tak často mívali kapičku krve na nosu.
Štefan1: Kapičku krve u nosu neměla četla jsem že je to jeden z příznaků tak jsem se koukala.
Králíků mám cca 30 ale všichni vypadají fajn. Myslela jsem že když se dostane do chovu mor tak že je těch králíků najednou mrtvých víc... Můj děda choval taky králíky a tomu pochcípalo právě na mor během 3 dnů všech 60 králíků ale ti moji ostatní zatím v pohodě...
Hanka

Takových už bylo,co nikdy neočkovali a ono jim to pokapalo.Jelikož pamatuji dobu kdy se mor objevil,kdy nebyla vakcína,a když se objevila a dala se sehnat,tak všichni okolo očkovali.Vytvořila se jakási"kolektivní imunita".Mor se neobjevoval a pokud se našel sem tam někdo,kdo neočkoval tak se svezl na tom,že okolo bylo naočkováno.Jenže postupem času s příchodem "chovatelů"kteří toto nezažili , začali si myslet,že mor není a očkovat je zbytečné.Bohužel s nárůstem neočkovaných králíků se také začal rozšiřovat mor.Pak přišel mor2 .Nejednou se lidi diví,že celou dobu neočkovali a teď se jim mor objeví. Ono čím víc neočkovaných zvířat tím víc příežitostí k rozšížení nemocí.
Zbývající králíky bych naočkovala,urychleně.Pokud jsou nakažení uhynou o to rychleji,pokud nejsou máte velkou šanci,že to přežijí.Alespoń březí samice,pokud jsou,předají protilátky mladým.Krev u nosu být nemusí,musela byste se podívat dovnitř.
borax: ne budete se divit ale drahé to u nás není vakcína stojí asi 20,- kus a jak jsem už psala veterinář neměl čas a mezitím jsem nakryla samice a nevěděla jsem jestli vakcína nezpůsobí u králic potrat. Chtěla jsem očkovat všechny najednou tak jsem myslela že nebude vadit když měsíc počkám vzhledem k tomu že nikdo z okolí v chovu mor nemá. Spletla jsem se no. Tak mě za to všichni sežerte.
jiva: děkuji za radu u veta se objednám a zbytek naočkuji
Spletla jste se, to jste napsala hezky a doufám, že jste se ponaučila, tady se dost často píše očkujte, ale mnoho chovatelů to lajskne a myslí ono to dopadne, já očkuji chovné samice 2x ročně a když byl v okolí mor tak 3x ročně. Roční samici bych měl naočkovanou už 2x, nikdo vás tu nechce sežrat, ale žádala jste o radu, tak Vám holt někdo poradil stylem který Vám asi nesedl.
Z fotky opravdu nejde poznat, proč samice uhynula. Není na ní vidět nic zjevného. Pamatujte si, že vždy, když budete chtít znát skutečnou příčinu úhynu, budete si muset zaplatit za profesionální pitvu. Jedině tak máte naději dopídit se skutečné příčiny úhynu. Vše ostatní jsou více či méně dohady.
Doporučuji Vám očkovat. Alespoň proti moru 1 a myxomatóze, lepší jsou monovalentní vakcíny a u očkování proti myxe pak nejlépe funguje vakcína očkovaná průpichem ucha dvojjehlou. Když se očkuje větší počet králíků, tak jde zpravidla o poměrně drobnou investici, která se oplatí. Když budete mít dlouhodobě proočkovaný chov, bude to jedině dobře a riziko nakažení bude značně nižší, než kdybyste neočkovala vůbec nebo jen nárazově.
Naočkovat můžete i březí samice. I když je mnohem lepší očkovat zvířata, která nejsou březí nebo jsou březí jen krátce. Proč? Protože manipulace s takovými samicemi musí být nanejvýš opatrná, aby jejím nesprávným provedením nedošlo k potratu. Samotné očkování je pro tělo fyzický stres, což může také vést k potratu. Musíme počítat i s tím, že pro samici může být stres i to, že se jí bude dotýkat někdo cizí, např. veterinář. Kombinace těchto tří stresových faktorů může vést k potratu. Ale rozhodně to není pravidlem. Samotná vakcína by březost samice neměla nijak komplikovat.
Hanka 123
napsal(a):
borax: ne budete se divit ale drahé to u nás není vakcína stojí asi 20,- kus a jak jsem už psala veterinář neměl čas a mezitím jsem nakryla samice a nevěděla jsem jestli vakcína nezpůsobí u králic potrat. Chtěla jsem očkovat všechny najednou tak jsem myslela že nebude vadit když měsíc počkám vzhledem k tomu že nikdo z okolí v chovu mor nemá. Spletla jsem se no. Tak mě za to všichni sežerte.
jiva: děkuji za radu u veta se objednám a zbytek naočkuji
Nikdo Vás nechce sežrat,naočkujte všechno ihned,nezapomeňte i na myxomatozu.
Dannka

XXX.XXX.227.146
Bohužel to vypadá na mor otevřená očka a schrbený hřbet :-( nám také odešli takto rychle opakovaně králíci...
a bohužel i očkované i u sousedů celý chov mor si nevybírá je to jaak smršt :-( zdravé by musely urychleně do izolace od nemocných...také nám tento víkend mor nadělal veliké škody...
3 naočkovaní zatím zústali,ale obávám se podle rýmy a zarudlých očí...že.....ach je mi ouzko....byla to smršt přes víkend...našeho nejmenšího maličkého máme doma ..tak uvidíme...zítra jde na očkování.... všem hodně zdravíčka

Dannka
napsal(a):
Bohužel to vypadá na mor otevřená očka a schrbený hřbet :-( nám také odešli takto rychle opakovaně králíci...
a bohužel i očkované i u sousedů celý chov mor si nevybírá je to jaak smršt :-( zdravé by musely urychleně do izolace od nemocných...také nám tento víkend mor nadělal veliké škody...
3 naočkovaní zatím zústali,ale obávám se podle rýmy a zarudlých očí...že.....ach je mi ouzko....byla to smršt přes víkend...našeho nejmenšího maličkého máme doma ..tak uvidíme...zítra jde na očkování.... všem hodně zdravíčka
Otevřená očka a shrbený postoj je známkou rychlého úhynu na cokoliv. Diagnostikovat takto mor nelze.
viu
napsal(a):
A kašlete na “všechno najednou”.
Jak dorůstají odchovy, bude vet stejně jezdit ;)
U nás to funguje tak, ze jakmile mám ctyrtydenni mladé už volám nebo píšu, kolik jich tu od příštího týdne bude. Po měsíci přeočkujeme.
Doktor nás většinou navštěvuje víc chovatelů.
Naočkovat vše je myšleno tak, že naočkuji co je očkování schopno.