petradeli
napsal(a):
Dobrý den,po 20 letech se vracím k hobby chovu králíků.Může, mi tady někdo slušně poradit jaké je nejvhodnější plemeno na maso?.Králíkárnu mám ted nově postavenou rozměr kotce je 1*0,8*0,70V. Předem Děkuji .
Pokud vám jde opravdu jen o maso a nezáleží vám na exteriéru zvířete..tak nejlepší je brojlerový hybrid.
Hycole, Zika, Hyla, Cunistar apod.
Plodností a růstem se jim žádné jiné plemeno nevyrovná.
Chce to kvalitní granule!
Pokud jste zvyklý krmit je obilovinami, tak toto pro vás nebude.
Jestli chcete v tomto ještě poradit, lépe SZ.
Tady je to třaskavé téma 😉
Mráz
napsal(a):
Chce krmit granule,chleba ječmen a pšenici
Ted máme doma burgunskou samicku a samce strakace.Myslela jsem treba cincilu velkou nebo BO.Co vy na to?
Dobrý den. Belgický obr není králík moc na maso. Králík dlouho roste. Na maso jsou dobří např. kalifornští, velcí světlí stříbřití...
Já chovám durynské a jsem s nimi spokojen.
Ať se daří 😉
georgi

XXX.XXX.118.61
Pro chov králíků na maso je dobré pro začátek , i podle velikostí kotců které jste popsal , použít některé z masných plemen (novozélandský,český albín ,vídeňský ,kalifornský , burgunský velký kuní a jiná plemena . Můžete použí buď čistokrevné králiky nebo je křížit . Rozhodně není dobré pouštět se do chovu velkých plemen jako je belgický obr . Na střední plemena máte připraveny pěkné kotce . S brojlerovými králíky mám pouze jednu zkušenost . Koupil jsem údajně hylu .Po třech měsících , se mláďata ani jeho kříženci , nevyrovnala králíkům které chovám . Ani velikostí mláďat a ani jejich přírůstky Záleží také jestli budete celý rok krmit seno nebo v létě trávu . Granule jsou dnes obrovská pomoc pokud je používáte rozumně .
istopi

XXX.XXX.191.126
Dobrý den, chtěla bych se pustit do chovu králíků na maso pro vlastní spotřebu. Už jsem zde přečetla několik diskusí a zatím mne zaujalo doporučení pořídit si dvě samice (burgundskou a kalifornskou) a jednoho samce (Vss). Teď se zabývám otázkou krmení. Nechce se mi krmit granulemi (směsi u které neznám přesné složení) a tak bych ráda krmila senem, zrnem (oves nebo ječmen???), v létě přidávat trochu čerstvého zeleného, v zimě kořenovou zeleninu. Samicím které jsou březí, nebo kojí a mláďatům bych trochu přidávala čistě vojtěškové granule. Mohla bych poprosit o názor, jestli to není úplně mimo.
Máme kalifornské, taky granule nedáváme. Večer a ráno seno, máme hlavně jetelinu. V poledne jecmen( oves spíš jako podpora říje). Přes léto převážně zelené, seno přidáváme jen králicim s mladými a mladým na vykrm.
V době, kdy není zelené, ráno a večer kousek řepy. Sem tam, podle sezóny, občas jablko, nebo mrkev, tak 3x do roka na chuť kousek tvrdého chleba, ale ani o to moc nestojí.
Brezim králičí nijak neprilepsujeme. Máme vždy 4 až 5 kralic, 2 až 3 vrhy ročně, průměr 5 kusů na vrh. Lze asi dosáhnout i výši počet mladých, ale zase králice mají mladé třeba ještě v 6 letech.
Každý má jiné zkušenosti, co mu vyhovuje krmit a co se mu osvědčilo. Nám se osvědčilo neexperimentovat a sázet na kvalitu.