Uživatel s deaktivovaným účtem
Prosím o radu.
Chci králíky na maso ale i pro oko,líbí se mi strakáči- ČS i NoS.
Máte někdo zkušenost s chovem techto králíků na maso,co je lepší .
Někdo tu jednou psal že NoS roste nejdřív kostra a potom osvaluje.
Co je křížit samec NoS a samice ČS nebo samice ČS a použít samce Nb nebo Kal.
georgi
XXX.XXX.118.61
Pokud se Vám líbí strakáči a chcete j i na maso pak je dobré něco mezi . ČS jsou králíci do hoby chovu . U velkých králíků roste opravdu prvně kostra která se osvaluje . To platí zejména u BO . Chovám křížence NOS .Mám chovného samce z větším podílem krve NOS . Toho používám ke křížení s č albínem nebo již kříženou samici . K němu mám i čistokrevnou samici NOS. Mladí měli v necelých 5 měsících 4,3o živé váhy . Velké plemeno Vám dá velikost masné plemeno rychlý přírůstek . Pak dostanete něco mezi . Záleží jek si jedinci sednou . U kříženců bude kresba někde mezi . Několikrát za sebou jsem použil do plemenitby použil čistokrevného NOS a s výsledkem jsem byl spokojený . NOS také potřebuje větší rozměr kotce .
Pokud vám jde primárně o to, aby byli králíci "hezcí", tak se není třeba omezovat na čistokrevnou plemenitbu. Strakatost (anglického typu) se dědí jako dominantní, strakáči jsou heterozygotní, takže když zkřížíte strakáče s nestrakáčem, tak máte polovinu mláďat strakatých, polovinu jednobarevných. Což je, ostatně, lepší než křížit strakáče se strakáčem, kde máte také polovinu strakatých, ale z té druhé poloviny čtvrtinu, která nejspíš nepřežije ("mlynáři").
Jinak u českého strakáče se uvádí, že je nenáročný na jádroviny a dobře využívá objemná krmiva - ale zase pomaleji roste. Takže je otázka, čím chcete krmit. Jestli převážně trávou/senem, tak to vypadá jako šikovná volba, jestli převážně granulemi, tak už tak ideální není.