sandra01
XXX.XXX.224.145
Dobrý den, mám takovou záhadu.
Máme králíky napůl na volno. Mají výběh plus k tomu domečky. Aktuálně tam je jen samice a samec. Před několika měsíci jsem našla hnízdo, ale úplně rozhrabané. Nikdy jsem žádné mladé nenašla, za to párkrát na pozemku kočku, tak jsem podezřívala ji. O nějakých 6 týdnů později jsem našla 3 mladé v hnízdě, 1 bylo na druhé straně výběhu (3 metry od hnízda), na sluníčku. Vrátila jsem zpět do hnízda. Druhý den bylo o mladé méně a další též, tak jsem zablokovala výstup ven a nechala ji tam samotnou. A dobrý, za dva dny jsem ji otevřela. Ty dva vyrostly. Takže jsem si říkala, že teda asi fakt kočka nebo možná samec. I když mi přišlo, že naopak on je tam chodí kontrolovat.
Od začátku se rozlejzaly úplně všude ale a hnízdo nic moc. No a teď napotřetí. Bohužel se k sobě prokousali a evidentně znovu oplodnili. Před cca týdnem mi utíkali z výběhu (to zelené králíčí pletivo je fakt hrozný), tak jsem celou rodinku zavřela do jednoho domečku. Na pár dní, ať si zvyknou a přestanou zdrhat. Jeden den jsem viděla samce, jak hrabe a myslela si, že se snaží podkopat nebo tak něco. Ale druhý den ráno v tom místě bylo úplně výstavní hnízdo a mláďata. Samec bez chlupů. Když jsem to otevřela hned k nim běžel, čumákem šoupal chlupy přes ně. Ještě jsem kontrolovala, zda jsem si nespletla kdo je kdo. Ne opravdu. Staral se o ně on. No rozhodla jsem se to tak nechat. Včetně těch starších dvou. A nechat zavřeno (kvůli kočce, chudák).
Avšak druhý den ráno hnízdo v horším stavu a mláďata některé uvnitř a někteří lezli a snažili se dostat pod matku, případně vlezli k samci a ten je vždy očuchal a schoval pod sebe.
Další ráno jsem našla jednu lebku, hnízdo rozhrabané, mláďata všude. Tak jsem si řekla, že teda když ne kočka, tak to bude samec (jak se všude píše, i když v jeho případě mi to přišlo divný) nebo starší mláďata. A dala tyhle tři pryč a nechala ji tam samotnou. Za chvilku jsem viděla, jak jim šla podržet, tak jsem si říkala, že teda asi je samec bipolární.
No a nakonec dnes ráno. Jedno mládě jsem neviděla. Další bylo ohryzané z boku, další nemělo dvě nohy, další vypadalo udupaně a možná taky nemělo jednu nohu a poslednímu chyběla noha a furt žilo. Docela masakr. Takže evidentně celou dobu dělá masakr matka. Přišlo mi, jak kdyby ji štvalo, že ji otravují, tak jim odkousala nohy. 🤦♀️ Ale proč?
Vidí v tom někdo nějaký smysl, logiku? Nebo ji najednou ten samec chyběl? Se samcem se furt válí vedle sebe. Nevím už co vymyslet, proč se to děje. A i dnes ráno měla stále v misce žrádlo, trávu, vody dost.
Dcera minulý rok právě odchovala 7 králíků úplně v pohodě.
Uživatel s deaktivovaným účtem
máte tam potkány, nic jinýho v tom nehledejte.
sandra01
XXX.XXX.224.145
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
máte tam potkány, nic jinýho v tom nehledejte.
Jo ty byly spolu s kočkou v obvinění. Ale pokud se potkan neumí zmenšit na 1x1 cm, tak dnes v noci nebo včera se tam fakt neměl, jak dostat. Jediný prostor, jak se tam dostat by bylo přes vstupní otvor a ten jsem zadělala právě tímhle pletivem. Pletivo je nataženo i v podlaze a kontrolovali jsme - je v pořádku, podhrabat se nelze. Zdi ze dřeva bez díry.
No, já se s tím setkala asi 2x. Jedná samice sežrala mladé hned po porodu druhá po pár dnech. Obě dostaly druhou šanci, poprvé může hrát roli náhoda. Když to udělaly napodruhé, následovalo vyřazení z chovu a porážka. Podle chovatelů je to už zlozvyk, asi počítejte s tím, že od téhle samice mladé nebudou. A než takový masakr, radši z ní udělat polívku a sekanou.