Dobrý den, mám v chovu samici, která má 8 mláďat (4 týdny). Samice občas kýchne třeba 2x za sebou.
Samice mláďata koji, žere, pije, trus v pořádku, nos suchý:bílý hlen se neobjevil vůbec. Je aktivni, jak jsem u dvířek okamžitě je u mě. Zajímalo by mě zda je to rýma nebo to může být nějaké podráždění. Protože v chovu jiný králík nekycha.
Dočetl jsem se že to může být prašné seno, sláma, teplo, čpavek.
Dále by mě zajímalo jak to je u rýmy s kondicí kraliků. Zda ztrácí na váze, nějaký snížený příjem krmiva atd. A zda by vubec samice zvládla odchovat mláďata pri rymě.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je tak teplo že niektorí králici kychaju a chrapocu pri dýchaní.
Beatrice

XXX.XXX.59.133
Tom.13
napsal(a):
Dobrý den, mám v chovu samici, která má 8 mláďat (4 týdny). Samice občas kýchne třeba 2x za sebou.
Samice mláďata koji, žere, pije, trus v pořádku, nos suchý:bílý hlen se neobjevil vůbec. Je aktivni, jak jsem u dvířek okamžitě je u mě. Zajímalo by mě zda je to rýma nebo to může být nějaké podráždění. Protože v chovu jiný králík nekycha.
Dočetl jsem se že to může být prašné seno, sláma, teplo, čpavek.
Dále by mě zajímalo jak to je u rýmy s kondicí kraliků. Zda ztrácí na váze, nějaký snížený příjem krmiva atd. A zda by vubec samice zvládla odchovat mláďata pri rymě.
Děkuji.
Z toho, co popisujete, se patrně o rýmu nejedná (absence rýmy, aktivní). Může jít o alergii, ale spíše jen o nějaké podráždění. Může ji do nosu přiletět nějaká částečka prachu, nebo ji podráždí hmyz. Také stojí zato zkontrolovat, zda neleží ve vrstvě hnoje (zvlášť v této době se velmi rychle tvoří čpavek) a zda je kotec dobře větrán (ale bez průvanu), nebo zda podávané krmivo není prašné či plesnivé (nejen seno, sláma, ale i granule atp.). Často také králíky dráždí piliny nebo velmi jemné hobliny. Kojící samice je také citlivější na podněty prostředí. Pokud byste měl stálé pochybnosti, obraťte se na veterináře. Bohužel králičí rýma je dost infekční a nevyléčitelná.