Kalifornský králík - barva a línání

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.6.2021 14:08
bongani

XXX.XXX.45.91

Chtěla bych se zeptat chovatelů kalifornských králíků, jak je to u nich s barvou a línáním. Mám jednoho od března, když jsem si ho přinesla, tak měl krásně černé uši, packy a ocásek a na nose velikou černou skvrnu. Kolem Velikonoc začal línat a dneska mám prostě bílého králíka s malou černou skvrnou na nose. Je to jenom domácí mazlík, takže nikam na výstavu nepůjdeme a barva není tak důležitá, ale stejně by mě zajímalo, jak je to u jiných kaliforňáků.
Ztmavne třeba zase na zimu?
Četla jsem, že se rodí bílí a postupně tmavnou, mají to tak i při línání?
Přikládám jednu fotku z března a druhá je aktuální.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.6.2021 16:08

kalifornské zbarvení je zvláštní druh albinismu, při kterém melanocyty dokáží tvořit pigment jen v chladu. proto jsou zbarvené uši, končetiny, nos, to jsou nejchladnější části těla.

pokud ale zvíře žije v teple, tak melanocyty mají smolíka i tam.

30.6.2021 18:46
bongani

XXX.XXX.45.91

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
kalifornské zbarvení je zvláštní druh albinismu, při kterém melanocyty dokáží tvořit pigment jen v chladu. proto jsou zbarvené uši, končetiny, nos, to jsou nejchladnější části těla.

pokud ale zvíře žije v teple, tak melanocyty mají smolíka i tam.

Děkuji, já si to tak nějak myslela, akorát to neumím tak hezky vysvětlit jako Vy. Je to podobné jako třeba u siamských potkanů? A znamená to, že doma v bytě už bude navždy bílý? Když jsem si ho přinesla, tak taky žil v bytě a přesto byl tmavý.

30.6.2021 20:14

bongani napsal(a):
Děkuji, já si to tak nějak myslela, akorát to neumím tak hezky vysvětlit jako Vy. Je to podobné jako třeba u siamských potkanů? A znamená to, že doma v bytě už bude navždy bílý? Když jsem si ho přinesla, tak taky žil v bytě a přesto byl tmavý.

je to úplně stejné jako u siamských potkanů, siamské kočky nebo u himalajského morčete.

záleží na teplotě v bytě. když jsou venku, tak jsou samozřejmě barevnější.

1.7.2021 11:02

Vcelku sa dá súhlasiť z tým čo vám tu načrtla bodlinka. Inak Akromelanizmus sa prejavuje typyckym sfarbením na určitých miestach , zónach tela. No jednoznačne sú kusy králikov ktoré sú farebné aj počas teplých období roka. Je to dosť individuálne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík