Chtěla bych se zeptat chovatelů kalifornských králíků, jak je to u nich s barvou a línáním. Mám jednoho od března, když jsem si ho přinesla, tak měl krásně černé uši, packy a ocásek a na nose velikou černou skvrnu. Kolem Velikonoc začal línat a dneska mám prostě bílého králíka s malou černou skvrnou na nose. Je to jenom domácí mazlík, takže nikam na výstavu nepůjdeme a barva není tak důležitá, ale stejně by mě zajímalo, jak je to u jiných kaliforňáků.
Ztmavne třeba zase na zimu?
Četla jsem, že se rodí bílí a postupně tmavnou, mají to tak i při línání?
Přikládám jednu fotku z března a druhá je aktuální.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kalifornské zbarvení je zvláštní druh albinismu, při kterém melanocyty dokáží tvořit pigment jen v chladu. proto jsou zbarvené uši, končetiny, nos, to jsou nejchladnější části těla.
pokud ale zvíře žije v teple, tak melanocyty mají smolíka i tam.
napsal(a):
kalifornské zbarvení je zvláštní druh albinismu, při kterém melanocyty dokáží tvořit pigment jen v chladu. proto jsou zbarvené uši, končetiny, nos, to jsou nejchladnější části těla.
pokud ale zvíře žije v teple, tak melanocyty mají smolíka i tam.
Děkuji, já si to tak nějak myslela, akorát to neumím tak hezky vysvětlit jako Vy. Je to podobné jako třeba u siamských potkanů? A znamená to, že doma v bytě už bude navždy bílý? Když jsem si ho přinesla, tak taky žil v bytě a přesto byl tmavý.

bongani
napsal(a):
Děkuji, já si to tak nějak myslela, akorát to neumím tak hezky vysvětlit jako Vy. Je to podobné jako třeba u siamských potkanů? A znamená to, že doma v bytě už bude navždy bílý? Když jsem si ho přinesla, tak taky žil v bytě a přesto byl tmavý.
je to úplně stejné jako u siamských potkanů, siamské kočky nebo u himalajského morčete.
záleží na teplotě v bytě. když jsou venku, tak jsou samozřejmě barevnější.

Vcelku sa dá súhlasiť z tým čo vám tu načrtla bodlinka. Inak Akromelanizmus sa prejavuje typyckym sfarbením na určitých miestach , zónach tela. No jednoznačne sú kusy králikov ktoré sú farebné aj počas teplých období roka. Je to dosť individuálne.