Blanina
XXX.XXX.236.98
Minulý týden se nám kotila samice "burgunďačky". Je to prvorodička. Ráno jedno mrtvé mládě a nic víc. Po třech dnech opět jedno, tentokrát živé, ale mimo hnízdo. Vrátili jsme jej tedy do hnízda, ale odpoledne bohužel bylo vyhozené a mrtvé. Za další tři dny (odpoledne) opět jedno mládě mimo hnízdo, živé, ale opět nevydrželo. No a ráno další jedno mrtvé.
Vůbec to nechápeme, má s tímto někdo nějakou zkušenost? Aby králice rodila na etapy po dobu cca 7 dní?
Jinak se zdá být v pohodě, žere, pije...
Uživatel s deaktivovaným účtem
Samice nerodí týden,je to blbost.Mladým je nejspíš teplo,tak se rozlézají nebo mají málo mléka a mají hlad.Pokud ale zůstanou mimo hnízdo přes noc ustydnou a uhynou.Jak a čím samici krmíte?Jsou mláďata napitá?
georgi
XXX.XXX.118.61
Samice nebude do chovu .
Blanina
XXX.XXX.236.98
Poprvé se zdálo, že se nepodařilo, tak po zhruba týdnu podruhé...
Blanina
XXX.XXX.236.98
Opravdu rodila téměř týden...sami jsme z toho zmatení. Jak jsem zmiňovala v příspěvku (jedno mládě mrtvé. Po třech dnech další, živé, ale nevydrželo, po dalších zhruba 3 dnech další živé, ale opět nevydrželo, ráno jedno mrtvé...a ten den odpoledne porodila další 4, ale poprvé také vystavěla hnízdo ze srsti a zatím to vypadá, že jsou v pořádku). V každé z výše zmiňované situace byly známky porodu (stopy krve)... Včera jsem se navíc dočetla, že samice mají dvě dělohy a tak je možné zabřeznout 2x. Tím by se asi toto vysvětlilo...
Blanina
napsal(a):
Opravdu rodila téměř týden...sami jsme z toho zmatení. Jak jsem zmiňovala v příspěvku (jedno mládě mrtvé. Po třech dnech další, živé, ale nevydrželo, po dalších zhruba 3 dnech další živé, ale opět nevydrželo, ráno jedno mrtvé...a ten den odpoledne porodila další 4, ale poprvé také vystavěla hnízdo ze srsti a zatím to vypadá, že jsou v pořádku). V každé z výše zmiňované situace byly známky porodu (stopy krve)... Včera jsem se navíc dočetla, že samice mají dvě dělohy a tak je možné zabřeznout 2x. Tím by se asi toto vysvětlilo...
Přesně tak..připouštěli jste po týdnu znovu..to už nikdy nedělejte,potom to takto dopadne..já to nikdy nedělám..samice prvně narozená mláďata zlikviduje...NENI to tím, že má dvě dělohy, prostě zabřezla znovu, ne že první mláďata jsou v jedné děloze a druhá v druhé.... příště počkejte 30 dnů na normální porod..
ančovička1
napsal(a):
Přesně tak..připouštěli jste po týdnu znovu..to už nikdy nedělejte,potom to takto dopadne..já to nikdy nedělám..samice prvně narozená mláďata zlikviduje...NENI to tím, že má dvě dělohy, prostě zabřezla znovu, ne že první mláďata jsou v jedné děloze a druhá v druhé.... příště počkejte 30 dnů na normální porod..
Tak nevím, o superfetaci nás učili na škole. Ale je to už dávno.
Prostě není možné aby samice začala rodit,porodila jedno mládě,přestala a začala rodit zase další den a znovu a znovu.Nejspíš má mladé po kotci,nemusí být ani v hnízdě,mohou být jen v podestýlce.
Chovala jsem pár let skupinový chov.Samec a 3 samice,samec byl se samice stále a u samic nebyla ani dvojí březost.Ono dvojí zabřeznutí není tak jednoduché,jak si tu řada z vás představuje.Viz níže.
To by divocí králíci rodili stále když jsou samci a samice stále pohromadě.
Zabřezlá děloha už znovu neobřezne.
Zadina a kol. V Chovu králíků píše: Superfetace je zvláštní biologický jev, který je popsán u zajíců.Je to vývoj plodů různého stáří v rámci téže březosti.Tento jev se vyskytuje u zajíců vyjímečně, u králíků se s ní nesetkáváme.
MvDr Vavrouch Chovatel 5/2011 z obsáhlého článku jen několik citací."V odborné literatuře se výskyt superfetace předpokládá ve vyjímečných případech u všech domácích zvířat.Já sám jsem se v praxi s tímto jevem nikdy u domácích zvířat nesetkal, a to ani u králíků, kde jsou pro to na reprodu Kčních orgánech samic nejvhodnější morfologické a fyziologické předpoklady.Ojedinělé sdělení chovatelů nebylo průkazné."
"Jestliže během gravidity dojde vyjímečně na některém vaječníku, zpravidla na opačné straně než je žluté tělísko a než tedy došlo ke graviditě, k dalšímu dozrání Graafova folikulu a k ovulaci, může dojít po připuštění k oplodnění dalšího vajíčka či vajíček a tím i k další březosti.K tomu však musí být splněny ještě další podmínky, a to především stejnostranná část dělohy musí být volná, neobřezlá, jinak by spermie při eventuálním připuštění nemohly proniknout přes dělohu do vejcovodu k vajíčku.Je jasné, že tato podmínka může být splněna tím spíše, čím menší je počet dosud usídlených embryí v děloze.U samice králíka jsou sice pro další březost vytvořeny příznivé morfologické předpoklady, ale ztěžuje ji přítomnost početnějších zárodků, které proto mohou být v obou částech dělohy.Mnohem příznivější je v tomto směru situace u zajíců, kde předpokládáme obdobné anatomické utváření dělohy, ale plodnost je podstatně nižší.Její průměr se udává 2, 35 mláďat na vrh.Už to samo ukazuje na významný podíl vrhů o jednom mláděti a tím i jistotu obsazení jen jedné části dělohy.Pokud se týká možnosti odchovu mláďat po superfetaci, je u zajíců, zejména při vrzích jednotlivých mláďat, která se rodí vidoucí a osrstěná a jsou schopná krátce po porodu samostatného pohybu, přežití obojích mláďat pravděpodobnější, zvláště vezmeme-li v úvahu, že rozdíl věku je většinou do týdne.".
Zajímavý a poučný článek, určitě po dlouhodobém pozorováním a studováním chovu králíků, nicméně se to stalo samici mojí mamky a i zde, na ifaune jsem četla podobné zkušenosti..jistě výjimky,ale věřím, že se stanou..
Já mám zkušenost pouze s tím, že mi samice( jeden den připuštěna), porodila jedno mládě bez hnízda,v termínu, nechala ho uhynout a druhý den postavila pěkné hnízdo,do kterého porodila dalších asi 5 mladých a v pořádku..
Ale jako všechna zvířata, i králíci, nejsou stroje,tak se může stát,ne jejich vinou,
cokoli. .. hlavně, že je samička v pořádku a příště se zadaří lépe..
ančovička1
napsal(a):
Zajímavý a poučný článek, určitě po dlouhodobém pozorováním a studováním chovu králíků, nicméně se to stalo samici mojí mamky a i zde, na ifaune jsem četla podobné zkušenosti..jistě výjimky,ale věřím, že se stanou..
Já mám zkušenost pouze s tím, že mi samice( jeden den připuštěna), porodila jedno mládě bez hnízda,v termínu, nechala ho uhynout a druhý den postavila pěkné hnízdo,do kterého porodila dalších asi 5 mladých a v pořádku..
Ale jako všechna zvířata, i králíci, nejsou stroje,tak se může stát,ne jejich vinou,
cokoli. .. hlavně, že je samička v pořádku a příště se zadaří lépe..
Ano to je možné,stane se,že při větším počtu samice porodí jedno mládě,porod se přeruší a další se narodí až druhý den,ale ne tak,že rodí celý týden.
Kdysi jsem jsem k tomu to dávala i vysvětlení veterináře.Pokud to najdu,vložím
Blanina
XXX.XXX.15.189
Asi to možné je...nám se tak opravdu stalo. Žádná mláďata v kotci neměla...jen vždy jedno, za tři dny druhé a za další 3 dny další...zdá se to být nemožné, ale opravdu se tak stalo. Naposledy vrhla po cca 7 dnech 4 mláďata a ty už jsou OK a vše je jak má být...řádně se stará.
Slíbená odpověďna dotaz dvojí březost a přerušený porod.
zajímavý dotaz - také jsem to za více než 45 let chovu nezaznamenal a proto jsem to již dříve studoval a již dříve i napsal.
Po desetiletí bylo u nás opisováno - že u králíka je uterus duplex a proto je běžné přeplození (superfoetace) jako normální stav.
To byl nesmysl - je to sice možné - ale vyjímečně jako mimořádné a patologické.
Proces uplození je podstatně komplikovanější než setkání vajíčka se spermiemi v prázdné děloze, napřed běží složitý hormonální proces řízený z jednoho centra (hypotalamus-hypofýza) od zrání vajíčka přes provokovanou ovulaci po uhnízdění vajíček ve sliznici dělohy a vývoj žlutých tělísek - principiálně musí být
jednotná hormonální linie v celém organismu a zacílení na část je problematické a nefyziologické - proto je to vyjímečné a např, naopak falešná březost dost častá.
Dost častá může být prodloužená březost - do 33- 34 dnů celkem normální průběh při velmi malém počtu plodů
poměrně častý je i přerušený nebo protrahovaný porod - napřed se narodí 1 mládě a za 24 hodin ostatní, - to při velkém počtu králíčat kdy už jakoby děloha nestíhá (toho jednoho se"zbaví" dříve i 1 - 2 dny a ve správném termínu pak vše proběhne fyziologicky i se stavbou hnízda.
Přeji hodně zdaru,
dr.Martinec
georgi
XXX.XXX.118.61
Chovám králíky stejně dlouho jako jíva a s dvojí březostí jsem se jednou setkal .Po dvou dnech po okocení se v hnízdě objevili další Samice počet do druhého dne zredukovala . Je to ale obrovská výjimka . Napočítal jsem jich tenkrát devatenáct .
napsal(a):
Slíbená odpověďna dotaz dvojí březost a přerušený porod.
zajímavý dotaz - také jsem to za více než 45 let chovu nezaznamenal a proto jsem to již dříve studoval a již dříve i napsal.
Po desetiletí bylo u nás opisováno - že u králíka je uterus duplex a proto je běžné přeplození (superfoetace) jako normální stav.
To byl nesmysl - je to sice možné - ale vyjímečně jako mimořádné a patologické.
Proces uplození je podstatně komplikovanější než setkání vajíčka se spermiemi v prázdné děloze, napřed běží složitý hormonální proces řízený z jednoho centra (hypotalamus-hypofýza) od zrání vajíčka přes provokovanou ovulaci po uhnízdění vajíček ve sliznici dělohy a vývoj žlutých tělísek - principiálně musí být
jednotná hormonální linie v celém organismu a zacílení na část je problematické a nefyziologické - proto je to vyjímečné a např, naopak falešná březost dost častá.
Dost častá může být prodloužená březost - do 33- 34 dnů celkem normální průběh při velmi malém počtu plodů
poměrně častý je i přerušený nebo protrahovaný porod - napřed se narodí 1 mládě a za 24 hodin ostatní, - to při velkém počtu králíčat kdy už jakoby děloha nestíhá (toho jednoho se"zbaví" dříve i 1 - 2 dny a ve správném termínu pak vše proběhne fyziologicky i se stavbou hnízda.
Přeji hodně zdaru,
dr.Martinec
Děkuji. Je fakt, že jsem dumala nad tím, jak ta děloha "ví", která z nich se má kontrahovat a která má počkat, jak si "nevšímat" kortikosteroidů, oxytocinu a tak. Protrahovaný porod dává větší smysl.
Fajn téma , konečne aj zo skusenosťami skusených.... V podstate nepochybujem o skusenotiach všetkých ,ktorí tu prispeli zo svojimi osobnými skusenosťami. Minulý rok som sa stretol s podobným prípadom .Jeden deň 1mladé, samica zlikvidovala. Druhý deň 12 ks, všetky odchované... Nuž príroda je všemocná, len človek si myslí že on. pekný deň všetkým.