Králík je apatický, ztrácí rovnováhu a padá

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.8.2021 23:58
Zajda_

XXX.XXX.248.2

Dobrý den,
už jsem sem psala dříve, ale tentokrát se mi podařilo zachytit toto chování u králíčka. Konkrétně mám asi 4 měsíční samičku zakrslík a tohle chování už se nějakou dobu projevuje, už od doby kdy jsme ji koupily. Není nijak časté, spíš jednou max dvakrát za měsíc. Je to pro mě ale velice hrozivé a bojím se o její zdraví.
I když jsme nedávno byli u veterináře, nezjistil nic, dělali i test z moči, vyšetření a jen poznamenal, že se má dobře, že to mohou být max nějaké takové to, kdy se vám zatočí hlava když rychle vstanete.
Dneska se to ale stalo dvakrát, někdy odpoledne a teď večer a nevím jestli jen vyšiluju nebo se bojím oprávněně.
Samozřejmě rodiče říkají, že to mám nechat být, když umře tak umře.
Stejně by mě ale zajímalo co s ní je. Tak kdyby někdo věděl nebo měl nějaké tipy budu moc ráda.
Děkuji.

13.8.2021 23:59
Zajda_

XXX.XXX.248.2

Ještě hrozivější video

Video se zpracovává...

14.8.2021 00:17
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Ten králík je nemocný,asi dlouho nevydrží..co říkal veterinář?.. že to nic není??.. těžko říct,co mu je, možná epilepsie,(padoucnice), s tím se nedá nic dělat..kdyby mi toto dělal králík, tak ho hned zabijeme..

14.8.2021 10:52
jkx

XXX.XXX.231.207

TESTY na encefalitozoonózu dela i https://cz.laboklin.info/ VYSLEDKY do 3 dnu.
Z tohohle se vylízat může, takže prostě... bojujte... Panacurem se léčí aspoň měsíc.

NZ

17.8.2021 10:57
NZ

XXX.XXX.59.43

ančovička1 napsal(a):
Ten králík je nemocný,asi dlouho nevydrží..co říkal veterinář?.. že to nic není??.. těžko říct,co mu je, možná epilepsie,(padoucnice), s tím se nedá nic dělat..kdyby mi toto dělal králík, tak ho hned zabijeme..

Doporučuji přečíst co napsala Veterinářka, zda lze maso konzumovat v případě, že je králík napaden parazitem encefalitozoonóza.

http://veterina-liberec.cz/oldweb/veterina-liberec.cz/diskuse4ab5.html?diskuse=1732

17.8.2021 11:14
Zajda_

XXX.XXX.248.56

Děkuji za všechny odpovědi, ale ty poslední dvě mi jsou úplně k ničemu. Encefalitozoonózu nemá, chybí hlava na stranu. Vyloučil ji i veterinář když jsem já šílela jestli ji má. Jediné co teď řeším je jak s těmi záchvaty. Od napsání příspěvku králíček prospívá a je úplně v pohodě. Záchvaty se objevují max 1-2. za měsíc.

NZ

17.8.2021 11:17
NZ

XXX.XXX.59.43

Je potřeba vyhledat veterináře, který se specializuje na králíky.
Běžný veterinář se specializuje na nejrozšířenější domácí mazlíčky jako jsou kočky a psy.
Dělal veterinář odběr krve?
To je v případě vyšetření na parazita encefalitozoonóza nutný.
Zde je seznam veterin:
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=veteriny

NZ

17.8.2021 11:33
NZ

XXX.XXX.59.43

Zajda_ napsal(a):
Děkuji za všechny odpovědi, ale ty poslední dvě mi jsou úplně k ničemu. Encefalitozoonózu nemá, chybí hlava na stranu. Vyloučil ji i veterinář když jsem já šílela jestli ji má. Jediné co teď řeším je jak s těmi záchvaty. Od napsání příspěvku králíček prospívá a je úplně v pohodě. Záchvaty se objevují max 1-2. za měsíc.

Nemusí to být jen náklon hlavy.
U mého králíka to bylo nadměrné pití tekutin.
Veterinář, kam jsem chodila do teď, ani o tomto parazitovi nevěděl, test se prováděl na moji žádost.
Na moji žádost se odebrala krev a test vyšel pozitivní, teď to bohužel řeším znova, jelikož můj veterinář neudělal kontrolní odběr po 3 týdnech, zda léčba zabrala.
Teď jsem začala chodit na veterinu, kde se na králíky specializují, musím uznat, že mají více zkušeností, než většina veterinářů.
Hned ze začátku zkontrolují zuby a všechno, to na mojí původní veterině nedělali, musela jsem je o prohlídku zubů požádat.
Doporučuji přečíst příznaky.
https://www.zdrave-zvire.cz/nejcastejsi-onemocneni/kralici/onemocneni-nervoveho-aparatu-encefalitozoonoza/

17.8.2021 11:38
Zajda_

XXX.XXX.248.56

NZ napsal(a):
Nemusí to být jen náklon hlavy.
U mého králíka to bylo nadměrné pití tekutin.
Veterinář, kam jsem chodila do teď, ani o tomto parazitovi nevěděl, test se prováděl na moji žádost.
Na moji žádost se odebrala krev a test vyšel pozitivní, teď to bohužel řeším znova, jelikož můj veterinář neudělal kontrolní odběr po 3 týdnech, zda léčba zabrala.
Teď jsem začala chodit na veterinu, kde se na králíky specializují, musím uznat, že mají více zkušeností, než většina veterinářů.
Hned ze začátku zkontrolují zuby a všechno, to na mojí původní veterině nedělali, musela jsem je o prohlídku zubů požádat.
Doporučuji přečíst příznaky.
https://www.zdrave-zvire.cz/nejcastejsi-onemocneni/kralici/onemocneni-nervoveho-aparatu-encefalitozoonoza/

O tom nadměrném pití vody jsme taky konzultovali, jenže jelikož králíček zatím žere jen suché krmivo tak nám vet řekl, že to je kvůli tomu, že nežere nic jiného, z čeho by dostávala vodu.
O to těžší je když žijete doma s rodiči, nemáte řidičák abyste si na veterinu zajela sama, takže vám na to poví akorát že když se něco stane tak se stane a toť vše. Samozřejmě že já to chci řešit jenže tou nejlepší cestou to nejde, tak se aspoň ptám po diskuzích abych zjistila co to možná může být a abych se připravila na nejhorší.
Jestli nějaké příště bude tak si raději adoptují králíka o kterém vím, že bude v pořádku.

NZ

17.8.2021 11:48
NZ

XXX.XXX.59.43

Zajda_ napsal(a):
O tom nadměrném pití vody jsme taky konzultovali, jenže jelikož králíček zatím žere jen suché krmivo tak nám vet řekl, že to je kvůli tomu, že nežere nic jiného, z čeho by dostávala vodu.
O to těžší je když žijete doma s rodiči, nemáte řidičák abyste si na veterinu zajela sama, takže vám na to poví akorát že když se něco stane tak se stane a toť vše. Samozřejmě že já to chci řešit jenže tou nejlepší cestou to nejde, tak se aspoň ptám po diskuzích abych zjistila co to možná může být a abych se připravila na nejhorší.
Jestli nějaké příště bude tak si raději adoptují králíka o kterém vím, že bude v pořádku.

Nemoci po diskuzí řešit nelze.
Zkušený chovatel Vám může říct co by to asi tak molo být, případně diskuze na vererině, na kterou jsem zde zkopírovala odkaz, ale léčit může jen veterinář.
Pokud králíčkovi něco je je potřeba vždy vyhledat veterinární péči, nikoliv diskuzi.
Nejlépe tam, kdy se na králíky specializují, případně požádat veterináře kam běžně chodíte o vyšetření na základě Vašeho podezření.
Rodiče to je věc už druhá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík