Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.8.2021 19:48
JanaArltova

XXX.XXX.119.21

Dobrý den, chtěla bych se poradit se zkušenými chovateli králíků.
Mám zakrslého králíka, je mu 5,5 roku.
Objevil se u něj průjem. Neustále ležel, bez zájmu o okolí. Nezměnila jsem seno ani krmení. Nedostal nic nového, po čem by mu mohlo být špatně. První den ještě něco sežral, pak přestal žrát i pít. Podávala jsem mu Rodicare Acut a dokrmovala jsem ho tekutým senem + vodou stříkačkou do tlamy.
Na veterině udělali RTG břicha a prohlédli zuby. Vše v normě. Diagnostikovali zastavení trávícího traktu a naordinovali Degan v tekuté formě a Itoprid. Ty stále podávám. Přidala jsem bio-lapis a když mi došel, tak Fibreplex.
Králík se mírně zlepšil - bolesti už zřejmě nemá, dokonce se i pohodlně natáhne a začal alespoň trochu jevit zájem o okolní svět, ale sám neprojevuje žádný zájem o seno ani granule. Vezme si ode mě např. lístek bazalky nebo kousek okurky či papriky. O suché krmení nemá žádný zájem. To vždycky pouze očichne a nechá bez povšimnutí.
Už jsem zkoušela cokoli. Takže ho stále dokrmuji tekutým senem, občas přidám do stříkačky i kousek banánu.
Nicméně ne a ne začít žrát. Poradil by někdo, co by pomohlo? (dodám, že se mi od té doby snaží doma kousat roh od zdi nebo kousat koberec).
Za případné rady děkuji.

22.8.2021 20:42
borax

XXX.XXX.91.21

JanaArltova napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se poradit se zkušenými chovateli králíků.
Mám zakrslého králíka, je mu 5,5 roku.
Objevil se u něj průjem. Neustále ležel, bez zájmu o okolí. Nezměnila jsem seno ani krmení. Nedostal nic nového, po čem by mu mohlo být špatně. První den ještě něco sežral, pak přestal žrát i pít. Podávala jsem mu Rodicare Acut a dokrmovala jsem ho tekutým senem + vodou stříkačkou do tlamy.
Na veterině udělali RTG břicha a prohlédli zuby. Vše v normě. Diagnostikovali zastavení trávícího traktu a naordinovali Degan v tekuté formě a Itoprid. Ty stále podávám. Přidala jsem bio-lapis a když mi došel, tak Fibreplex.
Králík se mírně zlepšil - bolesti už zřejmě nemá, dokonce se i pohodlně natáhne a začal alespoň trochu jevit zájem o okolní svět, ale sám neprojevuje žádný zájem o seno ani granule. Vezme si ode mě např. lístek bazalky nebo kousek okurky či papriky. O suché krmení nemá žádný zájem. To vždycky pouze očichne a nechá bez povšimnutí.
Už jsem zkoušela cokoli. Takže ho stále dokrmuji tekutým senem, občas přidám do stříkačky i kousek banánu.
Nicméně ne a ne začít žrát. Poradil by někdo, co by pomohlo? (dodám, že se mi od té doby snaží doma kousat roh od zdi nebo kousat koberec).
Za případné rady děkuji.

5,5 roků starý králík už končí svoji životní pouť.
Cokoliv děláte je jen oddalování neodvratného konce.
Kupte si nového králíka a tohoto nechte důstojně odejít!
Mimochodem tohle vám mohl říct i veterinář.

Jenže on z vás jen tahá nemalé peníze.
Výsledek bude stejně injekce.

22.8.2021 21:03
JanaArltova

XXX.XXX.119.21

Díky i za takovýto hloupý komentář!
Hloupý komentář, taky komentář.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.8.2021 21:21

zkoušela jste hrubší seno? nebo třeba hrubší byliny, jako je řebčíček

boraxi, králík so může dožít i 12 let a osm a víc není nic neobyklého

georgi

22.8.2021 21:31
georgi

XXX.XXX.118.61

Králíkovy papriku ?

22.8.2021 21:41
JanaArltova

XXX.XXX.119.21

Dobrý den, seno jsem obměnila, mám domácí, jsou v něm jak drobnější lístky tak hrubší stýbla.
Je bohužel víc stéblovité než jemné.
Řebříček jsem nezkoušela, v jaké formě bych mu to měla dát? Mám doma jen takové to klasické koření. Pravděpodobně mi to ale nesežere. Je bohužel dost zmlsanej.
Navíc rozhodně fakt není na umření, byla bych první, kdo by ho tam nesl, aby se netrápil.

22.8.2021 21:47

JanaArltova napsal(a):
Dobrý den, seno jsem obměnila, mám domácí, jsou v něm jak drobnější lístky tak hrubší stýbla.
Je bohužel víc stéblovité než jemné.
Řebříček jsem nezkoušela, v jaké formě bych mu to měla dát? Mám doma jen takové to klasické koření. Pravděpodobně mi to ale nesežere. Je bohužel dost zmlsanej.
Navíc rozhodně fakt není na umření, byla bych první, kdo by ho tam nesl, aby se netrápil.

řebříček, ne hřebíček

roste to venku.

22.8.2021 21:57
JanaArltova

XXX.XXX.119.21

Řebříček jsem nezkoušela.
Díky - vyzkouším to.

22.8.2021 22:18
borax

XXX.XXX.91.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
zkoušela jste hrubší seno? nebo třeba hrubší byliny, jako je řebčíček

boraxi, králík so může dožít i 12 let a osm a víc není nic neobyklého

To nemůžu vědět.
U mě 4 měsíce ...a pak však víte 😉

22.8.2021 22:20
borax

XXX.XXX.91.21

JanaArltova napsal(a):
Díky i za takovýto hloupý komentář!
Hloupý komentář, taky komentář.

Byl bych rád, kdyby jste mi třeba i do SZ napsala jak to dopadlo.
Jsem moc zvědavý.. chovám teprve 30 let, ale pořád se učím .

22.8.2021 23:23
JanaArltova

XXX.XXX.119.21

borax napsal(a):
Byl bych rád, kdyby jste mi třeba i do SZ napsala jak to dopadlo.
Jsem moc zvědavý.. chovám teprve 30 let, ale pořád se učím .

Připomínáte mi mého dědu, který má ke králíkům /a zvířatům chovaným na maso/ stejný přístup. A to je chová celý život - nějakých těch 30 let už to asi taky bude. Je to pro něj víceméně spotřební "zboží". Šanci zotavit se králíkovi dá, ale žádná velká snaha to není a pokud to do času nerozchodí králík sám, zlikviduje ho.
Někdo takto chová, já rozhodně ne
Bohužel můj králík má tento problém /průjem, nechutenství/ v podstatě od jeho mala s železitou pravidelností každý půlrok - hlavně při přechodu z léta do zimy a ze zimy do jara. Vím, co mu na trávení dělá a nedělá dobře a tak ho tím prostě nekrmím a nebo pouze minimálně. Stejně se mi nikdy nepodaří tomuto stavu předejít. Ještě jsem od nikoho neslyšela o králíkovi, který by to takto měl.
Dokonce to bývá i ve stejném měsíci. Někdy ho rozchodím samoléčbou, někdy musím na veterinu. Samozřejmě čím je starší, je trávení a doba na zotavení pomalejší. Nerada bych ho ale odpálila jen proto, že má zrovna špatné období. Chovám ho na volno se zázemím a záchodem v kleci a je to můj společník. Doufám, že i teď se z toho dostane. Je to tak na půl cesty, bohužel nechutenství zatím stále přetrvává.

Milanartek

20.11.2022 11:15
Milanartek

XXX.XXX.231.1

Králíček se při správné péči může dožít 10 let i více. Takže rozhodně neposlouchejte nic o odcházení , uspání atd.pokud to není nevyhnutelně nutné. Bohužel jsou poměrně náchylní na trávicí systém. Jako dlouholetý králíkář jsem toho viděl poměrně hodně. Pokud měli problémy mojí králíci tak jsem intenzivně dával po dvou hodinách rodicare . Klidně po malých dávkách i když to vyplivoval i tak alespoň něco do žaludku. Rozhodně žádný banán ,bazalku nic takového. Králíček si sám začne brát seno. Třeba jen po malých dávkách ale začne. Itoprid urychluje funkci střev. Nic nevzdávejte .Dokud má chuť žít tak bojujte přeci ho máte ráda ne?

20.11.2022 12:45
borax

XXX.XXX.48.35

Milanartek napsal(a):
Králíček se při správné péči může dožít 10 let i více. Takže rozhodně neposlouchejte nic o odcházení , uspání atd.pokud to není nevyhnutelně nutné. Bohužel jsou poměrně náchylní na trávicí systém. Jako dlouholetý králíkář jsem toho viděl poměrně hodně. Pokud měli problémy mojí králíci tak jsem intenzivně dával po dvou hodinách rodicare . Klidně po malých dávkách i když to vyplivoval i tak alespoň něco do žaludku. Rozhodně žádný banán ,bazalku nic takového. Králíček si sám začne brát seno. Třeba jen po malých dávkách ale začne. Itoprid urychluje funkci střev. Nic nevzdávejte .Dokud má chuť žít tak bojujte přeci ho máte ráda ne?

Už to vzdala a vy jste také měl.
Vlákno je 1,5 roku staré!! 😂😂👎

20.11.2022 15:06

borax napsal(a):
Už to vzdala a vy jste také měl.
Vlákno je 1,5 roku staré!! 😂😂👎

Já stále nechápu, kde to ti lidi berou. Mně se nedaří najít vlákno ani 2 týdny staré.

20.11.2022 15:45
borax

XXX.XXX.59.192

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já stále nechápu, kde to ti lidi berou. Mně se nedaří najít vlákno ani 2 týdny staré.

Myslím si o tom své.
Admin bude samozřejmě zatloukat😉

Přidejte reakci

Přidat smajlík