Přestěhování staršího králíka do králíkárny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.8.2021 17:36
kapitanmorgan

XXX.XXX.150.82

Zdravím.

Máme 6 let starého zakrslého králíka, celou dobu je zvyklý být v kleci doma.

U našeho dítěte se začala projevovat alergie přecházející v občasný zánět hrtanu, králík je jedním z alergenů, na které je citlivé.

Na stole je varianta postavit králíkárnu a přestěhovat jej ven.

Nicméně můj (laický) názor je takový, že by takové stěhování, vzhledem k věku nemusel přežít a spíše se přikláním k jakékoli jiné variantě, byť více či méně kompromisní.

Rád bych požádal o radu zkušenější chovatele - jaký je váš názor ?

Děkuji za odpovědi a přeji hezký pátek.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.8.2021 17:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

co by to nepřežil?

ale má na to stěhování nejvyšší čas, aby se aklimatizoval a nasrstil na zimu.

Beatrice

28.8.2021 13:44
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Já bych ho ven nedávala, zvláště s přihlédnutím k věku a celoživotnímu pobytu v teple a dále k letošním mrazům. Nyní je již celkem pozdě na aklimatizaci - bývají již dosti chladné noci. Pokud je dítě alergické opravdu na srst králíka (a ne třeba podestýlku atp.) a není jiná možnost, kam zvíře přemístit, umístila bych králíkárnu do nějakého zděného či dřevěného přístavku u domu.

28.8.2021 14:06
kapitanmorgan

XXX.XXX.150.82

Z té aklimatizace mám právě obavy...

Králíka jsem zatím přesunul do tech. místnosti - odstranil jsem z ní veškerý textil, takže jsou tam pouze snadno udržovatelné povrchy. Zatím zdá se to funguje (musím zaklepat).

Mám k dispozici ještě garáž, která je pod terénem, takže je tam celý rok stabilní teplota, ale tam by zase byl úplně odstrčený a mám obavu, že by se to na něm projevilo negativně po psychické stránce, i vzhledem k jeho věku.

Jako podestýlku používáme ASAN - tam by snad neměl být problém, z hlediska alergií... Měním mu ji denně. Myslím si, že alergenem bude srst, po setkání s jiným králíkem se u našeho dítěte projevil zánět hrtanu vpodstatě okamžitě.

Beatrice

28.8.2021 15:31
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Já si myslím, že je to dobrá volba. Je z dosahu dítěte a nebude mu v zimě chladno a spokojeně dožije.
Může jít o nějaké specifické alergeny v srsti onoho jiného králíka, které Váš králíček mít nemusí, ale samozřejmě je třeba ho raději oddělit. U dítěte si nechte zjistit možnou alergii vyšetřením krve na přítomnost IgE a ECP (Prick test alergii v tomto případě nemusí odhalit). Praděpodobně jeho organismus nebude tolerovat ani kočku.

10.11.2021 10:15
kapitanmorgan

XXX.XXX.150.82

Takže nakonec jsme králíka přestěhovali začátkem září ven, zvykl si a všechno je doufám v pořádku.

Počasí přeje a zatím nepřišly žádné větší mrazy - to se ale změní.

Králíkárnu jsem nakonec vyrobil, nakolik byla nabídka hotových výrobků spíše nic než moc. A v té souvislosti bych měl dotaz na případné dodatečné "zimní" úpravy králíkárny.

Foto králíkárny:
https://abload.de/img/hutchy5jrg.jpg
https://abload.de/img/hutchinside8cjm1.jpg

- Ve stěnách je jako izolace 40mm polystyren, z vnější strany zaklopené palubkami, z vnitřní sololit.
- Podlaha 50mm polystyren, 20mm dřevotřísková deska a jako poslední vrstva PVC krytina s filcem.
- Zadní stěna je 10mm dutinkový polykarbonát (kvůli přístupu světla přes den).

Rád bych se zeptal, jestli:

- Mám na zimu nějak dodatečně tepelně izolovat střechu ? Momentálně je tam pouze OSB deska 15mm.
- Mám třeba na noc něčím zakrýt dvířka králíkárny / případně tam dodělat nějakou "předsíň", aby tam tolik netáhlo ?

Díky

10.11.2021 16:51
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Kralikarna je krásná,ale zbytečně moc izolovaná, zateplená, ale proč ne?
My máme kralikárny z prken,ty jsou nejlepší.. některé stěny udělal manžel z OSB desek, což je nevhodné,pokud OSB deska přijde do styku s vodou, močí..
Ve vašem případě střecha..jestli bude kralíkarna na dešti, musíte střechu pořádně zaizolovat že všech stran, jinak "napuchří" , ohýbá se a hnije..střechou teče voda, přestože je pokrytá Ipou..IPA moc nevydrží..

10.11.2021 21:01
kapitanmorgan

XXX.XXX.150.82

Králíkárna je celou dobu schovaná pod střechou, takže na ní nikdy pršet nebude, proto střecha pouze z OSB a bez sklonu - občas si na to odkládám věci :-)
Až zlevní dřevo, zakryju palubkami i tu střechu :-D

Zateplení jsem dával z důvodu jak uvádím výše, králík byl 6 let v domě, tak jsem si říkal, že to snad bude lepší, když bude mít v králíkárně tepleji...

Přemýšlím, jak s těmi dvířky ? Vy je na zimu nějak zakrýváte ?

10.11.2021 22:48
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Tak to máte dobře..já mám také dvě kralikárny pod střechou,tak v pohodě, ale na dvě prší..mají střechu obs + Ipu.. někdy prosáknout (chce to spravit.)
Váš králík už si určitě na pomalé ochlazení zvyknul(jako každý jiný) ,tak trpět nebude..hlavně,aby mu do kotce nefoukalo..průvan nesnáší..když jsou hodně velké mrazy, dávám na část, u Vás dvířek, plexisklo nebo polykarbonátovou desku.. určitě ne na celou plochu,králík snese spíš mráz, než vlhký vzduch v kotci..

Přidejte reakci

Přidat smajlík