Lukášj

XXX.XXX.251.127
Zdravím,
potřeboval bych poradit s problémem.
Dovezl jsem si domů samce "kalifornáka". Pán co mi ho prodával říkal že krmil jen senem a ječmenem, což i já takhle krmím plus přidávám řepu a mrkev, tak jsem si myslel že nebude problém.
Ale králík nic nechce jíst, dovezl jsem ho domů v neděli, to uzobl trochu ječmene. Ale od té doby nic, dnes už je čtvrtek večer a králík od neděle nejedl, ba ani nepije vodu, jen občas trochu ukousne řepy.
Nic takového jsem nezažil, když králík umírá na kokcidiozu tak jí aspon trošičku do poslední chvíle, ale tenhle vůbec nic, a ani není "posraný", takže bych neřekl, že by to byla kokcidioza. Žebra mu trošičku vylítají až dnes ale tak 4 dny nejedl.
Opravdu nevím čím to je, škoda pěkného králíka.
Za jakékoliv zkušenosti a rady předem děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

teď už zdechne, když jste ho nechal nežrat tak dlouho, tak mu dejte za uši
pro králíka je stěhování dost stres a může to spustit nechutenství a poruchy trávení. které ale chce řešit hned po příjezdu a zjištění.
Lukášj

XXX.XXX.251.127
ano uznávám moje chyba, myslel jsem si že je to stresem ze stěhování, myslel jsem že si potřebuje jen zvyknout nevěděl jsem že se to může tak zvrtnout, podcenil jsem to.
a prosím poradte ještě jak jsem to měl řešit po příjezdu ?

Lukášj
napsal(a):
ano uznávám moje chyba, myslel jsem si že je to stresem ze stěhování, myslel jsem že si potřebuje jen zvyknout nevěděl jsem že se to může tak zvrtnout, podcenil jsem to.
když králík nežere, musí se dokrmovat.

Lukášj
napsal(a):
když králík nežere, musí se dokrmovat.
Lukášj

XXX.XXX.251.127
musí se dokrmovat čím ? nebo jak ?

Lukášj
napsal(a):
musí se dokrmovat čím ? nebo jak ?
umělý seno určené přímo k tomuto účelu nebo aspoň kvalitní granule rozmixovaný z vodou a prostě krmíte ze stříkačky.
jakmile králík nežere, zastaví se mu trávení a zdechne. takže prostě musí žrát i když dobrovolně nechce, tím se naopak střevo rozpohybuje a je-li příčina relativně banální, jako třeba ten stres, tak se tím rozežere
ale teď, po tolika dnech, už je to asi jedno.

Pokud jste králíkovi nedal řepu,ani mrkev,ale jen ječmen a seno na co měl být zvyklý,tak jste si ho s tím už přivezl.Přesun králíka od chovatele k jinému bez změny krmení zas takový stres není.Co by potom měli dělat ty tisíce králíků na výstavě.Třeba teď v Lysé.Navezou se ve středu a jsou tam až do soboty.A ty,co se prodají zase putují jinam.Možná si příště lépe vybrat.Chovatele,zvíře.My třeba při prodeji z domu dáváme ke králíkovi na první dny krmení na které je zvyklý.Ať si ho postupně převedou na své.Můžete zkusit nabídnout větvičky smrku,borovice,třeba i granule pro králíky,celkem dobře se chytají na tvrdý rohlík,ale jestli po takové době to bude k něčemu těžko říci.
Lukášj

XXX.XXX.251.127
děkuji, zkusím nedělám si velké naděje ale aspon budu vědět příště
Dobrý den,
na dokrmení králíka jsem dostala na veterině tekuté seno, viz. přiložená fotografie. Také déle nejedl, ale byl to zdravotní problém. Hodně štěstí.
Hezký den
Také mi králík Bu z výstavy jeden ,dva dny nežral..krmím směs granule(bez léčiv), ovesné vločky, ječmen.2:1:1..byl také dost divoký..ale hned se chytil na suchý rohlík,asi byl na pečivo zvyklý..za pár dní spořádal denně plné krmítko směsi,seno,kousek řepy, občas jablko a i tu půlku rohlíku za odměnu 😀🐇
Lukášj
napsal(a):
Dovezl jsem si za posledních par let hodne králiků a taky jich do tydne nekolik uhynulo. Kazdy chov ma sve nemoci, se kteryma kralici bez problemu funguji, při prevozu se projevi v plne sile. U samce který pocházel ze super cisteho, chovu z haly a uhynul 5 den,pitva na VU ukázala akutní kokcidiozu. I ma ,,domaci pitva,, ukazala u nakoupenych zviřat kokcid.
Kazdy koupeny kralik dostává 14 dní Emanox,seno, pokud krmite vicekrat za den granuli nebo obili tolik, aby ho do 30minut sezrali, pokud krmite jednou za den musi mit aspon 12 hodin prazdne misky. Experimentum typu kousek mrkvicky, řepy, jablicka, nebo nedjboze rohliku se uplně vyhněte
Pokud kralik nezre, ale pije, dejte mu do ni Emanox a je sance na přežití cca 50% .
Když nežere, ani nepije zkuste mu dat strikackou ředeny Emanox(1:3) přímo do huby, ale sance na přežití uz je mala
Poslední parta Pannonskych kraliku, která cestovala minuly rok z madarskeho Kecskemetu dva dny, přežila a uz se krane mnozi.
At se daří