kejki
XXX.XXX.141.149
Dobrý večer,
letos se nám po línání nějak nedařilo připustit samice, až se podařila dvojí březost. Takže teď má samice 3 mladé ze 6.listopadu a druhý přískok byl 30.října.
Mám mladé odebrat a dát k jiné samici? Problém je, že 2 samice mají o 10 dnů starší, nebo jedna má sice jen dva králíčky, ale o 2 týdny mladší - ty sotva mžourají v kotící bedně. Jedna samice má 7 kousků z 11.listopadu, tam se bojím, že když jich bude 10, že se na všechny nedostane. Jednou už 9 odchovala.
kejki
XXX.XXX.141.149
Díky za rady, prostě se mužovi zdála hubená, tak jí strčil k samci. Když jsem mu dneska říkala, že je divně tlustá, tak mi vysvětlil, že je březí.
georgi
XXX.XXX.118.61
Když podkládáte mladé králíky do jiného hnízda stáří mezi králíky nesmí být víc jak tři dny .Podle toho jak píšete , není malé kam dát .Ty starší odstavením podrazíte a sami to velmi těžko zvládnou . Jinak příště mějte více trpělivosti a po připuštění nechte samice v klidu .
otázka
XXX.XXX.230.195
Pokud se vůbec něco narodí, moc tomu nevěřím, to že samice podrží a samec skočí, ještě neznamená, že březí samice znova zabřezne, zlikvidovala bych nová mláďata.
Uživatel s deaktivovaným účtem
kejki
napsal(a):
Dobrý večer,
letos se nám po línání nějak nedařilo připustit samice, až se podařila dvojí březost. Takže teď má samice 3 mladé ze 6.listopadu a druhý přískok byl 30.října.
Mám mladé odebrat a dát k jiné samici? Problém je, že 2 samice mají o 10 dnů starší, nebo jedna má sice jen dva králíčky, ale o 2 týdny mladší - ty sotva mžourají v kotící bedně. Jedna samice má 7 kousků z 11.listopadu, tam se bojím, že když jich bude 10, že se na všechny nedostane. Jednou už 9 odchovala.
Samice žádný další vrh mít nebude.
Odpověď MVDr Martince na dvojí březost
zajímavý dotaz - také jsem to za více než 45 let chovu nezaznamenal a proto jsem to již dříve studoval a již dříve i napsal.
Po desetiletí bylo u nás opisováno - že u králíka je uterus duplex a proto je běžné přeplození (superfoetace) jako normální stav.
To byl nesmysl - je to sice možné - ale vyjímečně jako mimořádné a patologické.
Proces uplození je podstatně komplikovanější než setkání vajíčka se spermiemi v prázdné děloze, napřed běží složitý hormonální proces řízený z jednoho centra (hypotalamus-hypofýza) od zrání vajíčka přes provokovanou ovulaci po uhnízdění vajíček ve sliznici dělohy a vývoj žlutých tělísek - principiálně musí být jednotná hormonální linie v celém organismu a zacílení na část je problematické a nefyziologické - proto je to vyjímečné a např, naopak falešná březost dost častá.
georgi
XXX.XXX.118.61
S tou dvojí březostí máte pravdu . Je to velmi vzácné . Za těch pár desítek let ,co králíky chovám , jsem se s tím setkal osobně pouze jednou . Mláďata byli od sebe jeden den .