Superfetace a přesunutí králíčků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kejki

1.12.2021 17:21
kejki

XXX.XXX.141.149

Dobrý večer,
letos se nám po línání nějak nedařilo připustit samice, až se podařila dvojí březost. Takže teď má samice 3 mladé ze 6.listopadu a druhý přískok byl 30.října.
Mám mladé odebrat a dát k jiné samici? Problém je, že 2 samice mají o 10 dnů starší, nebo jedna má sice jen dva králíčky, ale o 2 týdny mladší - ty sotva mžourají v kotící bedně. Jedna samice má 7 kousků z 11.listopadu, tam se bojím, že když jich bude 10, že se na všechny nedostane. Jednou už 9 odchovala.

1.12.2021 17:58
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Proboha,co to s těmi chudáky,samicemi,děláte?...👎

1.12.2021 18:01
Fatu

XXX.XXX.208.133

Proč jste ji nakrejvala po 25 dnech znova jste už nemohla tejden počkat,jestli se okoti vy nic už radeji nedělejte a doufejme, že druhého nakriti nic nebude.. už by to nejspíš bylo dneska podle vás 32den..

1.12.2021 18:06
Fatu

XXX.XXX.208.133

Nakrytí samozřejmě..mě to rozhodilo

kejki

1.12.2021 18:56
kejki

XXX.XXX.141.149

Díky za rady, prostě se mužovi zdála hubená, tak jí strčil k samci. Když jsem mu dneska říkala, že je divně tlustá, tak mi vysvětlil, že je březí.

1.12.2021 19:02
Fatu

XXX.XXX.208.133

kejki napsal(a):
Díky za rady, prostě se mužovi zdála hubená, tak jí strčil k samci. Když jsem mu dneska říkala, že je divně tlustá, tak mi vysvětlil, že je březí.

Samici se zvětší břicho nejvíc právě v tom posledním týdnu..

georgi

2.12.2021 13:22
georgi

XXX.XXX.118.61

Když podkládáte mladé králíky do jiného hnízda stáří mezi králíky nesmí být víc jak tři dny .Podle toho jak píšete , není malé kam dát .Ty starší odstavením podrazíte a sami to velmi těžko zvládnou . Jinak příště mějte více trpělivosti a po připuštění nechte samice v klidu .

otázka

2.12.2021 19:37
otázka

XXX.XXX.230.195

Pokud se vůbec něco narodí, moc tomu nevěřím, to že samice podrží a samec skočí, ještě neznamená, že březí samice znova zabřezne, zlikvidovala bych nová mláďata.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.12.2021 21:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

kejki napsal(a):
Dobrý večer,
letos se nám po línání nějak nedařilo připustit samice, až se podařila dvojí březost. Takže teď má samice 3 mladé ze 6.listopadu a druhý přískok byl 30.října.
Mám mladé odebrat a dát k jiné samici? Problém je, že 2 samice mají o 10 dnů starší, nebo jedna má sice jen dva králíčky, ale o 2 týdny mladší - ty sotva mžourají v kotící bedně. Jedna samice má 7 kousků z 11.listopadu, tam se bojím, že když jich bude 10, že se na všechny nedostane. Jednou už 9 odchovala.

Samice žádný další vrh mít nebude.
Odpověď MVDr Martince na dvojí březost
zajímavý dotaz - také jsem to za více než 45 let chovu nezaznamenal a proto jsem to již dříve studoval a již dříve i napsal.
Po desetiletí bylo u nás opisováno - že u králíka je uterus duplex a proto je běžné přeplození (superfoetace) jako normální stav.

To byl nesmysl - je to sice možné - ale vyjímečně jako mimořádné a patologické.

Proces uplození je podstatně komplikovanější než setkání vajíčka se spermiemi v prázdné děloze, napřed běží složitý hormonální proces řízený z jednoho centra (hypotalamus-hypofýza) od zrání vajíčka přes provokovanou ovulaci po uhnízdění vajíček ve sliznici dělohy a vývoj žlutých tělísek - principiálně musí být jednotná hormonální linie v celém organismu a zacílení na část je problematické a nefyziologické - proto je to vyjímečné a např, naopak falešná březost dost častá.

georgi

8.12.2021 20:17
georgi

XXX.XXX.118.61

S tou dvojí březostí máte pravdu . Je to velmi vzácné . Za těch pár desítek let ,co králíky chovám , jsem se s tím setkal osobně pouze jednou . Mláďata byli od sebe jeden den .

Přidejte reakci

Přidat smajlík