Kralikárna ve sklepě, poraďte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.12.2021 07:36
Psiska12

XXX.XXX.109.46

Zdravím, přemýšlím kam umístit kralikarnu?
Venku mám všude jen volné prostranství a hodně tu fouká, takže když by pršelo, sněžilo vše by bylo v kotcích a navíc by na ni neustále svítilo slunce.
Napadlo mě umístit kralikarnu do sklepa?
Je tam jedna krásná velká suchá místnost s dvěma okny. A i v létě je tam příjemný chládek.
Co myslíte bude tam králíkům dobře?

22.12.2021 08:38
Fatu

XXX.XXX.208.133

Psiska12 napsal(a):
Zdravím, přemýšlím kam umístit kralikarnu?
Venku mám všude jen volné prostranství a hodně tu fouká, takže když by pršelo, sněžilo vše by bylo v kotcích a navíc by na ni neustále svítilo slunce.
Napadlo mě umístit kralikarnu do sklepa?
Je tam jedna krásná velká suchá místnost s dvěma okny. A i v létě je tam příjemný chládek.
Co myslíte bude tam králíkům dobře?

Tak šup tam sní..a otevřený vyklapecky celoročně.. pamatuji jako dítě,že je měl,soused takhle v bytovce..jo a nakoupit pastičky na 🐭

22.12.2021 08:49
Psiska12

XXX.XXX.109.46

Fatu napsal(a):
Tak šup tam sní..a otevřený vyklapecky celoročně.. pamatuji jako dítě,že je měl,soused takhle v bytovce..jo a nakoupit pastičky na 🐭

Děkuji :) do oken chci dát sítě tak uvidíme , ikdyž myš proklouzne všude :D

Otázka

22.12.2021 10:19
Otázka

XXX.XXX.230.195

Co hnůj?

22.12.2021 10:42
Fatu

XXX.XXX.208.133

Otázka napsal(a):
Co hnůj?

Vykydat,lopatkou do pytle a v rohu zadrady udělat,hnojnicek..

22.12.2021 12:52
Psiska12

XXX.XXX.249.45

Otázka napsal(a):
Co hnůj?

Dám do koleček odvezu, mám hnojiště :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.12.2021 19:43

Tak , hnoj je najmenší problem. Vlhkosť a svetlo je otázka , samozrejme teplota . Ono nie všetko je zlato čo sa bliští. Môže to aj fungovať a možno ani nie . Klíma vhodná na chov králika je súčet viacerých veličín. Sadol by som si tam na bednu a hodinu tam sedel a pil pivo, ak tam je pocitovo fajn , treba skusiť ...

georgi

22.12.2021 19:52
georgi

XXX.XXX.118.61

Je to možné. Určitě ta možnost regulace je výborná. Chovám králíky ve starém prasečím chlívku a stejný princip regulace teploty využívám. Hlavně zachytávejte králičí moč a pravidelně vylévejte. Já jí mám svedenou do odpadu a kotce pravidelně proplachuji .

22.12.2021 20:48
Psiska12

XXX.XXX.109.46

Světla je tam dost, pocitově dobře, v létě je tam spíše chladněji no.
Já zvířatům všem i venkovním čistím 2x týdně aby byly v suchu.
Přemýšlela jsem i o umístění venku ale nevím jak zabránit aby jim tam nepršelo a nesněžilo ( možná nějaká zástěna na dveře ?) Ale hlavně v létě to slunce, všude čtu že králíci umírají i na přehřátí ?
Kdyby ste měli nějaké typy jak přizpůsobit venkovní kralikarnu tak bych byla taky ráda :)

Petr2911

28.12.2021 16:09
Petr2911

XXX.XXX.65.253

ahoj, králíkárna ve sklepě nevím jestli je to na výkrm tak to pochopím ale jestli je to pro radost tak toho králíka lituji.Jestli těch králíků bude víc tak i králík zapáchá když nebudete denně uklízet a i tak za čas ho ucítíte tím myslí když těch králíků bude víc na jednom místě. jinak králík je čistotný zvíře naučí se chodit na jedno místo a když tam bude mít záchůdek tak bude chodit jen tam, vlastní zkušenost. Já mám králíka pro radost proto jsem mu postavil králíkárnu jednopatrovou z výběhem na zahradu králíkovy nevadí vítr déšť sníh ani mráz myslím že je spokojený.

Otázka

28.12.2021 16:16
Otázka

XXX.XXX.230.195

Taky se přikláním k tomu, že to bude smrdět. Navíc tahat se se vším hnůj, seno atd do baráku a z baráku, to jednak pracný a navíc zdroj bordelu. Je mnohem snazší udělat venku zábranu proti větru, než si přidělávat takhle problémy.

28.12.2021 20:04

Je kopec ľudí čo majú králika a nielen králika v byte. Naražam na to že každé zviera má nejaký pach, tak nevidím zasadný problem v tom mať kraliky v pivnici. Ono to nemusí byť pivnica , tmavá ako jaskyňa. Poznám par domov čo maju akože pivnicu a je to viacmenej normalna miestnosť z oknami... Len sa to volá pivnica a bordel zo sena ? Ten sa dá vyrobiť aj pri vonkajšej králikarni... Podľa mňa je ot jednoduchšie, priestorovo zariadiť ako napríklad vybudovať niečo vonku a napríklad to komplet zastrešiť napríklad. Osobne mám 16 kotcovú králikareň v kamenej maštali a je to super. Ked sa spraví všetko pre optimálne vetranie niet čo riešiť. Králiky prosperujú a cez zimu je to králičí welnes....

30.12.2021 14:51
Fatu

XXX.XXX.241.0

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je kopec ľudí čo majú králika a nielen králika v byte. Naražam na to že každé zviera má nejaký pach, tak nevidím zasadný problem v tom mať kraliky v pivnici. Ono to nemusí byť pivnica , tmavá ako jaskyňa. Poznám par domov čo maju akože pivnicu a je to viacmenej normalna miestnosť z oknami... Len sa to volá pivnica a bordel zo sena ? Ten sa dá vyrobiť aj pri vonkajšej králikarni... Podľa mňa je ot jednoduchšie, priestorovo zariadiť ako napríklad vybudovať niečo vonku a napríklad to komplet zastrešiť napríklad. Osobne mám 16 kotcovú králikareň v kamenej maštali a je to super. Ked sa spraví všetko pre optimálne vetranie niet čo riešiť. Králiky prosperujú a cez zimu je to králičí welnes....

Naprosto souhlasím..

31.12.2021 14:33
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Pán písal "pivnica" nie "akože pivnica". Je veľký rozdiel mať králikáreň v maštali - hospodárskej budove s dobrým prístupom - obvykle na úrovni okolitého terénu, širšími dverami či vrátami a obvykle vyriešeným vetraním a v pivnici - čiastočne či úplne pod úrovňou terénu, problematickejším prístupom, ventiláciou, možnosťou odvodu močovky. Maštaľ je výborná, do pivnice by som nešiel. A porovnávať situáciu s chovom králičieho maznáčika v byte je jednoducho mimo.

31.12.2021 15:07

Štefan1 napsal(a):
Pán písal "pivnica" nie "akože pivnica". Je veľký rozdiel mať králikáreň v maštali - hospodárskej budove s dobrým prístupom - obvykle na úrovni okolitého terénu, širšími dverami či vrátami a obvykle vyriešeným vetraním a v pivnici - čiastočne či úplne pod úrovňou terénu, problematickejším prístupom, ventiláciou, možnosťou odvodu močovky. Maštaľ je výborná, do pivnice by som nešiel. A porovnávať situáciu s chovom králičieho maznáčika v byte je jednoducho mimo.

Pán písal "Krásna velká suchá miestnosť s dvomi oknami" Čož u mňa vyvoláva predstavu minimálne dobrých tepelných a svetelných podmienok. Dobre idem do detailov, Dvere štandardne 80cm= stačí bohate, prejde cez ne aj s furikom. Okná aj minimálnych rozmerov aké si viem na pivnici predstaviť postačujú na svetlo a aj vetranie, ked pridam fantaziu : v lete môžu byť otvorene a aj dvere . Idealne presieťkovať a na zimu sa da rám z Plexiskla napríklad ... Močovka sa rieši u mňa pod kotcami plechová vaňa s hoblinami, pri čistení jednoducho vysypem do furika a dam čisté hobliny. Ideme do vyšieho levelu? Mam riešenie, čo tak infrakurenie a rekuperačná jednotka . Neni problem sa vyhrať , investície a fantazia su len limity čo sa dá. Uisťujem vas, že som v obraze a králikom sa venujem tak 30+ let. Treba kuknuť za hranice ako vyzerajú chovné zariadenia "Doporučujem" . Ked som nevidel a neskusil to neznamená že niekde inde to nie je alebo nejde. Pekný deň prajem.

31.12.2021 15:38
bery25

XXX.XXX.33.19

no ja mam podpivničeny dom,ale mam cca desat schodov,tak neviem ako by som tam chodil furikom,a nič by som tam aj nechoval,dost ze sa mi tam v zime dostane nejaka myš ked tam mozte chodit furikom,to sa mi potom nezda ako pivnica

31.12.2021 16:19

bery25 napsal(a):
no ja mam podpivničeny dom,ale mam cca desat schodov,tak neviem ako by som tam chodil furikom,a nič by som tam aj nechoval,dost ze sa mi tam v zime dostane nejaka myš ked tam mozte chodit furikom,to sa mi potom nezda ako pivnica

Ja nikam nechodím... Takto: to bol príklad, že sa da aj furikom cez dvere. Schody sa daju riešiť najzdom pre furik, napríklad. Ked má okno, možno bude stačiť vysypať cez okno, nie? Idete do detailov ktore pozná iba zadavateľ, mne to nevadí, ja si viem poradiť. Moja metoda je taká,že hľadám cestu ako by tošlo a nie nešlo. Je to len vec pohľadu, priorít a samozrejme peňazí. Záver: Dá sa všetko, len nohavice cez hlavu si neviem obliecť ani JA.

31.12.2021 18:25
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Ja nikam nechodím... Takto: to bol príklad, že sa da aj furikom cez dvere. Schody sa daju riešiť najzdom pre furik, napríklad. Ked má okno, možno bude stačiť vysypať cez okno, nie? Idete do detailov ktore pozná iba zadavateľ, mne to nevadí, ja si viem poradiť. Moja metoda je taká,že hľadám cestu ako by tošlo a nie nešlo. Je to len vec pohľadu, priorít a samozrejme peňazí. Záver: Dá sa všetko, len nohavice cez hlavu si neviem obliecť ani JA.

Netvrdím, že to nejde, ale pri klasickom podpivničenom dome by boli investície pravdepodobne vačšie, ako urobiť prístrešok vonku. Takže ja by som do toho nešiel. Ani po 50 rokoch praxe ...

Michal.tz

31.12.2021 18:37
Michal.tz

XXX.XXX.3.100

Králíkarnu bych umístil na suché místo, kde není PRŮVAN větral bych často dával hodně sena pokud králíka chcete pouštět a nechcete aby bobkoval v bytě tak mu na druhou stranu místnosti dejte mini klícku a když se v bytě vybobkuje dejte bobky do misky a za 14 dní se naučí chodit do klícky

31.12.2021 18:53

Michal.tz napsal(a):
Králíkarnu bych umístil na suché místo, kde není PRŮVAN větral bych často dával hodně sena pokud králíka chcete pouštět a nechcete aby bobkoval v bytě tak mu na druhou stranu místnosti dejte mini klícku a když se v bytě vybobkuje dejte bobky do misky a za 14 dní se naučí chodit do klícky

Tady se neřeší králík jako mazlík, ale ekonomický chov na maso.

31.12.2021 19:10

Štefan1 napsal(a):
Netvrdím, že to nejde, ale pri klasickom podpivničenom dome by boli investície pravdepodobne vačšie, ako urobiť prístrešok vonku. Takže ja by som do toho nešiel. Ani po 50 rokoch praxe ...

Ja zas tvrdím, že to ide ... Na rozdiel od vás. Je ťažké pochopiť to, že som načrtol a rozobral možnosti? Nevieme ja ani vy aký je to priestor ani aký je pán zručný a koľko má praxe s chovom. Preto ho vyzývam nech dá foto a plan čo tam chce chovať. Ja za seba mu to porátam a načrtnem ako to spraví a za koľko. Samozrejme Grátis.

1.1.2022 00:41
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Teď jsem si všiml, že tazatelkou byla žena, tak se omlouvám za to přehlédnutí ,,,

1.1.2022 13:36

Je jedno či píše žena či muž,nevidím v tom žiadny rozdiel ,náklady na materíál budu rovnaké .

1.1.2022 17:08
Psiska12

XXX.XXX.109.46

Děkuji za poznatky, králíky chci jednoho samce a asi dvě samice, a mladé by byli na výkrm.
U nás je ten sklep trochu jiný dostanu se tam i z domu i ze zahrady nejdou tam žádné schody úplně v pohodě dojedu s kolečkama.
Jsou tam dvě okna 70x80. Místnost je velká 4x5m.

No zatím nadtim pořád přemýšlím.

Kdyby měl někdo fotku své kralikarny co má venku i s nějakým tím zavětřím byla bych ráda :)

Otázka

1.1.2022 17:18
Otázka

XXX.XXX.230.195

Psiska12 napsal(a):
Děkuji za poznatky, králíky chci jednoho samce a asi dvě samice, a mladé by byli na výkrm.
U nás je ten sklep trochu jiný dostanu se tam i z domu i ze zahrady nejdou tam žádné schody úplně v pohodě dojedu s kolečkama.

Kdyby měl někdo fotku své kralikarny co má venku i s nějakým tím zavětřím byla bych ráda :)

Pokud se tam dá vjet kolečkem, je to jiné. Pro mě je sklep minimálně 15-20 schodů dolů.

1.1.2022 17:29
Psiska12

XXX.XXX.109.46

Otázka napsal(a):
Pokud se tam dá vjet kolečkem, je to jiné. Pro mě je sklep minimálně 15-20 schodů dolů.

Ano dá se tam vjet, do sklepa se dostanu jak z domu tak i z venku kde máme velké vrata do jedné přistavené místnosti co navazuje na místnosti ve sklepě :)

1.1.2022 17:58

Psiska12 napsal(a):

Takto: keď máte takýto vhodný priestor, ktorý je už hotový a nevyžaduje takmer žiadne investície ani neváhajte ... 4x5x 2 =40 m3 je pre váš zamýšlaný chov o 2+1 bohate predimenzovaný. Po dlhšej strane urobiť 5-6 boxov a to dvojposchodových. Máte to za cenu 10- 12 kotcovej vonkajšej králikarne. Doporučujem drevenu roštovu podlahu a pod každu plechovú vaničku na zachytavanie trusu a moču. Stavba prístrešku a zasteny by bola náročnejšia a štandard pre králiky v zime neporovnaťeľný...

1.1.2022 18:16
Psiska12

XXX.XXX.109.46

Takto: keď máte takýto vhodný priestor, ktorý je už hotový a nevyžaduje takmer žiadne investície ani neváhajte ... 4x5x 2 =40 m3 je pre váš zamýšlaný chov o 2+1 bohate predimenzovaný. Po dlhšej strane urobiť 5-6 boxov a to dvojposchodových. Máte to za cenu 10- 12 kotcovej vonkajšej králikarne. Doporučujem drevenu roštovu podlahu a pod každu plechovú vaničku na zachytavanie trusu a moču. Stavba prístrešku a zasteny by bola náročnejšia a štandard pre králiky v zime neporovnaťeľný...

Dekuji za názor.
Nejspíš to tak udělám, jen asi s klasickou podlahou, roštová se mi moc nelíbí :)

georgi

1.1.2022 18:41
georgi

XXX.XXX.118.61

Nemám představu co si představujete pod názvem klasická podlaha . Podlaha musí mít sklon dozadu a vzadu okap na moči . Tu je třeba při vnitřním chovu pravidelně vylévat nebo svézt do odpadu. Pokud nemáte rošty potřebujete něčím pravidelně podestýlat a toho není při zamýšleném chovu málo .Já používám rošty a nepotřebuji podestýlat . Jen to co si nahrabou z jeslí .

1.1.2022 18:58
Psiska12

XXX.XXX.109.46

georgi napsal(a):
Nemám představu co si představujete pod názvem klasická podlaha . Podlaha musí mít sklon dozadu a vzadu okap na moči . Tu je třeba při vnitřním chovu pravidelně vylévat nebo svézt do odpadu. Pokud nemáte rošty potřebujete něčím pravidelně podestýlat a toho není při zamýšleném chovu málo .Já používám rošty a nepotřebuji podestýlat . Jen to co si nahrabou z jeslí .

Ano se sklonem, a odvodem moči. Mám dost slámy a hoblin. Více se mi to tak líbí než ty rošty :)

2.1.2022 07:23
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Psiska12 napsal(a):

Při těchto dispozicích by bylo opravdu škoda nevyužít toho prostoru a jednodušší než stavět přístřešek ...

2.1.2022 15:23
hokrví

XXX.XXX.96.32

Psiska12 napsal(a):
Ano dá se tam vjet, do sklepa se dostanu jak z domu tak i z venku kde máme velké vrata do jedné přistavené místnosti co navazuje na místnosti ve sklepě :)

Je to tu již napsané, že králík smrdí, já bych ho doma ve sklepě nechtěl. Dvě samice 1 vrh = 15 králíků, když budete připouštět tak aby jedny mladý už šli na pekáč a druhá samice v tom období rodila tak budete mít 10 velkých kusů. Nalijte do místnosti belik močuvky a třeba vám to v bytě nebude cítit, záleží na proudění vzduchu.

2.1.2022 17:52

hokrví napsal(a):
Je to tu již napsané, že králík smrdí, já bych ho doma ve sklepě nechtěl. Dvě samice 1 vrh = 15 králíků, když budete připouštět tak aby jedny mladý už šli na pekáč a druhá samice v tom období rodila tak budete mít 10 velkých kusů. Nalijte do místnosti belik močuvky a třeba vám to v bytě nebude cítit, záleží na proudění vzduchu.

A prečo by tam bola nejaka Močúvka ??? Elegantné riešeni som popísal pustiť to do hoblín... Mám to vyskúšané, pri týždenom čistení ziadny problem . Králik nemočí jak Kúň. Ale to iste viete, kolko cvrkne za týždeň . Smrdí aj morče a aj pes napríklad a bežne ho máte v byte-dome, že je to tak? Nepáči sa mi takýto prístup, bez rady a bez podania vlastných skúsenoti.............. A na začiatku to bol hnusný sklep a teraz je to vlastne len také jemne v zemi šmrncnuté prízemie ,že panovia? A už som bol takmer za triedneho nepriaťeľa . Pani Psiska chodte do toho a určite to bude fajn.

2.1.2022 18:03
Psiska12

XXX.XXX.109.46

Děkuji, ale smrad je to poslední čeho se bojím, mám tam 4 morčata, které krásně voní po senu ;) ano vím že každé zvíře má svůj vlastní pach, ale při dostatečném čištění se dá eliminovat. Zvířatům často čistím mám ráda když jsou v suchu a ne na kupě hnoje ;)
Mě šlo hlavně o zkušenosti s chovem králíků uvnitř, a nebo jak udělat pořádnou venkovní kralikarnu se zavětřím. :)

2.1.2022 20:00
hokrví

XXX.XXX.96.32

Přivezl jsem si králíky z temperovaného králičince kde měl pán nastavenou teplotu +5, byl leden tak jsem je dal do sklípku 6 x 2,3 x 2,4, okno je 120 x 120, podestýlám hobliny ze sila z truhlárny a přidávám odrol ze sena na to vrstvu slámy, kotce jsem jim připravil nové 60 x 80 x 60, kydám 1 x týdně, za 10 dní jsem je přestěhoval do králičince a to jsem jich tam měl 1 samce a 4 samice. Každý si to musí vyzkoušet sám a každému to nevadí.

2.1.2022 20:14
Vali80

XXX.XXX.236.116

Předem přeji hezký den a mnoho chovatelských úspěchů v roce 2022 😉,
Nejsem úplně maxi chovatelka, začínala jsem na 2 samicích, jako vy. Po roce už jich mám 5 chovných 😄.

Spíš než chlad a vítr vadí králíkům vedro a přímé slunce. Já mám králíky celoročně venku a dokonce se mi prvničky kotily teď o vánocích, kdy bylo u nás na Severní Moravě -15 stupňů. Všechny mladé jsou v pořádku. Samice měly hodně sena a hlubokou podestýlku. Na dvířka jsem dala jutový pytel a boční a zadní stranu jsem zateplila polystyrénem. Každé ráno byly misky s vodou zmrzlé na kost, ale malí v suchu a teple.
Ale když bylo loni 12. května najednou 28 stupňů, pošla mi samice, která měla rodit.
Kralíkárny jsou pod velkým dubem, a kolem jsou i jiné stromy a stejně to nepomohlo. Takže spíš než závětří bych řešila to přímé slunce.

Ve sklepě určitě udržíte stabilnější teplotu, ale může být problém s větráním a hlavně s vlhkostí, která není pro ušáky zrovna dobrá..
Vše má své pro i proti...

Vyzkoušejte, uvidíte.
Z.V.

2.1.2022 21:52
Psiska12

XXX.XXX.109.46

Vali80 napsal(a):
Předem přeji hezký den a mnoho chovatelských úspěchů v roce 2022 😉,
Nejsem úplně maxi chovatelka, začínala jsem na 2 samicích, jako vy. Po roce už jich mám 5 chovných 😄.

Spíš než chlad a vítr vadí králíkům vedro a přímé slunce. Já mám králíky celoročně venku a dokonce se mi prvničky kotily teď o vánocích, kdy bylo u nás na Severní Moravě -15 stupňů. Všechny mladé jsou v pořádku. Samice měly hodně sena a hlubokou podestýlku. Na dvířka jsem dala jutový pytel a boční a zadní stranu jsem zateplila polystyrénem. Každé ráno byly misky s vodou zmrzlé na kost, ale malí v suchu a teple.
Ale když bylo loni 12. května najednou 28 stupňů, pošla mi samice, která měla rodit.
Kralíkárny jsou pod velkým dubem, a kolem jsou i jiné stromy a stejně to nepomohlo. Takže spíš než závětří bych řešila to přímé slunce.

Ve sklepě určitě udržíte stabilnější teplotu, ale může být problém s větráním a hlavně s vlhkostí, která není pro ušáky zrovna dobrá..
Vše má své pro i proti...

Vyzkoušejte, uvidíte.
Z.V.

Děkuji, toho tepla se taky bojím nemám možnost dát kralikarnu venku někde kde by byl stín :(

georgi

3.1.2022 19:21
georgi

XXX.XXX.118.61

Mám králíky ve starém prasečím chlívku . V létě mám dveře otevřené přes noc , v zimě když je teplo přes den . Na udržení teploty je to ideální . Jinak okno pootevřené trvale . Pouze když je pod -20 ho přivírám . Ve zdi mám zadělané dva husí krky , na odvětrávání .

8.1.2022 06:23
Psiska12

XXX.XXX.111.123

Všem moc děkuji za cenné rady,v pondělí jsem dovezla jednu samičku měla by být připuštěna, tak uvidím jak to půjde :)
Zatím vypadá spokojeně.
Pokud vše půjde dobře koupím eště jednoho samce a budu mít je tento páreček s tím že bych je připouštěla asi jen jednou za rok max 2x, pro naši potřebu to stačí :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík