Kojící samice přestala žrát a je nafouklá

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Králík1230

9.4.2022 14:13
Králík1230

XXX.XXX.98.175

Prosím poraďte, mám samici prvnička 11 mladých.
Včera byla eště v pohodě, jedla pila hopkala.
Dnes jsem přišla z práce samice sedí v rohu nechce žrát je jakoby nafouklá a taková bez života, ale páteř není vystouplá ani nežbluňka.
Když jsem ji vydala z kotce tak chodila, ale našla si jen nejbližší roh a zase tam jen seděla.
Mladí mají 4 týdny už pěkně jedí.
Samici jsem krmila granulema pro březí a kojící plus oves a kouskem zeleniny, když začli mladí jíst přidávám trochu ovesných vloček, seno samozřejmě nonstop a voda.
Poradi někdo co jí může být? Na veterinu se už nemohu dovolat.
Děkuji moc

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.4.2022 14:42

je celkem jedno, co by to mohlo být, podstatné je, že nežere

musíte jí krmit, buď sežeňte tekuté seno nebo vyrobte kaši z těch granulí pro březí a ze stříkačky dokrmujte co se vejde. jinak zdechne.

ten veterinář by byl lepší, neboť má léky na bolest a pro rozhýbání GIT. ale to vše je skvělé plus k tomu krmení.

Králík1230

9.4.2022 14:52
Králík1230

XXX.XXX.98.175

Udělala jsem kaši stěch granulí, a dala stříkačkou do tlamky.

Králík1230

9.4.2022 16:48
Králík1230

XXX.XXX.98.175

Tak kraličice to nedala :( nechápu co se stalo dokrmila jsem ji vrátila do kotce a najednou dvakrát sebou škubla piskla a konec :(

Co teď dávat mladým ? Zatím mají seno ty granule a ovesné vločky stačí to ? Mají 4 týdny.

9.4.2022 17:22
borax

XXX.XXX.91.21

Samice měla parezu.
To se zvrátit nedá.
Mláďatům vločky, nebo oves+ granule.
Tak 25 gramů na kilo.
Hodně sena...jestli je překrmite jádrem, chytnou kokcidiozu, nebo enterokolitidu a uhynou.
No a seženete jinou samicíi+ odbornou literaturu vhodnou pro začátečníky.
250-300 Kč vás nezabije.

9.4.2022 17:31

Paréza se vyvíjí postupně,v začátku se s ní dá ještě něco dělat,ale ve stavu co popisujete už ne. To je poslední tažení.Nejnáchylnější jsou samice s mladými 3-4 týdny,tam je potřeba kvalitně krmit,ale nepřekrmit granulemi,zrním.Musí přijímat dostatek vlákniny,sena.Je dobré dávat třeba větvičky smrku,borovice.Samice nejdříve začne méně žrát seno,pít a nakonec přestane žrát vůbec.Jakou zeleninu jste jí dával?

9.4.2022 20:24
hokrví

XXX.XXX.96.32

Králík1230 napsal(a):
Udělala jsem kaši stěch granulí, a dala stříkačkou do tlamky.

Píšete, že mladý už pěkně žerou, což by ve 4 týdnech měli, tak proč jim děláte kašičku z granulí a snažíte se je překrmit, akorát se Vám podělají a chcípnou. Měli by žrát tak , že když dostanou další krmení, aby měli pocit hladu.

9.4.2022 21:05

hokrví napsal(a):
Píšete, že mladý už pěkně žerou, což by ve 4 týdnech měli, tak proč jim děláte kašičku z granulí a snažíte se je překrmit, akorát se Vám podělají a chcípnou. Měli by žrát tak , že když dostanou další krmení, aby měli pocit hladu.

Kašu davala samici kým nechcípla....

9.4.2022 21:12

Králík1230 napsal(a):
Tak kraličice to nedala :( nechápu co se stalo dokrmila jsem ji vrátila do kotce a najednou dvakrát sebou škubla piskla a konec :(

Co teď dávat mladým ? Zatím mají seno ty granule a ovesné vločky stačí to ? Mají 4 týdny.

28 dňový králici sa odchovávaju a su pri správnej starostlivosťi životaschopný. Každý máme svoje postupy , no v podstate treba zvýšiť podiel vločiek a ubrať granule . Ako budú rásť, uberať vločky a pridať granule... Jednoduché , len s citom a je to .

Králík1230

9.4.2022 22:41
Králík1230

XXX.XXX.98.175

Všem děkuji za odpovědi, stříkačkou jsem chtěla dokrmit samici ne mladé. Ráno dostala vždy i před mladými kousek mrkve nebo petržele,římského salátu. Odpoledne oves plus potom postupně jsem přidávala i granule. Seno nonstop v jeslích
Mladí teď mají jen seno a vločky.
Mám eště jednu samici kterou chci připustit,ale teď se bojím.
Někdo psal že v začátcích se dá Pareza zvládnou prosím jak ?
A nebo nejlépe jak ji předejít ??

10.4.2022 09:42

Králík1230 napsal(a):
Všem děkuji za odpovědi, stříkačkou jsem chtěla dokrmit samici ne mladé. Ráno dostala vždy i před mladými kousek mrkve nebo petržele,římského salátu. Odpoledne oves plus potom postupně jsem přidávala i granule. Seno nonstop v jeslích
Mladí teď mají jen seno a vločky.
Mám eště jednu samici kterou chci připustit,ale teď se bojím.
Někdo psal že v začátcích se dá Pareza zvládnou prosím jak ?
A nebo nejlépe jak ji předejít ??

Co je to za plemeno a jaké množství ovsa,granulí jste dávala?

Králík1230

10.4.2022 09:44
Králík1230

XXX.XXX.98.175

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co je to za plemeno a jaké množství ovsa,granulí jste dávala?

Byla to vesnicka směska, no přesně na váhu nevím ale asi půl klasické misky co jsou pro králíky ty keramické.

10.4.2022 11:31
hokrví

XXX.XXX.96.32

Jestli jste chtěla dokrmit nemocnou samici stříkačkou, tak to jste ji zabila žrádlem. Králíci musí být temperamentní a žravý, Když jdete krmit musí se cpát k miskám, když nemají zájem o žrádlo tak je něco špatně, většinou jsou překrmeni granulemi, ječmenem atd. oves a seno mohou stále.

Králík1230

10.4.2022 11:38
Králík1230

XXX.XXX.98.175

hokrví napsal(a):
Jestli jste chtěla dokrmit nemocnou samici stříkačkou, tak to jste ji zabila žrádlem. Králíci musí být temperamentní a žravý, Když jdete krmit musí se cpát k miskám, když nemají zájem o žrádlo tak je něco špatně, většinou jsou překrmeni granulemi, ječmenem atd. oves a seno mohou stále.

Asi to byla chyba, ale nevěděla jsem co mám dělat a to byla první kterou jsem z zde dostala.

10.4.2022 11:50

Králík1230 napsal(a):
Byla to vesnicka směska, no přesně na váhu nevím ale asi půl klasické misky co jsou pro králíky ty keramické.

Paréza se dá zvrátit,ale pouze v začátku a tam bývá problém,že to chovatel nepozná,že samice méně žere,méně pije.To chce mít ji v oku.Pak nechat pouze seno,nějaké větvičky,dávat do tlamičky něco na podporu trávení.Mám výborné zkušenosti s Emanoxem,EmaFaunou.Ale lépe je tomu předejít krmením.Kojící samice musí být krmena dostatečně,ale zase nepřekrmit.Napíšu jak krmím já,ale každý si musí vyzkoušet a vypozorovat co mu bude vyhovovat.
Krmím směsí oves,ječmen,granule,vojtěškové úsušky,slunečnice.Kojícím s mladými v tom vašem stářím dávám ráno 3 hrsti směsi(hrst je asi 6dkg,samice mají okolo 4kg) a mladým hrst vloček(podle počtu mladých upravuji) a večer dostanou 2 hrsti granulí pro březí a kojící samice(zase podle počtu mladých)Měli by to sežrat asi za 10 -15 minut.Seno mají stále,mrkev občas(mrkev pro lidi má pro králíky hodně cukru),salát bych nedávala vůbec.Lepší je pampeliška,dávám i třeba pokrájené kopřivy s otrubami,přidávám Nutrimix,dávám větvičky,smrku,borovice
Zde máte odkaz,kde si můžete mnohé nastudovat.

http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pdf

Králík1230

10.4.2022 12:14
Králík1230

XXX.XXX.98.175

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Paréza se dá zvrátit,ale pouze v začátku a tam bývá problém,že to chovatel nepozná,že samice méně žere,méně pije.To chce mít ji v oku.Pak nechat pouze seno,nějaké větvičky,dávat do tlamičky něco na podporu trávení.Mám výborné zkušenosti s Emanoxem,EmaFaunou.Ale lépe je tomu předejít krmením.Kojící samice musí být krmena dostatečně,ale zase nepřekrmit.Napíšu jak krmím já,ale každý si musí vyzkoušet a vypozorovat co mu bude vyhovovat.
Krmím směsí oves,ječmen,granule,vojtěškové úsušky,slunečnice.Kojícím s mladými v tom vašem stářím dávám ráno 3 hrsti směsi(hrst je asi 6dkg,samice mají okolo 4kg) a mladým hrst vloček(podle počtu mladých upravuji) a večer dostanou 2 hrsti granulí pro březí a kojící samice(zase podle počtu mladých)Měli by to sežrat asi za 10 -15 minut.Seno mají stále,mrkev občas(mrkev pro lidi má pro králíky hodně cukru),salát bych nedávala vůbec.Lepší je pampeliška,dávám i třeba pokrájené kopřivy s otrubami,přidávám Nutrimix,dávám větvičky,smrku,borovice
Zde máte odkaz,kde si můžete mnohé nastudovat.

http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pdf

Děkuji moc za rady i odkaz který pročtu. :)

10.4.2022 15:16
borax

XXX.XXX.91.21

Králík1230 napsal(a):
Asi to byla chyba, ale nevěděla jsem co mám dělat a to byla první kterou jsem z zde dostala.

Až budete kupovat jiné chovné kusy, tak si kupte čistokrevná plemena.

Na vesnickou směs se vykašlete...
Toto je právě důsledek křížení různých potomků "ve vesnici"
Něco vás nákup nových chovných sice bude stát ( ne 300 Kč, ale třeba 8-9 stovek), ale to se vám velmi brzy vrátí.
Jo a mláďata, která teď možná zachráníte v žádném případě nenechávejte na chov!!

Sklon k pareze je dědičný!!

Králík1230

10.4.2022 16:41
Králík1230

XXX.XXX.98.175

borax napsal(a):
Až budete kupovat jiné chovné kusy, tak si kupte čistokrevná plemena.

Na vesnickou směs se vykašlete...
Toto je právě důsledek křížení různých potomků "ve vesnici"
Něco vás nákup nových chovných sice bude stát ( ne 300 Kč, ale třeba 8-9 stovek), ale to se vám velmi brzy vrátí.
Jo a mláďata, která teď možná zachráníte v žádném případě nenechávejte na chov!!

Sklon k pareze je dědičný!!

Děkuji, za radu .
Pokud to mladé přežijí zatím vypadají v pohodě bašti seno a normálně pijí vodu dávám jim i trochu vloček a těch granulí ( fakt po trošce) tak budou na pekáč.

Přidejte reakci

Přidat smajlík