Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda se dá seno nahradit granulovaným a popřípadě jestli je nějaká mlska, která by ušákovi dokázala nabrousit zoubky,když by neměl to klasické seno. Muž je s největší pravděpodobností alergický na klasické seno. Tak jestli se dá nějak vyhovět oboum stranám. Děkuji moc za odpověď, už jsem zoufalá.
Nyny09
napsal(a):
Kralika zatim nemame,ale muz ma alergii na seno,proto se ptam jestli se da nejak nahradit. Radeji zjistuji driv,nez si ho vubec poridime.
V seně je vláknina, kterou králík potřebuje. Takže jestli je přítel, nebo někdo z rodiny alergický tak bych králíka nepořizoval.
Nyny09
napsal(a):
Mu prave vadi klasicke prasive seno,granulovane mu nevadi. Proto otazka,jestli tim granulovanym muzu nahradit klasicke seno. Jestli kralikovi staci i tahle varianta,popripade,jestli jsou nejake vyrianty nahrasek toho,co v tom granulovanem schazi.
Dekuji za rady.
Možná bych zkusila slámu v kombinaci s těmi granulemi. Sláma by neměla být přímo alergen. Manželovi můžou vadit ty traviny, které jsou v běžném seně obsažené.
Já si třeba na to zvykla. Kdysi mi seno taky vadilo, co chovám králíky a často lozím na seník a jsem tam i při sklízení sena, jsem si zvykla a jsem bez potíží.
Jinak ještě vyměnit manžela
a králíka nechat
Z.
Já mám králíka handicapovaného, je z útulku a bez řezáků, takže ten seno nežere. :-) A navíc nic nerozhlodá, tedy za mě spokojenost. Ale samozřejmě to není návod, aby pak někoho (nemyslím zrovna Vás) nenapadlo odstraňovat králíkovi zuby. Ale kdybyste třeba chtěla nějakému pomoct, tak i takoví existují.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Králík potřebuje hrubou vlákninu na trávení a senné granule to nesplńují.Mají moc malé částice.
Takže buď dávat kvalitní slámu,jak píše Vali,nebo větvičky,trávu.Pokud tedy roste.

Nyny09
napsal(a):
A treba kombinace toho slisovaneho sena a slamy byt muze? Radeji se ptam driv,nez by se kralicek poridil,at by se zbytecne chudak netrapil..
Ano může.Jen je potřeba v nějaké formě alespoń nějakou hrubou vlákninu dodat.

Nyny09
napsal(a):
Vlakninou tedy mate namysli ted prosim co?
Zde máte odkaz na velice pěkný článek o krmeníTam je vše.
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pdf
Nyny09
napsal(a):
Jasne,i to je urcite moznost to by me ani nenapadlo to delat kvuli toho,abych takhle “vyresila” situaci. Bozatko male. Nezere? A nahrazujete necim mekcim? Protoze vsude se pise,ze usak se bez sena treba trapi a nedozije se tak dlouho (jen pisu,co vidavam na diskuzich)
Zatím prospívá velice dobře, nevypadá, že by se nějak trápil. Za rok a něco, co ho mám, přibral z 3,9 kg na současných 5 kg. Je veselej a zdravej, trávení funguje bez problémů, bobky ukázkové. :-) V létě je to snadné, všude je trávy dost. V zimě je to složitější a taky finančně náročnější, ale naštěstí v dnešní době se i v zimě dá koupit spousta zeleného a čerstvého krmení.
borax
napsal(a):
Konzumace sena nemá na obrušování zubů žádný vliv.
Seno lze nahradit kompletními granulemi.
Ale musíte krmit s citem.
Jaké problémy má králík při konzumaci sena?
Má vplyv konzumácia sena na rast zubov. Ista dáma ti to veľmi pekne vysvetlí. (to bola irónia na istý príspevok)
bongani
napsal(a):
Zatím prospívá velice dobře, nevypadá, že by se nějak trápil. Za rok a něco, co ho mám, přibral z 3,9 kg na současných 5 kg. Je veselej a zdravej, trávení funguje bez problémů, bobky ukázkové. :-) V létě je to snadné, všude je trávy dost. V zimě je to složitější a taky finančně náročnější, ale naštěstí v dnešní době se i v zimě dá koupit spousta zeleného a čerstvého krmení.
Jasne, že králik bude prosperovať aj na granuliach. A neviem prečo taká múdra odpoveď, že vláknina je iba kus sena či slama. V lete nekŕmim králiky vôbec suchým max podsieľka v minimálnom množstve. A žijú, odchovávajú, prosperujú

Snehy
napsal(a):
Má vplyv konzumácia sena na rast zubov. Ista dáma ti to veľmi pekne vysvetlí. (to bola irónia na istý príspevok)
Je vidět,že psaný text vůbec nechápete.
napsal(a):
Je vidět,že psaný text vůbec nechápete.
Zjavne tu bude jazyková bariéra možno aj iná...
Ale Jiva so svojou múdrosťou prehovorila. Takže Ámen.
Priznám sa, za mňa píše príspevky automat, králika som videl prvýkrát v detskej zoo keď som tam bol s vnúčatami
Bolo mi cťou, porúčam sa.