Dobrý den,
Řeším aktuálně ockovani a potrebuji si udělat tak trochu průzkum výskytu moru ve východních Čechách - hlavně královéhradecký kraj. Někteří veterináři tvrdí, že se u nás mor nevyskytuje už několik let a mor 2. Typu také ne. Vůbec nemají v běžném sortimentu mono vakcíny na mor 2. Typu. Všichni tito veterináři jsou přímo z města. Ale oslovila jsem 2 veterináře z blízkých vesnic, jedná vetetinarka mi řekla, že minulý rok tu mor radil a jelikož hynuly kralici očkování klasikou bez 2. Moru, tak si je jistá, že to 2. Typ moru byl. Druhý vesnicky lékař neměl zrovna moc času se se mnou bavit, tak mi jen řekl, že ockuje oba mory.
Potřebovala bych tedy informace od chovatelů kraliku masných nebo výstavních z naší oblasti, jelikož od veterinaru se evidentně moc nedozvím.
Děkuji moc
Dobré ráno,
Jičín - konkrétně Hlásná Lhota. Mor nebyl. Všechno kolem mne, včetně mého chovu, padlo na myxomatózu. Očkovala jsem kombi vakcínou. Moje veterinářka mi pak říkala, že všechny chovy, které takto očkovala, pochcípaly. Ona ovšem je proti propichu ucha, prý je to nehumánní (i když připouštěla, že ji nic jiného nezbyde, než to překonat). Ale dostala jsem od ní kontakt na jinou veterinářku a nové králíky už mám očkované klasicky propichem. Plus mor. A budu doufat, že to bude stačit.
Radana
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na veterině se toho moc nedozvíte,jelikož to lidi nikam nehlásí.Dozvíte se to od veterinářů v terénu.
Vyskytuje se jak mor,tak mixa.S očkováním kombinovanou vakcínou mám špatné zkušenosti.Pokud se vyskytl větší infekční tlak,ať mor nebo mixa,nedržela.
Očkuji monovalentní vakcíny.Mladé králíky očkuji vícekrát,chovné 1X ročně.
Mor očkuji pouze klasický a při opakovaném přeočkování drží i na mor2.
Chovám výstaváky a při správném a včasném naočkování bez jediného problému.
napsal(a):
Na veterině se toho moc nedozvíte,jelikož to lidi nikam nehlásí.Dozvíte se to od veterinářů v terénu.
Vyskytuje se jak mor,tak mixa.S očkováním kombinovanou vakcínou mám špatné zkušenosti.Pokud se vyskytl větší infekční tlak,ať mor nebo mixa,nedržela.
Očkuji monovalentní vakcíny.Mladé králíky očkuji vícekrát,chovné 1X ročně.
Mor očkuji pouze klasický a při opakovaném přeočkování drží i na mor2.
Chovám výstaváky a při správném a včasném naočkování bez jediného problému.
Já právě ockuji biovetou a jelikož na městských veterinach nemají mono pestorin tak střídam kombinovanou pestorin mormyx a myxoren vždy po půl roce, kombinovana drží myxu jen půl roku tak takto mám vyřešeno myxomatoza i mor, samotný mor prostě neberou a mor 2 už také ne, prý z nezájmu klientů......
No a pak je ten nobibac, který má vše v jednom a ockuje se jednou za rok a i když výrobce uvádí, že vydrží rok, tak zas zkušenost veterináře je, že myxomatozu rok neudrží a k tomu tam dochází prý k vypadkum v dodavkach, přemýšlela jsem právě nad přechodem k nobivacu, ale vet mě odrazuje a příbalový leták nobivacu také. Takte mesti veterináři se prý setkávají jen s myxomatozou, o moru nic nevědí, že by tu byl, mám jediné info od jedné vetetinarky z ceperky (vesnice opodal) že mor byl a i dvojkovy.
Jako malá jsem ty uhyny zazivala i u nás ve městě, takze vím, že to není tak, že to rádi jen na vesnici. A letos radila i myxomatoza v zimě.

Očkuji Pestorin a Myxoren -průpichem.Očkuji každé zvlášť s časovým rozmezím.
Nikdy jsem nezaznamenala problém a to máme ročně okolo 180 mladých a pokud jsou výstavy, vystavujeme hodně.Očkujeme už řadu let,pamatuji dobu kdy se u nás mor a myxa objevily.Nikdy jsem neměla problém po řádném očkování.Párkrát se vyskytla reakce po očkování,párkrát se za ty desítky let vyskytl jedinec který si imunitu nevytvořil nebo v nedostatečné míře a myxu dostal,ale to jsou jednotky kusů.
Bohužel nejčastěji se setkávám s tím,že králíky oočkují pozdě a nebo brzy,ale už je nepřeočkují.Také průpich ucha nesmí krvácet a dokonce jsem se setkala s tím,že majitelka králíků jim průpichy po očkování vydezifikovala a pak se divila ,že ji pochcípali na mixu a i s tím,že jedna po každém králíkovi dvojjehlu vydezinfikovala a pak se divila,že všichni králíci,mimo toho prvního očkovanýho,chytli myxu.