Jodovka

XXX.XXX.4.224
Zdravím všechny
Mám pročtené diskuze, ale stále mi není jasná jedna věc.
Když chci jako prevenci popř. léčbu použít jód, který se přidává do vody, tak nevím, co použít. Zda jodovou tinkturu nebo jodisol. Co používáte vy? Na jedné diskuzi jsem četla, že tinkturu rozhodně ne, na druhé ji přímo v postupu uvádějí, někdo zmíňoval jodisol, další ho nedoporučoval... Tak opravdu nevím, co mám koupit.
Děkuji za radu a prosím neukamenujte mě. Dík
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jodovka
napsal(a):
Zdravím všechny
Mám pročtené diskuze, ale stále mi není jasná jedna věc.
Když chci jako prevenci popř. léčbu použít jód, který se přidává do vody, tak nevím, co použít. Zda jodovou tinkturu nebo jodisol. Co používáte vy? Na jedné diskuzi jsem četla, že tinkturu rozhodně ne, na druhé ji přímo v postupu uvádějí, někdo zmíňoval jodisol, další ho nedoporučoval... Tak opravdu nevím, co mám koupit.
Děkuji za radu a prosím neukamenujte mě. Dík
Jód do vody je nesmysl. Proti čemu? Jako prevenci, popř. léčbu - nerozumím.

je to hloupost a nedělejte to.

Kdysi dávno jsem četla článek o podávání vody s několika kapkami jodové tinktury králíkům,ale i drůbeži.Bohužel už si podrobnosti nepamatuji.

Sněžný_Evžen
napsal(a):
Jodovka měla asi namysli octovou vodu jako prevenci ne
Možná, ale jodisol není ocet.

Co jsem si tak vybavila z branné výchovy ze školy,tak se jodová tinktura používala na dezinfekci vody k pití když nebyla pitná voda.Byla v takovém tom balíčku pro přežití.

napsal(a):
Co jsem si tak vybavila z branné výchovy ze školy,tak se jodová tinktura používala na dezinfekci vody k pití když nebyla pitná voda.Byla v takovém tom balíčku pro přežití.
To je možné. Ale tady to postrádá smysl.

napsal(a):
To je možné. Ale tady to postrádá smysl.
Škoda,že nevím,kde jsem to četla,ale vzhledem k tomu,že se tam psalo o králících,slepicích,myslím,že i holubech,tak bych řekla také dezinfekce vody.Možná aby se nekazila.

Toto bylo kdysi na fauně.
Zkušenosti a návod k podávání roztoku jodové tinktury proti kokcidioze králíků
Návod k použití :
do 1 litru vody 25 kapek (očním kapátkem) jodové tinktury (ne ejatinové !!!). Mám odzkoušeno, že 50 kapek je 1,5 ml v injekční stříkačc , tj. do 5-ti litrového kbelíčku 3,7 ml jodové tinktury, do osmilitrové kropičky 6 ml jodové tinktury z injekční stříkačky atd.
tohoto roztoku dám do misky 0,3 litru na králíka ( na mládě po odstavu 0,2 litru roztoku)- jednorázově
pokud králík tento nápoj nevypije, nedostane čistou vodu. Podle zkušeností jej vypije do 3 krmení. Případné nečistoty z roztoku při krmení odstraním.
podávám na konci měsíce - dobře se to pamatuje.
poslední rok podávám mimo termín do týdne po odstavení 2 měsíčních mláďat - 0,2 litru roztoku na kus. Dále dám uvedeným mláďatům v pravidelných termínech (konec měsíce) i kdyby to bylo třeba jen týden po odstavu. Tím předejdu případným zdravotním problémům mláďat v kritickém období po dvou měsících věku.
nedávám samicím 10 dní před porodem a po dobu 8 týdnů , pokud má u sebe mladé - údajně by ztratila mléko- nemám odzkoušeno.
pokud vidím, že králík nemá chuť ke žrádlu po více jak tři dny a začíná být tzv. "bez zájmu", dám mu tuto dávku roztoku individuálně do kotce do misky.
Ověřené přednosti :
při pravidelném podávání plně chrání proti kokcidioze králíků
po dobu podávání králíci včetně mláďat neztrácejí chuť k žrádlu , roztok dobře přijímají
velice levná ochrana i ve velkém chovu
Tato aplikace roztoku jodové tinktury podávána preventivně proti kokcidioze se plně osvědčila při alespoň základní chovatelské péči - rozhodně nemůže nahradit hrubé nedostatky v chovatelské péči a nepořádek v chovatelském zařízení.

napsal(a):
Toto bylo kdysi na fauně.
Zkušenosti a návod k podávání roztoku jodové tinktury proti kokcidioze králíků
Návod k použití :
do 1 litru vody 25 kapek (očním kapátkem) jodové tinktury (ne ejatinové !!!). Mám odzkoušeno, že 50 kapek je 1,5 ml v injekční stříkačc , tj. do 5-ti litrového kbelíčku 3,7 ml jodové tinktury, do osmilitrové kropičky 6 ml jodové tinktury z injekční stříkačky atd.
tohoto roztoku dám do misky 0,3 litru na králíka ( na mládě po odstavu 0,2 litru roztoku)- jednorázově
pokud králík tento nápoj nevypije, nedostane čistou vodu. Podle zkušeností jej vypije do 3 krmení. Případné nečistoty z roztoku při krmení odstraním.
podávám na konci měsíce - dobře se to pamatuje.
poslední rok podávám mimo termín do týdne po odstavení 2 měsíčních mláďat - 0,2 litru roztoku na kus. Dále dám uvedeným mláďatům v pravidelných termínech (konec měsíce) i kdyby to bylo třeba jen týden po odstavu. Tím předejdu případným zdravotním problémům mláďat v kritickém období po dvou měsících věku.
nedávám samicím 10 dní před porodem a po dobu 8 týdnů , pokud má u sebe mladé - údajně by ztratila mléko- nemám odzkoušeno.
pokud vidím, že králík nemá chuť ke žrádlu po více jak tři dny a začíná být tzv. "bez zájmu", dám mu tuto dávku roztoku individuálně do kotce do misky.
Ověřené přednosti :
při pravidelném podávání plně chrání proti kokcidioze králíků
po dobu podávání králíci včetně mláďat neztrácejí chuť k žrádlu , roztok dobře přijímají
velice levná ochrana i ve velkém chovu
Tato aplikace roztoku jodové tinktury podávána preventivně proti kokcidioze se plně osvědčila při alespoň základní chovatelské péči - rozhodně nemůže nahradit hrubé nedostatky v chovatelské péči a nepořádek v chovatelském zařízení.
Jestli má dotyčný(á) vyzkoušeno... Mně to přijde zbytečné a potencionálně nebezpečné, kvůli předávkování. A omezit králíkovi vodu se mi taky nepozdává.

napsal(a):
Jestli má dotyčný(á) vyzkoušeno... Mně to přijde zbytečné a potencionálně nebezpečné, kvůli předávkování. A omezit králíkovi vodu se mi taky nepozdává.
Nevím,nezkoušela jsem,jen,že jsem to četla.

napsal(a):
Nevím,nezkoušela jsem,jen,že jsem to četla.
Však jo, jenom diskutuji.
Nevidím zmysel podávania jodu do vody.
Jod ako taký v prvom rade dezinfikuje kontaminovanú vodu a znižuje dávky ožiarenie.
V druhom rade je ale potrebný pre správne fungovanie istých vnútorných orgánov s vylučovaním látok do organizmu.
Ja by som sa tým nezapodieval. Ale ak má potrebu niekto mať sterilitu... čo už. Len netreba zabudnúť, že imunita sa buduje ... na základe kontaktu s látkami ktoré ju vyvolajú.