jakub22
XXX.XXX.56.243
Dobrý den, mám připuštěnou samici králíka, 1 června má rodit. Už asi týden si všímám že čím dál tím méně pije a dokonce i jí. Navíc je strašně plachá, nenchá se ani pohladit, ale nechci ji stresovat takže na ní radši nesahám. Nevíte čím by to mohlo být? Bojím se aby pro mladé měla dost mléka.
jakub22
XXX.XXX.56.243
Snehy
napsal(a):
červen je jun, že :-) Kedy si ju pripustil? Odchovala už niečo? Zapisuješ si??? Dal si moc malo info na to aby sa to dalo od stola vyhodnotiť. Ani svätý netuší ako a čím ju krmiš ...
Chceš pomôcť a minimum informácii. Tak to vnímam ja.
Zapuštěna je 30 dubna. krmím SENO,SENO,SENO a oves,granule pro chovné samice. Samozřejmě i vodu. Její stáří je 13 měsíců a je to prvorodička, už sem ji zkoušel 2krát a nepovedlo se, až 30 dubna 2krát skočil.
Mi krmiva seno, ječmene, kousek řepy, nebo v létě trávu. Bez granulí. Brezost vždy v pořádku. Porody bezproblémové a mláďata prakticky bez úhynu.
Jen k tomu ovsu. S granulemi pro králice, není to už moc? Oves používá hodně chovatelů, mi ho dáváme občas na podporeni říje. Ovsu osobně moc nevěřím, vím, co jeho nadbytek dokáže napáchat třeba u koní. Je mi jasné, že králík není kůň, ale princip trávení a využití ovsa bude podobný?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Oves naprosto bez problémů,lepší než ječmen.Nevím jak nyní,ale když měl koně děda a ty makali,tak dostávali oves 2x denně.Na druhou stranu příbuzný co má koně na rekreační ježdění,tak ve stáji,kde ho mají ,koně oves nedostávejí,je to prý moc energie,ale to jen na okraj.
Kolik toho ovsa a granulí denně dáváte?
napsal(a):
Oves naprosto bez problémů,lepší než ječmen.Nevím jak nyní,ale když měl koně děda a ty makali,tak dostávali oves 2x denně.Na druhou stranu příbuzný co má koně na rekreační ježdění,tak ve stáji,kde ho mají ,koně oves nedostávejí,je to prý moc energie,ale to jen na okraj.
Tak tak. Nepracující kůň až na výjimky (a i tam je lepší nahradit ječmenem) oves nepotřebuje.
napsal(a):
Tak tak. Nepracující kůň až na výjimky (a i tam je lepší nahradit ječmenem) oves nepotřebuje.
Oni tam krmí nějaké musli nebo co .
napsal(a):
Oni tam krmí nějaké musli nebo co .
Těch je taky více druhů, podle obsahu energie - od bezobilného až po vysoce energetické. Však výrobci se musí uživit, že jo.
napsal(a):
Oves zkrmovaný ve větším množství u nepracujícího koně jednak způsobí zchvácení kopyt a jednak, asi laicky rečeno, diky zvýšené kyselině mléčné, ktera se tlací do hlavy, způsobí, opět laicky řečeno, zbláznění koně a jeho zjankovatění. Byla jsem svědkem nejen u rekreační kobyly, kdy si majitel nedal říct a skončilo to úhynem koně.
Hlavně v dostihovém sportu jsem viděla takto nafutrované koně, kteří sice vítězili, protože měli tmu před očima, ale pak po určitě době stali ve stáji a nohy měli jak tažný kůň. I tady to většinou končilo úhynem. Protože jsem slyšela o podobném případu i u hovězího dobytka a protože manžel dává oves pro povzbuzení říje, tak mi jen tak napadlo, zda oves nemůže mít ve větším množství vliv i na králíky.
juhaj
napsal(a):
Oves zkrmovaný ve větším množství u nepracujícího koně jednak způsobí zchvácení kopyt a jednak, asi laicky rečeno, diky zvýšené kyselině mléčné, ktera se tlací do hlavy, způsobí, opět laicky řečeno, zbláznění koně a jeho zjankovatění. Byla jsem svědkem nejen u rekreační kobyly, kdy si majitel nedal říct a skončilo to úhynem koně.
Hlavně v dostihovém sportu jsem viděla takto nafutrované koně, kteří sice vítězili, protože měli tmu před očima, ale pak po určitě době stali ve stáji a nohy měli jak tažný kůň. I tady to většinou končilo úhynem. Protože jsem slyšela o podobném případu i u hovězího dobytka a protože manžel dává oves pro povzbuzení říje, tak mi jen tak napadlo, zda oves nemůže mít ve větším množství vliv i na králíky.
Ne nemá krmíme krmíme ovsem králíky a kozy a naprosto bez problémů.
O koních se nehádám,já si pamatuji jen krmení koní tažných,jak doma,tak kdysi ve státním statku,tam se ten oves také dával,ale opět ty koně denně makali.
Já třeba výstavákům,pokud už jsou dospělí,dávám oves samotný,zrovna tak chovným samcům.Jinak dávám směs,ale ovsa je tam polovina.
Uvidíme,jestli nám zadavatel napíše něco bližšího o krmení.
juhaj
napsal(a):
Schvácení je komplexnější problém, za který nemůže jenom oves. Ohledně hlavy to není kyselina mléčná, ale avenin. A u těch dostihových koní si nemyslím, že měli tmu před očima. Přesněji řečeno to není žádoucí.
juhaj, ty vaše informace o koních jsou skutečně velice nepřesné, tyto asi nejsou vyloženě nebezpečné (panika z ovsa je dneska i mezi koňáky v módě), jen pokud i další vaše informace o koních jsou z podobných zdrojů, tak abyste věděla, kdybyste měla nutkání je začít aplikovat na koně v praxi :-)
Či podávať králikom jačmeň alebo ovos je polemické. Jatočné králiky a bežný chov podávam granule a jačmeň denne v istom pomere. Zatiaľ žiaden problem som nepochytil. Ovos? Áno si myslím ale bezpluhý (nahý) ale jeho cena je .... No podávam ho hlavne samcom ako občasný prídavok pre jeho podporu na sexualitu. Samice dostanú iba tie čo majú problem s rujou, ale to je občasné. Každopádne ovos má kladné účinky na plodnosť a ruju.