Zdravím všechny chovatele,
stala se mi taková nemilá zkušenost s nechtěnou záměnou granulí. Kupuji pro kojící samice granule bez léčiv. Paní mi omylem prodala s kokcidiotiky. Je to zhruba 14 dnů zpět. Samozřejmě krom sena a směsi, krmím i zeleným (tráva, mrkev). V úterý začali někteří 7 týdenní králíci posedávat v rohu. Jeden úplně pos...ý za pár hodin pošel. Jsou ještě u samice.
Jela jsem do obchodu a dozvěděla se, že mi paní omylem prodala krmiva s léčivem (né s přírodním). Hned jsem všechno dala pryč. Do dnešního dne nedávám zelené, jen seno, vločky, loupaný oves a karob. Nic méně, dnes opět jeden nevypadal dobře.
Někteří menší (3-4 týdenní) takové problémy nemají. Těch granulí neměli tolik. Měli více vloček. Samice jsou v pořádku.
Chci se zeptat, jestli mám teda přidat nějaký emanox, nebo už je mám nechat jen o čisté vodě a doufat, že se časem srovnají?
Do té doby byli úplně v pořádku, při chuti. Vždy čekali a hnali se ke krmení. Teď více posedávají....
Díky za rady. Z.
Díky za odpovědi.
georgi

XXX.XXX.118.61
Váš článek jsem četl před několika dny .Reagovat mohu až dnes . V granulích chyba není Krmím je už několik let a bez problémů ..Předpokládám že je páteř u králíků je vystouplá .Tady se Vám rozjela kokcidioza .Začalo tom tím , že pod králíky zůstala nesežraná tráva Přes králičí trus se kokcidie dostali do střev jiného králíka a tím se to rozjelo . V šestém i až sedmém týdnu jsou k tomu králíci více náchylní . Tady už pomůže jen včasné podání sulfakoksu a přechod , po dobu léčby na seno a vodu . I tak je to léčba na poslední chvíli s nejistým výsledkem . Emanox je slabý a určitě nic nevyřeší . Samo se to určitě nevyřeší , Vyvarujte se stejných chyb i u těch mladších . Ať se chov daří .
Vali80
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele,
stala se mi taková nemilá zkušenost s nechtěnou záměnou granulí. Kupuji pro kojící samice granule bez léčiv. Paní mi omylem prodala s kokcidiotiky. Je to zhruba 14 dnů zpět. Samozřejmě krom sena a směsi, krmím i zeleným (tráva, mrkev). V úterý začali někteří 7 týdenní králíci posedávat v rohu. Jeden úplně pos...ý za pár hodin pošel. Jsou ještě u samice.
Jela jsem do obchodu a dozvěděla se, že mi paní omylem prodala krmiva s léčivem (né s přírodním). Hned jsem všechno dala pryč. Do dnešního dne nedávám zelené, jen seno, vločky, loupaný oves a karob. Nic méně, dnes opět jeden nevypadal dobře.
Někteří menší (3-4 týdenní) takové problémy nemají. Těch granulí neměli tolik. Měli více vloček. Samice jsou v pořádku.
Chci se zeptat, jestli mám teda přidat nějaký emanox, nebo už je mám nechat jen o čisté vodě a doufat, že se časem srovnají?
Do té doby byli úplně v pořádku, při chuti. Vždy čekali a hnali se ke krmení. Teď více posedávají....
Díky za rady. Z.
Díky za odpovědi.
Takže tráva a mrkev.
A už to frčí..
Ještě trošku pečiva ( pro jistotu ).
Pokud není mrkev krmná ( pro zvířata) tak určitě ne!
georgi
napsal(a):
Váš článek jsem četl před několika dny .Reagovat mohu až dnes . V granulích chyba není Krmím je už několik let a bez problémů ..Předpokládám že je páteř u králíků je vystouplá .Tady se Vám rozjela kokcidioza .Začalo tom tím , že pod králíky zůstala nesežraná tráva Přes králičí trus se kokcidie dostali do střev jiného králíka a tím se to rozjelo . V šestém i až sedmém týdnu jsou k tomu králíci více náchylní . Tady už pomůže jen včasné podání sulfakoksu a přechod , po dobu léčby na seno a vodu . I tak je to léčba na poslední chvíli s nejistým výsledkem . Emanox je slabý a určitě nic nevyřeší . Samo se to určitě nevyřeší , Vyvarujte se stejných chyb i u těch mladších . Ať se chov daří .
Reagovala na mě hned Jiva, na soukromý mail. Kokcidióza to není. Páteř vystouplá není. Už jsou všichni v pořádku. Z každého vrhu padl jeden. Dnes už zase veselé poskakují. Vypadalo to na Entero.
Další věc...krmím tak stále, za zimu jsem vykrmila 140 kilo mrkve. V létě tráva.
Králíci ji mají v jeslích, v druhých mají seno.
Za celou dobu mi žádný nepošel, když nepočítám občas vytažené z hnízda.
Tak si myslím, že tu paseku udělaly ty granule.
borax
napsal(a):
Takže tráva a mrkev.
A už to frčí..
Ještě trošku pečiva ( pro jistotu ).
Pokud není mrkev krmná ( pro zvířata) tak určitě ne!
Tráva a mrkev je úplně v pohodě, ty granule s léčivy je humus!
Pečivo dávám občas, od 3. měsíce to už mají králíci přes dvě kila a nikdy se jim nic nestalo.
Já chovám prostě na zeleném. Každému vyhovuje něco jiného. A nikdy jsem problém neměla. Naštěstí už je vše zažehnáno.
Pomohl čerstvý pelyněk a ostropestřec do tlamky. 👍 Žádná chemie!
A kam patrí onemocnenie kocidiami? Ta asi nebude entero ....
Ja bežne podávam králikom pečivo, granuel bez chémie, jačmeň a žiaden problém. Od jary keď sa už dá kosiť fungujem na zelenom až do mrazov. Suché nemá význam mať v jaslaich, zbytočne zaberajú miesto, kralik dá vždy prednosť šťavnatému. Ja ešte aj teraz krmím repou a mrkvou z pivnice.
Ale namyslím si, že sú to granule. Tie možno zastavili to čo mohlo mať ešte horší priebeh scénara.