Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Filipes1234

10.7.2022 08:09
Filipes1234

XXX.XXX.157.12

Zdravím. Nedávno jsem tu psal o našem mazlikovi. Má tu ××××× oozu, ne mixomatozu. Máme ATB, kapky, vše možné. Staráme se jal nejlíp to jde. Je to bojovník, dává najevo že nás hodně potřebuje, naši přítomnost. Snaží se dostat sám k vodě i jídlu, má hlavičku na bok, jednu stranu slabší. Vždycky se dlouho mrska aby si našel správnou polohu. Prosím o tipy, co pro něj ještě udělat. Hlavně se snaží dostat na WC, nezvládne to, a počura se. Myslíme že ho to se*e , že se nemůže umýt sám. Tuhle se mi zaprel zdravou stranou o nohu a začal si mýt aspoň jednu packu. Co mu pomůže, ohledně hygieny, vždycky se v tom chudáček vyválí. Jak mu pomoct s pohybem a rehabilitaci, máme ho trošku protahovat, narovnavar hlavičku třeba? Cokoliv mu pomůže. Děkuji za případnou radu. A slovo utratit nechci ani číst.

11.7.2022 08:24
borax

XXX.XXX.114.194

Filipes1234 napsal(a):
Zdravím. Nedávno jsem tu psal o našem mazlikovi. Má tu ××××× oozu, ne mixomatozu. Máme ATB, kapky, vše možné. Staráme se jal nejlíp to jde. Je to bojovník, dává najevo že nás hodně potřebuje, naši přítomnost. Snaží se dostat sám k vodě i jídlu, má hlavičku na bok, jednu stranu slabší. Vždycky se dlouho mrska aby si našel správnou polohu. Prosím o tipy, co pro něj ještě udělat. Hlavně se snaží dostat na WC, nezvládne to, a počura se. Myslíme že ho to se*e , že se nemůže umýt sám. Tuhle se mi zaprel zdravou stranou o nohu a začal si mýt aspoň jednu packu. Co mu pomůže, ohledně hygieny, vždycky se v tom chudáček vyválí. Jak mu pomoct s pohybem a rehabilitaci, máme ho trošku protahovat, narovnavar hlavičku třeba? Cokoliv mu pomůže. Děkuji za případnou radu. A slovo utratit nechci ani číst.

Encefalitida způsobena pasterelozou je neléčitelná nemoc.
To co teď děláte je jen týrání zvířete.👎👎😠

Kdyby nebyl veterinář zlatokop, poradil by vám ukončit trápení.

12.7.2022 00:03
angor

XXX.XXX.174.228

Encefalu způsobuje parazit, nejúčinnější je panacur, pak dle stavu kortikoidy, vit B na podporu nervové soustavy. Zabezpečit, ať si neublíží, očistit třeba vlhkym hadrikem. Je to dlouhodobý boj, trvá to týdny než se zlepší, pokud je to silnější ataka, může už zůstat hlavička nakrivo. Určitě nijak nehybat aj. Pokud to bude možné srovná se v rámci možností sama. Můžete jen čekat.

12.7.2022 00:07
angor

XXX.XXX.174.228

Asi jste někde úplně mimo. Encefalitida pochází od klíšťat, encefalitozoonozu způsobuje parazit. S pasteurelozou nijak nesouvisí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.7.2022 07:52

uvídíte. panacur potlačí příčinu, zbytek záleží na zvířeti. nějakými pokusy o rehabilitaci ho spíš budete stresovat, prostě buď se to zlepší do fáze, která je k žití, nebo ne.

12.7.2022 19:56
borax

XXX.XXX.91.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
uvídíte. panacur potlačí příčinu, zbytek záleží na zvířeti. nějakými pokusy o rehabilitaci ho spíš budete stresovat, prostě buď se to zlepší do fáze, která je k žití, nebo ne.

Je mi z toho smutno.
Jak množky to valí hlava nehlava.
Pak ruku v ruce s veterináři zachraňují bastardy( chcípáky ).
A když takový králík přežije...kola množiny se točí dál 👎
Nemá cenu diskutovat a oponovat jak ta nemoc vznikla.
Je to pro králíka konečná.
Dříve, nebo později.

Je to týrání zvířete, nic víc.

12.7.2022 20:20

borax napsal(a):
Je mi z toho smutno.
Jak množky to valí hlava nehlava.
Pak ruku v ruce s veterináři zachraňují bastardy( chcípáky ).
A když takový králík přežije...kola množiny se točí dál 👎
Nemá cenu diskutovat a oponovat jak ta nemoc vznikla.
Je to pro králíka konečná.
Dříve, nebo později.

Je to týrání zvířete, nic víc.

tak celá budoucnost toho zvířete záleží na příčině. zánět vnitřního ucha způsobený pasteurelózou se šířením do mozku léčitelný není a u králíkárnových králíků je to nejčastější příčina podobných neuro poruch

u zakrslých králíků je mnohem častější příčina encefalitozoonóza že jste o tom boraxi nikdy neslyšel neznamená, že je to blbost. no a encefalitozoonóza léčitelná je.

a když je něco léčitelného, znamená to, že to nemusí být konečná.

12.7.2022 21:15
borax

XXX.XXX.91.21

tak celá budoucnost toho zvířete záleží na příčině. zánět vnitřního ucha způsobený pasteurelózou se šířením do mozku léčitelný není a u králíkárnových králíků je to nejčastější příčina podobných neuro poruch

u zakrslých králíků je mnohem častější příčina encefalitozoonóza že jste o tom boraxi nikdy neslyšel neznamená, že je to blbost. no a encefalitozoonóza léčitelná je.

a když je něco léčitelného, znamená to, že to nemusí být konečná.

Ok.
Jste z oboru.

Vidíte to z jiného úhlu než já...už jsem toho u králíků viděl hodně.
Je to jen diskuze.Pokud se tazatel rozhodl píchat ATB...je to jen jeho věc.

Oba dobře víme, co udělá větší množství ATB s králíkem.
A to vůbec nemluvím o tom, že mnozí veterináři ani neví jaká ATB podat.
Protože králík opravdu nemůže všechna ATB.

12.7.2022 21:29

borax napsal(a):
Ok.
Jste z oboru.

to, co je na obrázku v těch stříkačkách (bez jehly) je panacur. dává se per os a je to látka specificky působící proti parazitům vč. e. cuniculi.

už to, že daný kolega ví, co je encefalitozoonóza a jak se léčí, naznačuje, že tuší, co podat králíkovi. neviděla bych v tom fakt problém a nechápu, v čem vidíte problém vy.

váš králík to přece není a vy tu léčbu neplatíte.

12.7.2022 21:37
angor

XXX.XXX.174.228

borax napsal(a):
Ok.
Jste z oboru.

Parazit se ale neleci atb., musí se použít antiparazitika. Někde se na něj preventivně prelečuje, ale samozřejmě je rozumnější hlídat aktivitu - krevními rozbory. A protože za králíky nechce nikdo utracet tak se vyskytuje až v 80% chovů, jde pak o podobný boj jako s kokcidiozou - ty oocysty také žádný přípravek úplně nezabije.

12.7.2022 22:02

angor napsal(a):
Parazit se ale neleci atb., musí se použít antiparazitika. Někde se na něj preventivně prelečuje, ale samozřejmě je rozumnější hlídat aktivitu - krevními rozbory. A protože za králíky nechce nikdo utracet tak se vyskytuje až v 80% chovů, jde pak o podobný boj jako s kokcidiozou - ty oocysty také žádný přípravek úplně nezabije.

tak e. cuniculi se vyskytuje naprosto běžně a je bláhové myslet si, že je možná nějaká eradikace nebo chov prostý.

a není to jako kokcidióza.

encefalitozoonóza je v podstatě nemoc z oslabené imunity, proto se taky vyskytuje především u zakrslých králíků. příčina je genetická, ne zoohygiena.

13.7.2022 08:10
angor

XXX.XXX.174.228

tak e. cuniculi se vyskytuje naprosto běžně a je bláhové myslet si, že je možná nějaká eradikace nebo chov prostý.

a není to jako kokcidióza.

encefalitozoonóza je v podstatě nemoc z oslabené imunity, proto se taky vyskytuje především u zakrslých králíků. příčina je genetická, ne zoohygiena.

Jde o parazita, který se vyskytuje skoro ve všech chovech a přirovnání ke kokcidioze - kokcidie jsou tak takoví spíš parazite a také jsou skoro ve všech chovech a princip onemocnění je úplně stejný jak u encefaly tak kokcidiozy jde o propuknuti při oslabení imunity a to může být i byť jen stresem ze změny prostředí, změnou jídla nebo také nějakým skrytým onemocnenim. A pořád se dají najít i kralici bez encefaly - jen se musí testovat. A zrovna u nás v ČR je již testování na velmi dobré úrovni, roky zpátky jsme byli dokonce jediní, kdo testovat spolehlivě dokázal.

13.7.2022 08:14

asi neocením takový prostý chov, zdravý králík vhodný do dalšího chovu prostě onemocnět nemůže.

přece nechceme vyrábět laboratorní květinky, které ve skutečném světě pak rychle pojdou.

14.7.2022 18:57
borax

XXX.XXX.91.21

asi neocením takový prostý chov, zdravý králík vhodný do dalšího chovu prostě onemocnět nemůže.

přece nechceme vyrábět laboratorní květinky, které ve skutečném světě pak rychle pojdou.

To je to o čem celou dobu mluvím.
I ze zdravého chovu může králík onemocnět.

Ale je rozdíl nemoc a nemoc.

Zkušený chovatel pozná, kdy je čas to vzdát.
Je úplně jedno jestli je to králík gaučový, nebo určený pro kuchyň.

Je pravda , že já jsem nikdy neřešil nějaký panacur.
Nebo v případě výskytu pasterelozy udržovat králíka na ATB.
Je to zbytečné a hloupé.

Chcípák sloužil jako potrava liškám.

14.7.2022 19:14

borax napsal(a):
To je to o čem celou dobu mluvím.
I ze zdravého chovu může králík onemocnět.

Ale je rozdíl nemoc a nemoc.

Zkušený chovatel pozná, kdy je čas to vzdát.
Je úplně jedno jestli je to králík gaučový, nebo určený pro kuchyň.

Je pravda , že já jsem nikdy neřešil nějaký panacur.
Nebo v případě výskytu pasterelozy udržovat králíka na ATB.
Je to zbytečné a hloupé.

Chcípák sloužil jako potrava liškám.

tak ještě jednou.

pasteurelóza a encefalitozoonóza jsou dvě různé nemoci a ta druhá je léčitelná - panacurem. přičemž intenzita klinických příznaků na počátku nijak nesouvisí s funkčností králíka poté, takže na rozhodnutí kdy to vzdát je tam mnohem více času, než se domníváte. ta zkušenost v tomto případě říká počkat.

a není to váš králík a je vám do toho kulový.

14.7.2022 19:20
borax

XXX.XXX.91.21

tak ještě jednou.

pasteurelóza a encefalitozoonóza jsou dvě různé nemoci a ta druhá je léčitelná - panacurem. přičemž intenzita klinických příznaků na počátku nijak nesouvisí s funkčností králíka poté, takže na rozhodnutí kdy to vzdát je tam mnohem více času, než se domníváte. ta zkušenost v tomto případě říká počkat.

a není to váš králík a je vám do toho kulový.

"a není to váš králík a je vám do toho kulový."
Poprosím slušně!
Vás se ten problém vlastně taky netýká, že?😄

Chápu, MVdr.z toho může být nervózní.

14.7.2022 19:22

borax napsal(a):
"a není to váš králík a je vám do toho kulový."
Poprosím slušně!
Vás se ten problém vlastně taky netýká, že?😄

Chápu, MVdr.z toho může být nervózní.

jsem nervózní akorát z toho, že máte názor na věc, o které nic nevíte i přesto, že jsem se opakovaně snažila vysvětlit, že ta nemoc není pasteurelóza.

14.7.2022 19:35
borax

XXX.XXX.91.21

jsem nervózní akorát z toho, že máte názor na věc, o které nic nevíte i přesto, že jsem se opakovaně snažila vysvětlit, že ta nemoc není pasteurelóza.

Já jsem vás pochopil, tak se nemusíte hned rozčilovat.
Vím , že jsou to 2 různé nemoci.
Viděl a setkal jsem s nimi...a ne jednou!
A protože chovám králíky 30 let, tak už vím.

Ukončil bych tuto debatu.

Zadavatele vlákna to stejně nezajímá.
A informace jak se daří nemoc zvrátit se k nám stejně nedostane.
Přeji hezký zbytek dne.

15.7.2022 21:34

Chovam kraliky tak dlho ako borax. A tiež mam skúsenosti że kralik je úplne najhorší pacien na liečbu. Neoplatí sa investovať čas ani peniaze do toho čo končí aj tak vo vapenej jame. To čo je životaschopné a odolné jednoducho prežije. Niet tu čo rešiť, rokmi sa človek nauči ako čo riešiť.

16.7.2022 13:40
borax

XXX.XXX.88.145

Chovam kraliky tak dlho ako borax. A tiež mam skúsenosti że kralik je úplne najhorší pacien na liečbu. Neoplatí sa investovať čas ani peniaze do toho čo končí aj tak vo vapenej jame. To čo je životaschopné a odolné jednoducho prežije. Niet tu čo rešiť, rokmi sa človek nauči ako čo riešiť.

Myslím, že mi rukama prošlo už přibližně 4 tisíce králíků.
To mnohý veterinář ani v životě neuvidí.
Na veterinu se chodí jen s mazlíčky.

Na to je to cíleno jak péčí , tak i cenou za léčbu.
Z něčeho ti lékaři musí žít 😉

16.7.2022 21:22

borax napsal(a):
Myslím, že mi rukama prošlo už přibližně 4 tisíce králíků.
To mnohý veterinář ani v životě neuvidí.
Na veterinu se chodí jen s mazlíčky.

Na to je to cíleno jak péčí , tak i cenou za léčbu.
Z něčeho ti lékaři musí žít 😉

Kam chodí slnko, nemusí lekár. Boli časy keď vet jazdil po dedine na bycikli.... Škoda tych časov .😉

Přidejte reakci

Přidat smajlík