Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Erika2

26.7.2022 08:33
Erika2

XXX.XXX.32.204

Dobrý den, pořídila jsem si zakrslého králíčka, je od paní co se stěhovala a králíček nemohl do nového a shodou okolností ho můj syn začal vyžadovat. Králíček je krásný, pečovaný, ale na můj vkus veliký a dost těžký. Chtěla jsem se zeptat je to normální? Nemůže být obézní? Je téměř veliký jako klasický králík. Navážila jsem ho, ale 2kg má určitě. Nemít malá ouška nahoru, tak si myslím, že to je prostě domácí králík. Já se chystám ho mít hodně času venku a možná přejít postupně na venek, myslím, že to je vhodnější než v kleci v bytě. Na noc samozřejmě zavírat a v zimě dát do teplejších prostor. Máme dům a velkou zahradu, tak si myslím, že život venku mu víc prospěje. Myslíte, že mu mám ubrat stravu? Nemůže mu to ublížit, když je zvykly mít pořád přísun? Je celkově dost plachý a nepřítulný. Ale má rok, to si snad ještě zvykne. Děkuji.

lizuuusa

26.7.2022 09:08
lizuuusa

XXX.XXX.203.208

a čím ho krmíte? Pokud dostával a dostává směsku obyčenou, kde je slunečnice, kukuřice a další shitky a obiloviny, tak samozřejmě je dost možné že obezitu má, po tomto totiž dost zvířata tloustnou. Doporučovala bych krmit verselagu complete, tak si nebude nic vybírat ...krmit krmnou dávkou co je tam uvedeno a určitě mám zhubne. Nebude si vybírat co mu chutná, jsou to kompletní granule co obsahují vše, co by králík měl dostat. Předjedete tak zbytečného vyhazování krmiva. Seno samozřejmě k tomu nonstop i vodu. Ale to je snad jasné

26.7.2022 11:48
rapotacka11

XXX.XXX.225.225

Králíček je na můj vkus veliký a dost těžký.

Někdy některý takový je.
Už jste si ho velkého pořídili , takže?
Já bych krmila čerstvou, čistou trávou atd.
Máte li možnost - zahrádka, dvorek = voliéra=výběh
https://www.kralici.cz/pages.asp?f=krmeni
https://www.kralici.cz/pages.asp?f=kralikarna

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.7.2022 12:16

rapotacka11 napsal(a):
Králíček je na můj vkus veliký a dost těžký.

Někdy některý takový je.
Už jste si ho velkého pořídili , takže?
Já bych krmila čerstvou, čistou trávou atd.
Máte li možnost - zahrádka, dvorek = voliéra=výběh
https://www.kralici.cz/pages.asp?f=krmeni
https://www.kralici.cz/pages.asp?f=kralikarna

Čerstvá tráva není dobrý nápad pro králíka, který ji dosud neviděl ani z rychlíku.
Bezpečnější je odleželé seno a na trávu případně zvykat po troškách.

26.7.2022 13:05
rapotacka11

XXX.XXX.225.225

?
Třeba se zadavatelka poučí z odkazu
https://www.kralici.cz/pages.asp?f=krmeni.

26.7.2022 13:33

Erika2 napsal(a):
Dobrý den, pořídila jsem si zakrslého králíčka, je od paní co se stěhovala a králíček nemohl do nového a shodou okolností ho můj syn začal vyžadovat. Králíček je krásný, pečovaný, ale na můj vkus veliký a dost těžký. Chtěla jsem se zeptat je to normální? Nemůže být obézní? Je téměř veliký jako klasický králík. Navážila jsem ho, ale 2kg má určitě. Nemít malá ouška nahoru, tak si myslím, že to je prostě domácí králík. Já se chystám ho mít hodně času venku a možná přejít postupně na venek, myslím, že to je vhodnější než v kleci v bytě. Na noc samozřejmě zavírat a v zimě dát do teplejších prostor. Máme dům a velkou zahradu, tak si myslím, že život venku mu víc prospěje. Myslíte, že mu mám ubrat stravu? Nemůže mu to ublížit, když je zvykly mít pořád přísun? Je celkově dost plachý a nepřítulný. Ale má rok, to si snad ještě zvykne. Děkuji.

Králík potřebuje stály přísun krmení. Vhodného. Obezitu poznáte pohmatem - páteř, pánev, žebra. Necítíte -li kosti, je obézní.

Erika2

26.7.2022 14:00
Erika2

XXX.XXX.32.204

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Králík potřebuje stály přísun krmení. Vhodného. Obezitu poznáte pohmatem - páteř, pánev, žebra. Necítíte -li kosti, je obézní.

Právě necítím pohmatem vůbec nic. Je opravdu kulatý. Já nemám problém ho krmit, ale chci aby byl zdravý. Zatím ho nechávám jak je zvyklý, plná miska, seno, voda. Já jen doplním tedy větší výběh. Snad mu to pomůže.

26.7.2022 14:23

Erika2 napsal(a):
Právě necítím pohmatem vůbec nic. Je opravdu kulatý. Já nemám problém ho krmit, ale chci aby byl zdravý. Zatím ho nechávám jak je zvyklý, plná miska, seno, voda. Já jen doplním tedy větší výběh. Snad mu to pomůže.

Nepomůže, pokud to není sportovní králík. Stačí seno, voda a doplněk minerálních látek a vitamínů. Plná miska čeho? Zbytečných granulí, po kterých tloustne?

Erika2

26.7.2022 14:31
Erika2

XXX.XXX.32.204

Já ho taky kvůli velikosti nevrátím, jen bych se o něj ráda starala dobře a pokud trpí obezitou, tak mu pomohla, aby neměl později vážné zdravotní problémy. Samozřejmě nebude najednou netrpěl hladem. Seno, vodu a zatím i plnou misku má jak je zvyklý. Bude mít i větší výběh než doposud, tak snad mu to prospěje.
Na internetu jsem si přečetla spoustu věcí a právě z fotek usoudila, že je nejspíš obézní, ale ráda se vždy zeptám na případné zkušenosti. I v uvedeném odkazu od Vás v sekci "Dieta" je znázorněn obézní králíček, který odpovídá mému. Opravu si neztěžuji, že jsem koupila "zajíce v pytli", ale jak zvířátku pomoct. Někdy je strašný pohled na "jorkšíry" jak se na těch malých nožkách sotva valí.

26.7.2022 14:36

Nepomůže, pokud to není sportovní králík. Stačí seno, voda a doplněk minerálních látek a vitamínů. Plná miska čeho? Zbytečných granulí, po kterých tloustne?

Jo a pokud ho pustíte do travnatého výběhu, tak mu akorát rozhasíte zažívání.

26.7.2022 14:38

Erika2 napsal(a):
Já ho taky kvůli velikosti nevrátím, jen bych se o něj ráda starala dobře a pokud trpí obezitou, tak mu pomohla, aby neměl později vážné zdravotní problémy. Samozřejmě nebude najednou netrpěl hladem. Seno, vodu a zatím i plnou misku má jak je zvyklý. Bude mít i větší výběh než doposud, tak snad mu to prospěje.
Na internetu jsem si přečetla spoustu věcí a právě z fotek usoudila, že je nejspíš obézní, ale ráda se vždy zeptám na případné zkušenosti. I v uvedeném odkazu od Vás v sekci "Dieta" je znázorněn obézní králíček, který odpovídá mému. Opravu si neztěžuji, že jsem koupila "zajíce v pytli", ale jak zvířátku pomoct. Někdy je strašný pohled na "jorkšíry" jak se na těch malých nožkách sotva valí.

Proč plná miska? Čeho? Četla jste můj předchozí příspěvek? Jak ho chcete zhubnout, když bude pořád překrmovaný?

26.7.2022 14:38
rapotacka11

XXX.XXX.225.225

Nevím, zda pomůže ... rozhodně zabaví

Pouštěli jsme ho do velkého (5 m dl.) výběhu.
Kde hrabal, dala jsem cihlu.
Měl tam balón a různé odřezky trubek.
Rád je přeskakoval i probíhal, neseděl celý den
na bobku. K ohradě chodily naše kočky. S králíčkem , se psem,
se očichávali. Býval rád i na sněhu.
Trubky různé, co jsme našli.
I takové i jiné.
https://argos.cz/produkty/vypis/957-ochranne-kabelove-trubky-do-zeme
Přes ohradu jsem přehodila deku nebo natáhla provaz.
(bezpečnost, dravci ...)

Erika2

26.7.2022 14:48
Erika2

XXX.XXX.32.204

Králičice má 1,5 roku a je zvyklá. Nevím jak snese rychlou změnu prostředí a ještě okamžité odebrání misky. Aby to nebyl šok, každopádně ty granule chci postupně zrušit a dávat sporadicky. Nechci ji trápit ale pěstovat obezitu dál by bylo asi ještě horší. Já naštěstí nebydlím v bytě ve městě, ale na vesnici v domku, takže ji čeká větší pobyt venku a více prostoru.
Děkuji za reakce.

26.7.2022 19:01

Erika2 napsal(a):
Králičice má 1,5 roku a je zvyklá. Nevím jak snese rychlou změnu prostředí a ještě okamžité odebrání misky. Aby to nebyl šok, každopádně ty granule chci postupně zrušit a dávat sporadicky. Nechci ji trápit ale pěstovat obezitu dál by bylo asi ještě horší. Já naštěstí nebydlím v bytě ve městě, ale na vesnici v domku, takže ji čeká větší pobyt venku a více prostoru.
Děkuji za reakce.

Odebrání misky nebude šok. Základem je seno non stop. Spíš bych se bála vypuštění do velkého prostoru s trávou. Viz výše. I když nevíme, co považujete za velký výběh a jak bude porostlý.

26.7.2022 20:08
juhaj

XXX.XXX.164.121

Přesně tak, dávejte seno a opatrně přidávejte trávu, listy pampelišky apod.ať si organismus zvykne. Máme králice, v průměru mají tak 7 mladých, přesto nedostávají nic jiného než v létě trávu a v poledne ječmen. V zimě místo trávy seno s kousky řepy. Přesto jsou zdravé, odchovy mají do vysokého věku a bez úhynu mláďat. Pokud máte kvalitní seno, tlouštikovi to úplně stačí!

26.7.2022 20:15
rapotacka11

XXX.XXX.225.225

Ovesné vločky.

26.7.2022 20:39

rapotacka11 napsal(a):
Ovesné vločky.

I s těmi bych byla opatrná. Co se týče množství. U zakrslíka.

27.7.2022 06:47

Erika2 napsal(a):
Děkuji za reakce.

Dávat sporadicky ne. Když už, tak pravidelně a jenom "na chuť". Býložravci obecně těžko snášejí nárazové změny v KD. Tím myslím, abyste jí třeba (plácnu) nenasypala každou neděli plnou misku.

Erika2

27.7.2022 07:35
Erika2

XXX.XXX.32.204

Dávat sporadicky ne. Když už, tak pravidelně a jenom "na chuť". Býložravci obecně těžko snášejí nárazové změny v KD. Tím myslím, abyste jí třeba (plácnu) nenasypala každou neděli plnou misku.

Děkuji. Tím sporadicky jsem myslela, např. ob den nasypat lžíci, na přilepšení. Podobně jsem to aplikovala s konzervami u pejska, prostě sem tam přilepšit, namísto nějakých pamlsků (i množství by odpovídalo spíš pamlsku). Ale s králíkem nemám zkušenosti, tak jsem ráda za radu. Dnes po mě už vyjela, protože ji v kleci přistál jen kousek mrkve. Seno a vodu dávám pořád. Asi to bude chvilku trvat než si na mě a změnu jídelníčku zvykne. Podle mě ani není zvyklá na pohyb, protože včera sama od sebe z klece ani nevylezla.
Větší výběh je ohrádka 2x2m. Akorát opravdu venku na trávníku. Nenapadlo mě, že by byl problém, takže zatím ji nechám doma a až si zvykne po postupných dávkách na trávu, tak ji dám ven. Tak děkuji. Snad se brzy aklimatizuje a bude fit.

Erika2

27.7.2022 08:06
Erika2

XXX.XXX.32.204

juhaj napsal(a):
Přesně tak, dávejte seno a opatrně přidávejte trávu, listy pampelišky apod.ať si organismus zvykne. Máme králice, v průměru mají tak 7 mladých, přesto nedostávají nic jiného než v létě trávu a v poledne ječmen. V zimě místo trávy seno s kousky řepy. Přesto jsou zdravé, odchovy mají do vysokého věku a bez úhynu mláďat. Pokud máte kvalitní seno, tlouštikovi to úplně stačí!

Aha. Já měla strach aby senem nestrádala. Seno má nonstop. Dokonce poprvé po noci i ubylo, protože byla prázdná miska. S tou trávou jsem to netušila, takže ji nechám pomalu zvyknout a pak až dám ven na trávu do výběhu. Ječmen dáváte celé zrní? Já mám slepice, dávám pšenici ale občas mám i ječmen, ale ten preferuji spíš jako šrot, protože je ostrý, to králíkovi nevadí (myslím ostrost, šrot bych mu nedala)? Chci aby se dostal do "formy" ale bála jsem se, že to nebude výživově stačit.

27.7.2022 09:29

Erika2 napsal(a):
Děkuji. Tím sporadicky jsem myslela, např. ob den nasypat lžíci, na přilepšení. Podobně jsem to aplikovala s konzervami u pejska, prostě sem tam přilepšit, namísto nějakých pamlsků (i množství by odpovídalo spíš pamlsku). Ale s králíkem nemám zkušenosti, tak jsem ráda za radu. Dnes po mě už vyjela, protože ji v kleci přistál jen kousek mrkve. Seno a vodu dávám pořád. Asi to bude chvilku trvat než si na mě a změnu jídelníčku zvykne. Podle mě ani není zvyklá na pohyb, protože včera sama od sebe z klece ani nevylezla.
Větší výběh je ohrádka 2x2m. Akorát opravdu venku na trávníku. Nenapadlo mě, že by byl problém, takže zatím ji nechám doma a až si zvykne po postupných dávkách na trávu, tak ji dám ven. Tak děkuji. Snad se brzy aklimatizuje a bude fit.

Otázka, jestli nevyjížděla i po původní majitelce a jestli to nebyl hlavní důvod, že ho dala pryč. Ona spousta zakrslíků není plyšák na mazlení. Jak si lidi bohužel myslí.

Ob den by šlo, ale použila bych kávovou lžičku, možná i mokka. Výběh 2x2 m je fajn, ale on v něm králík stejně nebude sám od sebe běhat. Tak jako většina zvířat. Jestli je tráva bujná, můžete ji předem pokosit. Bude mu stačit, že má co uždibovat. A dávat ji tam postupně, začít třeba na 2 hodinách.

27.7.2022 09:57
rapotacka11

XXX.XXX.225.225

Ještě k tomu senu.
Není seno jako seno.
To nádherné, které se mi moc líbilo,
králík vůbec nechtěl.
Jiné seno (z koupaliště) - byl v něm i takový malý,
nízký bodlák a různé "trávy"(bylinky) - moc se mi nelíbilo, pro králíčka
bylo pochoutkou.
Králíci - někteří bývají agresívní.
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/?hledat=kr%C3%A1l%C3%ADk+kou%C5%A1e

27.7.2022 11:38
rapotacka11

XXX.XXX.225.225

ale on v něm králík stejně nebude sám od sebe běhat. Tak jako většina zvířat.

Našemu jsme tam dali ty trubky
a přehopkával si je
a řekla bych s chutí.
Byl to takový bezpečný parkur.
Na noc byl zavřený v bezpečí.

27.7.2022 11:52
jkx

XXX.XXX.96.217

hodne informaci https://how-to-rabbit.com/feeding-myths/ (pravy tlacitko a prevest do jazyku cestina)
je tam i bydleni, vybehy etc.
muj kralik se se mnou rad po zahrade honi. kdyz si ho nevsimam vali se

27.7.2022 12:17

jkx napsal(a):
hodne informaci https://how-to-rabbit.com/feeding-myths/ (pravy tlacitko a prevest do jazyku cestina)
je tam i bydleni, vybehy etc.
muj kralik se se mnou rad po zahrade honi. kdyz si ho nevsimam vali se

No ale to je ono! Honí se s vámi a sám se válí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík