Dobrý den, mam 14ti denní mlaďata zakrslych králíků u jednoho se projevila kokcidioza.. po konzultaci na veterine chci nasadit sulfadimidin jenže uz jsem se bohužel nedozvěděla jak na to když maly jsou kojeni .. bude stačit když roztok podám jen samici nebo pipetkou podávat nemocnemu prckovi? A pokud ano jak casto? Předem děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kvůli délce inkubační doby a patogenezi onemocnění je téměř zcela vyloučeno, aby 14denní mládě trpělo kokcidiózou.
jako diagnóza od stolu bude pravděpodobně špatná.
Byla jsem osobně na veterine, ale rozbor nedělali.. mela jsem prelecit a kdyby stále byly problémy řešilo by se to dale..
Prcek jinak bašti a nejeví jinak známky nemoci či oslabení..
Myslíte že by to mohlo byt jen jednorazove ten prujem? Očistila jsem ho a na druhý den uz špinavý nebyl..

samozřejmě.
ono totiž ne každá veterina tuší něco o králících a průjem u králíka =/= kokcidióza.

Nikola2022
napsal(a):
Byla jsem osobně na veterine, ale rozbor nedělali.. mela jsem prelecit a kdyby stále byly problémy řešilo by se to dale..
Prcek jinak bašti a nejeví jinak známky nemoci či oslabení..
Myslíte že by to mohlo byt jen jednorazove ten prujem? Očistila jsem ho a na druhý den uz špinavý nebyl..
Tak jak vědí, že je to kokcidióza?
napsal(a):
Tak jak vědí, že je to kokcidióza?
Pry je to běžné..a jak jsem psala kdyby to nepomohlo tak by se to teprve začalo řešit..
Takto mi to bylo řečeno.. proto píšu sem
Důležité je že prujem uz nema.. proto se ptám mohlo to byt jen jednodenní záležitost skrz kojení? Kralicek je jinak bez příznaků nemoci.

Nikola2022
napsal(a):
Pry je to běžné..a jak jsem psala kdyby to nepomohlo tak by se to teprve začalo řešit..
Takto mi to bylo řečeno.. proto píšu sem
Důležité je že prujem uz nema.. proto se ptám mohlo to byt jen jednodenní záležitost skrz kojení? Kralicek je jinak bez příznaků nemoci.
Co je běžné. Kokcidióza? Viz bodlinka - u takhle malých králíků ne. Nasadit sulfadimidin jenom tak zkusmo... Hledala bych jinou veterinu.
napsal(a):
Co je běžné. Kokcidióza? Viz bodlinka - u takhle malých králíků ne. Nasadit sulfadimidin jenom tak zkusmo... Hledala bych jinou veterinu.
Přesně tak, ještě jsem neslyšela, aby 14 denní mládě, které sedí v hnízdě a má se živit pouze mateřským mlékem mělo kokcidiózu. Musela by to na něj přenést samice, ale to byste poznala nejdříve u ní.