Zakrslý králík - samec nebo samice?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.10.2022 15:29
atriplex

XXX.XXX.31.28

Měli jsme postupně dva zakrslé králíky, vždy to byly samice. Jedna žila 9 a druhá 8 let. Nyní nastal čas zaplnit prázdné místo v kleci. Přemýšlíme, že si tentokrát pořídíme samce.

Králíka chováme v bytě. Když není nikdo doma, je v kleci, jinak má volný pohyb.

Je nějaký zásadní rozdíl v chování samců a samic? Četl jsem, že samci značkují. Jak moc?

Děkuji.

4.10.2022 21:52
kralickova

XXX.XXX.250.170

atriplex napsal(a):
Měli jsme postupně dva zakrslé králíky, vždy to byly samice. Jedna žila 9 a druhá 8 let. Nyní nastal čas zaplnit prázdné místo v kleci. Přemýšlíme, že si tentokrát pořídíme samce.

Králíka chováme v bytě. Když není nikdo doma, je v kleci, jinak má volný pohyb.

Je nějaký zásadní rozdíl v chování samců a samic? Četl jsem, že samci značkují. Jak moc?

Děkuji.

Z mé zkušenosti: jestli jste zvládli tolik let soužití se samicemi (nekastrovanými), pak pro vás samec bude jen méně komplikovaná verze králíčka. Nekastrované holky jsou náladovější, teritoriálnější a značkovat umí velice slušně, když lákají potenciální samce.
Povaha samců je vyrovnanější, značkují někteří, někteří v době dospívání dělají velké "chlapáky" a machrují. Ale obecně jsou mazlivější.
Toť moje zkušenost.

4.10.2022 21:54
kralickova

XXX.XXX.250.170

...ještě "jak moc značkují samci". Je to individuální, některý má kotec jako krásně vymalovaný pokojíček samými puntíky, jiný mi nikdy v kotci neznačkoval. Bohužel nelze předem odhadnout, jak hormonální bude konkrétní jedinec. Ale když značkovat bude, pak je to nemilá sprcha, která v bytě není dlouhodoběji přijatelná. Kastrace samců je ale mnohem méně náročná pro králíčka i vaši peněženku, takže při značkovacím klukovi je pomoc snadná.

Přidejte reakci

Přidat smajlík