mixle657

XXX.XXX.237.227
Ahoj, potřebuju poradit. Můj zakrslý králík neustále vyhazuje seno ven a zadupává ho v kleci. Šlo by králíka krmit granulovaným senem a už vůbec mu nedávat normální sušené? Nebyl by to problém? Popřípadě nevíte někdo nějakou kvalitní značku? Děkuji moc.
mixle657
napsal(a):
Ahoj, potřebuju poradit. Můj zakrslý králík neustále vyhazuje seno ven a zadupává ho v kleci. Šlo by králíka krmit granulovaným senem a už vůbec mu nedávat normální sušené? Nebyl by to problém? Popřípadě nevíte někdo nějakou kvalitní značku? Děkuji moc.
Váš králík může být zcela bez sena😉
Postačí mu kvalitní granule
Granulované seno lze koupit na netu.
Obecně kvalitní značka je Mifuma, nebo Berkel.
Jedna se o Německá krmiva.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud máte králíky na výkrm,tak těch pár měsíců bez sena dají.Jinak králík potřebuje vlákninu a granulované seno jsou,na rozdíl od sena,malé částice,takže nenaplňují potřebu vlákniny.Pokud nechce králík seno snižte mu dávku granulí nebo čím krmíte.
Nejlepší seno je samozřejmě to,co si usušíte,ale dá se koupit lisované seno v blocích.

mixle657
napsal(a):
Existují takové drátěné koule na seno. Králík se zabaví a tolik neplýtvá. Za mě jenom granule nejsou úplně přirozené. Já bych je nedávala.
Ale třeba se mýlím.

Vláknina je i v těch granulích - většina té granule bude lisované seno, sláma a vojtěška, to jsou normální pícniny.
Dlouhé seno králík potřebuje proč? Kvůli zubům? Tak tedy podstrčím něco na okus. Větvičky třeba.
Jinak vyhazování sena z klece bych vyřešila strčením sena do krmelce nebo koule (viz kometa), ze které musí králík vytahovat jednotlivá stébla. Dá se i založit do stabilní misky a zatížit kamenem, pokud chcete vyřešit ze dne na den než koupíte něco jiného.
Já mám ráda jednoduchost, proto bych krmila prostě senem, na co kupovat drahé granule.
napsal(a):
Vláknina je i v těch granulích - většina té granule bude lisované seno, sláma a vojtěška, to jsou normální pícniny.
Dlouhé seno králík potřebuje proč? Kvůli zubům? Tak tedy podstrčím něco na okus. Větvičky třeba.
Jinak vyhazování sena z klece bych vyřešila strčením sena do krmelce nebo koule (viz kometa), ze které musí králík vytahovat jednotlivá stébla. Dá se i založit do stabilní misky a zatížit kamenem, pokud chcete vyřešit ze dne na den než koupíte něco jiného.
Já mám ráda jednoduchost, proto bych krmila prostě senem, na co kupovat drahé granule.
Dlouhá stébla potřebuji na obrusovani stoliček, větvičky jsou na přední zuby. Ty koule jsou úplně špatné, protože se hýbou, pak králík zere podstatne mene sena než ze seniku a hrozí i zraneni - zlomenina packy - je to docela časté.
napsal(a):
Existují takové drátěné koule na seno. Králík se zabaví a tolik neplýtvá. Za mě jenom granule nejsou úplně přirozené. Já bych je nedávala.
Ale třeba se mýlím.
Ty koule jsou právě špatné, hýbou se, proto hrozí menší spotreba sena a králík se může zle poranit- časté jsou zlomeniny packy

Tož tak ta koule se dá přivázat ke kleci a ani se nehne - problem solved.
A kouli bych vnímala právě jako podstatné zlepšení welfare, když snižuje příjem sena. Však ten králík často nemá žádný výdej (mazlík), tak snížený příjem může být jedině ku prospěchu. - Pokud dochází ale ke zranění, tak je to samozřejmě špatné řešení. Byla by vhodnější koule s menšími otvory, do kterých se králíkovi nevejde packa?
Ad větvičky - když bude králík větvičky konzumovat, nikoli jen třískovat, tak přeci stoličky obrousí?
napsal(a):
Tož tak ta koule se dá přivázat ke kleci a ani se nehne - problem solved.
A kouli bych vnímala právě jako podstatné zlepšení welfare, když snižuje příjem sena. Však ten králík často nemá žádný výdej (mazlík), tak snížený příjem může být jedině ku prospěchu. - Pokud dochází ale ke zranění, tak je to samozřejmě špatné řešení. Byla by vhodnější koule s menšími otvory, do kterých se králíkovi nevejde packa?
Ad větvičky - když bude králík větvičky konzumovat, nikoli jen třískovat, tak přeci stoličky obrousí?
Králík právě potřebuje konzumovat co největší množství sena, musí mít neustále plne trávicí ustroji, jakmile ma malý příjem krmiva, přestávají se mu hýbat střeva a dochází k uhynu. Větvičky opravdu zadními zuby nemůže zvykat jako stébla sena. Vhodný je třeba látkový senik, z toho žerou seno docela ochotně. U nás 2 zakrslici v pohodě za dva dny velkou IKEA tašku, ale opravdu je to senikem a druhém sena - beru jedine domácí a třeba 10, 20 pytlů najednou, seno z igelitu ze zverimexu by nepozreli.

angor
napsal(a):
Ty koule jsou právě špatné, hýbou se, proto hrozí menší spotreba sena a králík se může zle poranit- časté jsou zlomeniny packy
Já to brala podle koní - zabaví se a neplýtvá, v tom jsou na tom s králíkem stejně. Ale na rozdíl od králíka zlomenina nohy u koně končí většinou fatálně.
Ale jak jsem psala, mohu se mýlit.

napsal(a):
Vlákvina v granulích jsou malé částice a nestačí na posun tráveniny ve střevech.
Nemá smysl abych tady vypisovala více,pokud vás to zajímá přečtěte si následující odkazy.
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/PrevenceTravicichOnemocneni.pdf
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2016/10/ERE_zblunkavost.pdf
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pdf

omnia
napsal(a):
Já neřeším nic, já dal pouze příspěvek do celkem "čerstvé" diskuze. To, že nereaguje zadavatel, ještě neznamená, že to nezajímá další a další chovatele.....
Tak nějak. Zadavatelé se většinou odmlčí. I v jiných sekcích. Ale třeba si to přečte někdo jiný a popřemýšlí.