Dobrý den,
netušíte prosím někdo proč (zakrslý pet) králík cloumá s klecí a případně co s tím?
Má klasickou 96 cm klec s plastovou vaničkou. V jednom ze dvou rohů vezme do zubů drát a cloumá.
Hračky má. Žrádlo má. Ven může kdykoli, dvířka nezavírám, ani na noc, ani pokud jdu (i na celý den) pryč.
Mám strach aby si neublížil.
Díky za případné odpovědi.
Větvičky má. Jak kupované kousky, tak tenké místní jabloňové (i s listím). Ty tenké vždycky normálně sežere
Nad sundáním klece jsem uvažoval, ale zase se nechci úplně připravit o možnost ho zavřít, pokud by bylo třeba.
Prostě nechápu proč to dělá, podle mě mu nic nechybí... Bych potřeboval nějakého "králičího psychologa", asi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkusila bych mu do těch rohů připevnit nějaké polínko (tlustší ovocnou větev), může hryzat polínko a třeba nebude cloumat? A nebo mu tam upevnit věchty sena-slámy, ať škube to :-)
No, tak abych to uzavřel - nepovedlo se mi to vyřešit.
Přiznávám že jsem ajťácké nemehlo, ale když jsem to vycpal senem/slámou, králík vycpávku během chvilky zlikvidoval. Připevnit dřevo se mi také nepovedlo, provázek přehryže a dát tam drát, tak si moc nepomůžu, to už rovnou může kousat tu klec

Dřevo provrtejte a provázek protáhněte skrz. Můžete v dřevu po obvodu klidně jen vybrousit drážku a zapustit provázek do ní - než se králík k provázku proďoube, třeba to chvíli potrvá, a pak můžete udělat drážku vedle nebo tuhle prohloubit.
Jako tlumení pod špalíček můžete dát nějaký ten věchet sena, aby králík nemlátil jak lvové dřevem o mříže :-)
Když nepomůže, tak pak mě napadá leda mu ty mříže zevnitř opatřit prkénky, aby neměl jak za tu klec chytit. Udělat mu do příslušné výšky mříží zevnitř prostě hladké stěny.
Mříže se dají také vyplést tužším plastem (už jsem to viděla jako aplikaci proti vyhazování podestýlky z klece), ale nevím, jak je králík šikovný, třeba by výplet čumákem vymáčknul a za mříž stejně zabral.
Nebo mu zabránit prostě přístupu do toho rohu.
Nebo koupit / vyrobit jinou ubikaci. Třeba nějakou pro osmáky - to mívá husté pevné pletivo, králík by nemusel mít čeho se "chytit".

Králíci jsou náhodou super chytrý zvířata :-)
vegankocka - to je dobry ;-D
zkus mu svazat ruzny vetvicky do chumle. mohlo by mu to nekde prekazet a cupoval by to. taky je dobrej kus hodne tlustyho konopnyho lana (kutilsky potreby). na konci udelat uzel a kousek roztrepit. vsechno to davat tak, aby ho to nekde drazdilo a rozcilovalo ho to. bude zurit a ztresta to.
angor
napsal(a):
Klec je malá a chce ven. Lepší je ohrádka.
Jak jsem psal, "ven může kdykoli, dvířka nezavírám, ani na noc, ani pokud jdu (i na celý den) pryč."
Takže tím to nebude.
Dnes bych to zařídil jinak, ale už mu to nechci měnit.
Králíka jsem v sobotu 10.9. po pár pivech vyhrál v tombole na místní "výstavě králíků a drůbeže". Prvních pár hodin byl chudák ve vaně s trochou sena a miskou s vodou, než jsem tady na malém městě, spíš vesnici (kam jsem se přistěhoval před 3 lety z Prahy) sehnal starší klec, kterou mám na dobu života králíka zapůjčenu. Je to moje první zvíře a o králících jsem nevěděl prakticky nic. Chudák králík to se mnou zpočátku neměl lehké, přiznávám...
No já bych opravdu dala tu ohradku, kdoví v čem byl driv, má špatne zkušenosti...... nebo pokud tedy není zavírány, tak mu udělat jen jeho koutek, také jsme to tak měli. Naši nynější kralici (máme 2) klec mají, teda 140 cm velkou, mříže nekousou, zato neustále opravuji listy u podlahy a malbu, případně když je kabel v dosahu, tak je po něm. Mají pro sebe předsíň a kuchyň, jinam mají zákaz, kvůli zaskodnickym nápadům.
Bohužel o něm nevím nic, krom toho že musel být očkován aby jej pustili na tu výstavu. Zatim ani pohlaví, cca měsíc už se nechá pohladit (spíš mi přijde že to přetrpí), chytit se mi jej nepovedlo. 2.3. přijede veterinářka, tak budu snad vědět víc.
Mám pronajat malý byt, 40 m2. Může po pokoji a kuchyni, do předsíně a koupelny ne. Jasně že jsem musel uklidit kabely a byt lehce zabezpečit. Jeho klec je cca 60 cm od mé postele, jinde nebylo místo, ledaže by byl pod oknem v průvanu. Jako "jeho" koutek má tu klec, tam mu (krom čištení a pro mističky) nesahám.
Spí (leží/sedí) kde chce - v kleci, v rohu za klecí, kus za mou židlí (většinou sedím u počítače), v kuchyni uprostřed, v kuchyni u zdi pod stolem (tomu ta potvora okousala nohu, takový krásný nový smrkový nelakovaný stůl jsem koupil když jsem ještě netušil že budu mít králíka). Večer často spí/sedí na posteli a čeká až se přidám, kolikrát se v noci vzbudím a je natažený 10 cm od mého obličeje...
Když si ale sednu k němu na zem, tak jen běhá okolo, nebo mi pořád ohryzkává (nekouše, jemně hryže) prsty na rukách. A pořád olizuje polštář, deku, prostěradlo - taky netuším proč. Ale hraji s ním, "házím" mu balónek který pak chytí zubama a zase odhodí, má další hračku, vždy k dispozici klacík, ...
Dokonce ohrádku jsem koupil, ale zavřel jsem do ní kamna (Petry), aby se králík nespálil.
Jenže - co jsem všude četl, králíci neradi změny, proto už mu nic měnit nechci.
Je hodný, vyměšuje (až na občasný bobek) v rohu klece, v noci mě nebudí - jen když spím moc dlouho a chce snídani, to mě začne olizovat a šťouchat. Je to zlatíčko.
Ufff, pokud někdo dočetl až sem, tak se omlouvám za dlouhý příspěvek.

Tets
napsal(a):
Bohužel o něm nevím nic, krom toho že musel být očkován aby jej pustili na tu výstavu. Zatim ani pohlaví, cca měsíc už se nechá pohladit (spíš mi přijde že to přetrpí), chytit se mi jej nepovedlo. 2.3. přijede veterinářka, tak budu snad vědět víc.
Mám pronajat malý byt, 40 m2. Může po pokoji a kuchyni, do předsíně a koupelny ne. Jasně že jsem musel uklidit kabely a byt lehce zabezpečit. Jeho klec je cca 60 cm od mé postele, jinde nebylo místo, ledaže by byl pod oknem v průvanu. Jako "jeho" koutek má tu klec, tam mu (krom čištení a pro mističky) nesahám.
Spí (leží/sedí) kde chce - v kleci, v rohu za klecí, kus za mou židlí (většinou sedím u počítače), v kuchyni uprostřed, v kuchyni u zdi pod stolem (tomu ta potvora okousala nohu, takový krásný nový smrkový nelakovaný stůl jsem koupil když jsem ještě netušil že budu mít králíka). Večer často spí/sedí na posteli a čeká až se přidám, kolikrát se v noci vzbudím a je natažený 10 cm od mého obličeje...
Když si ale sednu k němu na zem, tak jen běhá okolo, nebo mi pořád ohryzkává (nekouše, jemně hryže) prsty na rukách. A pořád olizuje polštář, deku, prostěradlo - taky netuším proč. Ale hraji s ním, "házím" mu balónek který pak chytí zubama a zase odhodí, má další hračku, vždy k dispozici klacík, ...
Dokonce ohrádku jsem koupil, ale zavřel jsem do ní kamna (Petry), aby se králík nespálil.
Je hodný, vyměšuje (až na občasný bobek) v rohu klece, v noci mě nebudí - jen když spím moc dlouho a chce snídani, to mě začne olizovat a šťouchat. Je to zlatíčko.
Hezký příspěvek.
Trochu mi to připomíná parafrázi - bydlím u své kočky.
My. milovníci zvířat, to holt máme jinak. Okousaná noha od stolu? He, já mám orvané křeslo od kocoura.
Tets
napsal(a):
No jestli vadí to okusovani klece, tak stačí jen sundat tu kovovou část a nechat vaničku, kde bude mít jen zachodek, nějaký košík na seno, misku na jídlo a misku či napajecku na vodu.
Jinak my máme nohy u stolu kovové a kabely zasekane do zdi nebo pod podlahou, ale přeci jen někdo občas zapomene nabijecku nebo něco jiného v dosahu. 🙃 A na postel si dávejte pozor, rádi se vymesuji do měkkého, tak třeba ještě zacne, naši mají kvůli tomu úplný zákaz. Kdyztak se dá dát postel do ohrádky také 😉
V Praze jsem (z ekonomických důvodů) bydlel s kamarády v jednom bytě. Jeden byl majitelem kocoura. Takže kočky znám
Že tu nohu stolu (a nejen ji) okousal mě netrápí, stůl nebyl nijak drahý, byl nový, žádná vzácná starožitnost. S takovými věcmi se počítá, je to prostě králík. Stůl jsem koupil dřív než jsem pořídil králíka, dnes bych koupil taky s kovovýma nohama.
To sundání klece už jsem psal - nechci se připravit o možnost ho zavřít (budu to potřebovat minimálně toho 2.3. kvůli veterinářce, já ho nechytím a fakt nechci aby ho lovila někde pod kuchyňskou linkou). Snad časem...
Napáječku nepoužívám, má misku. Vylil ji zatím jen 2x a ještě jednu velikou záložní nepřevrhnutelnou má v kuchyni. Záchodek taky nemá, v kleci jsou hrubé hobliny, na tom seno. V místě kde čůrá a pod miskou s vodou jsou pod hoblinami ještě dřevěné peletky.
Ten košík na seno - teď má dřevěné volně stojící jesličky, ale chtěl bych je časem vyměnit za nějaké "korýtko" nebo jesličky co by byly hodně u země (zavěsit přímo na tu plastovou vanu, ne klec?)
No a moje "postel" je poměrně specifická, je to de facto pryčna - 5 cm hrubá deska na 20 cm nožkách (já jsem nemehlo, takže jsem si ji nechal na míru vyrobit, levné to nebylo), na tom dvě mikroplyšové deky a bavlněné prostěradlo. Mě to vyhovuje, ale měkkým bych to nenazval.
Pravda, jak tak u mě ležel, tak už jsem cca 4-6 bobků v tom místě na posteli našel... Ale nezhoršuje se to, tak zatím dobré
kdyz vzpurnika potrebuj chytit na ruzny neprijemny zakroky (strihani drapu, vycesani dredu, cisteni pohlavnich koutu...), nazenu si ho do maly predsine a tam ho snadno capnu. neprijemnosti vzdycky avizuju, aby se pak nebal, kdyz ho chci jen tak pomuchlovat: bral by to jako zradu a bal by se me. klec k nicemu nepotrebuju