Dobrý den , chci se zeptat zda dělám chybu. Krmím naše králíky senem a zrnem. Když je zelená tráva tak trávou - pampelišky, bylinky atd vše co naseču kosou.Voda stále k dispozici.V zimě přidávám sušené kopřivy. Raz za čas dostávají kousek tvrdého chleba, skrojek jablka nebo zeleninu. Nepřikrmuji granulemi. Nyní po šesti měsících mají králíci cca 3kg živé váhy. Plemeno nevím, laicky řečeno klasicky vesnický králík
A, je nutné krmit granulemi ?
B, je váha příliš malá ?
C, je váha ovlivněna tím že se jich narodilo 9?
Děkuji moc za odpovědi a reakce
Nikdy jsme nekrmili granulemi. Seno, přes sezónu tráva, když není tráva ráno a večer krmná řepa. A v poledne ječmen. V podstatě nic jiného, i březím a kojícím samicím. Vše samozřejmě v nejlepší kvalitě ( vlastní). Krmili se tak vždycky, píšu v řádech desítek let. Nikdy problém nebyl, vrhy početné a zdravé, samice plodné dlouhá léta. Plemeno kalifornský a mix, teď hyla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Váha a rychlost růstu je daná geneticky.Kvalitním krmením z toho můžete dostat jen maximum.Samozřejmě musíte v zimě počítat s vyšší dávkou krmení,jelikož potřebují energii i na teplo.Jaké zrniny krmíte,množství?
georgi

XXX.XXX.118.61
Jaká je váha rodičů ? Tady myslím bude váha kolem 3,5 kg . Jestli je váha rodičů vyšší , pak je váha malá . Mívám v hnízdě kolem 9 mladých . Vždycky je jedno nejmenší ale časem to většinou ty menší skoro doženou . Navíc dobrá samice větší počet mladých odchová . Chovám křížence NOS a ty mají váhu ve čtyřech měsících od 3,2 do 3,5 kg . Když jsem začínal před mnoha lety chovat králíky krmil jsem podobně .Jednalo se o křížence českých strakáčů . Tehdy jsme ještě na vykrmení míchaly vařené brambory se šrotem . Jablko není na výkrm .Králíci po něm hodně tloustnou . Granulemi nemusíte krmit ale s granulemi je výkrm daleko jednodušší . Granule obsahují všechny živiny co králík potřebuje a králíci po nich rychleji přibírají na váze .
Na genetice záleží hodně. Mám samici českého strakáče (opravdu čistá, jen špatná kresba) a když měla 12 mladých, tak šli na porážku dřív, než od siamské.
Dnes jsem zabíjela 4 samice čincily velké a burguna. Měly 4 a 1/2 měsíce. Byly narozené venku v noře a celou dobu byly v krytém výběhu. Živá váha 3 kila, čistá 1,8. Kůže dost hrubá. Bylo jich 6, 2 samci.
Od odstavu byli na seně, mrkvi, borovicových větvích, kukuřici. Posledni měsíc míchaná směs i s granulemi... Kradená kukuřice došla 😆.
napsal(a):
Váha a rychlost růstu je daná geneticky.Kvalitním krmením z toho můžete dostat jen maximum.Samozřejmě musíte v zimě počítat s vyšší dávkou krmení,jelikož potřebují energii i na teplo.Jaké zrniny krmíte,množství?
Krmím pšenicí, no množství by mne také zajímalo, kolik je správně. Dávám cca 100g na králíka navečer. Je to dobře ?

B+B+K
napsal(a):
Krmím pšenicí, no množství by mne také zajímalo, kolik je správně. Dávám cca 100g na králíka navečer. Je to dobře ?
Pšenice absolutně nevhodná pro králíky.Nejlepší oves,případně ječmen.
Dávám jsem už po Xté tento odkaz,ale je tam o krmení vše.
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pdf
Pozdravujem,
je kontraverzné povedať či je 3 kg na dedinský mix malo alebo veľa za pol roka. Aký sú rodičia a podľa toho čím sa kŕmi by som možno bol aj spokojný :-)
Bolo by vhodné uvažovať mať čistú líniu masových a prikrmovať granulami. Samozrejme kg za rozumnú cenu.
Za tri mesiace by mala byť výťažnosť v čistej váhe okolo 2 kg - 4 mes -2,5 kg. (uvádzam pri krížencoch Bu x Kal alebo opak). Kŕmim 2 až 3 x denne podľa veku králika. Všetko krmivo je neobmedzené.
Mám za to, že pri krmeni zeleným je vyššia konzumácia jadrovín a granúl.
PŠENICA pre králika v žiadnom prípade NIE. Tak ako nie jačmeň a ovos pre hydinu.