Dobrý den, jaká jsou pravidla pro podstrčení mláďat k jiné samici? Máme samičku včera porodila 5 kousků, jen mimo hnízdo ( mladé jsem zahřála doma a v poledne jí je šoupla do hnízda a ráno při kontrole, vše živé a najedené) a teď mi přinesla kamarádka králíčka dnes narozeného ostatní mladé její samice zabila. Mám jí z hnízda vzít pár chlupů a pořádně ho tím otřít? A kdy ho tam nejlépe šoupnout? Díky za rady!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Samici vyndejte,mládě dejte do hnízda a samici vraťte s něčím dobrým k žrádlu.
Přendávám králíčata často a nikdy to samicím nevadilo.Udává se,že by mezi nimi neměl být ve stáří rozdíl větší než 5 dní,ale párkrát jsem mezi nimi měla i větší rozdíl stáří a samice je odchovala.
napsal(a):
Samici vyndejte,mládě dejte do hnízda a samici vraťte s něčím dobrým k žrádlu.
Přendávám králíčata často a nikdy to samicím nevadilo.Udává se,že by mezi nimi neměl být ve stáří rozdíl větší než 5 dní,ale párkrát jsem mezi nimi měla i větší rozdíl stáří a samice je odchovala.
Mám tu samou zkušenost..přidávám nadpočetná králičata, přibližně stejně stará,kam se dá👍🐰🐰
Neviem čo je nadpočetný kus lebo Kal a Bu odchová 10 ks bežne. Možno by bolo vhodné uviesť aký je vhodný priemer v hniezde.
"Kukačky" ľudovo povedané je prerozdelenie s väčšou šancou na prežitie a vývoj. Pokiaľ samice majú voľne hniezdo v koterci dávam samicu vonku. Ak je to hniezdna búdka, neriešim. Vložím do vnútra "zamiešam" a hotovo :-)
Snehy
napsal(a):
Neviem čo je nadpočetný kus lebo Kal a Bu odchová 10 ks bežne. Možno by bolo vhodné uviesť aký je vhodný priemer v hniezde.
"Kukačky" ľudovo povedané je prerozdelenie s väčšou šancou na prežitie a vývoj. Pokiaľ samice majú voľne hniezdo v koterci dávam samicu vonku. Ak je to hniezdna búdka, neriešim. Vložím do vnútra "zamiešam" a hotovo :-)
Nadpočetní kus je, když samice má 8 cecíků a narodí se 10 mladých, mělo by jich být 8 mladých.
Dříve se uvádělo, že Hyla utáhne 8 - 10 kusů, dnes se doporučuje redukovat vrhy na 6 kusů, rychleji rostou a jsou nižší úhyny.
gruntovník

XXX.XXX.107.112
Poradím takový malý trik. Před podstrčrním cizích mladých samici ven, zasmradit jí trochu nos hadrem od nafty a mláďata vložit do hnízda rukama smradlavýma od toho hadru. Stará po čichu pak nic nepozná, počítat neumí, tak je přijme.

Už jsem těch mláďat různě přestrkala hodně,ale tohle jsem nikdy nepotřebovala.Letos jsem jich už různě přemístila 6.Bez nafty a bez problému.
gruntovník
napsal(a):
Poradím takový malý trik. Před podstrčrním cizích mladých samici ven, zasmradit jí trochu nos hadrem od nafty a mláďata vložit do hnízda rukama smradlavýma od toho hadru. Stará po čichu pak nic nepozná, počítat neumí, tak je přijme.
Tento "trik" s naftou považuji naprosto nevhodný a pro mě nepřijatelný..kdo má králíky "osahané", nechají se pohladit, nemá problém čistou rukou přemisťovat mláďata..nikdy jsem problém neměla..

angor
napsal(a):
My jsme to doma vždy dělali tak, že jsme pořádně uhladili samici, vzali z hnízda pár chlupu, "pozmoulali " mláďata a dali do hnízda. Nepamatuji si, že by to někdy nemělo úspěch. Proste měla všechna stejný pach a kralice byla v pohodě.
Nás učili potřít třeba rybím tukem. Což mi přijde jako lepší varianta než nafta.
Být samici, které potřou nos naftou, tak to hnízdo schválně vzteky rozhážu! Chudák.
Taky jsem teď podstavovala 2 mláďata, ale úplně jednoduše.
Obě samice šly z kotců ven (jedna je dost prudká na ruku, druhá skočí na hnízdo a hlídá). Dvě mláďata jsem odebrala, vložila do druhého hnízda a přikryla senem.
Samici, které jsem mladé přidala jsem dala kus mrkve a čerstvé pampelišky.
Ani si nevšimla, že ji v hnízdě něco přibylo.

angor
napsal(a):
No naftu si nedovedu predstavit, stacil mi vylity motorový olej v kufru 🤮
Natož takové zapomenuté kivi v batohu.
georgi

XXX.XXX.118.61
Nikdy jsem mláďata nepodstrkával do jiného hnízda .Dobrá samice i větší počet odchovala . Letos mám hnízda 9,8 ,10 ,bez problému a tak nevím kam bych je dával . Poslední měla čtyři a tak jí vyřadím .
Tak to je jasné, to se nerozděluje. Já měla loni 10,9 a 12. Taky jsem nechávala. Těch 12 měla česká strakačka a všechny odchovala úplně bez problémů. Včera se jí narodilo 8.
Další dvě mají 8 a 4 (z čehož 2 vytáhla). Tady jsem rozdělila. Ta co měla 8 už je starší dáma. Další 3 to čekají na Velikonoce.