Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2023 12:39
fronka

XXX.XXX.83.32

Dobrý den, jaká jsou pravidla pro podstrčení mláďat k jiné samici? Máme samičku včera porodila 5 kousků, jen mimo hnízdo ( mladé jsem zahřála doma a v poledne jí je šoupla do hnízda a ráno při kontrole, vše živé a najedené) a teď mi přinesla kamarádka králíčka dnes narozeného ostatní mladé její samice zabila. Mám jí z hnízda vzít pár chlupů a pořádně ho tím otřít? A kdy ho tam nejlépe šoupnout? Díky za rady!

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2023 13:45

Samici vyndejte,mládě dejte do hnízda a samici vraťte s něčím dobrým k žrádlu.
Přendávám králíčata často a nikdy to samicím nevadilo.Udává se,že by mezi nimi neměl být ve stáří rozdíl větší než 5 dní,ale párkrát jsem mezi nimi měla i větší rozdíl stáří a samice je odchovala.

1.3.2023 13:20
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Samici vyndejte,mládě dejte do hnízda a samici vraťte s něčím dobrým k žrádlu.
Přendávám králíčata často a nikdy to samicím nevadilo.Udává se,že by mezi nimi neměl být ve stáří rozdíl větší než 5 dní,ale párkrát jsem mezi nimi měla i větší rozdíl stáří a samice je odchovala.

Mám tu samou zkušenost..přidávám nadpočetná králičata, přibližně stejně stará,kam se dá👍🐰🐰

26.3.2023 16:28
Snehy

XXX.XXX.203.198

Neviem čo je nadpočetný kus lebo Kal a Bu odchová 10 ks bežne. Možno by bolo vhodné uviesť aký je vhodný priemer v hniezde.
"Kukačky" ľudovo povedané je prerozdelenie s väčšou šancou na prežitie a vývoj. Pokiaľ samice majú voľne hniezdo v koterci dávam samicu vonku. Ak je to hniezdna búdka, neriešim. Vložím do vnútra "zamiešam" a hotovo :-)

27.3.2023 14:53
hokrví

XXX.XXX.96.2

Snehy napsal(a):
Neviem čo je nadpočetný kus lebo Kal a Bu odchová 10 ks bežne. Možno by bolo vhodné uviesť aký je vhodný priemer v hniezde.
"Kukačky" ľudovo povedané je prerozdelenie s väčšou šancou na prežitie a vývoj. Pokiaľ samice majú voľne hniezdo v koterci dávam samicu vonku. Ak je to hniezdna búdka, neriešim. Vložím do vnútra "zamiešam" a hotovo :-)

Nadpočetní kus je, když samice má 8 cecíků a narodí se 10 mladých, mělo by jich být 8 mladých.
Dříve se uvádělo, že Hyla utáhne 8 - 10 kusů, dnes se doporučuje redukovat vrhy na 6 kusů, rychleji rostou a jsou nižší úhyny.

gruntovník

27.3.2023 18:16
gruntovník

XXX.XXX.107.112

Poradím takový malý trik. Před podstrčrním cizích mladých samici ven, zasmradit jí trochu nos hadrem od nafty a mláďata vložit do hnízda rukama smradlavýma od toho hadru. Stará po čichu pak nic nepozná, počítat neumí, tak je přijme.

27.3.2023 18:35

Už jsem těch mláďat různě přestrkala hodně,ale tohle jsem nikdy nepotřebovala.Letos jsem jich už různě přemístila 6.Bez nafty a bez problému.

27.3.2023 22:04
hokrví

XXX.XXX.96.2

S naftou bych měl asi strach, že samice pak bude nervózní a ze strachu rozhází celé hnízdo. Nemám s tím zkušenost.

28.3.2023 18:39
ančovička1

XXX.XXX.243.243

gruntovník napsal(a):
Poradím takový malý trik. Před podstrčrním cizích mladých samici ven, zasmradit jí trochu nos hadrem od nafty a mláďata vložit do hnízda rukama smradlavýma od toho hadru. Stará po čichu pak nic nepozná, počítat neumí, tak je přijme.

Tento "trik" s naftou považuji naprosto nevhodný a pro mě nepřijatelný..kdo má králíky "osahané", nechají se pohladit, nemá problém čistou rukou přemisťovat mláďata..nikdy jsem problém neměla..

28.3.2023 19:28
angor

XXX.XXX.174.238

My jsme to doma vždy dělali tak, že jsme pořádně uhladili samici, vzali z hnízda pár chlupu, "pozmoulali " mláďata a dali do hnízda. Nepamatuji si, že by to někdy nemělo úspěch. Proste měla všechna stejný pach a kralice byla v pohodě.

28.3.2023 19:47

angor napsal(a):
My jsme to doma vždy dělali tak, že jsme pořádně uhladili samici, vzali z hnízda pár chlupu, "pozmoulali " mláďata a dali do hnízda. Nepamatuji si, že by to někdy nemělo úspěch. Proste měla všechna stejný pach a kralice byla v pohodě.

Nás učili potřít třeba rybím tukem. Což mi přijde jako lepší varianta než nafta.

28.3.2023 20:57
angor

XXX.XXX.174.238

Nás učili potřít třeba rybím tukem. Což mi přijde jako lepší varianta než nafta.

No naftu si nedovedu predstavit, stacil mi vylity motorový olej v kufru 🤮

29.3.2023 08:33
Vali80

XXX.XXX.53.126

Být samici, které potřou nos naftou, tak to hnízdo schválně vzteky rozhážu! Chudák.
Taky jsem teď podstavovala 2 mláďata, ale úplně jednoduše.
Obě samice šly z kotců ven (jedna je dost prudká na ruku, druhá skočí na hnízdo a hlídá). Dvě mláďata jsem odebrala, vložila do druhého hnízda a přikryla senem.
Samici, které jsem mladé přidala jsem dala kus mrkve a čerstvé pampelišky.

Ani si nevšimla, že ji v hnízdě něco přibylo.

29.3.2023 13:07

angor napsal(a):
No naftu si nedovedu predstavit, stacil mi vylity motorový olej v kufru 🤮

Natož takové zapomenuté kivi v batohu.

29.3.2023 16:46
angor

XXX.XXX.174.238

Natož takové zapomenuté kivi v batohu.

Tak na takové dobroty jsem zvyklá od dcery z aktovky 😅

georgi

29.3.2023 19:47
georgi

XXX.XXX.118.61

Nikdy jsem mláďata nepodstrkával do jiného hnízda .Dobrá samice i větší počet odchovala . Letos mám hnízda 9,8 ,10 ,bez problému a tak nevím kam bych je dával . Poslední měla čtyři a tak jí vyřadím .

29.3.2023 22:06
Vali80

XXX.XXX.71.106

Tak to je jasné, to se nerozděluje. Já měla loni 10,9 a 12. Taky jsem nechávala. Těch 12 měla česká strakačka a všechny odchovala úplně bez problémů. Včera se jí narodilo 8.

Další dvě mají 8 a 4 (z čehož 2 vytáhla). Tady jsem rozdělila. Ta co měla 8 už je starší dáma. Další 3 to čekají na Velikonoce.

1.4.2023 16:11

Jeden podstrčený Tč k 5 Al.Bohužel mu koukají jen ouška.

16.5.2023 17:57
Snehy

XXX.XXX.247.44

hokrví napsal(a):
Nadpočetní kus je, když samice má 8 cecíků a narodí se 10 mladých, mělo by jich být 8 mladých.
Dříve se uvádělo, že Hyla utáhne 8 - 10 kusů, dnes se doporučuje redukovat vrhy na 6 kusů, rychleji rostou a jsou nižší úhyny.

Ci marišku tu naraz, to objav ...

Přidejte reakci

Přidat smajlík