Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Fregata

5.3.2023 16:19
Fregata

XXX.XXX.152.33

Dobrý den.
Králíky chovám něco okolo 10 let a ještě se mi nikdy nestalo to, co se mi stalo letos.
Dovezla jsem si čistokrevný nepříbuzný pár BO (10 a 11 měsíců). Samici jsem nechala nakrýt a za týden provedla kontrolní skok. Samice ale samce s velkou chutí přijala znovu, tak říkám dobře napoprvé se nepovedlo. Za týden dávám samici k samci znovu. A samice zase drží. A tak si říkám, jestli samec nebo samice nejsou neplodní. Tak si říkám vyzkouším oba na jiném protějšku. No jenže samice mi asi 5 dní po kontrolním skoku porodila. (Tudíž samec i samice jsou OK). Popravdě jsem u toho byla docela špatná a přijdu si doopravdy jako jelen. Setkal jste se s tím někdo? Pohmatem jsem zkoušela vyšetřit ale nic jsem nenahmatala. Asi jsem se potřebovala hlavně vypsat a zeptat se jestli na tom byl někdo podobně. Děkuji za přečtení a popřípadě rady co a jak příště udělat jinak

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.3.2023 18:34

Ano některé samice to dělají.

georgi

5.3.2023 20:40
georgi

XXX.XXX.118.61

Chovám králíky přes 40 let a nikdy jsem kontrolní skok nepotřeboval .Když vidím že se připuštění povedlo , nechám samici v klidu a počkám . Ono se také může stát , že se samice o mláďata nechce starat . Takové dotazy zde také byly . Nikdy jsem kontrolu pohmatem nepotřeboval , stačí samici pouze pozorovat . Někdy přemíra snahy nemusí být ku prospěchu věci .

5.3.2023 22:16
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Také nikdy "kontrolní skok" neprovádím..myslím,že to samici jen stresuje,není to nutné..když je samička připuštěna v říji, zabřezne..

6.3.2023 08:44
Vali80

XXX.XXX.53.126

Přesně tak, jak píšou chovatelé výš. Časem poznáte, kdy samička zabřezne a kdy ne. Většinou po pár dnech změní chování. Já to naprosto přesně poznám u strakáček. Pokud zabřeznou (což většinou ano), tak třetí den začínají přerývat kotec vzhůru nohama. Misky jsou zahrabané v podestýlce, seno z jeslí stále vytahané, překousané.
Jiné samice cca 14 dnů před kocením postaví hnízdo bez chlupů, začnou být protivnější, nebo naopak klidnější.
Chce to čas a zkušenosti.

Kontrolní skok také neprovádím. Kryji samici ráno a večer, popř. zkusím druhý den. Pokud na samce vrčí, většinou už je březí.

Pět dnů už je poměrně dost dlouhá doba, pokud z ní samec spadne.

6.3.2023 14:15
hokrví

XXX.XXX.96.2

Loňského roku jsem si zakoupil na výstavě kalifornskou samičku, 8 měsíců starou, druhý den jsem ji připustil. Měsíc jsem si počkal a narodilo se 9 mladých, odchovala 8 mladých , pěkně rostli po 7 týdnech jsem samici odstavil a asi po 3 týdnech jsem ji zkusil znovu připustit. Čekal jsem měsíc a nic se nedělo, tak asi 40 dnů po připuštění jsem ji dal opakovaně k samci, držela 2 skoky, po 14 dnech jsem ji kontroloval pohmatem a nic, takto jsem to po 14 dnech opakoval asi 4x a potom jsem ji zabil. Měla zvětšenou slezinu, první mladé krásné, počet dobrý. Kontrolní skok nedělám, když se mi samice jeví , že není březí tak ji pohladím po břiše a když se zdá že není březí pak ji dám opět k samci.

26.3.2023 16:19
Snehy

XXX.XXX.203.198

Rujná samica je vidieť, že je rujná aj v koterci. A ak pri samcovi "Dvíha chvost a nohy do oblak Pána Boha a ten ju požehná" :-) Spraviť 2x skok a nič viac neriešiť.

26.3.2023 20:47
angor

XXX.XXX.174.238

Kontrolní skok je totální blbost. Samice může zabreznout nadvakrát a vůbec není dobré, aby měla takto dva vrhy po sobe. Může to zvládnout- každopádně ji to totálně vycerpa nebo také ne.

26.3.2023 21:48
Snehy

XXX.XXX.203.198

angor napsal(a):
Kontrolní skok je totální blbost. Samice může zabreznout nadvakrát a vůbec není dobré, aby měla takto dva vrhy po sobe. Může to zvládnout- každopádně ji to totálně vycerpa nebo také ne.

Plne súhlasím. Kontrolný skok je blbosť. Ak už by ma byť tak nie skôr ako 10 deň. Niekto dáva na 7 a tam môže nastať ta situácia. Je to malo pravdepodobné ale stalo sa aby zas bola nanovo oplodnená. Väčšinou sú mladé mŕtve alebo hniezdo opusti po prvom okotení. Opýtam sa, ak mám 100% samca a samica je rujná an ktorej sa samec 2x vyvráti. čo tu ďalej riešiť?

11.4.2023 20:49

Fregata napsal(a):
Dobrý den.
Králíky chovám něco okolo 10 let a ještě se mi nikdy nestalo to, co se mi stalo letos.
Dovezla jsem si čistokrevný nepříbuzný pár BO (10 a 11 měsíců). Samici jsem nechala nakrýt a za týden provedla kontrolní skok. Samice ale samce s velkou chutí přijala znovu, tak říkám dobře napoprvé se nepovedlo. Za týden dávám samici k samci znovu. A samice zase drží. A tak si říkám, jestli samec nebo samice nejsou neplodní. Tak si říkám vyzkouším oba na jiném protějšku. No jenže samice mi asi 5 dní po kontrolním skoku porodila. (Tudíž samec i samice jsou OK). Popravdě jsem u toho byla docela špatná a přijdu si doopravdy jako jelen. Setkal jste se s tím někdo? Pohmatem jsem zkoušela vyšetřit ale nic jsem nenahmatala. Asi jsem se potřebovala hlavně vypsat a zeptat se jestli na tom byl někdo podobně. Děkuji za přečtení a popřípadě rady co a jak příště udělat jinak

Stalo, daval jsem samici k samci každé 4 -6 dnů pokaždé podržela -třeba i 2x3x po hodině. Pak se nechala obskočit v poledne , k večeru si začala stavět pelech a do rána se okotila. Jo hold je to stejné jako u ženských-taky to nedělají jen když chtějí otěhotnět.

12.4.2023 08:52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Stalo, daval jsem samici k samci každé 4 -6 dnů pokaždé podržela -třeba i 2x3x po hodině. Pak se nechala obskočit v poledne , k večeru si začala stavět pelech a do rána se okotila. Jo hold je to stejné jako u ženských-taky to nedělají jen když chtějí otěhotnět.

No jo, protože estrogeny těsně před porodem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík