Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.3.2023 19:39
B+B+K

XXX.XXX.196.70

Dobrý den, v červnu 2022 jsem si pořídila krásnou samici Hyla - snaha o spáření nevyšla opakovaně až v září porodila jedno velké mrtvé mládě. V říjnu jsem se pokusila spářit ji znovu , po měsíci porodila 16 mladých 7 zemřelo do 24 hodin. V únoru jsem ji spářila znovu - dnes ráno porodil 17 mláďat a večer byly všechny mrtvé. Prosím o radu pro chovatele začátečníka
-nechala jsem ji zabřeznout moc brzy? Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2023 22:06

Jak je samice stará,čím a jak hodně krmíte,kde je chováte.Málo informací.

7.3.2023 05:40
B+B+K

XXX.XXX.196.70

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak je samice stará,čím a jak hodně krmíte,kde je chováte.Málo informací.

Samice narozena 2/22. Krmime senem, vojtěškovými granulemi , občas kousek chleba a obilí . Občas kousek jablka , zeleniny. Přidávám taky větve z ovocných stromu a sušené kopřivy , voda dvakrát denně čerstvá - po cely den . Chovám je venku v králikárně na seně - pravidelně vyměňují . Box má velký 1x1m. Ostatní samice bez problému

7.3.2023 07:19

B+B+K napsal(a):
Samice narozena 2/22. Krmime senem, vojtěškovými granulemi , občas kousek chleba a obilí . Občas kousek jablka , zeleniny. Přidávám taky větve z ovocných stromu a sušené kopřivy , voda dvakrát denně čerstvá - po cely den . Chovám je venku v králikárně na seně - pravidelně vyměňují . Box má velký 1x1m. Ostatní samice bez problému

Sice hyly nechovám,ale podle mě ji krmíte málo.Je to brojlerový králík a ty byli vyšlechtěni na vysokou konverzi krmiva.Krmení kompletní krmnou směsí.Mají hodně mladých,ale k tomu potřebují odpovídající výživu.Už jsme vám tady psali,že krmíte málo.Hyly se na krmení občas kousek chleba a obilí nehodí.Samice nejspíš nemá mléko nebo málo,ale to je o krmení.
Chovám výstaváky střední plemena,ani ne masná,a přesto králíci dostávají denně směs oves,ječmen,granule,vojtěškové úsušky,slunečnice.Seno mají pořád,občas dostávají větvičky smrku,borovice.Březím samicím dávám až 20dkg směsi denně.
Samice nejspíš nemá mléko nebo málo,ale to je o krmení.

7.3.2023 07:23

Sice hyly nechovám,ale podle mě ji krmíte málo.Je to brojlerový králík a ty byli vyšlechtěni na vysokou konverzi krmiva.Krmení kompletní krmnou směsí.Mají hodně mladých,ale k tomu potřebují odpovídající výživu.Už jsme vám tady psali,že krmíte málo.Hyly se na krmení občas kousek chleba a obilí nehodí.Samice nejspíš nemá mléko nebo málo,ale to je o krmení.
Chovám výstaváky střední plemena,ani ne masná,a přesto králíci dostávají denně směs oves,ječmen,granule,vojtěškové úsušky,slunečnice.Seno mají pořád,občas dostávají větvičky smrku,borovice.Březím samicím dávám až 20dkg směsi denně.
Samice nejspíš nemá mléko nebo málo,ale to je o krmení.

Já tam taky postrádám KS. Ale zadavatel(ka) píše, že ostatní samice jsou bez problémů. Není chyba jenom u té jedné?

Nebo jsem to celé špatně pochopila?

7.3.2023 07:36

Já tam taky postrádám KS. Ale zadavatel(ka) píše, že ostatní samice jsou bez problémů. Není chyba jenom u té jedné?

Nebo jsem to celé špatně pochopila?

Už tu psala jednou vlákno králík bez granulí.Nevíme co to jsou ostatní samice,ale co vím od chovatelů brojlerů,tak se na krmení bez granulí nehodí.Nevím jak vám,ale mně se takovéto krmení, pro březí samici s takovým počtem mladých, zdá prostě málo.

7.3.2023 08:17
Vali80

XXX.XXX.53.126

Dobrý den,
také se mi to zdá málo. Ani já nechovám brojlery, ale masné plemena, kde samice na jaře mívají kolem 6-12 mladých. 12 mladých měla česká strakáčka, která všechny v naprosté pohodě odchovala (a to je ze všech samic nejmenší - 4,2 kg).

Samice mají směs: kojících granulí, vojtěškových granulí, mléčných granulí, oves, ovesné vločky, karob a sušenou mrkev. Krom toho samozřejmě stále seno, ráno velkou mrkev a haluze borovice nebo lísky.
V létě tráva.

Mláďata mi sedí v hnízdě do 3 týdnů, než vylezou. Takže mléčnost samic výborná.

7.3.2023 09:03

Už tu psala jednou vlákno králík bez granulí.Nevíme co to jsou ostatní samice,ale co vím od chovatelů brojlerů,tak se na krmení bez granulí nehodí.Nevím jak vám,ale mně se takovéto krmení, pro březí samici s takovým počtem mladých, zdá prostě málo.

Však píšu, že postrádám KS (myslela jsem krmnou směs ve výživě). Neboli se shodneme.

7.3.2023 09:11
Vali80

XXX.XXX.53.126

Na druhou stranu je divné, že samice ráno porodí a večer jsou mláďata mrtvá. Pokud by samice neměla mléko, myslím, že by odcházeli postupně, ale né najednou.
A že by se výživa během březosti projevila už tak drasticky po porodu?

Znám plno chovatelů, kteří granulemi nekrmí vůbec, jen ječmen a seno a samice odchovávají. Pravda, nejsou to Hyly.

7.3.2023 09:13
Vali80

XXX.XXX.53.126

B+B+K napsal(a):
Dobrý den, v červnu 2022 jsem si pořídila krásnou samici Hyla - snaha o spáření nevyšla opakovaně až v září porodila jedno velké mrtvé mládě. V říjnu jsem se pokusila spářit ji znovu , po měsíci porodila 16 mladých 7 zemřelo do 24 hodin. V únoru jsem ji spářila znovu - dnes ráno porodil 17 mláďat a večer byly všechny mrtvé. Prosím o radu pro chovatele začátečníka

Ta mláďata byla mrtvá v hnízdě? Nebo je roztahala?

7.3.2023 10:08

Vali80 napsal(a):
Na druhou stranu je divné, že samice ráno porodí a večer jsou mláďata mrtvá. Pokud by samice neměla mléko, myslím, že by odcházeli postupně, ale né najednou.
A že by se výživa během březosti projevila už tak drasticky po porodu?

Znám plno chovatelů, kteří granulemi nekrmí vůbec, jen ječmen a seno a samice odchovávají. Pravda, nejsou to Hyly.

Pokud je nenakrmí uhynou.Navíc píše občas kousek chleba a obilí.V jiném vlakně bylo psáno,že krmí pšenici.Granule se krmit nemusí,ale musí se krmit dostatečně vhodným krmivem.Navíc brojler králík potřebuje jiné krmení než vesnická směs.
To je jako kdybyste si koupila brojlery kuřata a pustila je na dvůr a dala jen pšenici.
Klasické slepice na tom také odchovají kuřata a ta vyrostou,ale s brojlerů nic moc nebude.

7.3.2023 11:58
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Samice během březosti potřebuje hodně kvalitniho krmení..ne "občas"... denně plné krmítko směsi ovesné vločky,granule, ječmen, někdo dává oves, aspoň dvakrát denně..byla podvyživená..kousek chleba to nezachrání..

7.3.2023 12:26
B+B+K

XXX.XXX.196.46

Troufám si říct, že samice nestrádá stran jídla. Zatím se nestalo, že by měla prázdné jesle na seno ani misku s vojtěškou/ obilím. Jak píší i předtím odchovala 9 mladých a byla krmena stejně jako teď( samozřejmě když mladí rostou přidáváme více jídla, tím stejně myslim charakter )Mláďata byla mrtvá v hnízdě. Také si myslím, že kdyby byla podvyživená mláďata by byla daleko menší. Cenním si vašich rad a pomoci. Možná je pravda že Hyla asi opravdu potřebuje granule . Děkuji

7.3.2023 17:07
juhaj

XXX.XXX.164.121

A tak mi máme hyly a kalifornské a krmíme seno( vojtěškové), řepa, ječmen a místo řepy a sena v období tepla tráva a nikdy žádný problém nebyl. Ono je to jak se komu co osvědčí.

8.3.2023 08:39

Ještě mě tak napadlo.To připouštění bylo vždy se stejným samcem? Jestli ano,tak si třeba spolu nesednou.Už se mně to stalo,že z jednoho spojení se rodila neživotaschopná mláďata.Spojení s jiným protějškem pak bylo bez problémů.

8.3.2023 09:49
B+B+K

XXX.XXX.196.70

Ještě mě tak napadlo.To připouštění bylo vždy se stejným samcem? Jestli ano,tak si třeba spolu nesednou.Už se mně to stalo,že z jednoho spojení se rodila neživotaschopná mláďata.Spojení s jiným protějškem pak bylo bez problémů.

Právě že jsem zkusila i vyměnit samce. A tím prvním víc jak polovina žije a s tím druhým nežije nic. Mám hnízdo vyhodit nebo ji ho nechat ? Děkuji

8.3.2023 10:30

B+B+K napsal(a):
Právě že jsem zkusila i vyměnit samce. A tím prvním víc jak polovina žije a s tím druhým nežije nic. Mám hnízdo vyhodit nebo ji ho nechat ? Děkuji

Hnízdo jí bude k ničemu,ale já si pěkné,čisté,suché chlupy nechávám a v případě potřeby je používám u jiných samic.Pokud mají málo v hnízdě.

MichalK

13.3.2023 14:13
MichalK

XXX.XXX.155.254

dobrý deň... tiež by som sa rád pridal do tejto diskusie... v posledných 2 mesiacoch sa mi okotilo 5 samíc a všetky mláďatá vždy skončili mŕtve... podotýkam že všetky mladé boli živé po narodení... najviac vydržalo jedno hniezdo 7 dní... boli len dve a samica si ich sama zožrala. nikdy sa mi za moju chovateľskú kariéru toto nestalo. občas sa vyskytlo že samica nechala malé ale 5 samíc takto po sebe? kŕmenie - ovos, granule, trochu slnečnice a kukurice. seno a voda samozrejmosť. nestretli ste sa niekto s týmto, žeby bolo treba niečo pridať samiciam? mne to príde že to všetko smeruje k nedostatku mlieka alebo že do 3 dní stratí mlieko... ďakujem za rady...

georgi

13.3.2023 19:28
georgi

XXX.XXX.118.61

Záleží jestli je to po jednom samci , pak by mohla být chyba tam . Nebo někdy vyberete na vztek špatné samice .

13.3.2023 19:59
borax

XXX.XXX.80.118

B+B+K napsal(a):

Vy jste hlavně měla bezprostředně po porodu udělat selekci na 9-10 ks.
Pokud toho nejste schopná, Hyla není vhodné plemeno pro vás.

13.3.2023 20:48
borax

XXX.XXX.44.151

B+B+K napsal(a):
Troufám si říct, že samice nestrádá stran jídla. Zatím se nestalo, že by měla prázdné jesle na seno ani misku s vojtěškou/ obilím. Jak píší i předtím odchovala 9 mladých a byla krmena stejně jako teď( samozřejmě když mladí rostou přidáváme více jídla, tím stejně myslim charakter )Mláďata byla mrtvá v hnízdě. Také si myslím, že kdyby byla podvyživená mláďata by byla daleko menší. Cenním si vašich rad a pomoci. Možná je pravda že Hyla asi opravdu potřebuje granule . Děkuji

Ano.
Brojlerový králík potřebuje granule.

Ale to vám měl říct dodavatel genetiky!
No a také jste si to před koupí mohla nastudovat.
Je to masný meziplemenný hybrid, který potřebuje dostatek kvalitního krmiva!

V samci chybu nehledejte.

MichalK

15.3.2023 12:48
MichalK

XXX.XXX.155.254

georgi napsal(a):
Záleží jestli je to po jednom samci , pak by mohla být chyba tam . Nebo někdy vyberete na vztek špatné samice .

Áno boli pripúšťané tým istým samcom. Ale od neho už mám tretie mladé. Samice tiež už mali svoje mladé, teda okrem jednej prvôsky. Teraz sa mi okotili ďalšie 2 samice. Zatial je všetko v hniezde ale sú to iba 2 dni, resp. 1 deň.

Přidejte reakci

Přidat smajlík