Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.5.2023 07:05
MarryDee

XXX.XXX.234.36

Přeji hezký den,

ráda bych se zeptala, zda má někdo zkušenost s porodem na dvakrát?

Samice včera porodila jedno mládě živé, druhé šlo nožičkami napřed, samičce se zasekla v porodních cestách a po jaké době nebylo zbytí a musela jsem jí pomoci mládě vytáhnout. Samozřejmě nepřežilo. Tímto zásahem jsem nejspíš zastavila porod a samice dál už nerodila, přitom minimálně ještě dvě mláďata má určitě neodrozené.

Stalo se tak i při prvním vrhu, kdy samice porodila mrtvé mládě a zbylé dvě mláďata odrodila až další den. Bohužel obě mláďata též koncem pánevním se zásekem v porodních cestách. Naštěstí s mou pomocí vše dobře dopadlo. Po čase jsem zkusila druhé nynější připuštění, kdy se mi opět historie opakuje a já vůbec nechápu, čím to je? Samička se jinak o první živé mládě stará, chodí ho kojit, i mu dotrhala chlupy do hnízda, ale stále se nemá k tomu odrodit zbytek. Je to můj první pokus o chov a zatím jen samé odchylky od všeho, co jsem si nastudovala. Nějaké rady? 🙏

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.5.2023 11:12

Samici chybí klid.Stresujete ji svým zasahováním,tak porod zastaví.
Nevím,co jste studovala,ale stačí si přečíst pár článků zde na ifauně.
Například

https://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/8465/kralice-po-porodu-duvod-k-radosti-nebo-obezretnosti

http://www.klubcv.wz.cz/clanky/cl%2014.htm

20.5.2023 12:03
MarryDee

XXX.XXX.234.36

Samozřejmě chápu a vím, že se nemá zasahovat do porodu. Tedy vy doporučujete, kdyby se to nedej bože opakovalo a měla náhodou ten samý problém, že bude přes hodinu rodit jedno mládě zaseklé v porodních cestách, nechat jí i přesto být a nevstupovat?

Nenapadlo by mě jí jakkoli vstupovat do
Toho, vím, že se to správně nemá, ale zároveň neměla porod jak vystřižený z učebnice. Také se uvádí, že samice rodí maximálně půl hodiny, né hodinu jedno zaseklé mládě. A už rozhodne nikde nepíšou, co v takovém případě případně dělat, nebo jak se zachovat… takže proto se vás povolanějšícn a zkušenějších ptám na zkušenost a co tedy dělat? To poslední, co jsem chtěla, je jí stresovat. Chtěla jsem jí pomoci, protože očividně pro ní to byl stresující ten porod. Btw: zasáhnout mi poradila sama chovatelka králíčků, ale sama se s něčím takovým nesetkala. Proto mě zajímá, zda si tím náhodou někdo neprošel.

20.5.2023 12:26

Kde samici máte.Chovám výstavní králíky a za 50 let se mně nestalo,že by se mládě zaseklo v porodních cestách.Pokud náhodou přijdu ke kotci a samice rodí, ať už v kotišti nebo jen v kotci,kouknu,jestli má vodu,kotec zatemním a neruším.
Píšete zaseklé mládě,ale to může být váš pohled a i důsledek toho,že se někdo pohybuje okolo a ruší.To z nás tady nikdo neposoudí.

20.5.2023 12:41
MarryDee

XXX.XXX.234.36

Mám jí momentálně doma (má vlastní místnost, kam nikdo jiný kromě mě nevstupuje), ve které má svojí větší klec (otevřenou, aby se mohla volněji pohybovat po místnosti) a v ní má svoje kotiště.
Když jsem jí šla přinést její dávku krmení, byla již zalezlá v kotišti a z kotiště se líbil pískat. Bylo tedy jasné, že rodí. Rychle jsem přinesla ještě dostatek vody a nechala jí v klidu rodit. Po cca hodině a půl jsem se na ní šla podívat, ona stála mimo kotiště, z ní trčelo mrtvé mládě (od krku dolů bylo venku) a viditelně s bolestmi různě poskakovala po kleci a snažila se mládě vypudit. Ještě jsem odešla, i když i to mi v hlavě svítidla kontrolka, ž je asi něco špatně. Vrátila jsem se cca po půl hodině a ona stále měla to mrtvé mládě hlavičkou v porodních cestách. Na to konto jsem volala své známé chovatelce, která sice neměla takovou zkušenost, ale radila v tomto případě zasáhnout a zkusit samici pomoci. Tak jsem tak učinila, mláďátko jsem odstranila a samice se šla jen napít a od té doby nic. Dnes ráno jsem jí opět při donášce krmiva viděla trhat chlupy, doufala jsem, že se tady chystá na porod, ale nerodila. Mládě se zatím jeví v pořádku, dokonce ona do toho kotiště chodí několikrát za den, i přesto že jsem četla, že chodí max 2x. Přitom ona v tom kotišti bývá klidně půl hodiny, literatura uvádí max 5 minut u kojení. Celé je to divné, chová se úplně jinak než jak se uvádí kdekoli na internetu a tím pádem jsem sama nervózní samozřejmě, mínus pro mě, že jsem teprve začátečník 🙈. Jen bych ráda, aby dorodila zbytek. Na 100 % má ještě nedorozené 🙏

20.5.2023 13:34

MarryDee napsal(a):
Mám jí momentálně doma (má vlastní místnost, kam nikdo jiný kromě mě nevstupuje), ve které má svojí větší klec (otevřenou, aby se mohla volněji pohybovat po místnosti) a v ní má svoje kotiště.
Když jsem jí šla přinést její dávku krmení, byla již zalezlá v kotišti a z kotiště se líbil pískat. Bylo tedy jasné, že rodí. Rychle jsem přinesla ještě dostatek vody a nechala jí v klidu rodit. Po cca hodině a půl jsem se na ní šla podívat, ona stála mimo kotiště, z ní trčelo mrtvé mládě (od krku dolů bylo venku) a viditelně s bolestmi různě poskakovala po kleci a snažila se mládě vypudit. Ještě jsem odešla, i když i to mi v hlavě svítidla kontrolka, ž je asi něco špatně. Vrátila jsem se cca po půl hodině a ona stále měla to mrtvé mládě hlavičkou v porodních cestách. Na to konto jsem volala své známé chovatelce, která sice neměla takovou zkušenost, ale radila v tomto případě zasáhnout a zkusit samici pomoci. Tak jsem tak učinila, mláďátko jsem odstranila a samice se šla jen napít a od té doby nic. Dnes ráno jsem jí opět při donášce krmiva viděla trhat chlupy, doufala jsem, že se tady chystá na porod, ale nerodila. Mládě se zatím jeví v pořádku, dokonce ona do toho kotiště chodí několikrát za den, i přesto že jsem četla, že chodí max 2x. Přitom ona v tom kotišti bývá klidně půl hodiny, literatura uvádí max 5 minut u kojení. Celé je to divné, chová se úplně jinak než jak se uvádí kdekoli na internetu a tím pádem jsem sama nervózní samozřejmě, mínus pro mě, že jsem teprve začátečník 🙈. Jen bych ráda, aby dorodila zbytek. Na 100 % má ještě nedorozené 🙏

Jak víte,že má ještě nějaké mladé v sobě.Ono se to špatně posuzuje,když to člověk nevidí.Je docela normální,že samice jde k mladým,když někdo přijde ke kotci.I to,že trhá chlupy druhý,někdy i třetí den,i to,že se mláďata rodí zadem.
Pak také záleží na kondici samice.Většinou si samice pomůže sama,i za cenu poranění mláděte.
Problém bývá u tlustých samic,nedokáží se pořádně ohnout.

20.5.2023 13:40
MarryDee

XXX.XXX.234.36

Protože jsem jí měla v ruce , kontrolovala jí (než teda začne nějaké rýpání, proč jí tahám, chtěla jsem se právě ujistit, že odrodila vše, navíc je od malinka zvyklá na dost těsný kontakt. Je hodně vymazlená) a pohmatem jsem poznala, že tam má mláďátka.

20.5.2023 13:43
MarryDee

XXX.XXX.234.36

Právě naše samička není tlustá vůbec. Má krásnou váhu. Sameček je váhově pomalu na gram stejně. Mám samičku nakoukanou a hodně osahanou, bříško má opravdu na své poměry stále větší. Samozřejmě nemám doma ultrazvuk, takže jasně, jsou to asi jen mé dojmy, ale dala bych za to ruku do ohně.

Jinak říkáte, ze je běžně, že se rodí i zadečkem mláďátka? Já právě pro příště, aby mě to tedy neděsilo, kdybych se toho náhodou stala svědkem. Já myslela, že se vždy rodí hlavičkou.

20.5.2023 14:05
angor

XXX.XXX.174.238

Jak je stará a v jakém věku měla poprvé mláďata?
Jinak ano, do porodu se samicce nezasahuje, jen opatrne kontrolovat, pokud porod probíhá špatně, je nutný zásah veterináře.

20.5.2023 14:35
MarryDee

XXX.XXX.234.36

angor napsal(a):
Jak je stará a v jakém věku měla poprvé mláďata?
Jinak ano, do porodu se samicce nezasahuje, jen opatrne kontrolovat, pokud porod probíhá špatně, je nutný zásah veterináře.

Samička má rok a 3 měsíce, první vrh měla před třemi měsíci, ale vlastně to probíhalo dost podobně. Porodila první mládě mrtvé - na prvni pohled veliké mládě, myslela jsem tedy, že bylo jen jedno veliké a další už nebudou. Bříško se mi zdálo ale pořád větší, ale říkala jsem si, že je to po porodu zřejmě běžné. 24 hodin po porodu začala rodit znovu. Všimla jsem si toho opět náhodou, když jsem šla za ní, po kleci hopsala s mrtvým mláďetěm napůl v porodnich cestách, napůl venku. Takto jsem jí tenkrát našla cca v 8 hodin ráno. Nechala jsem jí osamotě, vrátila se kolem půl 11 a byla stále na stejném místě s mláďetem stále v porodních cestách. Na telefonu jsem měla chovatelku, která radila zasáhnout a pomoci jí mírným zatáhnutím a dostat mládě z porodních cest. Tak jsem tak učinila. Na vet jsem se tenkrát dostat nemohla, byla jsem sama doma bez auta, se třemi malými dětmi, z toho dvě nemocný a bez možnosti se kamkoli dopravit. Mohla jsem buď zasáhnout, nebo ne. Poté, co jsem jí pomohla s tím mládětem, odrodila ještě jedno mrtvé a konec. Nechala jsem jí klid, aby se z tak těžkého porodu vzpamatovala a připustila jí po 8-9 týdnech znovu. No, to jsem netušila, že se to bude opakovat znovu 🙈

20.5.2023 14:45
angor

XXX.XXX.174.238

Bych řekla, že ten 1 rok byl dost hraniční. S takovými problémy bych ji vyřadila z chovu. Ovšem pokud má mláďata stále v sobě a neporodi je, nebude už koho vyrazovat. Z jakého důvodu od ní chcete vermomoci mláďata?

20.5.2023 14:56
MarryDee

XXX.XXX.234.36

Dobře. Nebudu jí tedy dále připouštět.
Jinak je to můj první chovný pár. Chtěla jsem ještě jednu až dvě samičky, ty si ponechat do chovu a zbytek pro případné zájemce. Jinak přes koleno nic lámat nechci. Jen je mám jako první pár na chov a takhle se nedaří 😢. Ale rozhodně jí nechci vystavovat nějakým stresům. Třeba nebude vhodná do chovu, tak jí nechám vykastrovat a nechám jako mazlíka doma.Teď spíš jestli teda má mladé ještě v sobě nebo ne.

Napadla mě taková věc, ale je jen teoretická, vůbec nevím, jestli to není mimo mísu, ale teoreticky - kdybych jí teď dala k samci, a ona byla stále březí, měla by být vůči němu agresivní…? A kdyby březí nebyla, měla by mít poporodní říji? Je velký nesmysl to zkoušet? Samozřejmě s tím, ž bych případně včas oddělila, pokud by mělo dojít k aktu. Jen mě to teď napadlo. Ale asi blbost

20.5.2023 15:01
MarryDee

XXX.XXX.234.36

angor napsal(a):
Bych řekla, že ten 1 rok byl dost hraniční. S takovými problémy bych ji vyřadila z chovu. Ovšem pokud má mláďata stále v sobě a neporodi je, nebude už koho vyrazovat. Z jakého důvodu od ní chcete vermomoci mláďata?

Jinak je to můj první chovný pár. Chtěla jsem ještě jednu až dvě samičky, ty si ponechat do chovu a zbytek pro případné zájemce. Jinak přes koleno nic lámat nechci. Jen je mám jako první pár na chov a takhle se nedaří 😢. Ale rozhodně jí nechci vystavovat nějakým stresům. Třeba nebude vhodná do chovu, tak jí nechám vykastrovat a nechám jako mazlíka doma.Teď spíš jestli teda má mladé ještě v sobě nebo ne.

Napadla mě taková věc, ale je jen teoretická, vůbec nevím, jestli to není mimo mísu, ale teoreticky - kdybych jí teď dala k samci, a ona byla stále březí, měla by být vůči němu agresivní…? A kdyby březí nebyla, měla by mít poporodní říji? Je velký nesmysl to zkoušet? Samozřejmě s tím, ž bych případně včas oddělila, pokud by mělo dojít k aktu. Jen mě to teď napadlo. Ale asi blbost

20.5.2023 15:07
angor

XXX.XXX.174.238

Pokud chcete chovat králíky za jiným účelem než je produkce masa, měla byste se registrovat do svazu, kde získáte všechny potřebné rady. Chovná zvířata máte s pp od registrované chovatelky? Máte vůbec vhodného samce k ní? Není i ve stresu z blízkosti samce? Nedělejte ty hokusy pokusy ala kontrolní skok. Radši ji sledujte, kdyby byla nějaká divná, okamžitě k veterináři a rovnou na operační stůl.

20.5.2023 15:19
MarryDee

XXX.XXX.234.36

Mám oba s PP od chovatelů právě. Já jsem původně myslela, že kvůli jednomu chovnému páru je zbytečné se registrovat, ale zas jsem se chtěla třeba postupně rozrůstat a přehodnotila jsem to, protože to chci dělat poctivě a né nějak na sílu množit. Našla jsem ZO blízko svého bydliště. Měla jsem v plánu je tam určitě kontaktovat po odchovu těchto “né PP” mláďat. Až poté jsem se dočetla, že právě zpětně králíčkům nelze vystavit papíry. Myslela jsem, že když si teď nechám dvě samice do chovu a půjdu se registrovat, tak když mám otce i matku papírové, tak mi na ty mladé vystaví papíry zpětně, ale prý ne. To jsem netušila. Jinak bych se bývala registrovala dříve, ale to je moje hloupost. Myslet = kulové vědět, měla jsem více zjišťovat info. Teď to vím, tak se podle toho samozřejmě zařídím a chov zaregistruji. Teď mě trápí hlavně ta samička. Nejsem vědma, ani vet, mohu vážně jen polemizovat. Třeba má prostě jen nateklé bříško od mléka a mně al přijde, že je stále březí. Jen dávám na svou intuici. Za mě si myslím, že tam mladé má, teď jen nevím, jestli mám třeba den dva počkat, nebo to hned řešit s vet. Zase o to jedno mládě se stará ukázkově 🤦‍♀️🤷🏻‍♀️ Tak nevím nevím.

Jo a samec je úplně v jiné části domu, aby z něj samička nebyla nervózní. Vážně jsem se snažila pro ní udělat ty nejlepší podmínky - bez hluku, klid, přítmí. Navíc je v domácím prostředí, kde se nemusí bát kun, potkanů Aj. Zvířat, které mohou samici stresovat ve venkovní králilárně. 🙏

20.5.2023 15:34
angor

XXX.XXX.174.238

Jak jsem psala, samicka může mít nějaký vnitřní problém. Na věk jsem se ptala, jelikož kolem 1,5 roku věku samičkam porodni cesty kostnati, Vaše může mít nějakou anomálií nebo u ní může být proces i dříve. U žen je také přechod v různém věku. Každopádně u kraliku vždy musíte počítat, že se něco vyskytne a vůbec pokud chcete chovat zakrslé. Určitě by neměla být v chovu zvířata pod 1 kg a sameček by měl být menší než samička, velikost mláďat bývá po sameckovi. Když se podíváte o nevím o kolik příspěvků zpět, byla tu tazatelka, která zase řešila, že její samička přenáší. U ní to nakonec dopadlo dobře, ale byla o pár tisíc lehčí - samička přežila, musel se dělat císařský řez- rovnou kastrace. Ona naštěstí jela k veterináři včas. Pokud mláďata zůstanou mrtvá uvnitř, dochází docela rychle k otrave krve a uhynu.

20.5.2023 15:41
MarryDee

XXX.XXX.234.36

Moc děkuju za rady. Beru si je k srdci. No, zkusím jí nechat přes noc, ráno zkontroluju, kdyby neporodila, zajedu k vet, ať jí udělá sono. Jistota je jistota a podle toho se uvidí dál. Třeba vůbec březí nebude a já mám bludy, což bych si ve výsledku opravdu přála🙏

20.5.2023 17:44

Co je to za plemeno? V úvodu je napsáno kuní Ku,ale kuní králík má mimimálně 2,5kg.

20.5.2023 17:46
MarryDee

XXX.XXX.234.36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co je to za plemeno? V úvodu je napsáno kuní Ku,ale kuní králík má mimimálně 2,5kg.

Je to Kuní, ale Zakrslý kuní, takže má kolem 1,1 - 1,2 kg.

20.5.2023 18:02

MarryDee napsal(a):
Je to Kuní, ale Zakrslý kuní, takže má kolem 1,1 - 1,2 kg.

V tom případě Zkuh nebo Zkum.Kuní králík je malé plemeno a nikoliv zakrslé.

20.5.2023 18:04
MarryDee

XXX.XXX.234.36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V tom případě Zkuh nebo Zkum.Kuní králík je malé plemeno a nikoliv zakrslé.

Ahá, dobře, děkuji za objasnění 🙏

20.5.2023 18:09

MarryDee napsal(a):
Právě naše samička není tlustá vůbec. Má krásnou váhu. Sameček je váhově pomalu na gram stejně. Mám samičku nakoukanou a hodně osahanou, bříško má opravdu na své poměry stále větší. Samozřejmě nemám doma ultrazvuk, takže jasně, jsou to asi jen mé dojmy, ale dala bych za to ruku do ohně.

Jinak říkáte, ze je běžně, že se rodí i zadečkem mláďátka? Já právě pro příště, aby mě to tedy neděsilo, kdybych se toho náhodou stala svědkem. Já myslela, že se vždy rodí hlavičkou.

Po porodu bříško je samozřejmě větší,děloha je zvětšená.

22.5.2023 19:50

MarryDee napsal(a):

Ne vždy. Poloha podélná přední nebo podélná zadní, obě jsou možné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík