Jak dlouho nechat králíka odležet po zabití?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.1.2014 17:00
terka.c

XXX.XXX.4.235

Dobrý večer, akorát jsme zpracovali naše první králíky. Poradí mi někdo na dva dotazy? Ten první je, jak dlouho a v jaké teplotě necháváte maso viset, než ho dáte do mrazáku. A ten druhý se týká kraličích kožek. Mám na nich nechat hlavu, packy a ocásek? Možná bych to našla, ale jsme zrovna v akci a toto je zatím jediný zádrhel. Děkuji za rady

4.1.2014 17:51
denisshurky

XXX.XXX.38.242

terka.c napsal(a):
Dobrý večer, akorát jsme zpracovali naše první králíky. Poradí mi někdo na dva dotazy? Ten první je, jak dlouho a v jaké teplotě necháváte maso viset, než ho dáte do mrazáku. A ten druhý se týká kraličích kožek. Mám na nich nechat hlavu, packy a ocásek? Možná bych to našla, ale jsme zrovna v akci a toto je zatím jediný zádrhel. Děkuji za rady

Dobrý den ,tak králíky nechávám vyset ve sklepě kde je asi 5 stupňu nad nulou
a kožky nechávám vyset tak cca 14 dní pak odřežu hlavu hned za ušima a nohy taky řežu ocasky nechávám tak
s pozdravem Škoda

4.1.2014 19:13
roselak

XXX.XXX.29.61

tak já nechávám maso vystydnout a po té putuje do mrazáku a hlavy tak též ale ty většinou po vystydnutí putují do polévky smajlík

4.1.2014 20:05
feroo

XXX.XXX.92.130

není to blbost? po 14 dnech ta hlava musí přece smrdět jak das , odřežu ji hned a vařím psovi , králika dám na noc do sudené vody do rána je voda červená a maso vykrvené

4.1.2014 20:15
denisshurky

XXX.XXX.35.44

feroo napsal(a):
není to blbost? po 14 dnech ta hlava musí přece smrdět jak das , odřežu ji hned a vařím psovi , králika dám na noc do sudené vody do rána je voda červená a maso vykrvené

přečtěte si to znova paní se ptala hlavu ale na kožcesmajlík

4.1.2014 23:57
terka.c

XXX.XXX.4.235

Díky za rady, králičí maso nechám do zítra a kožkám jsem vše ořezala, tak uvidíme, jestli mi je vykoupí.

hary69

5.1.2014 13:57
hary69

XXX.XXX.199.239

denisshurky napsal(a):
přečtěte si to znova paní se ptala hlavu ale na kožcesmajlík

Proč by si to měl pán číst znovu? Dotaz paní byl : dotaz se týká kraličích kožek. Mám na nich nechat hlavu, packy a ocásek? A ty jsi odpověděl : kožky nechávám vyset tak cca 14 dní pak odřežu hlavu hned za ušima a nohy taky řežu ocasky nechávám tak
s pozdravem Škoda
Sám jsi napsal nesmysl. smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2014 14:56

No nevim, podle mě zdravě smýšlející člověk pochopí, že to neni cená hlava, ale jen stažená kůže. A k tématu, králíka po zabití opláchnu a nechám okapat a vystydnou v chladu. Druhý den ho naporcuji a dám do mrazáku. Kůži napnu již bez hlavy, ocásnu, nožiček, počkám pár dní než uschne a to je vše ;)

5.1.2014 15:16
pe3k

XXX.XXX.70.146

Po zabití dávam králikov do vody vychladnút .Kože upravím už pri stahovaní.Odrežem chvost,nohy aj hlavu.Výkupca to tak vyžaduje.
A k tomu máčaniu vo vode.Kedysi sme mali na návšteve známych z Francúzska.Dost sa čudovali prečo to máčame tolko vo vode.Oni či králikov alebo hydinu len opláchli vodou a utierkou vysušili..
No..každý má svoje metódy...

5.1.2014 16:39
denisshurky

XXX.XXX.230.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No nevim, podle mě zdravě smýšlející člověk pochopí, že to neni cená hlava, ale jen stažená kůže. A k tématu, králíka po zabití opláchnu a nechám okapat a vystydnou v chladu. Druhý den ho naporcuji a dám do mrazáku. Kůži napnu již bez hlavy, ocásnu, nožiček, počkám pár dní než uschne a to je vše ;)

tak tak paní se ptala na hlavu jako kuži a ne lebku

5.1.2014 16:45

pe3k napsal(a):
Po zabití dávam králikov do vody vychladnút .Kože upravím už pri stahovaní.Odrežem chvost,nohy aj hlavu.Výkupca to tak vyžaduje.
A k tomu máčaniu vo vode.Kedysi sme mali na návšteve známych z Francúzska.Dost sa čudovali prečo to máčame tolko vo vode.Oni či králikov alebo hydinu len opláchli vodou a utierkou vysušili..
No..každý má svoje metódy...

No nevím,máčet králíka ve vodě přes noc se mi zdá zvláštní,neboď se vymáčí bílkoviny z masa.Namočím max. na hodinu.Vysuším utěrkou a dám do mrazáku.
Opravdu netuším,proč by se mělo maso tak dlouho máčet.smajlík

5.1.2014 16:58
pe3k

XXX.XXX.70.146

No nevím,máčet králíka ve vodě přes noc se mi zdá zvláštní,neboď se vymáčí bílkoviny z masa.Namočím max. na hodinu.Vysuším utěrkou a dám do mrazáku.
Opravdu netuším,proč by se mělo maso tak dlouho máčet.smajlík

A kto tu hovorí,že cez noc????
Nič také som nepísal...dávam ho vychladnút a nie vymočit...

5.1.2014 17:15
martinzjihu

XXX.XXX.72.69

Dobrý den, tak já králíka po stažení opláchnu a dám do vody tak na půl dne, poté vyndám a dám do chladu a poté druhý den do mrazáku. Máčení ve vodě v létě je velká výhoda nemusím mít strach z much. Přijde mi, že když se králík po máčení ztratí takový ten králičí pach.

19.1.2014 07:58
gepard.alca

XXX.XXX.203.160

z kuzi ani hlavu,packy a ocas neodrezavame a i tak nam to vykupujici vezmou za plnou cenu.

19.1.2014 10:55

pe3k napsal(a):
A kto tu hovorí,že cez noc????
Nič také som nepísal...dávam ho vychladnút a nie vymočit...

Dobrý den,prosím přijměte moji omluvu.Reagovala jsem omylem na Vás.Skutečně jsem si toho nevšimla.
Původně jsem chtěla reagovat na příspěvek Feroo.Ten psal že máčí králíka celou noc.
Ještě jednou prosím za prominutí.smajlík

19.1.2014 11:12
pe3k

XXX.XXX.70.146

Dobrý den,prosím přijměte moji omluvu.Reagovala jsem omylem na Vás.Skutečně jsem si toho nevšimla.
Původně jsem chtěla reagovat na příspěvek Feroo.Ten psal že máčí králíka celou noc.
Ještě jednou prosím za prominutí.smajlík

OK.Je to v poriadku..Nie som urážlivý...smajlík

20.1.2014 12:28
mozaik

XXX.XXX.40.144

Já králíky dávám také do vody a to na 1-3 hodiny. Nejen, že v ledové vodě rychleji vychladnou, ale také se jim dobře odmočí krev z krku. Delší louhování nemá asi význam.

23.1.2014 12:54
ivankav

XXX.XXX.171.58

Nic nemáčímsmajlík, jen omyji po stažení v kýbli s vodou, nechám ale uležet 3 dny v chladničce nebo podle teploty 1-2 dny ve špajzu, aby se ztratil charakteristický pach, pro který někdo králíka nejí. Jak někdo může jíst čerstvé maso z králíka pečené druhý den po zabití nechápusmajlíksmajlík

23.1.2014 17:33
vencovskyales

XXX.XXX.216.18

ivankav napsal(a):
Nic nemáčímsmajlík, jen omyji po stažení v kýbli s vodou, nechám ale uležet 3 dny v chladničce nebo podle teploty 1-2 dny ve špajzu, aby se ztratil charakteristický pach, pro který někdo králíka nejí. Jak někdo může jíst čerstvé maso z králíka pečené druhý den po zabití nechápusmajlíksmajlík

No vidíte a to já taky nechávám odležet, ale někdy dostanu chuť a sežeru ho hned ten den co ho zabiju. Nevím tedy nic o králičím pachu protože králík je prostě cítit králíkem, stejně jako beran beranem a zvěřina zvěřinou. Jediné co je pro mně problém když se maso neodleží že je tužší.

23.1.2014 20:24

vencovskyales napsal(a):
No vidíte a to já taky nechávám odležet, ale někdy dostanu chuť a sežeru ho hned ten den co ho zabiju. Nevím tedy nic o králičím pachu protože králík je prostě cítit králíkem, stejně jako beran beranem a zvěřina zvěřinou. Jediné co je pro mně problém když se maso neodleží že je tužší.

smajlík tak přesně já to samé a vůbec mi nepřijde že by to maso bylo jiné za 2 dny.Jo,když je chuť tak je chuť tak na co čekat.smajlíksmajlík

26.1.2014 23:59
tom.50

XXX.XXX.117.5

ivankav napsal(a):

Také nemáčím a králíka ani hned neomývám. Králíka nechám vcelku vystydnout v chladné místnosti nejméně 12, ale lépe 24 hodin a pak ho teprve omyju a to i za tu cenu, že se to myje hůř. Králičí (a i jakékoli jiné maso) musí pozvolna vystydnout a nesmí se nijak prudce zchladit. To proto, aby se neuzavřely póry a odešla z něj všechna pára i s případným pachem. Já kupříkladu poznám ihned zchlazeného králíka na talíři, smrdí mi a nejím to. Umytím a nebo namočením nevystydlého masa do studené vody v mase zůstanou, spolu s párou, všechny "smrady" a ty já nemusím. Ale chápu, že někomu to nevadí a dokonce šmakuje. Mě ne no. Takto mi to už v klukovských letech poradili známí mých rodičů a rodiče a já netuším, proč na tom něco měnit. Dokonce tu jeden pán říká, že i Francouzi vrtěli hlavou co že to za kejkle s masem dělá.

Mimochodem, umí si někdo představit, že by na jatkách zabili býka a ihned ho namočili do bazénu s vodou, aby ho umyli od krve, aby bylo lepší maso? A nebo snad někdo totéž udělá s prasetem při zabíjačce?

Přece právě proto si chovám domácí "maso", abych nemusel jíst to z velkovýroby, které nikdo z nás nemůže lácí konkurovat. U velkovýroby chápu, že nelze čekat 24 hodin než králičí maso vystydne a zákazník musí mít maso čisté a tak ho musejí umýt hned. Pak si to můžu, v té velkovýrobní "kvalitě" koupit a necrcat se s chovem. Ale patent na rozum nemám, dávám jen to, co vím a co se osvědčilo mě.

hary69

27.1.2014 06:20
hary69

XXX.XXX.199.239

Jak to děláte v zimě? Těžko ho zabíjíte nad radiátorem.Takže všechny ty pachy a krev vám na tom zůstává cca 24 hodin, než to umyjete?

27.1.2014 08:26
ivankav

XXX.XXX.171.58

tom.50 napsal(a):
Také nemáčím a králíka ani hned neomývám. Králíka nechám vcelku vystydnout v chladné místnosti nejméně 12, ale lépe 24 hodin a pak ho teprve omyju a to i za tu cenu, že se to myje hůř. Králičí (a i jakékoli jiné maso) musí pozvolna vystydnout a nesmí se nijak prudce zchladit. To proto, aby se neuzavřely póry a odešla z něj všechna pára i s případným pachem. Já kupříkladu poznám ihned zchlazeného králíka na talíři, smrdí mi a nejím to. Umytím a nebo namočením nevystydlého masa do studené vody v mase zůstanou, spolu s párou, všechny "smrady" a ty já nemusím. Ale chápu, že někomu to nevadí a dokonce šmakuje. Mě ne no. Takto mi to už v klukovských letech poradili známí mých rodičů a rodiče a já netuším, proč na tom něco měnit. Dokonce tu jeden pán říká, že i Francouzi vrtěli hlavou co že to za kejkle s masem dělá.

Mimochodem, umí si někdo představit, že by na jatkách zabili býka a ihned ho namočili do bazénu s vodou, aby ho umyli od krve, aby bylo lepší maso? A nebo snad někdo totéž udělá s prasetem při zabíjačce?

Přece právě proto si chovám domácí "maso", abych nemusel jíst to z velkovýroby, které nikdo z nás nemůže lácí konkurovat. U velkovýroby chápu, že nelze čekat 24 hodin než králičí maso vystydne a zákazník musí mít maso čisté a tak ho musejí umýt hned. Pak si to můžu, v té velkovýrobní "kvalitě" koupit a necrcat se s chovem. Ale patent na rozum nemám, dávám jen to, co vím a co se osvědčilo mě.

Nosmajlík, možná ještě lepší způsob, zkusímsmajlík Mě to taky čerstvé smrdí.

hary69

27.1.2014 09:20
hary69

XXX.XXX.210.190

Chováte králíky a ještě vám smrděj..........smajlík

27.1.2014 10:33
ivankav

XXX.XXX.171.58

hary69 napsal(a):
Chováte králíky a ještě vám smrděj..........smajlík

Živí mi nesmrdísmajlíksmajlík

hary69

27.1.2014 11:38
hary69

XXX.XXX.210.190

Takže je rozdáváte, když vám smrdí po zabití... smajlíksmajlíksmajlíksmajlík

27.1.2014 12:22
ivankav

XXX.XXX.171.58

hary69 napsal(a):
Takže je rozdáváte, když vám smrdí po zabití... smajlíksmajlíksmajlíksmajlík

Nechávám uležetsmajlík, pak už nesmrdí. Ale i rozdávám - sestra, rodiče, syn, ono je komu nebo občas něco prodám. Mám louku a potřebuji zužitkovat seno a taky mě to bavísmajlík, je to lepší než blbiny v TVsmajlík

27.1.2014 13:48
bronda

XXX.XXX.98.84

Odblaněné a vykostěné maso je taky cítit králičinou výrazně méně, ne-li vůbec.

27.1.2014 22:31
terka.c

XXX.XXX.4.235

tom.50 napsal(a):

jsem zadavatelka a koukám, že jsem asi myla králíky špatně. Já je totiž myla ve vodě vlažné, nebo spíš teplejší. Ale čistě jen proto, aby mi nebyla zima. Takže žádné rapidní ochlazování se nekonalo, to se také počítá? Králíka už jsem jedla a celkem chutnal a nesmrděl. Ale jak říkám, byla to naše první králičí porážka, takže se mám ještě hodně co učit smajlík Budem zkoušet různé finty než na to příjdem. smajlík

28.1.2014 00:17
tom.50

XXX.XXX.117.5

terka.c napsal(a):
jsem zadavatelka a koukám, že jsem asi myla králíky špatně. Já je totiž myla ve vodě vlažné, nebo spíš teplejší. Ale čistě jen proto, aby mi nebyla zima. Takže žádné rapidní ochlazování se nekonalo, to se také počítá? Králíka už jsem jedla a celkem chutnal a nesmrděl. Ale jak říkám, byla to naše první králičí porážka, takže se mám ještě hodně co učit smajlík Budem zkoušet různé finty než na to příjdem. smajlík

Ano, říkáte to přesně. Je třeba přijít na to, co bude vyhovovat vám. Já tvrdím, že voda k čerstvému masu vůbec nepatří. Ani vlažná.

Když jsem se oženil, neuměli jsme nic. Třeba zmrazené maso jsme dali do vlažné vody, myslím že to bylo hovězí, aby se rozmrazilo. (mikrovlnky asi existovaly, ale před 35 lety jsme o tom neměli tušení) Maso se opravdu rychle rozmrazilo, voda se probarvila do sytěrůžova (tak jak to tu píše nějaký pán, že hezky vykrví), ale jídlo z něj bylo nechutné. Přesněji, maso nemělo žádnou chuť, byla to jen nějaká hmota bez chuti a vůně. Takže, nejde jen o zchlazení, jde o vyluhování jakési "podstaty". Mimochodem, kdo zná nějakého profesionálního kuchaře, zeptejte se, jestli myjí v kuchyních restaurací maso. Je to jeden z důvodů, proč v restauracích tak mlaskáme a neumíme si to samé doma připravit. Nemyjí to!! A nebo jen lehce, povrchu, aby nevyluhovali z masa šťávu. A vědí proč. Abychom se jim tam vraceli a mlaskali...

Králíka umýt je nutné. Ale až když je vypářený a vystydlý. Ano, případné chlupy se na to nalepí, jinak to nejde. Ono je ale totiž potřeba při porážce nezávodit a pořád si při stahování a kuchání mýt ruce a čistit nůž, aby těch chlupů bylo po mase minimálně. Bohužel já pod 20 minut králíka neudělám, když chci a nebo musím, jde mi to i pod 10 minut, ovšem taky to podle toho vypadá! V nedaleké fabrice na kuchání brojlerů, kde pracovala moje známá, měla na stažení a vykuchání králíka normu 90 vteřin!! Dodnes to doma dělá tak rychle, ale já bych od ní králíka nechtěl... Ano, takové maso musejí umýt hned, to chápu. Navíc zákazník je v drtivé většině případů ochotný dát peníze jen za hezky čisté maso. Další z důvodů, proč si to chováme doma sami a nekupujeme velkovýrobu, které cenově nikdy nemůžeme konkurovat. A kdo myslí že ano, ten si to jen neumí spočítat.

Takže mnozí do svých zvířat cpou ty samé "dobroty" co ve velkovýrobě a pak si to dokonce stejně jako ve velkovýrobě vyluhují. No, předkové říkávali "proti gustu žádej dišputát". Jak je komu libo.

28.1.2014 07:19
ivankav

XXX.XXX.171.58

Jsem úřednice (nedělám na jatkách) a stahuji králíka za 3 minuty, jednou jsem to měřila, 16 let praxe, špinavý není.

hary69

28.1.2014 08:33
hary69

XXX.XXX.210.190

Jste jedinečná úřednice, určitě to má vliv i na vaši funkci. Klobouk dolů.smajlík

28.1.2014 09:21
ivankav

XXX.XXX.171.58

hary69 napsal(a):
Jste jedinečná úřednice, určitě to má vliv i na vaši funkci. Klobouk dolů.smajlík

Nejsem jedinečná, jsem obyčejná bába, ale vy jste pěkný rejpal, toho jsem si už všimla dávno.smajlík

28.1.2014 09:38

Tom50 - neumím si představit že z masny donesu maso,jakékoliv a bez umytí ho dál připravuji nebo uložím do mrazáku.Nepíšu že ho máčím,pouze ho opláchnu pod tekoucí vodou a osuším.Si myslím že to v restauracích nedělají,ale doma?
Králíky naporcuji a nechám ve studené vodě vychladit,tak jak to dělávali mojí rodiče a že to byli už nějací chovatelé a dám do mrazáku a nebo konzumuji.
Prostě si myslím že z hygienických důvodů by se mělo oplachovat každé maso.smajlíksmajlík

Felix z Havířova

23.4.2017 20:21
Felix z Havířova

XXX.XXX.99.111

Do vody dávají maso asi Ti co si myslí, že před prodejem nabude na váze.Já králíka lupnu násadou na kladívko a podříznu..a po dvou minutách, když vykrvácí, zavěsím a v první řadě po vyloupnutí očí začnu odřezávat kůži za ušima a přece musím odříznut kůži od víček a "rtů" a pak klasicky pokračuji od zavěšených zadních běhů.Přece, kdybych, tak nepostupoval, nevím, jak bych kůži stáhl a to porážím týden před čtvrtým měsícem stáří tak to jde lehce.Po porážce je nad vanou ve sklepě pořádně omyji a zavěsím, Kdybych to dělal později nejsem si jist, že by neulpěl nějaký chlup!.Okapávat nechávám nejmíň1-1.5 hod.Dodávám s neodříznutou játrou...
Ale co mi dělá problém, je tzv."zaskočena krev na hlavě"Kupovat porážkovou, jak bych to nazval?pistoli?, o které jsem se dozvěděl, že existuje i na králíky, až díky internetu", , už.se mi nechce.
Je mi přes sedmdesát.Takto jsem se to učil od dvou tehdy starších kamarádů.

Podivka

23.4.2017 21:59
Podivka

XXX.XXX.170.212

Bylo napsáno: Umytím a nebo namočením nevystydlého masa do studené vody v mase zůstanou, spolu s párou, všechny "smrady" a ty já nemusím.

Já tedy sice nemusím zchlazovat vůbec. (Nebo spíše nechat zaležet? Tady by mělo jít snad spíše o rozpad něčeho v tkáních ne?) Zabiju a na pekáč. Nemrazím.

Ale text v úvodu mne zaujal spíše proto, že třeba teď už srst králíků pouští chlupy a kdybych pokaždé ty chlupy z noh (i rozkroku, tedy nejsmradlavější části, která má asi 2x1cm2 místa které opravdu může smrdět a poznáte ho i chuťově) nesetřel mokrýma rukama (který si pochopitelně jen namočím ve studené vodě, venku často spíše ledové) tak nevím co bych s tím masem s naschlými chlupy pak dělal.

24.4.2017 00:06
PavelV

XXX.XXX.186.252

ivankav napsal(a):
Jsem úřednice (nedělám na jatkách) a stahuji králíka za 3 minuty, jednou jsem to měřila, 16 let praxe, špinavý není.

To Vás obdivuji.
Nikdy jsem to neměřil, ale za 58 let co stahuji králíky jsem to určitě nikdy za 3 minuty nestihl.
Klobouk dolů.
A už nestihnu, vloni jsem s nimi skončil. Jen tady občas kouknu do diskuse.
Pavel.

24.4.2017 09:01
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak ono je rozdíl jen stáhnout - to taky dám v pohodě pod 3 minuty - a ještě vykuchat To už trvá pochopitelně déle.

5.5.2017 18:49
viu

XXX.XXX.209.18

U nas manzel zabiji vzdy 3-4 najednou.
Prvniho v podstate rovnou strcim do trouby-po naporcovani.
Ostatni porcuji a delim- na polevku, na peceni, na omacku, na rizky...a rovnou mrazak.
Zabijime do 5ti mesicu a chutnaji vyborne.
Kuze napiname bez ocasku, protoze si s nimi nejmensi rada hraje ;).

Neregistrovaný uživatel

5.5.2017 21:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Tohle téma mě taky zajímá, na králikář.cz jsem četla že po kuchání má jít králík na 12 hodin nebo přes noc do vody, pam ještě dokonale odblanit a pak zpracovat, vidím ale že to většina z vás neděláte...?

6.5.2017 15:39
ovcezkopce

XXX.XXX.211.143

Králíka po vykuchání rychle důkladně omyju, osuším starou utěrkou a nechám ve studené místnosti vyvěšeného den i dva, pak porcuju a mrazím nebo z něj vařím. Každé maso by mělo uležet, zrát, ne hned se zpracovávat. Nemáčím déle než je nutné k omytí.

6.5.2017 15:50
ovcezkopce

XXX.XXX.211.143

Odblaňování králíka neznám

Neregistrovaný uživatel

7.5.2017 15:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

A co vy co nemáte králíka kam pověsit na den dva uzrát? jak to řešíte? já nemám sklep ani komoru ani nic takového...já mám buď ledničku nebo mrazák.

Neregistrovaný uživatel

7.5.2017 15:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

ovcezkopce napsal(a):
Odblaňování králíka neznám

Okopírováno z králikář.cz sekce porážka

Králíka následně i s ledvinami (ty většinou zůstanou v trupu, ale můžeme je vyjmout) a játry namočíme alespoň na 12 hodin (doporučuji spíše celý den) do vody. Poté již můžeme králíka odblanit, naporcovat a začít s kuchyňskou úpravou.

Více zde: http://www.kralikar.cz/news/porazka-kralika-posledni-stace-po-uspesnem-odchovu/.

7.5.2017 15:56

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A co vy co nemáte králíka kam pověsit na den dva uzrát? jak to řešíte? já nemám sklep ani komoru ani nic takového...já mám buď ledničku nebo mrazák.

Králíka po vykuchání vyperu, rozhodně nenechávám namáčet, pověsím venku, nechám vykapat a pak dám do lednice.Do mrazáku dávám tak za dva dny.Před kuchyňskou úpravou také nachávám 2-3 dny uzrát v lednici.Pokud je to starší kus, třeba samec na svíčkovou, nechám v lednici 3-4 dny a potom na 2-3 dny naložím a pak teprve vařím.

8.5.2017 08:53
xchipsy

XXX.XXX.142.1

"Vymáčet" králíka ve vodě se doporučovalo poměrně hojně kvůli "odstranění pachu" - osobně se ale domnívám, že toto vzniklo proto, že bylo běžné chovat králíky v bordelu v hnoji že div nedřeli ušima o strop. Pak logicky králík "načichl". (A dále při "jednoduchém" krmení tráva, seno, trošku jádra, brambory se šrotem atd... se králíci poráželi mnohem později než dnes a samci tudíž mohli být také už trochu cítit.) Je-li ale zoohygiena chovu v pořádku, není jediný důvod máčet králíka ve vodě, natož dokonce den nebo i dva
Zabít, stáhnout, vykuchat, opláchnout vlažnou vodou, nechat chvíli odležet a pak do lednice (kdo nemá sklep apod.), druhý den buď mrazák nebo trouba

Neregistrovaný uživatel

8.5.2017 13:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Díky a Xchipsy myslíte že králík se na starý způsob krmení nevykrmí za ty 3-4 měsíce?

8.5.2017 15:00
zajimaveexemplare

XXX.XXX.233.129

xchipsy napsal(a):
"Vymáčet" králíka ve vodě se doporučovalo poměrně hojně kvůli "odstranění pachu" - osobně se ale domnívám, že toto vzniklo proto, že bylo běžné chovat králíky v bordelu v hnoji že div nedřeli ušima o strop. Pak logicky králík "načichl". (A dále při "jednoduchém" krmení tráva, seno, trošku jádra, brambory se šrotem atd... se králíci poráželi mnohem později než dnes a samci tudíž mohli být také už trochu cítit.) Je-li ale zoohygiena chovu v pořádku, není jediný důvod máčet králíka ve vodě, natož dokonce den nebo i dva
Zabít, stáhnout, vykuchat, opláchnout vlažnou vodou, nechat chvíli odležet a pak do lednice (kdo nemá sklep apod.), druhý den buď mrazák nebo trouba

Babi krmí granulema a kupuje jim směs. Jinak seká trávu, někdy jsou venku. Navíc chuť dost ovlivní i čím je králík krmen. U nás jim granule nedáváme, takže rozdíly poznat jdou. Králík nemá moc dobré trávení, nedokáže potravu pořádně strávit. Některé složky v něm bohužel zůstanou a některé následně odejdou s trusem.
Proto je lepší jim pokud možno, dávat pro ně přirozenou stravu a něco na hlodání.

8.5.2017 16:18
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Díky a Xchipsy myslíte že králík se na starý způsob krmení nevykrmí za ty 3-4 měsíce?

Záleží, jaká váha je pro vás "vykrmený" králík Někomu stačí veverka, co má s bídou kilo a půl (hmotnost JUT), někdo má radši větší...

mampa

23.11.2019 18:09
mampa

XXX.XXX.2.30

S tím souhlasím. Předpokládám, že píšete o králících středního plemene. Znám přátele chovatele,kteří preferují malá plemena z důvodu "kratších" svalových vláken, někdo raději střední, protože je z kusu masa víc. Já granulemi většinou nekrmím, jen zřídka, když mám králíky mladé a potřebuji je před výstavou dostat do váhy. Běžně krmím 5 až 6 měsíců - seno, tráva. ječmen, oves, tvrdé pečivo, krmná řepa, oškrabky kořenové zeleniny, podestýlám slámou, tu taky vezmou. Králíka po stáhnutí omyju ve vodě a nechám odkapat a odležet. Dřív jak na druhý den ho nevařím. Do vody a zvláště teplé maso do studené vody nemáčím. Moje babička mi jako holce říkala, že dostane maso šok.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík