Dobrý večer, akorát jsme zpracovali naše první králíky. Poradí mi někdo na dva dotazy? Ten první je, jak dlouho a v jaké teplotě necháváte maso viset, než ho dáte do mrazáku. A ten druhý se týká kraličích kožek. Mám na nich nechat hlavu, packy a ocásek? Možná bych to našla, ale jsme zrovna v akci a toto je zatím jediný zádrhel. Děkuji za rady
terka.c
napsal(a):
Dobrý večer, akorát jsme zpracovali naše první králíky. Poradí mi někdo na dva dotazy? Ten první je, jak dlouho a v jaké teplotě necháváte maso viset, než ho dáte do mrazáku. A ten druhý se týká kraličích kožek. Mám na nich nechat hlavu, packy a ocásek? Možná bych to našla, ale jsme zrovna v akci a toto je zatím jediný zádrhel. Děkuji za rady
Dobrý den ,tak králíky nechávám vyset ve sklepě kde je asi 5 stupňu nad nulou
a kožky nechávám vyset tak cca 14 dní pak odřežu hlavu hned za ušima a nohy taky řežu ocasky nechávám tak
s pozdravem Škoda
hary69

XXX.XXX.199.239
denisshurky
napsal(a):
přečtěte si to znova paní se ptala hlavu ale na kožce
Proč by si to měl pán číst znovu? Dotaz paní byl : dotaz se týká kraličích kožek. Mám na nich nechat hlavu, packy a ocásek? A ty jsi odpověděl : kožky nechávám vyset tak cca 14 dní pak odřežu hlavu hned za ušima a nohy taky řežu ocasky nechávám tak
s pozdravem Škoda
Sám jsi napsal nesmysl.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No nevim, podle mě zdravě smýšlející člověk pochopí, že to neni cená hlava, ale jen stažená kůže. A k tématu, králíka po zabití opláchnu a nechám okapat a vystydnou v chladu. Druhý den ho naporcuji a dám do mrazáku. Kůži napnu již bez hlavy, ocásnu, nožiček, počkám pár dní než uschne a to je vše ;)
Po zabití dávam králikov do vody vychladnút .Kože upravím už pri stahovaní.Odrežem chvost,nohy aj hlavu.Výkupca to tak vyžaduje.
A k tomu máčaniu vo vode.Kedysi sme mali na návšteve známych z Francúzska.Dost sa čudovali prečo to máčame tolko vo vode.Oni či králikov alebo hydinu len opláchli vodou a utierkou vysušili..
No..každý má svoje metódy...
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
No nevim, podle mě zdravě smýšlející člověk pochopí, že to neni cená hlava, ale jen stažená kůže. A k tématu, králíka po zabití opláchnu a nechám okapat a vystydnou v chladu. Druhý den ho naporcuji a dám do mrazáku. Kůži napnu již bez hlavy, ocásnu, nožiček, počkám pár dní než uschne a to je vše ;)
tak tak paní se ptala na hlavu jako kuži a ne lebku
Uživatel s deaktivovaným účtem

pe3k
napsal(a):
Po zabití dávam králikov do vody vychladnút .Kože upravím už pri stahovaní.Odrežem chvost,nohy aj hlavu.Výkupca to tak vyžaduje.
A k tomu máčaniu vo vode.Kedysi sme mali na návšteve známych z Francúzska.Dost sa čudovali prečo to máčame tolko vo vode.Oni či králikov alebo hydinu len opláchli vodou a utierkou vysušili..
No..každý má svoje metódy...
No nevím,máčet králíka ve vodě přes noc se mi zdá zvláštní,neboď se vymáčí bílkoviny z masa.Namočím max. na hodinu.Vysuším utěrkou a dám do mrazáku.
Opravdu netuším,proč by se mělo maso tak dlouho máčet.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
No nevím,máčet králíka ve vodě přes noc se mi zdá zvláštní,neboď se vymáčí bílkoviny z masa.Namočím max. na hodinu.Vysuším utěrkou a dám do mrazáku.
Opravdu netuším,proč by se mělo maso tak dlouho máčet.
A kto tu hovorí,že cez noc????
Nič také som nepísal...dávam ho vychladnút a nie vymočit...
Uživatel s deaktivovaným účtem

pe3k
napsal(a):
A kto tu hovorí,že cez noc????
Nič také som nepísal...dávam ho vychladnút a nie vymočit...
Dobrý den,prosím přijměte moji omluvu.Reagovala jsem omylem na Vás.Skutečně jsem si toho nevšimla.
Původně jsem chtěla reagovat na příspěvek Feroo.Ten psal že máčí králíka celou noc.
Ještě jednou prosím za prominutí.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Dobrý den,prosím přijměte moji omluvu.Reagovala jsem omylem na Vás.Skutečně jsem si toho nevšimla.
Původně jsem chtěla reagovat na příspěvek Feroo.Ten psal že máčí králíka celou noc.
Ještě jednou prosím za prominutí.
OK.Je to v poriadku..Nie som urážlivý...
ivankav
napsal(a):
Nic nemáčím, jen omyji po stažení v kýbli s vodou, nechám ale uležet 3 dny v chladničce nebo podle teploty 1-2 dny ve špajzu, aby se ztratil charakteristický pach, pro který někdo králíka nejí. Jak někdo může jíst čerstvé maso z králíka pečené druhý den po zabití nechápu
No vidíte a to já taky nechávám odležet, ale někdy dostanu chuť a sežeru ho hned ten den co ho zabiju. Nevím tedy nic o králičím pachu protože králík je prostě cítit králíkem, stejně jako beran beranem a zvěřina zvěřinou. Jediné co je pro mně problém když se maso neodleží že je tužší.
Uživatel s deaktivovaným účtem

vencovskyales
napsal(a):
No vidíte a to já taky nechávám odležet, ale někdy dostanu chuť a sežeru ho hned ten den co ho zabiju. Nevím tedy nic o králičím pachu protože králík je prostě cítit králíkem, stejně jako beran beranem a zvěřina zvěřinou. Jediné co je pro mně problém když se maso neodleží že je tužší.
tak přesně já to samé a vůbec mi nepřijde že by to maso bylo jiné za 2 dny.Jo,když je chuť tak je chuť tak na co čekat.
ivankav
napsal(a):
Nic nemáčím, jen omyji po stažení v kýbli s vodou, nechám ale uležet 3 dny v chladničce nebo podle teploty 1-2 dny ve špajzu, aby se ztratil charakteristický pach, pro který někdo králíka nejí. Jak někdo může jíst čerstvé maso z králíka pečené druhý den po zabití nechápu
Také nemáčím a králíka ani hned neomývám. Králíka nechám vcelku vystydnout v chladné místnosti nejméně 12, ale lépe 24 hodin a pak ho teprve omyju a to i za tu cenu, že se to myje hůř. Králičí (a i jakékoli jiné maso) musí pozvolna vystydnout a nesmí se nijak prudce zchladit. To proto, aby se neuzavřely póry a odešla z něj všechna pára i s případným pachem. Já kupříkladu poznám ihned zchlazeného králíka na talíři, smrdí mi a nejím to. Umytím a nebo namočením nevystydlého masa do studené vody v mase zůstanou, spolu s párou, všechny "smrady" a ty já nemusím. Ale chápu, že někomu to nevadí a dokonce šmakuje. Mě ne no. Takto mi to už v klukovských letech poradili známí mých rodičů a rodiče a já netuším, proč na tom něco měnit. Dokonce tu jeden pán říká, že i Francouzi vrtěli hlavou co že to za kejkle s masem dělá.
Mimochodem, umí si někdo představit, že by na jatkách zabili býka a ihned ho namočili do bazénu s vodou, aby ho umyli od krve, aby bylo lepší maso? A nebo snad někdo totéž udělá s prasetem při zabíjačce?
Přece právě proto si chovám domácí "maso", abych nemusel jíst to z velkovýroby, které nikdo z nás nemůže lácí konkurovat. U velkovýroby chápu, že nelze čekat 24 hodin než králičí maso vystydne a zákazník musí mít maso čisté a tak ho musejí umýt hned. Pak si to můžu, v té velkovýrobní "kvalitě" koupit a necrcat se s chovem. Ale patent na rozum nemám, dávám jen to, co vím a co se osvědčilo mě.
hary69

XXX.XXX.199.239
Jak to děláte v zimě? Těžko ho zabíjíte nad radiátorem.Takže všechny ty pachy a krev vám na tom zůstává cca 24 hodin, než to umyjete?
tom.50
napsal(a):
Také nemáčím a králíka ani hned neomývám. Králíka nechám vcelku vystydnout v chladné místnosti nejméně 12, ale lépe 24 hodin a pak ho teprve omyju a to i za tu cenu, že se to myje hůř. Králičí (a i jakékoli jiné maso) musí pozvolna vystydnout a nesmí se nijak prudce zchladit. To proto, aby se neuzavřely póry a odešla z něj všechna pára i s případným pachem. Já kupříkladu poznám ihned zchlazeného králíka na talíři, smrdí mi a nejím to. Umytím a nebo namočením nevystydlého masa do studené vody v mase zůstanou, spolu s párou, všechny "smrady" a ty já nemusím. Ale chápu, že někomu to nevadí a dokonce šmakuje. Mě ne no. Takto mi to už v klukovských letech poradili známí mých rodičů a rodiče a já netuším, proč na tom něco měnit. Dokonce tu jeden pán říká, že i Francouzi vrtěli hlavou co že to za kejkle s masem dělá.
Mimochodem, umí si někdo představit, že by na jatkách zabili býka a ihned ho namočili do bazénu s vodou, aby ho umyli od krve, aby bylo lepší maso? A nebo snad někdo totéž udělá s prasetem při zabíjačce?
Přece právě proto si chovám domácí "maso", abych nemusel jíst to z velkovýroby, které nikdo z nás nemůže lácí konkurovat. U velkovýroby chápu, že nelze čekat 24 hodin než králičí maso vystydne a zákazník musí mít maso čisté a tak ho musejí umýt hned. Pak si to můžu, v té velkovýrobní "kvalitě" koupit a necrcat se s chovem. Ale patent na rozum nemám, dávám jen to, co vím a co se osvědčilo mě.
No, možná ještě lepší způsob, zkusím
Mě to taky čerstvé smrdí.
hary69

XXX.XXX.210.190
Chováte králíky a ještě vám smrděj..........
hary69

XXX.XXX.210.190
Takže je rozdáváte, když vám smrdí po zabití...
tom.50
napsal(a):
Také nemáčím a králíka ani hned neomývám. Králíka nechám vcelku vystydnout v chladné místnosti nejméně 12, ale lépe 24 hodin a pak ho teprve omyju a to i za tu cenu, že se to myje hůř. Králičí (a i jakékoli jiné maso) musí pozvolna vystydnout a nesmí se nijak prudce zchladit. To proto, aby se neuzavřely póry a odešla z něj všechna pára i s případným pachem. Já kupříkladu poznám ihned zchlazeného králíka na talíři, smrdí mi a nejím to. Umytím a nebo namočením nevystydlého masa do studené vody v mase zůstanou, spolu s párou, všechny "smrady" a ty já nemusím. Ale chápu, že někomu to nevadí a dokonce šmakuje. Mě ne no. Takto mi to už v klukovských letech poradili známí mých rodičů a rodiče a já netuším, proč na tom něco měnit. Dokonce tu jeden pán říká, že i Francouzi vrtěli hlavou co že to za kejkle s masem dělá.
Mimochodem, umí si někdo představit, že by na jatkách zabili býka a ihned ho namočili do bazénu s vodou, aby ho umyli od krve, aby bylo lepší maso? A nebo snad někdo totéž udělá s prasetem při zabíjačce?
Přece právě proto si chovám domácí "maso", abych nemusel jíst to z velkovýroby, které nikdo z nás nemůže lácí konkurovat. U velkovýroby chápu, že nelze čekat 24 hodin než králičí maso vystydne a zákazník musí mít maso čisté a tak ho musejí umýt hned. Pak si to můžu, v té velkovýrobní "kvalitě" koupit a necrcat se s chovem. Ale patent na rozum nemám, dávám jen to, co vím a co se osvědčilo mě.
jsem zadavatelka a koukám, že jsem asi myla králíky špatně. Já je totiž myla ve vodě vlažné, nebo spíš teplejší. Ale čistě jen proto, aby mi nebyla zima. Takže žádné rapidní ochlazování se nekonalo, to se také počítá? Králíka už jsem jedla a celkem chutnal a nesmrděl. Ale jak říkám, byla to naše první králičí porážka, takže se mám ještě hodně co učit Budem zkoušet různé finty než na to příjdem.
terka.c
napsal(a):
jsem zadavatelka a koukám, že jsem asi myla králíky špatně. Já je totiž myla ve vodě vlažné, nebo spíš teplejší. Ale čistě jen proto, aby mi nebyla zima. Takže žádné rapidní ochlazování se nekonalo, to se také počítá? Králíka už jsem jedla a celkem chutnal a nesmrděl. Ale jak říkám, byla to naše první králičí porážka, takže se mám ještě hodně co učit Budem zkoušet různé finty než na to příjdem.
Ano, říkáte to přesně. Je třeba přijít na to, co bude vyhovovat vám. Já tvrdím, že voda k čerstvému masu vůbec nepatří. Ani vlažná.
Když jsem se oženil, neuměli jsme nic. Třeba zmrazené maso jsme dali do vlažné vody, myslím že to bylo hovězí, aby se rozmrazilo. (mikrovlnky asi existovaly, ale před 35 lety jsme o tom neměli tušení) Maso se opravdu rychle rozmrazilo, voda se probarvila do sytěrůžova (tak jak to tu píše nějaký pán, že hezky vykrví), ale jídlo z něj bylo nechutné. Přesněji, maso nemělo žádnou chuť, byla to jen nějaká hmota bez chuti a vůně. Takže, nejde jen o zchlazení, jde o vyluhování jakési "podstaty". Mimochodem, kdo zná nějakého profesionálního kuchaře, zeptejte se, jestli myjí v kuchyních restaurací maso. Je to jeden z důvodů, proč v restauracích tak mlaskáme a neumíme si to samé doma připravit. Nemyjí to!! A nebo jen lehce, povrchu, aby nevyluhovali z masa šťávu. A vědí proč. Abychom se jim tam vraceli a mlaskali...
Králíka umýt je nutné. Ale až když je vypářený a vystydlý. Ano, případné chlupy se na to nalepí, jinak to nejde. Ono je ale totiž potřeba při porážce nezávodit a pořád si při stahování a kuchání mýt ruce a čistit nůž, aby těch chlupů bylo po mase minimálně. Bohužel já pod 20 minut králíka neudělám, když chci a nebo musím, jde mi to i pod 10 minut, ovšem taky to podle toho vypadá! V nedaleké fabrice na kuchání brojlerů, kde pracovala moje známá, měla na stažení a vykuchání králíka normu 90 vteřin!! Dodnes to doma dělá tak rychle, ale já bych od ní králíka nechtěl... Ano, takové maso musejí umýt hned, to chápu. Navíc zákazník je v drtivé většině případů ochotný dát peníze jen za hezky čisté maso. Další z důvodů, proč si to chováme doma sami a nekupujeme velkovýrobu, které cenově nikdy nemůžeme konkurovat. A kdo myslí že ano, ten si to jen neumí spočítat.
Takže mnozí do svých zvířat cpou ty samé "dobroty" co ve velkovýrobě a pak si to dokonce stejně jako ve velkovýrobě vyluhují. No, předkové říkávali "proti gustu žádej dišputát". Jak je komu libo.
hary69

XXX.XXX.210.190
Jste jedinečná úřednice, určitě to má vliv i na vaši funkci. Klobouk dolů.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tom50 - neumím si představit že z masny donesu maso,jakékoliv a bez umytí ho dál připravuji nebo uložím do mrazáku.Nepíšu že ho máčím,pouze ho opláchnu pod tekoucí vodou a osuším.Si myslím že to v restauracích nedělají,ale doma?
Králíky naporcuji a nechám ve studené vodě vychladit,tak jak to dělávali mojí rodiče a že to byli už nějací chovatelé a dám do mrazáku a nebo konzumuji.
Prostě si myslím že z hygienických důvodů by se mělo oplachovat každé maso.
Felix z Havířova

XXX.XXX.99.111
Do vody dávají maso asi Ti co si myslí, že před prodejem nabude na váze.Já králíka lupnu násadou na kladívko a podříznu..a po dvou minutách, když vykrvácí, zavěsím a v první řadě po vyloupnutí očí začnu odřezávat kůži za ušima a přece musím odříznut kůži od víček a "rtů" a pak klasicky pokračuji od zavěšených zadních běhů.Přece, kdybych, tak nepostupoval, nevím, jak bych kůži stáhl a to porážím týden před čtvrtým měsícem stáří tak to jde lehce.Po porážce je nad vanou ve sklepě pořádně omyji a zavěsím, Kdybych to dělal později nejsem si jist, že by neulpěl nějaký chlup!.Okapávat nechávám nejmíň1-1.5 hod.Dodávám s neodříznutou játrou...
Ale co mi dělá problém, je tzv."zaskočena krev na hlavě"Kupovat porážkovou, jak bych to nazval?pistoli?, o které jsem se dozvěděl, že existuje i na králíky, až díky internetu", , už.se mi nechce.
Je mi přes sedmdesát.Takto jsem se to učil od dvou tehdy starších kamarádů.
Podivka

XXX.XXX.170.212
Bylo napsáno: Umytím a nebo namočením nevystydlého masa do studené vody v mase zůstanou, spolu s párou, všechny "smrady" a ty já nemusím.
Já tedy sice nemusím zchlazovat vůbec. (Nebo spíše nechat zaležet? Tady by mělo jít snad spíše o rozpad něčeho v tkáních ne?) Zabiju a na pekáč. Nemrazím.
Ale text v úvodu mne zaujal spíše proto, že třeba teď už srst králíků pouští chlupy a kdybych pokaždé ty chlupy z noh (i rozkroku, tedy nejsmradlavější části, která má asi 2x1cm2 místa které opravdu může smrdět a poznáte ho i chuťově) nesetřel mokrýma rukama (který si pochopitelně jen namočím ve studené vodě, venku často spíše ledové) tak nevím co bych s tím masem s naschlými chlupy pak dělal.
ivankav
napsal(a):
Jsem úřednice (nedělám na jatkách) a stahuji králíka za 3 minuty, jednou jsem to měřila, 16 let praxe, špinavý není.
To Vás obdivuji.
Nikdy jsem to neměřil, ale za 58 let co stahuji králíky jsem to určitě nikdy za 3 minuty nestihl.
Klobouk dolů.
A už nestihnu, vloni jsem s nimi skončil. Jen tady občas kouknu do diskuse.
Pavel.
U nas manzel zabiji vzdy 3-4 najednou.
Prvniho v podstate rovnou strcim do trouby-po naporcovani.
Ostatni porcuji a delim- na polevku, na peceni, na omacku, na rizky...a rovnou mrazak.
Zabijime do 5ti mesicu a chutnaji vyborne.
Kuze napiname bez ocasku, protoze si s nimi nejmensi rada hraje ;).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Tohle téma mě taky zajímá, na králikář.cz jsem četla že po kuchání má jít králík na 12 hodin nebo přes noc do vody, pam ještě dokonale odblanit a pak zpracovat, vidím ale že to většina z vás neděláte...?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
A co vy co nemáte králíka kam pověsit na den dva uzrát? jak to řešíte? já nemám sklep ani komoru ani nic takového...já mám buď ledničku nebo mrazák.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
ovcezkopce
napsal(a):
Odblaňování králíka neznám
Okopírováno z králikář.cz sekce porážka
Králíka následně i s ledvinami (ty většinou zůstanou v trupu, ale můžeme je vyjmout) a játry namočíme alespoň na 12 hodin (doporučuji spíše celý den) do vody. Poté již můžeme králíka odblanit, naporcovat a začít s kuchyňskou úpravou.
Více zde: http://www.kralikar.cz/news/porazka-kralika-posledni-stace-po-uspesnem-odchovu/.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A co vy co nemáte králíka kam pověsit na den dva uzrát? jak to řešíte? já nemám sklep ani komoru ani nic takového...já mám buď ledničku nebo mrazák.
Králíka po vykuchání vyperu, rozhodně nenechávám namáčet, pověsím venku, nechám vykapat a pak dám do lednice.Do mrazáku dávám tak za dva dny.Před kuchyňskou úpravou také nachávám 2-3 dny uzrát v lednici.Pokud je to starší kus, třeba samec na svíčkovou, nechám v lednici 3-4 dny a potom na 2-3 dny naložím a pak teprve vařím.
"Vymáčet" králíka ve vodě se doporučovalo poměrně hojně kvůli "odstranění pachu" - osobně se ale domnívám, že toto vzniklo proto, že bylo běžné chovat králíky v bordelu v hnoji že div nedřeli ušima o strop. Pak logicky králík "načichl". (A dále při "jednoduchém" krmení tráva, seno, trošku jádra, brambory se šrotem atd... se králíci poráželi mnohem později než dnes a samci tudíž mohli být také už trochu cítit.) Je-li ale zoohygiena chovu v pořádku, není jediný důvod máčet králíka ve vodě, natož dokonce den nebo i dva
Zabít, stáhnout, vykuchat, opláchnout vlažnou vodou, nechat chvíli odležet a pak do lednice (kdo nemá sklep apod.), druhý den buď mrazák nebo trouba
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Díky a Xchipsy myslíte že králík se na starý způsob krmení nevykrmí za ty 3-4 měsíce?
xchipsy
napsal(a):
"Vymáčet" králíka ve vodě se doporučovalo poměrně hojně kvůli "odstranění pachu" - osobně se ale domnívám, že toto vzniklo proto, že bylo běžné chovat králíky v bordelu v hnoji že div nedřeli ušima o strop. Pak logicky králík "načichl". (A dále při "jednoduchém" krmení tráva, seno, trošku jádra, brambory se šrotem atd... se králíci poráželi mnohem později než dnes a samci tudíž mohli být také už trochu cítit.) Je-li ale zoohygiena chovu v pořádku, není jediný důvod máčet králíka ve vodě, natož dokonce den nebo i dva
Zabít, stáhnout, vykuchat, opláchnout vlažnou vodou, nechat chvíli odležet a pak do lednice (kdo nemá sklep apod.), druhý den buď mrazák nebo trouba
Babi krmí granulema a kupuje jim směs. Jinak seká trávu, někdy jsou venku. Navíc chuť dost ovlivní i čím je králík krmen. U nás jim granule nedáváme, takže rozdíly poznat jdou. Králík nemá moc dobré trávení, nedokáže potravu pořádně strávit. Některé složky v něm bohužel zůstanou a některé následně odejdou s trusem.
Proto je lepší jim pokud možno, dávat pro ně přirozenou stravu a něco na hlodání.
mampa

XXX.XXX.2.30
S tím souhlasím. Předpokládám, že píšete o králících středního plemene. Znám přátele chovatele,kteří preferují malá plemena z důvodu "kratších" svalových vláken, někdo raději střední, protože je z kusu masa víc. Já granulemi většinou nekrmím, jen zřídka, když mám králíky mladé a potřebuji je před výstavou dostat do váhy. Běžně krmím 5 až 6 měsíců - seno, tráva. ječmen, oves, tvrdé pečivo, krmná řepa, oškrabky kořenové zeleniny, podestýlám slámou, tu taky vezmou. Králíka po stáhnutí omyju ve vodě a nechám odkapat a odležet. Dřív jak na druhý den ho nevařím. Do vody a zvláště teplé maso do studené vody nemáčím. Moje babička mi jako holce říkala, že dostane maso šok.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!