Dobrý den, chtěla bych poradit. Spadáme do ekologického zemědělství, musíme tedy používat bioosiva. Je již pozdě, špatně se shánějí, ale ještě jsem ječmen sehnala. Kolega navrhl, že vysejeme ječmen a pod něj jako dosev vojtěšku. ta tam snad nějaký rok vydrží, ječmen chce sklidit v mléčné zralosti na senáž. Co vy na to? Je to dobrý nápad? A dá se vojtěška v biokvalitě vůbec sehnat? Nebo požádat rovnou o výjimku? Do telefonu mi tvrdili, že je to nesmysl, že tam je prostě použití herbicidů nutné...Děkuji za reakce.
ondra159

XXX.XXX.9.162
Sehnat vojtěšku nebo jetel v BIO kvalitě budete mít asi problém, kor teď. Moc firem nebo družstev semenařinu nedělá, máte kyblík osiva z hektaru...Nehledal jsem to teda na netu, ale sám jsem koupil jetel a vojtěšku na asi 4000 m2 (2 pole) v družstvu kousek od bydliště. Oboje jsem zasel teď na jaře a je to trápení. Pole byla zanedbaná - na jednom furt brambory a na druhém pomalu jen obilí. Jak je sucho, prostě boduje všechno ostatní, jen né to, co člověk chce. Ve vojtěšce mi krásně jde heřmánek a v jeteli zas pelyněk.. Nezbývá než kosit a doufat, vemu to křoviňákem. U vás záleží na ploše, jestli strojně nebo ručně. Za mě herbicidy a podobný jedy nee...
ondra159

XXX.XXX.9.162
Tak jsem vojtěšku s heřmánkem posíkl (na kompost) a můžu říct, že jak má teď už kořen a světlo, roste jak zběsilá! Heřmánek už nemá šanci se dostat ke slovu. Takže až vyroste, bude se sušit. Snad teda bude ještě nějaký počasí...