m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den.
Šedá je dominantní mutace a u ní se vizuálně neliší 1f od 2f. Rozdíl je pouze v dědičnosti.
Míro, dovolím si nesouhlasit. Je pravda, že rozdíl není až tak velký. Ale měl jsem možnost s zahraničí vidět 2F černého samce a je to nádhera. Toužím si to odchovat.
Jen si myslím, že to nikdo neocení. A to nemyslím jen finančně.
daktari
napsal(a):
Míro, dovolím si nesouhlasit. Je pravda, že rozdíl není až tak velký. Ale měl jsem možnost s zahraničí vidět 2F černého samce a je to nádhera. Toužím si to odchovat.
Jen si myslím, že to nikdo neocení. A to nemyslím jen finančně.
Ahoj Jiří. Možná ty a pár dalších je schopno to poznat, ale snad i proto, že ví, z jakého páru mladý pochází. Začátečník a běžný chovatel, který se podrobně nezajímá o mutace to nepozná. Ty samozřejmě jedeš jiný level a o tom to je. Já tu mám jednu samici šedozelenou, ale netroufnu si tvrdit, jestli je 1f nebo 2f.
Fialová mutace je intermediální, neboli neúplně dominantní a teoreticky by se mělo poznat rozdíl mezi 1f a 2f. V praxi to ovšem je složitější a také se to dost těžko rozeznává. f fialová by měla být mezistupněm mezi nezmutovaným genem a mutačním 2f fialovým genem. Je to tím, že jednotlivé mutace mohou mít různou intenzitu a tak i 2f fialová může být slabší na pohled.
U violet je ta hranice mezi 1F a 2F velmi nejistá. Já osobně si netroufnu před ověřením v chovu tvrdit, že se jedná o 2F ptáka. Intenzita violet faktoru je velmi variabilní.
Zajímavé je, že někteří chovatelé v zahraničí to nerozlišují, neřeší a dokonce neuznávají dva faktory. Prostě záleží na intenzitě faktoru a to především v zrcátkách. Podle toho se určuje kvalita a také cena.
daktari
napsal(a):
U violet je ta hranice mezi 1F a 2F velmi nejistá. Já osobně si netroufnu před ověřením v chovu tvrdit, že se jedná o 2F ptáka. Intenzita violet faktoru je velmi variabilní.
Zajímavé je, že někteří chovatelé v zahraničí to nerozlišují, neřeší a dokonce neuznávají dva faktory. Prostě záleží na intenzitě faktoru a to především v zrcátkách. Podle toho se určuje kvalita a také cena.
Dobrý den, děkuji za odpověd a ještě bych se chtěl zeptat jestli nevíte, jestliže se intenzita violet zbarvení v zahraničí určuje v procentech, jakých tam dosahují nejlepší ptáci v současnosti těchto hodnot? Děkuji.
K Vašim dotazům :
1) když neřeší (jak jsem psal) jestli je 1F nebo 2F, ale intenzitu faktoru, tak v podstatě nepotřebují řešit jaké geneticky založené ptáky párují. Prostě dají dvě violety na sebe. Případně, pokud dají vyjímečného jedince na ptáka bez faktoru, a odchov je všechem fialový, pak lehce připouští existenci 2F. Ale velmi neradi.
Ale jak jsem psal, takto to řeší pouze někteří. Někteří naopak nabízejí za neuvěřitelné peníze "rádo by" 2F ptáky, ale pokud se potom postaví vedle sebe dva ptáci...
2) ano, stanovují kvalitu faktoru v % a ti opravdu hodně dobří jsou uváděny jako 80%. Více procent se uvádí velmi sporadicky.
daktari
napsal(a):
K Vašim dotazům :
1) když neřeší (jak jsem psal) jestli je 1F nebo 2F, ale intenzitu faktoru, tak v podstatě nepotřebují řešit jaké geneticky založené ptáky párují. Prostě dají dvě violety na sebe. Případně, pokud dají vyjímečného jedince na ptáka bez faktoru, a odchov je všechem fialový, pak lehce připouští existenci 2F. Ale velmi neradi.
Ale jak jsem psal, takto to řeší pouze někteří. Někteří naopak nabízejí za neuvěřitelné peníze "rádo by" 2F ptáky, ale pokud se potom postaví vedle sebe dva ptáci...
2) ano, stanovují kvalitu faktoru v % a ti opravdu hodně dobří jsou uváděny jako 80%. Více procent se uvádí velmi sporadicky.
Jestli tomu dobře rozumím tak 2F jedinec má fialové vlohy od otce i od matky ale intenzita zbarvení se při tom nijak nenásobí a zůstává většinou v rozmezí obou rodičů, ale s tím že životaschopnost takovýchto jedinců je podstatně horší než u 1F.
m.zedlitzer
napsal(a):
To nemá s životaschopností nic společného. Jediný problém je u přešlechtěných jedinců, např. Lutino, tam se nedoporučuje dávat oba ptáky lutino.
Děkuji, takže u nepříbuzných ptáků violeta faktor nesnižuje jejich životaschopnost? A prosím jak to je u normálních červenobřichých? Tam je to podobné jako u lutin? Slyšel jsem, že samci se moc dlouhého věku nedožívají. Děkuji.
m.zedlitzer
napsal(a):
Nevím, že by s červenobřichými byl nějaký problém. Jediný problém je, že je jich málo a těžko se shánějí.
Tak to je dobře že to není až tak hrozné s tou mortalitou. Když jsem často četl o červenobřichosti nebo violetech jako o smrtících faktorech u modrohlavých tak jsem nevěděl jak to je.
U violet není problém párovat na sebe. Nakonec jinak by ani nevznikly ti 80% nebo chcete-li 2F jedinci.
Červenobřiší, to je něco trochu jiného, jde především o selektivní výběr a posilování vlohy. Takže jeden pták červenobřichý v páru znamená krok zpět. Jiná je situace u červenobřichých lutino, zde je stejná situace jako u čistých lutin. Takže doporučuji párovat např zeleného červenobřichého/ Ino x lutino červenobřichá.
daktari
napsal(a):
U violet není problém párovat na sebe. Nakonec jinak by ani nevznikly ti 80% nebo chcete-li 2F jedinci.
Červenobřiší, to je něco trochu jiného, jde především o selektivní výběr a posilování vlohy. Takže jeden pták červenobřichý v páru znamená krok zpět. Jiná je situace u červenobřichých lutino, zde je stejná situace jako u čistých lutin. Takže doporučuji párovat např zeleného červenobřichého/ Ino x lutino červenobřichá.
Děkuji to jsem potřeboval vědět. Budu mít pěkného červenobřichého samce lutino. Chci ho dát na zelenou červenobřichou. Myslíte že to je dobré řešení jak ho dostat do chovu?
daktari
napsal(a):
A ještě jeden dotaz. U violet jeden pták violet v páru neznamená tolik krok zpět jako u červenobřichosti? Tam je to stálejší? Děkuji.
kare
napsal(a):
Děkuji to jsem potřeboval vědět. Budu mít pěkného červenobřichého samce lutino. Chci ho dát na zelenou červenobřichou. Myslíte že to je dobré řešení jak ho dostat do chovu?
Ano, to je další vhodné párování. Odchov budete mít lutino samice a zelené štěpáky, ale všechny budou červenobřiché, ale v různé intenzitě.
Upřímně, to je právě to ce se mi nelíbí na červenobřichých. Tedy pokud to porovnám s violetami. pokud má pták fialový faktor, nikdy mu to neublíží, ba naopak. A nejde ani o to v jaké intenzitě. To je jen otázka ceny.
Ovšem u červenobřichých, kde jde o selektivní výběr, vznikne poměrně dost tzv. odpadu. A co s ním? Ze dvou slabě červenobřichým nikdy nebude odchován solidní červenobřichý. Jde především o souvislost té červené plochy a potom teprve o intenzitu červené. Takže se bohužel stává, že ti slabší se prodají pod cenou a koupí to začátečníci, nebo ti, kterým na tom nezáleží. Takové kusy se potom párují s nečervenobřichými a v odchovech se objeví i ptáci, které se zdají být s čistým žlutým břichem. Ovšem věkem se u nich objevuje slabý náznak, nebo se červenobřichost objeví na odchovu. A to např. při chovu čistých lutin není naprosto žádoucí.
daktari
napsal(a):
Ano, to je další vhodné párování. Odchov budete mít lutino samice a zelené štěpáky, ale všechny budou červenobřiché, ale v různé intenzitě.
Upřímně, to je právě to ce se mi nelíbí na červenobřichých. Tedy pokud to porovnám s violetami. pokud má pták fialový faktor, nikdy mu to neublíží, ba naopak. A nejde ani o to v jaké intenzitě. To je jen otázka ceny.
Ovšem u červenobřichých, kde jde o selektivní výběr, vznikne poměrně dost tzv. odpadu. A co s ním? Ze dvou slabě červenobřichým nikdy nebude odchován solidní červenobřichý. Jde především o souvislost té červené plochy a potom teprve o intenzitu červené. Takže se bohužel stává, že ti slabší se prodají pod cenou a koupí to začátečníci, nebo ti, kterým na tom nezáleží. Takové kusy se potom párují s nečervenobřichými a v odchovech se objeví i ptáci, které se zdají být s čistým žlutým břichem. Ovšem věkem se u nich objevuje slabý náznak, nebo se červenobřichost objeví na odchovu. A to např. při chovu čistých lutin není naprosto žádoucí.
Děkuji za odpověd a velmi si vážím vašich zkušeností a vědomostí z chovu modrohlavých nutací které jste mi byl ochoten poskytnout. Moc děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravim dalo by se stim co ste napsal souhlasit ale jak tedy podle vás vznikli kvalitní červenobřichý když píšete toto Ze dvou slabě červenobřichým nikdy nebude odchován solidní červenobřichý... na začátku selekce přeci měli jen šmrnclá břicha je to podobné jak u fialového faktoru a odpadu z violet taky neni málo kvalitního ptáka tu nikdo neprodá
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Zdravim dalo by se stim co ste napsal souhlasit ale jak tedy podle vás vznikli kvalitní červenobřichý když píšete toto Ze dvou slabě červenobřichým nikdy nebude odchován solidní červenobřichý... na začátku selekce přeci měli jen šmrnclá břicha je to podobné jak u fialového faktoru a odpadu z violet taky neni málo kvalitního ptáka tu nikdo neprodá
Také zdravím. Asi to bylo myšleno tak že udělat z málo prošlechtěných mutačních ptáků kvalitní barvu je velmi náročná a dlouhodobá záležitost a jestliže jsou už kvalitní ptáci někde vyšlechtěni tak to nemá v podstatě cenu, pro člověka který chce vysokou kvalitu, aby se tím zabýval a je lepší si připlatit a kvalitní ptáky do chovu přímo zařadit. Samozřejmě že kvalitní pták se koupit dá ale jeho cena bude odpovídat i jeho kvalitě a přínosu do chovu. Tím ušetříte nesmírně mnoho času a předejdete mnoho problémům a potažmo ušetříte i velmi mnoho peněz. Otázkou je nakolik je ten chovatel zkušený a nakolik je jeho chov zdravý a bezproblémový aby koupě takového kvalitního a drahého ptáka mělo smysl a nebylo to jen vyhození peněz a hlavně ztráta kvalitního chovného materiálu.
borekplachy

XXX.XXX.195.189
Úplně to samé je u rudoprsé mutace u tyrkysáků. Lidi bohužel nevědí jak tyto ptáky chovat a spojovat do párů pak vzniká opravdu spousta odpadu. jsou ptaci kteří jsou úplně rudí a jednolitě zbarvení a pak jsou různě flekatí a jen s náznakem oranžové a bohužel nabízeni jako rudoprsý ale neprodejní. jsou toho plné inzerce a burzy.
daktari
napsal(a):
Zdravím, tady jen stručnou poznámku. Otázky dominantních vloh prokázal Mendel již velmi dávno. Polemiky nad jejich pravdivostí je tak říkajíc bruslení na tenkém ledě. Osobně bych se do nich nepouštěl ani je nepřipouštěl. Co se týká podílu barvy, tam nám zkušenosti jasně hovoří, píšete o tom níže.
saroun
napsal(a):
Zdravím, tady jen stručnou poznámku. Otázky dominantních vloh prokázal Mendel již velmi dávno. Polemiky nad jejich pravdivostí je tak říkajíc bruslení na tenkém ledě. Osobně bych se do nich nepouštěl ani je nepřipouštěl. Co se týká podílu barvy, tam nám zkušenosti jasně hovoří, píšete o tom níže.
Dobrý den pane Šaroun,
pro mně je faktor 1F vloha zděděná po jednom rodiči z páru a 2F vloha zděděná od obou rodičů. Z diskuze jsem se dozvěděl že pářit červenobřichého z normálním je krok zpět ale u violet se to tak zásadně neprojevuje. Jaký názor na to máte Vy? Může se intenzita zbarvení pohybovat v jen rozmezí intezity vloh obou rodičů nebo tam mohou být nějaké výjimky směrem nahoru i dolu? Děkuji.
Zdravím, byl jsem celý den na cestách...
V podstatě byly ale otázky průběžně zodpovězeny.
Podobnost červenobřichých modrohlavých s tyrkysovými je velká, tedy jde o selektivní výběr.
K violetám je třeba doplnit, že dědičnost je neúplná dominantní. To znamená že od rodičovského páru oba 1F, mohou být odchování i jedinci bez faktoru. Mendelovy zákony se nesnažím spochybňovat. Jen jsem tu sdělil názor některých zahraničních chovatelů.
No a o dostupnosti řekněme lepších violet potažmo červenobřichých je to jak řekl kolega.
Dají se seznat, ale musí se zaplatit. Pokud má někdo představu, že se modré violety prodávají za 60 Eur, tak možná se dají sehnat, ovšem jaké kvality? Na druhou stranu opravdu fialoví, o kterých si na pohled budeme myslet, že jsou 2F, se prodávají až za 500 eur. A věřte, že se prodají. Pochopitelně ne na burze ani u nás ani v zahraničí.
kare
napsal(a):
Dobrý den pane Šaroun,
pro mně je faktor 1F vloha zděděná po jednom rodiči z páru a 2F vloha zděděná od obou rodičů. Z diskuze jsem se dozvěděl že pářit červenobřichého z normálním je krok zpět ale u violet se to tak zásadně neprojevuje. Jaký názor na to máte Vy? Může se intenzita zbarvení pohybovat v jen rozmezí intezity vloh obou rodičů nebo tam mohou být nějaké výjimky směrem nahoru i dolu? Děkuji.
Zdravím, způsob přenosu barvy je v podstatě identický u obou vloh. Hovořit o kroku zpět je přinejmenším relativní, protože při šlechtění barvy také potřebujeme silné, vitální a odolné jedince. Ne vždy od kvalitních rodičů je výsledkem kvalitní potomstvo, i když je pravděpodobnější než od opaku.