Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2018 21:42
rotten sandwitch

XXX.XXX.44.10

Zdravíčko. Přemýšlela jsem nad neobvyklejší stravou ptáčků. A zajímali by mě názory na vás, jestli by se dali občas jako pochoutku podávat papouškům..

- rizoto... rýže uvařená bez solení či dochucování, podušená/čerstvá/nastrouhaná zelenina..
podávat vychladlé.

- ovesná kaše... ovesné vločky s vodou - nechat nabobtnat/nasát vodu přidat čerstvé ovoce

- med. prostě med jako na prstík aby si ptáček olíznul či ozobal, nebo do domácích pochoutek

Ano vím že papoušci nejsou lidi aby jedli takové pokrmy ale zajímá mne jestli někdo někdy zkoušel dávat papouškům třeba dno mističky nějakého z pokrmů. Na zpestření jídelníčku by to podle mne byl dobrý nápad..

19.1.2018 21:49
sahulalukas

XXX.XXX.211.216

Dobrý den

Pokusím se vám jemně vysvětlit proč je to (dle mého) hloupost. Jediné s čím lze souhlasit je občas suchá vařená ráže a med klidně také ale s rozumem.

ALE! Sice nepíšete jakého papouška/ptáčka, pro ptáky je důležitá strava přirozená, tedy co nejpodobnější tomu co najdou v přírodě. A vařit jim jídla podobné našim je prostě nesmysl... ty potraviny jsou po převaření více náchylné na napadení patogeny (plísně/bakterie).

Doporučuji vám se snažit, místo vymýšlení gastronomického zážitku pro papouška/ptáčka, pokusit přiblížit přírodní stravě.

Chovu zdar L.P.

19.1.2018 21:53
rotten sandwitch

XXX.XXX.44.10

sahulalukas napsal(a):
Dobrý den

Pokusím se vám jemně vysvětlit proč je to (dle mého) hloupost. Jediné s čím lze souhlasit je občas suchá vařená ráže a med klidně také ale s rozumem.

ALE! Sice nepíšete jakého papouška/ptáčka, pro ptáky je důležitá strava přirozená, tedy co nejpodobnější tomu co najdou v přírodě. A vařit jim jídla podobné našim je prostě nesmysl... ty potraviny jsou po převaření více náchylné na napadení patogeny (plísně/bakterie).

Doporučuji vám se snažit, místo vymýšlení gastronomického zážitku pro papouška/ptáčka, pokusit přiblížit přírodní stravě.

Chovu zdar L.P.

Samozřejmě já papouška krmím klasickými směsi zrní a ovocem+zeleninou. A další ptáčkům prospěšné potravy.
Ale jen mě to tak napadlo, pouze mne zajímalo jaký máte na takové jídla názor :).

20.1.2018 00:30
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

V přírodě si ptáci nenajdou sice vařenou rýži ani jiné dobroty z kuchyně, ale když mají možnost tak sezobnou co vidí. Před lety jsem měl leskoptve tříbarvé a nadával jsem jim, že jsou rozmazlené, že chtějí jen směs pro hmyzožravé a moučné červy s hmyzem co jsem lovil v době hnízdění na louce. Jednou jsem viděl jak v televizi ukazovali záběry z hotelu v Africe a tam si létaly na terasu a kradly hostům topinky. Jiným nazobávaly pytle s rýží a ani nemusela být vařená. Z uhynulého slona, kterého cupovaly hyeny vytekla spousta krve a v ní byly tisíce muších larev. Když jsem viděl několik druhů leskoptví jak je v tom humusu hltají a krmí s tím mladé tak se mi obracel žaludek. Můj ochočený žakouš mi tahal z pusy kousky čokolády i přesto, že jsem mu říkal, že je to pro něj jedovaté a při obědě ochutnával to co jsem měl na talíři. Když jsem ho nepustil a jedl bez něj tak seděl uraženě v kleci a třeba půl dne se mnou nekomunikoval.

20.1.2018 00:59
mikoc

XXX.XXX.59.222

rotten sandwitch napsal(a):
Samozřejmě já papouška krmím klasickými směsi zrní a ovocem+zeleninou. A další ptáčkům prospěšné potravy.
Ale jen mě to tak napadlo, pouze mne zajímalo jaký máte na takové jídla názor :).

Samozřejmě lze "přilepšit", ale klasické krmení vyváženou směsí pro daný druh, je základ. Spíše než experimentovat s neobvyklým druhem krmení, je vhodnější pravidelná dávka (cca 1/3 celk.denní dávky) máčené, (příp.klíčené) směsi v denním režimu, včetně Vámi již uvedené zeleniny a ovoce (dle toho co Vám berou).

20.1.2018 08:58
Honza12

XXX.XXX.52.97

Zkuste, exotičtější, druhy zrní kardy, semenec, niger nebo třeba paddy rýži, tu mají rádi rýžovníci.

20.1.2018 13:44
smidla

XXX.XXX.183.116

Dobry den,

ja rikam proc ne? Uvazena ryze je lepe stravitelna a obsahuje velke mnozstvi bilkovin. Pokud do ni pridate zeleninu a pripadne i ovoce, nevidim v tom problem.
Ovesna kase, tak z toho bych mel osobne obavy, bude se strasne rychle kazit. Ale pokud bude podana na nejakou dobu a pak vyhozena, nemuselo by se nic stat.
Med neni problem. Tedy obsahuje hodne sacharidu a tak bych daval pozor aby ptaci zbytecne neztucneli.

Prirozena strava. Zajimava poznamka. Vsichni vime ze ptaci se ke zcela dozralym semenum dostanou pouze nepatrnou cast roku. Proc ji tedy tato semena podavat jako zaklad krmne davky? Naopak podavani rozmanite stravy, obohacene treba o jmenovane krmivo se mi jevi jako dora volba.

S pozdravem smidla.eu.

20.1.2018 15:09
Kokr

XXX.XXX.85.112

Zdravíčko. Přemýšlela jsem nad neobvyklejší stravou ptáčků. A zajímali by mě názory na vás, jestli by se dali občas jako pochoutku podávat papouškům..

- rizoto... rýže uvařená bez solení či dochucování, podušená/čerstvá/nastrouhaná zelenina..
podávat vychladlé.

- ovesná kaše... ovesné vločky s vodou - nechat nabobtnat/nasát vodu přidat čerstvé ovoce

- med. prostě med jako na prstík aby si ptáček olíznul či ozobal, nebo do domácích pochoutek

Ano vím že papoušci nejsou lidi aby jedli takové pokrmy ale zajímá mne jestli někdo někdy zkoušel dávat papouškům třeba dno mističky nějakého z pokrmů. Na zpestření jídelníčku by to podle mne byl dobrý nápad..

Tím "rizotem" krmím úplně běžně Eklektusy. Jednou v týdnu místo zrní dávám rýži, vařené vejce, mrkev, ovesné vločky bez nabobtnání. Med kápnu na ovoce taky jednou v týdnu. Ovoce dávám denně.

20.1.2018 19:37
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

smidla napsal(a):
Dobry den,

ja rikam proc ne? Uvazena ryze je lepe stravitelna a obsahuje velke mnozstvi bilkovin. Pokud do ni pridate zeleninu a pripadne i ovoce, nevidim v tom problem.
Ovesna kase, tak z toho bych mel osobne obavy, bude se strasne rychle kazit. Ale pokud bude podana na nejakou dobu a pak vyhozena, nemuselo by se nic stat.
Med neni problem. Tedy obsahuje hodne sacharidu a tak bych daval pozor aby ptaci zbytecne neztucneli.

Prirozena strava. Zajimava poznamka. Vsichni vime ze ptaci se ke zcela dozralym semenum dostanou pouze nepatrnou cast roku. Proc ji tedy tato semena podavat jako zaklad krmne davky? Naopak podavani rozmanite stravy, obohacene treba o jmenovane krmivo se mi jevi jako dora volba.

S pozdravem smidla.eu.

Stoprocentně podporuji Váš příspěvek.
Někde mám starý odborný text Opomíjená rýže. V teple hrozí u ovoce kvašení a kdo chodí k ptákům jedenkrát denně, ať na experimenty zapomene a krmí suchým zrním a granulemi.
A med není na škodu, spíš naopak.
Jen dodám, že něco jiného je papoušeK, astrild nebo leskoptev atd.
V době hnízdění je každé zpestření potravy vítané. Protože jsem choval léta i hmyzožravé, tak podávám moučné červy nejem astrildovitým, ale i všem papouškům. Samozřejmě všeho s mírou. Bílkovina hmyzu je to nejlepší, co mohou dostat. A divili byste se, jak požitkářsky rozely okusují červa, vlastně larvu potemníka, abych byl přesný.

20.1.2018 20:09
Honza12

XXX.XXX.52.97

Mě i andulky berou moučné červy.

20.1.2018 23:03
alex66

XXX.XXX.76.99

Já jsem se rozhodl před dvěma lety dávat moučné červy alexandrům vousatým a rudohlavým v době krmení mladých. Sice jsem nevěřil že je budou brát ale řekl jsem si proč to nezkusit. Prvních pár dní jsem byl zklamaný protože to vypadalo že je neberou. Pak jsem se ale podíval do misek pořádně a to co jsem se domníval že jsou netknutí moučňáci byly jen chitinové obaly. Takže bylo vyhráno i když předtím alexandři nikdy tuto potravu neviděli. A navíc jsou tak chytří že vysají obsah a obal odhodí. Pak jsem to viděl i na vlastní oči jak vysávají obsah, je to jak když člověk hraje na foukací harmoniku červ jim jezdí v zobáku ze strany na stranu než ho vysátého odhodí.

22.1.2018 20:54
saroun

XXX.XXX.135.137

podávat vychladlé.

Zdravím, vařená rýže je skvělé krmení, zvláště pro australské, stepní druhy. Kdo zavítá na mé stránky, tak zjistí, že mé doporučení se datuje již asi tak před dvaceti lety. Ovesná kaše je bez problémová, je ale více kalorická a je třeba s ní opatrně. Rýže je spíš dieta, oves je především podpora. Med je skvělý, ale je potřeba zvážit množství na hmotmost.Za nejdůležítější považuji zvážit druh, jeho potřeby výživového přísunu a potřeb, jeho možnosti v původním biotopu.

24.1.2018 15:17
rotten sandwitch

XXX.XXX.44.10

Děkuju moc všem za odpovědi a názory ! :).

25.1.2018 21:08
lada3

XXX.XXX.180.251

Ja celkem s uspechem davam andulkam kukurici, bud dva dny namocenou a nebo ji uvarim.

Ted aktualne přes zimu je venku krmim krome klasického zrni (oves+proso a jesteslunecnice když jdou teploty pod nulu) ještě varenou kukurici, v které mam nasrotovanou červenou repu s ususenymi kopřivami.
Drive jsem srotoval i kukurici, ale ukazalo se to byt zcela zbytecne.
Ještě davam přes noc macenou psenici a samozrejme ovoce.
Ted mi doma pomalu vysychaji citrony a mandarinky, tak je rozkrojim napul a davam na vyzobani.

6.4.2019 08:16
saola

XXX.XXX.143.199

Oživuji starší téma - mám otázku ohledně lahůdkového droždí.
https://www.kaloricketabulky.cz/lahudkove-drozdi

Hledala jsem zde na diskuzi, ale vyjma jednoho přispívajícího, který je přidává do míchanice pro zebřičky, vyjíždějí spíše informace o drozdech.

Máme doma teď období , kdy tohle droždí sypeme i na chleba s máslem, na zeleninu, míchaná vajíčka, no prostě skoro do všeho. Tím pádem se k němu dostanou i papoušci, pro pyruráka je to zřejmě nový světadíl chuti - může se po něm utlouct. Koreláka to zas tolik nezajímá, vezme si, ale nehroutí se z toho, když ho nemá, ale pyrura je schopen sednout si na okraj sklenice, labužnicky nabírat droždí na plný zobák a přežvykovat se zavřenýma očima, dokud mu ho nesebereme.
Snažíme se, aby papoušci, i když jsou jen domácími mazlíky, měli stravu v rámci možností pestrou, ovoce i zeleninu dostávají denně, párkrát týdně vařené vajíčko, zrní, větvičky, vařené přílohy, ale ta vášeň k droždí mě překvapila.

Složení nevypadá zas tak špatně, ale neznám nikoho, kdo by jím stravu papoušků běžně obohacoval.
Děkuji za odpovědi.

6.4.2019 22:35
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

podávat vychladlé.

Do dnešní noci jste dostala dost souhlasných odpovědí. Já se k vašemu názoru připojuji.
Prospívá krmit pestře. V chladu to nekvasí, v teple rychle. To neje nasypat na 3 dny jako zrní. Pozor na sůl, čokoládu, přepálené tuky. I ovoce rychle plesniví. Jinak všeho pomálu.
Mám asi 8 let ve voliéře kosa. Návody na krmení uváděné v literatuře jsou skoro věda. Co sežere by se mnozí divili, že neuhynul. Nyní zpěvem odhání soky vně voliéry ze svého revíru.

13.5.2023 10:44
larysek

XXX.XXX.121.181

corvuscorax napsal(a):
V přírodě si ptáci nenajdou sice vařenou rýži ani jiné dobroty z kuchyně, ale když mají možnost tak sezobnou co vidí. Před lety jsem měl leskoptve tříbarvé a nadával jsem jim, že jsou rozmazlené, že chtějí jen směs pro hmyzožravé a moučné červy s hmyzem co jsem lovil v době hnízdění na louce. Jednou jsem viděl jak v televizi ukazovali záběry z hotelu v Africe a tam si létaly na terasu a kradly hostům topinky. Jiným nazobávaly pytle s rýží a ani nemusela být vařená. Z uhynulého slona, kterého cupovaly hyeny vytekla spousta krve a v ní byly tisíce muších larev. Když jsem viděl několik druhů leskoptví jak je v tom humusu hltají a krmí s tím mladé tak se mi obracel žaludek. Můj ochočený žakouš mi tahal z pusy kousky čokolády i přesto, že jsem mu říkal, že je to pro něj jedovaté a při obědě ochutnával to co jsem měl na talíři. Když jsem ho nepustil a jedl bez něj tak seděl uraženě v kleci a třeba půl dne se mnou nekomunikoval.

Jo to mi taky zakova dela 😂 nejradeji ma kureci stehna krade to a utika i s kosti 😂

Přidejte reakci

Přidat smajlík