Chůvička japonská

Prodám Chůvičku japonskou - Dobrý den, prodám mladé chůvičky japonské 100 K...
100 Kč
Dobrý den,
prosím zkušenější o radu. Jsem úplný laik a před několika dny jsem dceři pořídila párek chůviček japonských. Ptáčci se zdáli být v pořádku, sameček zpíval a zajímal se o samičku. Po několika dnech se nám zdál být trochu načepýřenější než dřív, ale to jsme přičítali tomu, že chce imponovat samičce. Postupně byl ale spavější a unavenější a po pár dnech uhynul. Celkem žil u nás jen 9 dní, vše se seběhlo tak rychle, že jsem ani jsem nestačila sehnat veterináře, který by se zabýval exoty. Do posledního večera ptáček ještě přijímal potravu a vodu, průjem asi neměl, tedy neměl mokré okolí kloaky. Víc posoudit nedokážu, možná jen ještě, že asi docela hodně pil. Vůbec se nezdálo, že je na tom tak špatně a tak teď máme strach o pozůstalou samičku. Zatím nemocná nevypadá, ale sameček uhynul tak rychle, že se bojíme, aby nedopadla stejně. Co můžu udělat, mám ji radši vzít k veterináři? Vím, že by chůvka neměla být sama, ale je dobrý nápad dokoupit další, když nevíme, na co sameček uhynul?
Předem děkuju za případné odpovědi.
Zkusím napsat svůj názor i když možná budou nesouhlasné názory. Dá se celkem předpokládat, že při tak rychlém úhynu už byl nemocný, když jste si ho koupila. Předpokládám, že nebyl vystaven průvanu, zkažené krmení nebo voda. To by s největší pravděpodobností uhynula i samička. K tak rychlému nástupu choroby dopomohla přeprava a změna prostředí a s tím stres. U takto drobných ptáčků je úhyn celkem rychlý, dřív než se přijde na příčinu. Aby bylo možné zjistit příčinu, tak to chtělo pitvu a rozbor trusu, ale to je nákladná záležitost a v tomto případě by se to nevyplatilo. Jinak ptačí trus je černý s bílou čepičkou a je tuhý. Špatně už je nějaká tekutina, jiné zbarvení (většinou žluté) a řídké. První rychlá pomoc, když se ptáček načepýří je zakrýt klec ručníkem, dát na jednu stranu lampu se žárovkou aby se mohl ptáček ohřát a nebo si přeskočit na druhou stranu kde je chladněji. Je možné namísto vody dát slabý odvar čaje nebo heřmánku, samozřejmě kvalitní krmení a písek (ten je potřeba stále ke správnému trávení). A dále vyměňovat na dně klece čistý papír. Pokud je to způsobeno nachlazením, tak to většinou pomůže. A teď k samičce. Pravděpodobně je v pořádku, ale pro jistotu ji dejte do přenosky nebo nějaké krabice. Klec a vybavení umyjte SAVEM a pořádně vypláchněte (osprchujte) teplou vodou. Pak ji můžete vrátit zpátky a sehnat jí samečka. Sice by to chtělo karanténu, ale pokud máte jenom jeden pár, tak si druhou klec kupovat asi nebudete. Je také dobré jim dát hnízdní boudičku, podle velikosti klece z venku nebo dovnitř. Budou v ní nocovat, budou spokojenější a samička nebude nucena snášet vajíčka někde po kleci, předejdete tím různým problémům a dočkáte se i mladých. Snad Vám moje rady trochu pomohou. Přeji hodně radosti z chovu.
Mockrát Vám děkuji za přínosné rady, pro příště budu aspoň vědět, jak postupovat, kdyby se nám některý ptáček zase nezdál. Taky jste mě trochu uklidnil, koupíme tedy nového a budeme doufat, že už to bude v pořádku. Podle Vašeho popisu průjem tedy asi byl, trus byl hodně světlý a řídký. V průvanu nebyli a voda i krmivo byly samozřejmě čerstvé, všechno bylo nově pořízené. Klec a všechno vybavení jsem vypláchla vařící vodou hned, jak jsme zjistili úhyn, vyhodila jsem podestýlku, zbylé krmivo z krmítka i vodu. Boudičku tam mají, ale zatím ji nepoužívali, spali vedle sebe na bidýlku. Snad to tedy byla jen smůla a přijde i ta radost.