Žako šedý
Prodám Žaka velkého - 2léteho samce žako kongo ,vychovan pod rodiči, chybí...
16000 KčDobrý den. Samec žako má akutní respirační problém, včera testy u veterináře na bakterie a plísně, výsledky budou zítra (pátek), dle veterináře to zcela jistě bude jedna z těchto příčin. Podezření na zdroj nákazy z krmiva. Od různých dodavatelů buď plíseň v zrní nebo broučci. Pokud toto objevíme, celé balení vyhazujeme , ale jistota není.. Vyzkoušeli jsme více dodavatelů, i tzv prestižních. Prosím o radu, jestli by mohlo pomoci preventivní ozáření zrní UV-C lampou. Případně postup nebo máte-li jinou radu. Děkuji.
Zdravím, tak tohle jsem řešil zatím jen jednou a doufám, že naposledy. Teď už dlouho beru jen od fa Avicentra a fa Hradil a absolutní nadspokojenost a to jak s kvalitou, tak i s čistotou. Odkazy se vložit nedají, tak snad foto pomůže. S pozdravem Zappe
Vážený pane, děkují za odpověď. Vaše tipy vyzkoušíme. Máme již výsledky kultivace, která zachytila Aspergilus fumigatus. Aspergilóza vysoce pravděpodobná. Podáváme léky a chystáme inhalaci. I když jako zdroj podezíráme zrní, stále hledáme zda zdroj není (i) někde jinde. Papoušek je zatím celkem vitální, občas je však dýchání hlasitější resp. namáhavější. Držte nám palce. Eva.
Tak jsem koukal na tu diagnózu a popravdě to nebude žádná sranda. A plíseň ze zrní je jenom jedna z variant. Obávám se, že léky a inhalace budou málo. A ani se mi věřit nechce, že by kdokoli mohl až takhle zanedbat hygienu svého chovu. Nic proti, neznám Vás, ale že se to dost často opakuje v příčinách. Ale budu moc rád, když se budu mýlit. Zappe
Něco z Google:
Aspergillus fumigatus je běžná plíseň, která u papoušků způsobuje závažnou plicní infekci zvanou aspergilóza, často fatální; ptáci ji vdechují jako spory z prostředí (zapařené krmivo, vlhké voliéry) nebo zaplesnivělé prostředí, nemoc se projeví dušností, slabostí, hubnutím a úhynem, klíčová je prevence správnou hygienou, kvalitní stravou a prevence stresu a vlhkosti, léčba je obtížná a vyžaduje veterináře a antimykotika.
Příznaky:
dýchací potíže: dušnost, dýchání s otevřeným zobákem, chrčení, zánět nosních dutin (s výtokem).
Celkově:
apatie, ospalost, anorexie, hubnutí, načepýřené peří, průjem.
Neurologické (při šíření): křeče, stočení hlavy (tortikolis), ochrnutí.
Lokální:
granulomatózní postižení nozder.
Příčiny, zdroj a přenos:
spory plísně Aspergillus fumigatus přítomné ve vzduchu, vlhkém prostředí, zaplísněném krmivu (ořechy, semena).
Přenos:
vdechováním spor (aerogenně), méně často pozřením.
Ohroženi:
ptáci s oslabenou imunitou (stres, špatná výživa), mladí ptáci a jedinci chovaní v nevhodných podmínkách (vlhko, špatné větrání).
Prevence (nejdůležitější) =
Hygiena:
udržovat čistotu v kleci/voliéře, pravidelně uklízet a měnit podestýlku.
Krmivo:
pouze kvalitní směsi, nezaplesnivělé krmivo (zejména ořechy = pozor na buráky), skladovat ho správně (v suchu).
Prostředí:
zajistit dobrou ventilaci, vyhnout se vlhkosti a plísním na zdech.
Imunita:
dbát na pestrou a nutričně bohatou stravu, minimalizovat stres.
Léčba: (vyžaduje veterináře) =
dlouhodobá aplikace antimykotik (např. itrakonazol) a podpůrná léčba (infuze, doplňky).
V pokročilých a v posledních případech endoskopické ošetření postižených orgánů a aerosolová terapie = inhalace léků.
2 žakové obývají voliéru v samostatném pokoji bytu, 3.5 x 4x5 m. V teplém počasí výlet na terasu. Denně cca 8 hodin na volno v bytě (společníci). Úklid misek a okolí denně, dtto podlahy. 1x týdně i parním čističem. Pestrá strava. Plíseň v bytě není. Větrání pravidelné průvanem (bez přítomnosti papoušků). Vlhkost se pohybuje kolem 55% a teplota 21 stupňů. Chováme je 13 let, dosud žádný zdravotní problém. Opeření, vitalita, chování OK. Proto nám to ukazuje na problém se zrním, zdá se nám horší kvalita - i značka VL- , ale kde vzít jistotu. Jsme nešťastní.
Dobrý den.
Kontaktujte paní doktorku Vaidlovou, ta o této plísni hodně ví a určitě Vám poradí. Na jaře jsem tuto plíseň řešil u psa, prostě se ta potvora zachytila v čumáčku a dělala tam neplechu. Léčba je složitá u psa a u papouška to bude ještě horší. Zdroj jsme nezjistili, veterinář to svedl na to, že to chytil od papoušků ( ti nevykazují ani nevykazovali známky nemoci).
Já pro klid duše občas desinfikuji F 10, jak misky atd tak i rozprašovačem stříknu po místnosti kde mám ptáky.
Držím palce bylo to náročné.
emcajzl
napsal(a):
2 žakové obývají voliéru v samostatném pokoji bytu, 3.5 x 4x5 m. V teplém počasí výlet na terasu. Denně cca 8 hodin na volno v bytě (společníci). Úklid misek a okolí denně, dtto podlahy. 1x týdně i parním čističem. Pestrá strava. Plíseň v bytě není. Větrání pravidelné průvanem (bez přítomnosti papoušků). Vlhkost se pohybuje kolem 55% a teplota 21 stupňů. Chováme je 13 let, dosud žádný zdravotní problém. Opeření, vitalita, chování OK. Proto nám to ukazuje na problém se zrním, zdá se nám horší kvalita - i značka VL- , ale kde vzít jistotu. Jsme nešťastní.
To, že jste nešťastní plně chápu a držím všechny palce ať to vyjde.
Popis všeho vypadá úplně v pořádku, ale zastavil bych se u toho výletu na terase. Tam by mohla být možnost chytit nějaký ten "moribundus" a to od venkovních ptáků, koček. Nevím jak to máte vyřešeno? Ale jestli je ta terasa plně zastřešena, tak je to pasé.
A jen pro info - ta Vámi uvedená značka krmné směsi, tak ta byla i u mě. Zappe