Mladé Korely

Prodám Korelu chocholatou - Mladé Korely z venkovní voliéry, vhodné do chov...
300 KčDobrý den, prosím o radu. Máme doma asi 4. den mládě korely (rodiče nekrmily). Nemáme s tím bohužel žádné zkušenosti. Začali jsme dokrmovat směsií kaytee . První dny super, mládě se o potravu krásně hlásilo. Ale dnes ráno nemělo vyprázdněné volátko a krmení ho moc nezajímá. Čím mohu trávení podpořit (a kde sehnat)? Jak mohu mláděti pomoci? Je staré asi 8 dní +/-
Dobrý den, je těžko dát přesnou radu, když člověk nevidí mládě a techniku jakou dokrmujete, kolik dáváte kaše a jak hustou, jestli nepřekrmujete, jestli nenecháte úplně vytrávit a přidáte další-tím kaše uvnitř začne kvasit...atd.
Těch důvodů tam může být více...zkuste kmínový čaj a nechte mládě úplně vytrávit, i když to bude trvat hodiny, aby se znovu nastartoval trávící systém. Důležité je, aby bylo i v teple-pokojová teplota mu jistě nestačí(předpokládám, že inkubátor nemáte).
Děkuji,bohužel inkubátor opravdu nemáme. Svítíme žárovkou,dnes už dvěma. Kmínový odvar jsme již podali a přidali i b-komplex. Chvíli vypadá mládě lépe,ale dnes celé dopoledne opět nic moc. Do úplného vytraveni dochází až zhruba po pěti hodinách (a déle) . Připadá mi to dlouho. Dnes po dokrmení jsem si dala mládě k uchu a slyšela jakoby drobné bublinky,napadlo mě že to může být kvaseni. Dále nevím zda nemůže být mládě dehydrované - jak to prosím poznat? Jinak je normálně v bytě + ta žárovka. Vecer manžel zatopil v krbovkách,takže tu bylo myslím teplo dost. Po dokrmení mládě sleduji,vole se.mu hýbe,obsah se přelévá ze strany na stranu,jakoby se lepí a odlepuje ta kůžička volatka kolem krčku. Nevím zda je to znak že dobře (vole pracuje),nebo naopak.
Tak tohle snad ne. Když ji dáváme potravu (stříkačkou) nezdá se mi že by se topila. Když je lepší a má chuť k jídlu je dost aktivní,peruje na nožičkách. Zatím se mi jeví lepší po přidání té druhé lampičky - tedy teplo.
Jen ještě prosím jak zjistím,že není dehydrovaná?
V případě že by se trávení zlepšilo,jaká je ideální/běžná doba pro úplné vyprázdnění volete mezi krmením?
A za jak dlouho, v případě,že se stav začne postupně zlepšovat,by se trávení mohlo dostat k normalu?
Evaa.j
napsal(a):
Tak tohle snad ne. Když ji dáváme potravu (stříkačkou) nezdá se mi že by se topila. Když je lepší a má chuť k jídlu je dost aktivní,peruje na nožičkách. Zatím se mi jeví lepší po přidání té druhé lampičky - tedy teplo.
Jen ještě prosím jak zjistím,že není dehydrovaná?
V případě že by se trávení zlepšilo,jaká je ideální/běžná doba pro úplné vyprázdnění volete mezi krmením?
A za jak dlouho, v případě,že se stav začne postupně zlepšovat,by se trávení mohlo dostat k normalu?
No dehydrovaná asi nebude, když dostává tekutou stravu. A spíš než žárovka by se hodil topný kabel.
Nechtel jsem Vas vystrasit,ale stat se muze ledacos,teplo je v kazdem pripade to nejlepsi co muze byt ptacek by dehydrovany nemel protoze kase obsahuje i vodu a predpokladam ze krmite kazde dve hodiny protoze jestli jsem to dobre pochopil tak mlade ma deset dni mohu doporucit nechat ho uplne vytravit zhruba tak tri hodiny a az se zacne dozivat stravy dosti hlasite tak krmit jen tak napul aby se travilo mensi mnozstvi potravy vite na to se radi tezko protoze kazdy ma na to jiny figl a zaruceny recept,ale zkuste to takto
Pěkný večer,situace se vyvíjí dále a bohužel špatným směrem. Dnes dostala naposledy ráno a potrava ve voleti tuhne.. Vůbec nepostupuje dál do žaludku. Od rána podávám pouze tekutiny a vole masiruji. Na radu jsem zkusila odvar z rýže, přidali jsme také probiotika a ještě podali acidomid. Máte prosím zkušenosti s tím, když se tohle stane?
Od rána řeším tu trošku a ne a ne to korelka z volátka dostat pryč..už se obávám,že dlouho nevydrží. Máte typ jak podpořit to trávení?
Vůbec si netroufám radit, s tímhle nemám zkušenosti, ale v případě našeho koreláka, který má problém s posunem potravy z volete dál a občasi ji "zvrací" zpět, je pomocí buď injekce od veterinářky, nebo podávání rozmixovaného grepu, kiwi, pomeranče či ananasu stříkačkou do zobáku alespoň 3x denně. Je důležité, aby to bylo včetně dužiny, ne jen šťáva. Jendak kvůli enzymům, obsaženým v ovoci a podporujícím trávení, a jednak kvůli struktuře rozmixované dužiny, že podporuje posun.
Ale asi vám tahle informace k ničemu nebude, my bohužel víme přesně, co má za problém, i když příčinu se určit nepodařilo.
Jedině veterinář přes exoty, ale nevím, jestli u vašeho mláděte není už pozdě. Bohužel.
Držím palce.
Asi vám nezostane nič iné len ventilková hadicka nasadená na striekačke a opatrne obsah volátka odstrániť. Potom kminovy odvar, možno bude treba opätovne vypumpovat. Znova malé množstvo odvaru aby ste videli či sa cesty uvoľnili. Ja som mal rovnaký problém ale upchatie spôsobili piliny z podstielkovych granuli.
Tahle korelka má také piliny,ale nezdá se mi,že by je měla ve voleti. Jenže nevím zda by to nemohl být jen mizerně malý kousíček. Na pohmat (pro masírování volete) cítím jen jakoby strukturu tě krmné směsi - drobná zrníčka
Je mi z toho smutno,myslela jsem že ji zachránime,jenže už má tmavě hnědý průjem. Myslím,že už ani rána nedožije.
Navíc vole vůbec nepracuje -ani se nehne. Předtím bylo alespoň vidět,jak se obsah přelévá ze strany na stranu a teď nic.
S odsáním zkušenost nemáme, možná by to manžel zvládnul,ale já mám obavy,aby ji ještě něco nepropichnul