Uživatel s deaktivovaným účtem

Dnes v 18.30 vlaštovka. Uh. Brod.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
8.4-11hod. vlaštovka KM.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
alex66
napsal(a):
U nás první vlaštovka už 31.března. Okr. Břeclav.
Z BV do KM je to kus cesty-tak až 8.4 letu zdar.Buďme rádi,že nám ti více opálení něco vrátí!

Litovel okr. Olomouc-myslím v neděli jsem viděl první vlaštovku.

Dnes v 19.15 h. jsem zaregistroval v hnízdě jiřičku. Uh. Brod.
Dobrý den,
zpráva pro Moudivláčka a nejen pro něj.
Rorýsi už tu jsou. Na databázi pozorování ptáků Birds.cz je hlášeno první pozorováním 16.4., navíc doloženo fotografií. Doufám že p.Švestková se nebude zlobit že jsem využil její pozorování pro zveřejnění na ifauně.
Rorýs obecný – Apus apus
Kód kvadrátu: 5953
Datum 16. 4. 2019
Čas vycházky 16:10 – 18:30
Počet 2
Lokalita retenční nádrž Slatina
Obec / část obce Praha (Dubeč) [AA]
Pozorovatelé Veronika Švestková, Jaroslav Švestka, Veronika Švestková st.
Mé první letošní pozorování.
veverka.zdenek
napsal(a):
Dobrý den,
zpráva pro Moudivláčka a nejen pro něj.
Rorýsi už tu jsou. Na databázi pozorování ptáků Birds.cz je hlášeno první pozorováním 16.4., navíc doloženo fotografií. Doufám že p.Švestková se nebude zlobit že jsem využil její pozorování pro zveřejnění na ifauně.
Rorýs obecný – Apus apus
Kód kvadrátu: 5953
Datum 16. 4. 2019
Čas vycházky 16:10 – 18:30
Počet 2
Lokalita retenční nádrž Slatina
Obec / část obce Praha (Dubeč) [AA]
Pozorovatelé Veronika Švestková, Jaroslav Švestka, Veronika Švestková st.
Mé první letošní pozorování.
Moc jste mně potěšil.
V květnovém čísle Fauny budu mít článek o zkušenostech úspěšného hnízdění v budce.
Očekávám osídlení dalších budek. Pokud někdo má o tuto oblast nejen pozorování zájem, prosím, napište na oneme@centrum.cz nebo interní zprávu.

Dnes kukačka. UB
hugoboss

XXX.XXX.195.162
Já dnes slyšel krákorat vránu.
Horák lutino
napsal(a):
Dnes jsem poprvé v životě vyděl Čápa černého ,přeletěl nad naším domkem v Karviné.
Na Ćeskomoravské vrchovině č. čápi roky hnízdí a nad Novým Městem na Moravě často přeletují.
RORÝSI
6.června jsem zjistil ve 21.30 hod v loňském hnízdě v budce sedět dva rorýse a když jsem je trochu odstrčil, mají tam vajíčka. Tak mám radost, že loňský hnízdící pár, který vyvedl 2 mláďata vrátil.
Okolo poletují dva páry, ale dalších 8 otvorů budek je zatím prázdných, ikdyž se tam občas nějaký rorýs zachytí. Třeba tam i vleze, ale to je náhoda, že jsem to zahlédl. Snad se další pár uchytí
Moudivláček
napsal(a):
Na Ćeskomoravské vrchovině č. čápi roky hnízdí a nad Novým Městem na Moravě často přeletují.
RORÝSI
6.června jsem zjistil ve 21.30 hod v loňském hnízdě v budce sedět dva rorýse a když jsem je trochu odstrčil, mají tam vajíčka. Tak mám radost, že loňský hnízdící pár, který vyvedl 2 mláďata vrátil.
Okolo poletují dva páry, ale dalších 8 otvorů budek je zatím prázdných, ikdyž se tam občas nějaký rorýs zachytí. Třeba tam i vleze, ale to je náhoda, že jsem to zahlédl. Snad se další pár uchytí
Na rorýse je 3 měsíce čas, ale jen dodám k loňskému příspěvku. Vyvedli 3 mláďata. Ve druhé budce nocovali 2 rorýsi, jedno nahlédnutí, ale vajíčko se neobjevilo. Překvapilo mě, že nocovali v budce, když se uvádí, že na podložce sedí pouze při hnízdění a spí i v letu. Snad letos překvapí další pár a ten loňský se vrátí. Chtěl bych na domě založit hnízdní kolonii, ale je to běh na dlouhou trať.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
bubanek
napsal(a):
2 února a už i u nás na Jičínsku se prohánějí kosáci.
Na kroměřížsku jestřáb loví a stále loví.Na poslední procházce peří po dvou kteří nepoznají jaro.

Piešťany, Vodná nádrž Sĺňava ešte 3.4.2020 lastovičky navečer nad hladinu vodnej nádrže. Už lietajú.
Horák lutino
napsal(a):
Dnes čáp bílý přeletěl nad Třincem a druhý čáp bílý, už na hnízdě v Neborech v Třinci ,Severní Morava.
Ćáp v Novém Městě na Moravě, kde pár každoročně hnízdí.Čekáme na vlaštovky a jiřičky, zatím nic.
Mám dojem, že letos se objevilo více tažných druhů pěvců. Sleduji to desítky let, ale letos jsem překvapen. Můj dojem je subjektivní pozorování okolí bydliště a tedy nic nevypovídá o reélné situaci určitého kraje. Snad někdo má důvěryhodnějěí údaje.
Dobrý den tak Čápi u Hradce Králové nocovaly při přeletu už před víc jak týdnem.
Moudivláček
napsal(a):
Ćáp v Novém Městě na Moravě, kde pár každoročně hnízdí.Čekáme na vlaštovky a jiřičky, zatím nic.
Mám dojem, že letos se objevilo více tažných druhů pěvců. Sleduji to desítky let, ale letos jsem překvapen. Můj dojem je subjektivní pozorování okolí bydliště a tedy nic nevypovídá o reélné situaci určitého kraje. Snad někdo má důvěryhodnějěí údaje.
Asi mají i Itálii a Španělsku jiné starosti, než papat zpěvné ptactvo.

Dnes ráno v 8 hod. první vlaštovka. Okolí Uh. Brodu. Minulý rok 7.4.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes 14hod. první jiřička KM.
U nás hnízdí každoročně 5-6 párů vlaštovek,zatím se vrátil pouze jeden sameček,většinou se objevují okolo 15.4. Dnešní další pozorování,pár čápů černých kroužil nad polem,ačkoliv na otevřeném prostranství je většinou není vidět. To se však nelíbilo páru krkavců a tvrdě na ně útočili,jednoho čápa srazili až na výšku ovocných stromů.
Tato Vovo
napsal(a):
Dnes beloritky a dážďovniky
Pane, moc jste mě potěšil.
Dáždovník, česky rorýs. Pátý rok se snažím je usadit v budkách na rodinném domě. Předloni poprvé 2 mladí, loni 3 mladí - okroužkováni a a v dalším hnízdě přespávali dva jedinci.
Musím ucpávat otvory, lezou a staví tam špačci.
Loni první přílet 8. 5. Sdělte lokalitu.
Já ty budky dělám z odpadu. Truhlíky na květiny plus dřevo. Nabízené na netu za 2 000,- Kč jsou pro neznalénebo movité.
Práci nepočítám, je to zábava.
V našem městě Nové Město na Moravě opravovali loni fasádu domů a museli podle předpisů udělat 6 hnízdních otvorů pro rorýse. Vlastníky to stálo 8 tisíc Kč. Moc se zlobili, ale je jich mnoho a tak to je na každého 2ol vína ve slevě. Jsem zvědav, jestli Ty drahé dutiny rorýsi - dážďovníci osídlí a nebo budu mít víc hnízd já.
Moudivláček
napsal(a):
Pane, moc jste mě potěšil.
Dáždovník, česky rorýs. Pátý rok se snažím je usadit v budkách na rodinném domě. Předloni poprvé 2 mladí, loni 3 mladí - okroužkováni a a v dalším hnízdě přespávali dva jedinci.
Musím ucpávat otvory, lezou a staví tam špačci.
Loni první přílet 8. 5. Sdělte lokalitu.
Já ty budky dělám z odpadu. Truhlíky na květiny plus dřevo. Nabízené na netu za 2 000,- Kč jsou pro neznalénebo movité.
Práci nepočítám, je to zábava.
V našem městě Nové Město na Moravě opravovali loni fasádu domů a museli podle předpisů udělat 6 hnízdních otvorů pro rorýse. Vlastníky to stálo 8 tisíc Kč. Moc se zlobili, ale je jich mnoho a tak to je na každého 2ol vína ve slevě. Jsem zvědav, jestli Ty drahé dutiny rorýsi - dážďovníci osídlí a nebo budu mít víc hnízd já.
Před chvílí jsem přemýšlel, co ty dva názvy znamenají Nějak se mi ta slovenština vytrácí z paměti a to jsme chodili se Slováky do stejné školy ,na vojně atd.
Z mnohých názvů mě kdysi zaujal Drozd čvíkotavý čvíkota , pak také drevokocůr a hačavák.
JoPe
napsal(a):
Před chvílí jsem přemýšlel, co ty dva názvy znamenají Nějak se mi ta slovenština vytrácí z paměti a to jsme chodili se Slováky do stejné školy ,na vojně atd.
Z mnohých názvů mě kdysi zaujal Drozd čvíkotavý čvíkota , pak také drevokocůr a hačavák.
Vidíte, díky této ptačí diskuzi si mohu popovídat s vrstevníky!, ikdyž já byl na vojmě v r. 1965.
Názvosloví ptáků je ve znalosti slovenštiny něco úplně jiného. Dnes na počítači je to raz dva a každý je chytrý. Ty dva poslední výrazy neznám a najdu si je. První je veverka, druhý nevím.
Góďa
napsal(a):
Ale to já vím.... tak samozřejmě jsem čekal že mě někdo sestřelí...
Že jsou u nás celou zimu si dnes každý přečte a bude poučovat. Ale kdo je celou zimu viděl? Ble, ble, ble.
Kdysi se objevovali v březnu, nachytal jsem jich mnoho na krmítku se slunečnicí, lněným semenem a mákem. Zahnízdili, ale neodchovali, potřebují hmyz.Ale byli to i severští hýlové, trochu větší postavy. Zjara je lákaly pupeny rybízů atd.
Dnes je jiný svět.
Góďa
napsal(a):
Ale to já vím.... tak samozřejmě jsem čekal že mě někdo sestřelí...
V žádném případě jsem Vás nechtěl sestřelit, ani nikoho poučovat.
Myslím si, že toto vlákno patří ptákům, kteří se k nám vrací po zimě (Už sú tu), a k nám přináší jaro.
Jako malý kluk jsem je dokonce choval, to ještě internet nebyl. I teď jsem rád, když je vidím na fotkách, v přírodě, či v odchovech.
Moudivláček
napsal(a):
Vidíte, díky této ptačí diskuzi si mohu popovídat s vrstevníky!, ikdyž já byl na vojmě v r. 1965.
Názvosloví ptáků je ve znalosti slovenštiny něco úplně jiného. Dnes na počítači je to raz dva a každý je chytrý. Ty dva poslední výrazy neznám a najdu si je. První je veverka, druhý nevím.
Já váš vrstevník nejsem, ale taky už něco pamatuji. Jsem zvědav, jestli uhodnete ty dva názvy, ale napovím, že je v žádném atlasu nenajdete.
jarat
napsal(a):
V žádném případě jsem Vás nechtěl sestřelit, ani nikoho poučovat.
Myslím si, že toto vlákno patří ptákům, kteří se k nám vrací po zimě (Už sú tu), a k nám přináší jaro.
Jako malý kluk jsem je dokonce choval, to ještě internet nebyl. I teď jsem rád, když je vidím na fotkách, v přírodě, či v odchovech.
Ok... já to beru... to ráno, jsem na ně náhodou narazil na keřích u domu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Hačava- objekt bývalé ps, tak hačavák by měl být peesák.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Drevokocúr-slovenský elektrikář lozící po dřevěných sloupech.Nebo drevokocúr lat.cattus ligneus-národní zvíře slovenska žije ve Velkých Tatrůvkách odkud vyštval většinu medvědů a vlků.
Horák lutino
napsal(a):
Hačava je východoslovenská horská obec ve Slovenském krasu v Hájské dolině severně od Turně nad Bodvou a obce Háj. Turistickou zajímavostí obcí Háj.
Je to tak,ale když jsme tento název slýchali na čáře a ptali se kluků ze Slovenska co to je, tak nám tehdy shodně tvrdili, že Hačava říkají Jč kraji a že hačaváci jsou ti všudepřítomní štípaví komáři.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Drevokocúr-slovenský elektrikář lozící po dřevěných sloupech.Nebo drevokocúr lat.cattus ligneus-národní zvíře slovenska žije ve Velkých Tatrůvkách odkud vyštval většinu medvědů a vlků.
To je povedená odpověd ,to jsem ještě neslyšel. Název drevokocůr pochází z doby, kdy jsme si dělali na vojně legraci ze Slováků, že tak nazývají veverku. To je samozřejmě blbost, ale tehdy se to ujalo a ted už jen zbývá ten čvíkota.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Turdus pilaris-slov.drozd Čvíkota, cz drozd Kvíčala.
Horák lutino
napsal(a):
Hačava je východoslovenská horská obec ve Slovenském krasu v Hájské dolině severně od Turně nad Bodvou a obce Háj. Turistickou zajímavostí obcí Háj.
Dobre sťe to napísal že je to obec ale nie na vychodnéslovensko.ale je to stredné slovensko malí obec za byvalé časy ťažili tam magnézium a vyrábali brizolit na rodiné domy .a vyrábali aj kočkolit piesok pre mačacé záchod.
vegh
napsal(a):
Dobre sťe to napísal že je to obec ale nie na vychodnéslovensko.ale je to stredné slovensko malí obec za byvalé časy ťažili tam magnézium a vyrábali brizolit na rodiné domy .a vyrábali aj kočkolit piesok pre mačacé záchod.
Hacava je u Moldavy nad Bodvou. Tečka (bodka).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
To jsme se dostali trochu mimo téma,ale zavzpomínali si a přišli trochu na jiné myšlenky.Myslím,že lepší než hledět na bednu a pomalu z toho blbnout.Tak se všichni mějme. P.S. vítám vlaštovky a jiřičky v UH.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Zatím stoji úplně za ho nic,kéž by to kukačky otočily k dobrému.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
JoPe
napsal(a):
Hlavně klídek,zajíci se počítají až po honu.
Jsem celkem klidný-s těmi zajíci to už neplatí bohužel.Zatím vidívám tak dva,ale jestli to není jeden a ten samý?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Hrdlička polná v česku hrdlička divoká,krásný ptáček.Kde jsou ty časy kdy jich byla celá hejna,v loňském roce jeden hnízdící pár široko daleko opravdová vzácnost.Její volání mi stále připomíná dětství-krásná vzpomínka.
JoPe
napsal(a):
Na zajíce by jsme mohli spíš založit nové téma pod názvem "už tu nejsou"
To máte pravdu kedysi ich bolo všade, ale vyskytujú sa úseky kde sa ich vyskytuje dosť,napríklad v úseku od Dolného Nemčí po Uh.Hradište sa ich musí vyskytovať tiež dosť,usudzujem podľa toho že cez ten úsek keď jazdím tak ich tam je často niekoľko zrazených na cestách,a takých úsekov čo poznám je pár aj na Slovensku kde sú výnimočné úseky výskytu zajaca.
zosrnia
napsal(a):
To máte pravdu kedysi ich bolo všade, ale vyskytujú sa úseky kde sa ich vyskytuje dosť,napríklad v úseku od Dolného Nemčí po Uh.Hradište sa ich musí vyskytovať tiež dosť,usudzujem podľa toho že cez ten úsek keď jazdím tak ich tam je často niekoľko zrazených na cestách,a takých úsekov čo poznám je pár aj na Slovensku kde sú výnimočné úseky výskytu zajaca.
Můj strýc dělával dlouho hospodáře v mysliveckém združení, tak jsem chodíval koukat na hony a dohledávat. Bylo tehdy běžné, zde v naší oblasti za jeden hon střelit 150 zajíců a k tomu podobný počet bažantů a pár kusů koroptví. Nikdo nic tehdy nevysazoval a bylo všeho dost, přesto že s.statky a z.družstva rvali přes ACHP na pole kvanta hnojiv , selektivních herbicidů, pesticidů atd možná to byl ten začátek konce. Aut ale jezdilo málo, na každém poli pomalu jiná plodina a ne samá řepka a řekl bych, že bylo méně škodné, myslivci měli víc krmelců a v zimě přikrmovali, byly také nesrovnatelně tvrdší zimy. Dnes se z myslivců stali chovatelé bažantů a divokých kachen, ale ta namachrovanost některých jednotlivců je neopustila ani dnes a někteří se chovají, jako by jim patřilo vše. No a zajíci se ještě v 80 letech chodili chytat na Vodnansku do sítí a vyváželi se do Itálie. Dnes se jim paradoxně daří za ostnatým drátem jaderné elektrárny Temelín a odchytávají je tam občas. Tak kdyby někdo potřeboval možná trošku zmutovaný a třeba i maličko radioaktivní chovný materiál , tak to bude určitě dobrý oddíl.
Valentko

XXX.XXX.216.179
Úplná pravda. My bývame na dedine pri Leviciach a čo som počul tak voľakedy tu bolo plno zajacov a bažantov.
Dokonca zajace sa chytali a exportovali do iných revírov v zahraničí. Vraj tu voľakedy boli aj jarabice po česky koroptve.Teraz je presný opak. Zajacov a bažantov je málo a škodnej je veľa. Táto malá zver potrebuje polia s remízkami kde by sa mohla schovať a nakŕmiť. Lebo teraz sú veľké polia s jednou plodinou a bez remízok. V tom je problém. Kebyže je viac plodín na jednom mieste a s remízkami a nestriekalo by sa tak veľa malej zveri by sa darilo. Veď keď tý družstevníci všetko striekajú tak neni žiadny hmyz na poli a malé bažanty nemajú čo žrať. A koľko zajacov a malých sŕn zahynie pod kombajnmy jebo polia sú obrovské a žiadne remízky. Zajace nestihnú ujsť. A u nás už po jarabiciach niesú ani stopy. Teraz je veľa diviakov. Sú premnožené a čudujeme sa že prišiel AMO.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Valentko kdo Ti tak pěknou slohovou práci pomáhal-taťko lebo mamka?
Valentko

XXX.XXX.216.179
Ja sám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Valentko
napsal(a):
Ja sám.
BOREC!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
zosrnia
napsal(a):
Ešte koncom apríla čiže dubna by mali ešte prilietať hrdlička polná.
Na odpolední procházce jsem slyšel samečka hrdličky divoké-v 17 hod.Už je tady- KM.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na odpolední procházce jsem slyšel samečka hrdličky divoké-v 17 hod.Už je tady- KM.
Ráno som spomínal že koncom mesiaca by mali priletieť hrdličky divoké ,dnes som bol na dome na kopaniciach Bošáca lokalita Rolincová a pri zbere prvosienky s vnučkou viac krát sa ozval samček hrdličky divéj kúsok od ,takže už sú tu aj tie,niektoré zvládli hlavne prelet cez Taliansko,tam ich vždy najviac hynie pri love,preto ich dnes nieje ako kedysi,keď si spomeniem tak ich bývalo plné družstvá´,čo som sa ich v kravínoch nachytal je dnes iba sen.
Valentko
napsal(a):
Úplná pravda. My bývame na dedine pri Leviciach a čo som počul tak voľakedy tu bolo plno zajacov a bažantov.
Dokonca zajace sa chytali a exportovali do iných revírov v zahraničí. Vraj tu voľakedy boli aj jarabice po česky koroptve.Teraz je presný opak. Zajacov a bažantov je málo a škodnej je veľa. Táto malá zver potrebuje polia s remízkami kde by sa mohla schovať a nakŕmiť. Lebo teraz sú veľké polia s jednou plodinou a bez remízok. V tom je problém. Kebyže je viac plodín na jednom mieste a s remízkami a nestriekalo by sa tak veľa malej zveri by sa darilo. Veď keď tý družstevníci všetko striekajú tak neni žiadny hmyz na poli a malé bažanty nemajú čo žrať. A koľko zajacov a malých sŕn zahynie pod kombajnmy jebo polia sú obrovské a žiadne remízky. Zajace nestihnú ujsť. A u nás už po jarabiciach niesú ani stopy. Teraz je veľa diviakov. Sú premnožené a čudujeme sa že prišiel AMO.
Docela mě zaujal tento příspěvek. Dávám plus.
Tak se zase rozkecám.
Remízky ještě jsou, plno kopřiv na mezích i mraveniště. Zapomněl jsem uvést, že mám rod. dům, malou zahradu a kus pozemku u lesa.
Na těch kopřivách bylo kdysi plno housenek babočky kopřivové.. Dnes nic. Z 5. mravenišť lesních mravenců zůstala jen dvě skrytá pod keři. Proč? Postřik okolí jde 4 m mimo velkolán. Vidím to i na vzrůstu trávy na mém, pozemku. Když jsem sklízel seno před deseti lety, tak vlek byl plný sarančat a ušáků, správně řečeno škvorů. I ty kobylky zelené , jichž bylo v červenci plné obilí skoro zmizely.
V r. 1994 jsem plašil při seči křepelky, odháněl zajíčata a dnes je vše pryč. Zmizel hmyz, bažantí kuřátka se tím živi, jak je výše psáno, proto nejsou. Koroprve též
Za astronomické výnosy plodin platíme tuto cenu, ale škoda, že chleba, rohlíky atd. končí v kontejneru.
Bojujeme s pandemií viru, ale nikdo neřekl:
Je třeba se uskromnit. A tak jen vzhůru k růstu a do zkázy. Auta se na silnice za 30 let nevejdou, letadla a obří lodě zničí kyslík. Hlavně nové kotle na plyn a elektriku těch nejmenších znečišťovatelů.Už to kdosi napsal. Byli jsme soběstační a dnes nemáme brambory, mléko a ovoce.
Co jsem napsal nesouvisí s chovem ptactva, ale trochu ano.
Nakonec : Prach jsi a v prach se navrártíš.
To to od těch čtenářů, kteří vydrželi číst zchytám.

Včera odpoledne(24,4.) jsem poprvé slyšel kukačku, okolí Uh. Brod.
P.s. Ještě jednou mimo téma. Název HAČAVA pro mě a mé spolubojovníky znamenal VVP BOLETICE. Slovo HAČAVA je i v jedné z knih Rudolfa Kalčíka (autor KRÁLE ŠUMAVI) a označuje určitou oblast na Šumavě.
napsal(a):
Včera odpoledne(24,4.) jsem poprvé slyšel kukačku, okolí Uh. Brod.
P.s. Ještě jednou mimo téma. Název HAČAVA pro mě a mé spolubojovníky znamenal VVP BOLETICE. Slovo HAČAVA je i v jedné z knih Rudolfa Kalčíka (autor KRÁLE ŠUMAVI) a označuje určitou oblast na Šumavě.
No vida a pak, že je Hačava než na Slovensku. Tak oni ti kluci na vojně asi četli z nudy knížky od našich autorů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes odpoledne jsem viděl velké hejno hřivnáčů zobat v osení,bez přehánění kolem 50 kusů.Poprve tolik na jaře,asi je jižní kamarádi nestačili postřílet,mají teď chudáci jiné starosti.Byla to nádherná podívaná.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dnes odpoledne jsem viděl velké hejno hřivnáčů zobat v osení,bez přehánění kolem 50 kusů.Poprve tolik na jaře,asi je jižní kamarádi nestačili postřílet,mají teď chudáci jiné starosti.Byla to nádherná podívaná.
Já je viděl vloni v tak velkém hejnu, byli na poli společně s poštovními holubi. Když jsem se k nim přiblížil, pošťáci odletěli a hřivnáči v klidu zobali dál :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
jarat
napsal(a):
Já je viděl vloni v tak velkém hejnu, byli na poli společně s poštovními holubi. Když jsem se k nim přiblížil, pošťáci odletěli a hřivnáči v klidu zobali dál :)
Také se mi zdá,že hřivnáči ztrácejí plachost,letos vím o třech hnízdech v zahradách za domy.Několik let nazpět nevídané,byli velmi plaší.Ještě jedna věc mě mate- tolik volných ptáků,dříve byly vidět je chovné páry.Osobně si myslím, tím že nejsou tak plaší se začínají přemnožovat,podobně jako hrdlička balkánská.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V životě jsem to množství hřivnáčů pohromadě neviděl a to je mně 75 let a o ornitologii bych měl za ty roky činnosti něco vědět.
rtepcas23

XXX.XXX.173.66
Dnes okolí Hlinska přes 50k.s Hřivnáčú a o 3km dál cca35 ks.
pěkná hejna
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes poprve kukačka a já v kapse ani vindru to je pech.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
kubas
napsal(a):
Kdo nemá peníze kukačka mu je přikuká a zase naopak. Tak jeste nemusis hazet flintu do žita
Ono to pořekadlo je trochu jinak,ale víc mě zajímá jak ses dostal od pavouků zrovna sem?P.S. flintu nemám a žito se už nepěstuje.

Nám v drevarni už pekne hniezdia lastovičky a zltochvosty ,zajtra dám aj foto

Sľúbené foto ,zltochvosty k nám chodia už asi 5.rok
Pardon za kvalitu ale fotím mobilom

Ešte v kotolni máme tri hniezda obsadené ale keď som bol mali(teraz mám 13 )tak u nás hniezdilo 11parov
Moudivláček
napsal(a):
2 rorýsi krouží vysoko na obloze v 19 hod., Nové Město na Moravě. Předloni a loni vyvedli 3 mladé v budce. Loni přilétli 8. května.
Dnes ve 20 hod jsem náhodou zpozoroval jednoho rorýse vysoko a najednou se snesl a vlétl do budky, kde hnízdili loni a předlonbi. 15 min jsem čekal a nevylétl. Věřím, že to je jedinec z páru, který tam vyhnízdil. Na dalších 8 otvorů budek čekám na obsazení. Snad se k této bláznivině někdo připojí.
jarat
napsal(a):
Před chvilkou za naší zahradou kukačka, o chvíli později celý pár. UH.
......ještě fotky té kukačky.

V pátek (5.6) jsem v letošním roce poprvé viděl jiřičky (jeden pár), opravoval si hnízdo. Okolí Uh. Brodu.
napsal(a):
V pátek (5.6) jsem v letošním roce poprvé viděl jiřičky (jeden pár), opravoval si hnízdo. Okolí Uh. Brodu.
To tedy dost pozdě, ale letos jiřičky jaksi mizejí. Pozdní návrat do hnízd. Proč tomu tak je by mohli říct ornitologové, ale mají asi jiné starosti, než číst iFaunu.
Jen slovo do pranice.
Příležitosti ke hnízdění na rozdíl od vlaštovek mají stejnou. Jen nevidím sedět jiřičky na drátech. Ony ty dráty elektrické nebo telegrafní zmizely a kde si má ta jiřička sednout?
Jak psal báník.
Na drátě, který teskně zpívá, vlaštovka sedí zimovřivá a déšť jí stéká po fráčku, je září měsíc pasáčků....... Dnes to už není pravda.
Slyšel jsem argument, že jiřičky zde žily dřív než byly dráty, To je pravda, ale kdo jste v současnosti viděl houfy vlaštovek nebo jiřiček na drátech v září? Tak kde sedají před odletem? Ano. nocují v rákosinách, ale když šly děti do školy, byly vlaštovek a jiřiček plné dráty.
Ta má úvaha nepatří do exotů, ale věřím, že i mezi chovateli jsou znalci přírody a proto můj příspěvek.
Letos se k nám na jaře vrátilo velké množství jiřiček, zřejmě je na jihu nesežrali. Některé dny to vypadalo, jako když vylétnou mladé, ale vlaštovek je málo a rorýsi přiletěli velmi pozdě. Dříve toho všeho bylo vidět více, kromě chybějících prostor na hnízdění hlavně chybí hmyz, takže se stahují k farmám.Tady v okolí když navštívím nějajého farmáře, tak je jich všude dost.
Já jsem na dvě volavky narazil asi dva dny před štědrým dnem u velké kaluže na poli. Tak pozdě jsem je ještě neviděl. Jižní Morava. Ale jinak jsem v šoku že letos na krmítko co mám v zahradě lítá tak 5 % ptactva co jiné zimy. Minulou zimu padlo tak půl kila slunečnice každý den, teď už je tam toto množství 14 dní a je pryč sotva půlka. Nechápu to. Kdyby byl úbytek postupný ale letos jako když utne z roku na rok.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Tahle zima nezima nenutí ptáky kromě sýkorek létat na krmítka.Chtělo by to po kolena sněhu a byl by hned jiný šrumec.
Jaká záhada? Všude spousty strak a sojek.Asi před pěti léty nám na zahradě (13ar) hnízdilo dost ptactva,pár zvonků,pěnkavy,konopky,dlaskove a stehlíci. Musím už napsat vloni,také všichni zahnízdili,ale mladé vyvedli pouze zvonkove. Ostatní hnízda zničily sojky!!! Není to jen moje domněnka,viděl jsem to.
hopi
napsal(a):
Jaká záhada? Všude spousty strak a sojek.Asi před pěti léty nám na zahradě (13ar) hnízdilo dost ptactva,pár zvonků,pěnkavy,konopky,dlaskove a stehlíci. Musím už napsat vloni,také všichni zahnízdili,ale mladé vyvedli pouze zvonkove. Ostatní hnízda zničily sojky!!! Není to jen moje domněnka,viděl jsem to.
Dříve myslivci odsřelovali hnizda sojek i strak tím regulovali jejich počet ted se z hnízdy těchto ptáků nic nedělá a důsledek přemnožení sojek i strak a tito nasledně plení hnízda zpěvných ptáků....
V.N.
napsal(a):
Dříve myslivci odsřelovali hnizda sojek i strak tím regulovali jejich počet ted se z hnízdy těchto ptáků nic nedělá a důsledek přemnožení sojek i strak a tito nasledně plení hnízda zpěvných ptáků....
Ono je těžké ukazat na přesného viníka, vsichni si ukazují na straky sojky a krahujce.... sice jejich stavy vzrostly ale ze by meli mít za vinu devastaci prostředí ve kterém se sami pohybují pochybuju....
nadruhou stranu si nikdo nevšímá přemnožených zdivočelých/polodivokých koček které se pohybují po pozemku snad každého z nás kálí,ničí hnízda a zabijejí dospělé (nejen)ptáky a ani je pak nežerou...
ruku na srdce čí micinka nikdy nepřinesla domů sýkorku nažrala se wiskasu a nenechala ji ztlít....
Jo,jo,
dříve se tomu říkalo tlumení škodné. Bohužel, myslivci jsou vymírající druh, vezměte kolik lidí z různých důvodů každý rok pověsí flintu na hřebík a kolik nových jich flintu do ruky vezme. A ani ti noví si nelajznou jen tak střelit kočku, byť by byla v dostatečné vzdálenosti od obydlí. O těch dalších predátorech co likvidují zpěvné ptactvo nemluvě. Ti jsou totiž navíc ve valné většině chráněni. To se pak nemůžeme divit, že to v zahradách a parcích vypadá tak, jak to vypadá.
hzp
napsal(a):
Jo,jo,
dříve se tomu říkalo tlumení škodné. Bohužel, myslivci jsou vymírající druh, vezměte kolik lidí z různých důvodů každý rok pověsí flintu na hřebík a kolik nových jich flintu do ruky vezme. A ani ti noví si nelajznou jen tak střelit kočku, byť by byla v dostatečné vzdálenosti od obydlí. O těch dalších predátorech co likvidují zpěvné ptactvo nemluvě. Ti jsou totiž navíc ve valné většině chráněni. To se pak nemůžeme divit, že to v zahradách a parcích vypadá tak, jak to vypadá.
Poznal jsem v životě hodně myslivců a jen několik z nich by mohlo jít příkladem. Žili pro tuto činnost a byli skutečnými hospodáři a ochránci. Pro ty ostatní spíš platí u nás často používané pořekadlo, že čím věiší myslivec, tím větší pytlák. Dnes se jedná hlavně o chovatele kdysi lovné zvěře a tzv. ozbrojené brigádníky.
JoPe
napsal(a):
Poznal jsem v životě hodně myslivců a jen několik z nich by mohlo jít příkladem. Žili pro tuto činnost a byli skutečnými hospodáři a ochránci. Pro ty ostatní spíš platí u nás často používané pořekadlo, že čím věiší myslivec, tím větší pytlák. Dnes se jedná hlavně o chovatele kdysi lovné zvěře a tzv. ozbrojené brigádníky.
Tak jsem dalek toho, že bych myslivce nějak bránil. Je mezi nimi mnoho bouchačů, mnoho lidí, kteří mají zúžený pohled na to, co je ochrana přírody. Nicméně jen myslivci v současné době mohou něco s tou tzv. škodnou udělat. Nikdo jiný utratit toulavou kočku nemůže, ba nesmí, to samé platí o další živočichy, kteří škodí na zpěvném ptactvu a nejen na něm.
alex66
napsal(a):
V životě jsem poblíž straky ani sojky neviděl a jsou to dost nápadné druhy těžko přehlédnutelné. Takže si myslím že tím to nebude.
Přečtěte si článek Petra Podpěry o sojkách a strakách, krahujcích v parcích Prahy.
U nás sojky též nevidím, strak plno. Vysočina 600 mnm. Jako kluk jsem znal straku jen z obrázků, byl to pták Polabí a pod.V Praze se setkáte s divočákem. Já ho z posedu jen slyšel, už bylo tma, r.. 1970
Podobně je to s výskytem vrabců. Dřívější škůdce je vzácný. Před krahujci mu k úkrytu chybí křoví. Nebudu rozvádět, bylo o tom psáno dost.
V Praze na Hanspaulce jsem viděl chodit v parku h. hřivnáče, kterým jsme jako kluci v jehiičnatém lese vyhledávali hnízda a mláďata vybírali na ochočení jako vzácnost. Viz text Mikula Hovory o zvěři. Ale to už bude skoro sto let zpět.
Svět a příroda se mění, měníme se i my lidé. Prasečí chlívek, kravský chlév smrdí, kohout budí, Listí ze stromů dělá nepořádek, proto jehličnany, ne borovici černou, celý rok smetí z jehličí.
Virtuální realita ovládá svět, vidím to na svých vnucích. Syna jsem vychoval ke skromnosti, manuální práci. Dnes je z něho vysokoškolsky vzdělaný městský člověk u počítače s názory výše uvedenými.
Svět půjde dál. I mamuti vymřeli a nic se nestalo. Grónsko bylo zelené, Sahahy též, tak až zmizí benátky pod vodou, něco jiného z mořer vyleze.
Vše nejlepší všem diskutujícím do r. 2021
Nefotil jsem to já ,ale známý ,Orel mořský Karviná- Závada, před 14 dny.
Horák lutino
napsal(a):
Dnes mi vletěla do hospodářské budovy ke slepicím samička Rehka zahradního, už lítá kolem baráku asi týden včera vletěla do garáže, myslel jsem že na zimu rehci odlétají, ale asi je mírná zima tak zůstala, doufám že přežije.
Rehka jsem tento tyden viděl na krmitku.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Bude to nejspíše rehek domácí, zahradní odlétá do Afriky. Domácí občas přezimují.
Rotvik
napsal(a):
Dnes na krmítku 7 kusů Mlynařík dlouhoocasý
Já pouze 7 strnadu a hejno asi 40 vrabcaku a do 5 sikorek jinak nic moc
Horák lutino
napsal(a):
Bud´te rád za ty vrabce, už jich moc není, ve městech ani peříčko, ale když jsem byl mladý bylo jich jak máku a také byli ve městě i chocholouši a ty už jsem neviděl 30 let.
Chocholouši jsou vidět běžně v Praze v městských parcích, třeba na Břevnově. A vůbec v těch parcích je kolikrát víc zvířat, než na venkově. Kolikrát jsem tam někoho vezl a čekal a divil se, jaká je tam druhová rozmanitost. Přizpůsobili se prostředí, mají víc potravy, hnízdiště, méně škodné a nakonec i jedů z pesticidů. Nikde lány řepky. Víte o tom, že na střechách věžáků chovají včely? Sbírají z vršků vysokých starých stromů a podle testů je prý med kvalitní.
Horák lutino
napsal(a):
Bud´te rád za ty vrabce, už jich moc není, ve městech ani peříčko, ale když jsem byl mladý bylo jich jak máku a také byli ve městě i chocholouši a ty už jsem neviděl 30 let.
Jo pravidelně je priknuji zbytky od ptaku, vedle má švagrová koně ,vedle jsou ovce a celkem dost stromu a keřů. Plot máme zarostli psím vínem mají dost míst kam se mají schovat.Je to nádhera stojím u okna a to hejno vrabcaku mám celý den okolo sebe .
Horák lutino
napsal(a):
Dnes mi vletěla do hospodářské budovy ke slepicím samička Rehka zahradního, už lítá kolem baráku asi týden včera vletěla do garáže, myslel jsem že na zimu rehci odlétají, ale asi je mírná zima tak zůstala, doufám že přežije.
Já jsem pozoroval dva samce rehka celou zimu ale nevzpomenu si přesně rok, jen že tehdy bylo hodně sněhu a padaly tenkrát střechy. A našli si zajímavý zdroj potravy. Já jsem měl v kotelně uskladněné dřevo a jak tam bylo teplo tak z něj vylézali nějací brouci. A jelikož je to táhlo ke světlu tak škvírou v okně lezli ven a ti rehci je tam chytali. Byl jsem tehdy dost překvapený že něco takového je v zimě možné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Pokud budou takové nijaké zimy,tak to vypadá že hřivnáči budou zimovat.Začíná to podobně jak z hrdličkou balkánskou.Další zkrášlení zimní krajiny.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud budou takové nijaké zimy,tak to vypadá že hřivnáči budou zimovat.Začíná to podobně jak z hrdličkou balkánskou.Další zkrášlení zimní krajiny.
Tak ako píšete pred 50-my rokmi ako chlapec som hrvivnáka
videl len 1-2 krát do roka a teraz je dosť vela, aj obci maju mladé,skoro na každom orechu.Dnes ráno asi 8-kusov žlna zelená,na záhrade.n.m.vyška 210m.
Valoentino

XXX.XXX.105.103
Včera na procházce jsem viděl hejno asi 50 ks kvíčal, zobali na stromě jeřabiny.
Dnes odpoledne vyfocený rehek v hospodářské budově. Jsem rád, že přežil ty mrazy.Je u nás celou zimu.
LS

XXX.XXX.174.39
12.2. 2021- Lysá nad Labem - první letošní návštěva špačků (asi 20 ks) na dvorku u slepic.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
LS
napsal(a):
12.2. 2021- Lysá nad Labem - první letošní návštěva špačků (asi 20 ks) na dvorku u slepic.
Tolik špačků v tuhle dobu a na dvorku u slepic-neuvěřitelné?!Vlastní zkušenost špačci se vracejí později a jsou po návratu poměrně plaší.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Kosi trénují zpěv-někteří již hlasitě,neklamná známka blížícího se jara.
U nás zatím celkem nic nového, ale včera poprvé asi po 3 měsících opustily dobrovolně velsumky svůj kurník a začaly konečně normálně běhat po výběhu, rosely visí na pletivu a držkují na svoje sousedy, okolní potoky jsou narvané vodou, všude plno březňaček, bez gumovek ven ani ránu, kam se člověk podívá, tak všude číhá nějaká práce..... To jsou všechno též znamení jara.

Dnes špačci - Uh. Brod.
jarat
napsal(a):
Dnes ve 14:30h holub hřivnáč 2ks.UH
Tady jeden hřivnáč odpočívá na špičce smrku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Včera na večer nejhlasitější zpěvák-drozd zpěvný.Dnes už mu moc do zpěvu asi nebude- počasí na p.d.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
lupus4
Zdravím vás.Vy bydlíte v lese?Jinak přiznání-polehčující okolnost.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
JJ,Šumava je krásná,ale také drsná,byl jsem tam dva roky na vojně u péésáků.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Honza12
napsal(a):
Dnes konipas bílý a první hřivnáči. Olomouc
Kroměříž-máme hřívnáče rychlejší,začínají stavět hnízda.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
U nás, Praha 4, hřivnáči, drozd zpěvný. Špačci už tu jsou asi od 20. února. Ale v budce zatím nikdo.
našinec
napsal(a):
Dobrý den,kde je ale naše ptactvo,které zůstává přez zimu.Na podzim jsem nasypal do krmítka a dnes jsem to byl vysypat,protože celou zimu ani jeden ptáček,jen,asi 4 hrdličky zahradní a to jsem ještě z jedné našel na zahradě peří.Jiné roky jsem nestačil sypat slunečnici do krmítka.
U mně to nebylo až tak bídné, ale jiné roky jsem zkrmil 20 kg slunečnice, letos mi i z 5 kilo zbylo.
A to byla po dlouhé době zima ... se sněhem a mínusovýma teplotama.
Štefan1
napsal(a):
U mně to nebylo až tak bídné, ale jiné roky jsem zkrmil 20 kg slunečnice, letos mi i z 5 kilo zbylo.
A to byla po dlouhé době zima ... se sněhem a mínusovýma teplotama.
Nedivte se, straky, sojky, krahujci ,jestřábi ,kočky ,kuny ,tchoři, virus u kosů a hodně velkých skleněných oken při nových výstavbách to už se musí někde projevit.

Lastovička Vodná nádrž Sĺňava obec Ratnovce, okres Piešťany. Tak už sú tu:)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
napsal(a):
Lastovička Vodná nádrž Sĺňava obec Ratnovce, okres Piešťany. Tak už sú tu:)
Ta si teda pospíšila-vítěz! Na Sľňavě by se líbilo i mě.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ta si teda pospíšila-vítěz! Na Sľňavě by se líbilo i mě.
Veru Slnava je fajn chodim tam casto aj osobne aj pracovne:-) Je to tam parada hlavne v lete poobede ked tam krdle lastiviciek a brehul chytaju nad hladinou hmyz.