vlaštovička

XXX.XXX.220.64
To to vzaly nějak hopem. Vždyť na svatého Jiří, jiřičky k nám míří.
Asi měla špatný kalendář.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Na webkameře v Uherském Brodě je čáp. Čeká na to, až přiletí samička.
Ivan610

XXX.XXX.29.28
Dnes poobede lastovička Mojmírovce pri Nitre.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
V Uherském Brodě už jsou oba čápi. U nás, Praha 4, budníčci menší, pěvuška modrá, vlaštovky, pěnice černohlavá.
Mě by zajímal výskyt kavek. Většinou patří tento dříve hojný pták k vzácnějším. Nevím proč je jich někde hojně, jine nic. U nás v šedesátých letech kavek hejna, pak útlum, skoro nic, dávali jsme budky a postupně se uchytily. Posledních 10 let zamořují město, ale ne v budkách. našy různé díry pod střechami a hnízdí i v nepředstavitelně úzkých nepoužívaných komínech. V kraji Vysočina jsou stálé populace ve Žďáru, Poličce, Bystřici nad Pernšt. Novém Městě na Moravě. Předloni jsme jich okroužkovali 42 dospělých, mláďata z hnízd nepočítám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Pro Moudivláček
KM-Podzámecká zahrada- stabilní početné osazenstvo kavek, co pamatuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Včera 15.4. kukačka. Uh. Brod

Dnes v 19 hod. vlaštovka. Uh Brod.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes v 15:30 první vlaštovka-KM.
Dnes,vypuštěný rybník Stolec-třeboňsko,krásný černý čáp.Fotit se nechtěl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
lupus4
napsal(a):
tak dne na mě v pravé poledne "zakukal" , ale jen 3x (písecko u skály "Sekyra") , ale nezahlédl jsem ho
A byly v kapse alespoň drobásky?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes na Velehradě nad rybníkem 4x vlaštovka-pěkná podívaná.
Vrabce domové už kŕmia mladé... Len čo im to tatko dovliekol neviem. Ale mladý robia dobrý randál.
Jen pro zajímavost ve čtvrtek 22.4. jsem při přechodu Kralického Sněžníku těsně pod vrcholem viděl dvě vlaštovky, počasí ten den bylo hrozné viz. foto. Jinak dnes jsem viděl orlovce říčního lovit nad polem..V České republice pravidelně protahuje na jaře (březen-duben) a koncem léta až do podzimu (srpen-říjen). Jen výjimečně u nás i zimuje.
Tak jsem na zahradě objevil to hnízdo kosů, doufám že ho neobjeví škodná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Škodná ještě chvíli počká a pak si pochutná.Vlastní loňská zkušenost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes zvědavost zvítězila-kontrola budky sýkorek.Podle otevřených zobáčků 6 a to bylo jen vrchní patro.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dnes jsem letos poprvé slyšela slavíka. Tak už je konečně tady. Letos se dost zpozdil.

Horák lutino
napsal(a):
Tak to jste mě nepotěšil.
To sa stalo dneska mne. Hniezdo drozda krasne rastli, ked vyskakali z hniezda ostali po nich vsade po dvore len pierka. Myslim ze neostal ani jeden bohuzial:-( Vinnik je susedovych premnezene macky.
Kazdy den som ich fotil ako krasne rastu a bohuzial!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Zrovna tak dopadli u mne v loňském roce kosi-podle mne je mohla odnést mladým kuna.
Ivan610

XXX.XXX.29.28
Dnes prví krát kukučka pri Nitre.
Vlaštovky už mají postaveno kus hnízda,kukačky kukají ze všech stran a tak jsem dnes potkal krásná housata a Hohol severní,který u nás již také hnízdí.Třeboňsko.
Jaro si sice stále dává načas,ale myslím si,že od příštího týdne budeme přímo v létu.Vše už snad k nám přiletělo a v přírodě je živo.Na rybnících plno housat a kejhalky (mladé husy)v hejnech kolem po lukách.Je na co se dívat a tak pár fotek pro vás z dnešního dne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Vrátili se u vás hrdličky divoké?Do našeho regionu v KM, kam se vracely po několik let zpátky letos nic-bývalo to krásné oživení přírody.
zdravím a musím se podělit něco málo o strakapoudech
v Po poprvé v životě jsem je viděl se pářit ... kousek od krmítka se slunečnicí (Šumava)
a dnes jsem seděl kousek od řeky (Otava pod Pískem), kochal se a na ruku mi sedlo něco z hmyzí říše - velké asi jako jepice, ale tmavé s docela dlouhými tykadly (netuším co) , tož jsem to secvrknul a pozoroval, jak to vcelku těžkopádně odlétá
ve vzdálenosti cca 3 -4 m ode mne se najednou přihnal strakapoud a V LETU to zkušeně polapil, hned sedl na olši a úlovek "po úpravě" zbaštil
Václave,krásný zážitek se strakapoudem.Já se nyní kochám modřinkama.Mají mladé v duté švestce na zahradě.Nemohu se od nich odtrhnout,jak se střídají v krmení mladých a jejich rychlost je úžasná.Chytit nějakého hnusa pro mladé jim netrvá ani minutu.Jsem zvědav kolik modřinek vyvedou,ale myslím si,že budu mít zahradu vychytanou od všech červíků,mušek atd..
Včera na procházce jsem viděl neobvyklého návštěvníka ptačího krmítka.

jarat
napsal(a):
Včera na procházce jsem viděl neobvyklého návštěvníka ptačího krmítka.
Tak tomu sa hovori “ Uz su tu”:-)👍👍
tak dnes zase zážitek 3 ks - Králíček obecný cca na 2m, vůbec se nebáli
foto Bergman
K těm rehkum: zhruba 20 procent populace už tráví zimu u nás a neodletaji. Já loni měl na zahradě samičku celou zimu. Oni v zimě nezerou pouze hmyz ale vi se málo, že se živí plody. Když bylo víc sněhu, vždy když jsem otevřel vrata garáže tak samička vletla dovnitř,kde se trochu ohrala a lovila pavouky na stěně. Zimu vpohode preckala a to jsem z vysočiny. Letošní mírná zima by neměla být problém.
exotic11
napsal(a):
K těm rehkum: zhruba 20 procent populace už tráví zimu u nás a neodletaji. Já loni měl na zahradě samičku celou zimu. Oni v zimě nezerou pouze hmyz ale vi se málo, že se živí plody. Když bylo víc sněhu, vždy když jsem otevřel vrata garáže tak samička vletla dovnitř,kde se trochu ohrala a lovila pavouky na stěně. Zimu vpohode preckala a to jsem z vysočiny. Letošní mírná zima by neměla být problém.
Tak to jsem rád , také jsem četl, že se živí i bobulemi, dělám ochranku v areálu továrny a asi proto jsou u nás ,haly jsou vytápěny a okna jsou děravá a tak se tam mohou ohřát a nachytat hmyz.
pištike

XXX.XXX.160.144
Minulý týždeň v mojej záhrade v Hurbanove už pristál dudok chocholatý, nádhera. Každým rokom tu hniezdi. Skoro som padol na zadok! Teším sa, že je naspäť.