Andulka přírodní

Prodám Andulku vlnkovanou - Nabízím poslední dvě samičky Andulky přírodní,...
200 Kč
Dobrý den, velmi prosím o radu, názor, seriózní odkaz i pro laika - s praktickými tipy.
Prožíváme týden hrozný stres. Máme doma pět let asi samičku lutino. Je z burzy. Přesto se jevila vždy naprosto zdravá, ochočili jsme si ji, skvělá. Tehdy jsem teoreticky měla načtené všechno co jsem sehnala a podle toho jsme vybírali. Už delší dobu jsme jí chtěli pořídit kamaráda. Žel jsem trochu pozapomněla před pěti lety nastudované rady. Děti se chodily dívat do ZVERIMEXU a byli nadšené když do voliéry byly přidány údajně letošní nové andulky,sourozenci, prý vyndané z hnízda těsně před výletem. Moc informací jsme nedostali. Prý jsou z domácnosti od soukromé chovatelky, která dokrmuje. A jsou tam tři dny. Mezi korelami a zebřičkami uprostřed. Víc nic. Jméno ani více faktů. Oba synové si přáli k svátku anduláka. Měla jsem dohodnutý odběr s chovatelem. A také jsme si krásné mládě přivezli. Zelené, velice čilé. Děti se přes to stále chodily dívat na ty tři chudáky do obchodu. Byly velice malé, jen seděli na plastové tyčce a třetí seděl dokonce na dně. Zapomněla jsem na opatrnost a vše co jsem četla a po prosbách dětí, jsem z lítosti koupila to sedící mládě. Stydím se to psát. Bylo to velice hloupé. Jednala jsem bez rozmyslu, pod vlivem emocí. Odešla jsem, děti plakaly, zase jsme se tedy vrátili.... Koupili jsme i klec a veškeré vybavení, protože naše Pepička Lutino má svůj palác sama pro sebe. Zeleného fešáka jsme dali do přenosné klece na převoz a pro tohoto chudáka jsme tedy koupili klec novou, i vybavení. Doma jsem byla šokovaná rozdílem ptáčka od chovatele -halekal, lezl, létal, všechno zkoumal, byl to divoch, oproti té z krámu hrozný rozdíl, ta jen sezení, snad ani neuměla zobat, čepýřila se, ale na ruku si sedla, apatie. Sáhla jsem po odložených knížkách - při pozorování toho tvorečka z obchodu. Hrozně jsem se vyděsila možné diagnozy a od té doby nespím. Ptáček seděl na bidle, nelétal, jen lezl - dali jsme mu po kleci žebříčky aby se vůbec dostal na bidlo a ke krmení. Domnívali jsme se, že je to mládím. Vůbec nevím jak vypadá andulka před výletem z hnízda. Nikde jsem nenašla stádia vývoje a opeření? Prosím kde bych našla kresby nebo fotky vývoje per - letek, křídel a ocásku podle stáří? Třeba po týdnech. Tato chuděra nemá ocásek, měla jen tři pírka, která ob den vypadla, polámaná, ale bez krve. Za 6 dní jí vypadla celkem tři. Pohled na chybějící ocas mi vybavil vzpomínku že jsem o tom něco četla a nalistovala si - Z. Veger r. 1979. Pročetla jsem co bylo na netu. Pak jsem teprve kontroloval křídla. Nenapadlo mě zkontrolovat roztáhnout křídla v obchodě, syn si ji musel chytit sám, protože obsluha to údajně neuměla. První pera - krajní, se po uchopení jako vylamují, pak asi tři pírka chybí, na obou křídlech stejně. Kupovali jsme v sobotu. V úterý jsem šla na radu k veterináři, sháněla jsem odborníka na ptactvo, v našem okresním městě nikdo, veterinářka nás odkázala na jiného odborníka a na čtvrtek (po svátcích). Tento "ornitolog" a veterinární lékař na mládě ani nepohlédl, fotky na tel ho nezajímaly, mláděti se na křídla nepodíval a řekl že "to má". Byl rozčilen předchozím stěžovatelem na nepovedenou operaci. Řekl že mládě je staré nejméně dva roky a nemocné. Syn brečel, jeli jsme tedy ještě k jinému soukromému chovateli - našla jsem inzerát. Ten ptáče prohlédl, řekl, že "to nemá" a že je hrozně mlaďounká a malinká. A že takto vypadají, když rodiče vyhodí mláďata předčasně ven aby mohli mít další. Syn se uklidnil ale já jsem "na nervy": nevěřím nikomu. Nevím kde se zeptat? Každou andulu máme zvlášť ale jsou v jednom bytě, kde je velká frekvence, pořád chodíme sem a tam, naprostá izolace nejde. Mám vztek na ZVERIMEX!!! Nejradši bych jim vše vrátila, ale mohu vrátit i klec a hračky? Když v tom ptáček je - tedy všechno? A mám strach že v tom zverimexu pojde. To děti vycítily hned. Nechápu "chovatele" který tam své ptáčky DÁ!!! Ráda bych věděla kdo to je! Musejí mi to říct? Mám hrozná strach o naši pětiletou Pepičku. Zatím se chová normálně. A je mi hrozně líto zeleného fešáka. Trochu se zklidnil a já nevím jestli si jen zvykl na menší klec nebo je "unavený". Nikomu letky nepadají ani velká pera, všichni žerou a křičí na sebe skrz ventilačku. Nemocná je na balkoně, slyší se, ale nemohou k sobě. Jenže všichni krmíme, chodíme sem tam, sice se důsledně myjeme ale stejně...... Nakoupila jsem vaječnou směs, tyčinky, dávám nemocnou slunit, vymýšlím kde co, ale nevím co mám dělat? Nechci ublížit ptáčkovi co nám věří, dětem co ho milují a zároveň dvěma snad ještě zdravým ptáčkům. Mohu porosit o vaše tipy? Názory? Jiný veterinář mi řekl, že by udělal testy, ale za 2500!!! jeden!!! Je hrozná doba. Dětem jsem vše vysvětlila, bylo to těžké, oplakaly to ale ptáčka vrátit nechtějí. Já samozřejmě musím udělat co je správné ale nevím teď co ? Chtěla bych zabránit, aby v tom obchodě prodávali nemocné ptáky!!! Musejí to mít po týdnu všichni? Také tam měli Žaka - hned naproti!!! Je to obchod - řetězec, vedení o původu andul asi neví, myslím že to byla soukromá akce jedné z prodavaček, vzala na prodej mláďata od své kamarádky....Renomovaný obchod a drazí ptáci bez záruky. I proto děti chodily koukat tam, aby za vyšší cenu byla záruka zdraví. Nelitovala jsem peněz a stejně je nemocná. Nebo může být jiný důvod? Jakou máme naději? Je možnost uzdravení? Vyléčení? Nebo že by to alespoň ta naše nechytila? Je ještě jiná varianta než virová? Co udělat, aby se nestávalo to, co teď nám. Kde to hlásit? Je to přece šíření nákazy!!! Mám nějak dezinfikovat byt? Nebo stačí normální úklid a hygiena? Nemáte tip na hodného odborníka? Kdo by poradil? Královéhradecký kraj nebo Praha. Já se kloním k tomu čekat, i když se hrozně bojím, že některou najdu bez života. Kdykoli. To se nedá vydržet, radost je pryč.. Jak dlouho mám čekat? Jak dlouho jsme "nakažliví". Jaké šance má zelená, která vylétla z hnízda sama a je starší než ta nemocná? Nacházím po bytě prachové peří, trošku, ze zelené. Moc smutné je to. Prosím vaše názory. Díky.
Ještě dodatek: pro vrácení ptáčka (což se mi nechce) nebo stížnost - to chci a musím! musím mít potvrzení o nemoci? Od veterináře? Nebo testy? Nebo stačí jen podezření? A co ta klec? Tu až asi nemohu použít? Nebo má testy zajistit obchod? Žádný kroužek na nožce, žádný doklad, .... Ptáček apaticky sedí na bidle, nic nedělá, nelétá, nešplhá, je načepýřený, nemá výtoky, má všechny prsty a drápky ale je nemotorný, na bidle se sotva drží a když chce dolů, tak spadne. Naučil se to s přemetem. Žere, ale jen proso (klas). Ostatní ne. Pokoušel se létat venku, mimo klec, trošku mu to jde ale chce uletět - nálétává na okno (to ta dvě nedělají) v kleci létat vůbec nezkouší i když je prostorná. Pokud se pohne - jen leze. Ale pokřikuje, chce aby mu odpovídaly ty dvě za dveřmi. Točí se dokola na dně klece, jakoby tancoval. Na obě strany. Ocásek má krátký - bez dlouhých letek a i na složených křídlech je vidět chybějící pírka. Ozobí má bledé svělé, lehce do modra, vlnky až k zobáčku, oči celé tmavé, zobák na špičce hnědý jinak hnědo okrový. Jak odhadnout věk? Jaké má šance? Kdybychom ji vrátili, po jak dlouhé době bychom měli být všichni zdraví a nepřenašeči a kdy zbylé andulky? Nebo to mají nafurt? Kdy bych mohla dát dohromady párek lutino a fešák? Za rok? Nebo vůbec ne? Nechtěli jsme nic prodávat, jen jsme chtěli mít rodinku andulek, ale zdravou, ne nebezpečnou pro nikoho. Všude jsme svou andulku brávali s sebou. Na hory, na chalupu.... to teď asi nesmíme, takže shánět hlídání? Budeme tedy šiřiteli nákazy? Pokud nemocnou nevrátíme, bude nositel pořád? Nebo po nějaké době ne? Samozřejmě mladé od ní asi nikdy. Asi tedy? Nebo by to někdy mohlo být bezpečné? Jaké důsledky to vše bude mít pro zelenou mladou? Nebo nemusí být? A co to znamená pro naši? Bude nemocná? Nebo už je? Přenašeč? Omlouvám se za své prožívání a otázky a děkuju za pochopení.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobry den, podla fotiek si myslim ze by ste sa nemusela bat, andulka vyzera ciperna a celkom fajn.Ano je mlada nie je stara, takze nemusite mat obavu ze ste kupili stareho vtaka. Ono sa pri preprave mladych alebo vo zverimexoch bohuzial v tych malych priestoroch aj pri manipulacii casto krat olamu pierka a potom to vyzera tak ako to ma Vas mlady samcek. Myslim ze zbytocne sa nemusite stresovat a uvidite casom si zvykne a pierka dorastu. Naozaj.
Poslední fotka je z dnes - zdá se mi, že chybějící pírka dorůstají. Byli jsme dnes večer u dalšího doktora - veterináře. Mimo jiné i chovatel výstavních andulek. Díky za něj. Prý to andulka nemá. Ten chybějící ocásek prý dával důvod k pochybnostem, tak jsme přišli správně, je to záhada, ale prý musela být asi ulomena mechanicky - andulka byla prohmataná na ocásku a křídlech, prohlédnuto peří, všechna pera prý jsou založena jak mají být. Byla mi ukázána konce per v ocásku. Měla jsem s sebou ta tři vypadlá pera, jsou pomačkaná a polámaná, ale bez krve. Andulka prý ocásek mít brzy bude. Tak budeme čekat a dodržovat alespoň to, co můžeme. Půjdem na kontrolu. Určitě napíšu průběh. Děkuji všem moc za odkazy, připomínky a podporu. A něco tak hloupého už snad nikdy neudělám. Přeji všem zdravé mazlínky a ať z nich máme jen radost.
Díky moc.
Grit je v mističce vedle krmítka :-) u konce žebříku, není na foto vidět.
Má ještě vaječné tyčky puur pauze - ovocnou a semínkovou, sépiovku, směs Vitakraft s vitamíny a směs semen puur pauze, ještě vaječnou směs, piškoty s medem, pastuší tobolku, list domácího salátu a proso na klasu.
Tak snad nemá ptáček důvod ke stížnostem. Hlavně aby byl O.K. a bylo po starostech. Nevím, od kdy si můžu být jistá, že je v pořádku. Asi až doroste co chybí? Nebo až bude létat?
Dnes jsem byla v tom zverimexu. Docela koukali - nikdy o něčem takovém neslyšeli!! Slíbili že dodavatel zavolá. Tak uvidíme. Je to prý záchranná stanice pro zraněné ptáky a jiná zvířata. A k tomu chovají andulky.
Zverimex by asi neměl brát andulky z tak nejistého prostředí. Už tam nikdy nic nekoupím.
Potřebujeme ještě doladit bidla, ty plastové vyhodit a dát přírodní, nebyl čas pro stres pomyslet na řezání větve někde v nezamořené přírodě....
Dobrý den, v sobotu 6.5. - týden od koupě, se mi podařlilo konečně zjistit, odkud andulka pocházela. Viz fcb a mají také své stránky. Ranč u kelímků a nebo www.rancukelimku.webgarden.cz
Mohu poprosit o váš názor po shlédnutí fotek ptactva v této záchranné stanici?
Dnes jsme vše ve zverimexu vrátili. Devátý den. Peníze nám vráceny nebyly.
Přístup se měnil až jsem nakonec byla obviněna, že se ptáček nakazil u nás doma. Jedná se o obchod Buddyshop s.r.o. prodejna Jičín, se sídlem Majerského 2032/9, 149 00 Praha 4.
Nakupují mláďata andulek z ranče u kelímků.
han
napsal(a):
Dobrý den, v sobotu 6.5. - týden od koupě, se mi podařlilo konečně zjistit, odkud andulka pocházela. Viz fcb a mají také své stránky. Ranč u kelímků a nebo www.rancukelimku.webgarden.cz
Mohu poprosit o váš názor po shlédnutí fotek ptactva v této záchranné stanici?
Dnes jsme vše ve zverimexu vrátili. Devátý den. Peníze nám vráceny nebyly.
Přístup se měnil až jsem nakonec byla obviněna, že se ptáček nakazil u nás doma. Jedná se o obchod Buddyshop s.r.o. prodejna Jičín, se sídlem Majerského 2032/9, 149 00 Praha 4.
Nakupují mláďata andulek z ranče u kelímků.
Teda ženská vy jste taky zajímavý případ. Nejdříve andulku zachraňuje a potom vrací zpět.🤔
Dokud byla naděje, že je zdravá a jen mám nedoložené podezření, bylo to něco jiného než jistota. Když jsem viděla fotky od dodavatele - papoušků bez peří a mluvila s majiteli, přiznala, že to tam mají - skokany a francouzské pelychání a bagatelizovala problém. Slíbila že si nechají ptáčky na dožití a nenechají je už hnízdit. Přiznala, že ze šesti jsou tři nemocné, do obchodu že dali jen tři, dva zdravé a jednu nemocnou, zbytek chtěli prodat až se prodá první trojice. Ta se prodala. Budu to kontrolovat. Po ujištění, že se na ptáčka budeme moci přijet kdykoli podívat jsem ho vrátila. Bude údajně žít ve voliéře se svými sourozenci a rodiči. Ukáže se, jestli to bude pravda. V obchodě se nejprve přiznali ke všemu ale později kontaktovanému majiteli potom lhali, zapřeli, že ptáček nelétal když ho převzali a prý se to muselo stát u mě! Kdy už byla jistota odkud ptáček pochází, sbalila jsem veškeré krmivo co měl a dala zpět, nemůžu ho nechat samotného, odděleného od našich. Naštěstí jsme je dohromady nedali. Zatím je každý z nich zvlášť. Pokud by byla pravda, co slíbili, bude mu tam líp. Prosím podívala jste se na ty fotky n fcb? Ráda bych znala váš názor na tuto stanici a hlavně na to množství fotek nemocných ptáků. A na to, že zároveň s tím chovají andulky pro zverimex.
Dneska som bol zhodou okolnosti v Novom Meste nad Váhom v predajni SUPERZOO v obćhodnej stvrti Javorina, zverimex pekny cisty ale mali tam mlade andulky.. dve z nich krasne bolo vidiet ako mali francuzske prchnutie.. uplne bez letiek a chvosta.. a ze vraj mlade vhodne ihned na skrotenie:) Ludia uz naozaj kupia vselico a vselicomu uveria.
Dobry den,
nejprve jsem toto tema presel a ani jsem necetl tak obsahle texty. Ale pak mi to nedalo a vratil jsem se k tomu a procetl.
1) Zverimex a i ostatni prodejci nakupuji od chovatelu a ve vetsine pripadu to je anonymni. Nikdo neni povinnen uvadet odkud zvirata pochazeji, pro kupujiciho je podstatny prodejce. Takova je praxe a takto to take funguje.
2) Podle mne, se jedna o mladou andulku, vekem kolem tri mesicu, samicka. A odhaduji ze "to ma". Je to pouze muj soukromy nazor dle fotek.
3) Dival jsem se na odkaz co jste dala, vyhledal jsem i na FB, ale NIKDE jsem nevidel fotku jedine andulky. To ze tam maji fotky ptaku bez peri, dle meho nazoru oskubanych, je pro zachytna centra bezne, proto jim je tam lidi davaji, ze si s nima nevi sami rady.
Zda jsou vase zbyle andulky zdrave ci nikoliv? Dobra otazka. Tak jako u cloveka, deset lidi v jedne mistnosti, ale jen dva se chripkou nenakazi. Proste maji silny imunitni system. A stejne to funguje i u ptaku. na dospelem jedinci s beznym operenim (prenasec) pritomnost zjistite pouze u mladat. Jestli jsem to pochopil dobre, odchov by jste radi, takze jedine dobre kontrolovat mladata. A ikdyz bude peri v poradku, mladi sedici na dne voliery/klece, neletajici davaji najevo ze "to maji"
A k te moralce. Rozhodne nechci nikoho obhajovat, nebo nedej boze podporvat. Ale podivejte se kolem sebe. V supermarketech nahile ovoce zelenina, jedovate maso z poslka, potreviny plne pesticidu, hracky a drogerie plna chemikalii, pohonne hmoty plne bioprimesi a podobnych sajrajtu. Pro si myslite ze u papousku to bude jine? na prvnim miste je obezretnost kupujiciho. Je vasi poviosti si nastudovat o kupovanem "zbozi". Pokud to neudelate, riskujete prusvih. A abych jen nemoralizoval, vezte, ze i ja jsem koupil skokana. Uplne stejny pripad. deti si vyhlidli andulku, strasne ji chtely a ja ani neroztahl kridla. Jak su stary, tak su hloupy.
S pozdravem smidla.eu
P.S.: Pokud kvalitni veterinar v praze, tak pani Lubica Necasova.
https://www.genomia.cz/cz/test/bird-infection-apv-bfd-pb
Odkaz i s cenou vyšetření
Děkuji všem za příspěvky a reakce. Pomohly mi velmi, díky za diskuzi. Nevěděla jsem o tomto problému a nemoci před tím nic, nyní vím, mám alespoň povědomí i o situaci, budeme opatrní , a do budoucna - takové mládě snad už poznám.
Dospělé necháme alespoň společným vzorkem otestovat než dostanou budku, to bych bývala nedělala. Bude to snad tak lepší. A jinak ji nedostanou.
Prodavačka nám při nákupu výslovně řekla, že andulka nelétá, a nemá dlouhý ocásek, protože je to tak čerstvé mládě. A že samozřejmě, až doroste, tak bude normální jak má být. A také - že je to sameček!
Dodavatel o nemoci věděl, podcenil, omluvil se nám, slíbil, že už množit a prodávat nemocné nebude, chci tomu věřit, ale tvrdí že "francouzské pelichání" je pouze dědičné onemocnění, ne infekční. To už je jeho svědomí.
Můj názor je, že když jde o oficiální, normální výkup, že stav ptáčků byl majitelce obchodu znám a ručí za ně ona. Jiný chovatel (jejich stálý) letos tak brzy mláďata neměl, vykoupila tedy tyto (od známé, která u nich nakupuje ve velkém krmivo).
Myslím že kupující v obchodě právem předpokládá, že zvířata k prodeji jsou zdravá. Rozhodně bez tak závažné nemoci. A měl by mít práva, která ho ochrání před takovými praktikami. Jinak je tomu na trhu nebo burze.
V obchodě mi soukromě vše přiznali, ale když jsem chtěla reklamovat, zapřeli. A nakonec nestydatě lhali. Nakonec mě obvinili, že jsem ptáčka poškodila úmyslně já, u nás doma.!!!!!!!!!!
Všichni ptáci z tohoto obchodu zmizeli, hned druhý den - klece jsou prázdné, korely i zebřičky jsou pryč, v současné době žádné ptáky nemají. Jedna z prodavaček má doma žaka s tímto onemocněním. Sdělila osobně soukromě. Býval velmi pravděpodobně dříve také v tomto obchodě. Fotky na fcb z ranče už také nejsou všechny. Jsou pryč. Andulky na fotkách původně také byly, a psalo se o nich i v komunikaci, někdo žádal útulek o přijetí páru nelétavých andulek v lednu 2019, byla tam i odpověď, že budou do útulku přijaty.
Chovatelka mi sdělila, že nelétavé andulky měly šest mláďat, polovina byla bez ocásků, polovina "zdravá". Náš byl bez ocásku, ty dvě, které vypadaly zdravě, už jsou také prodané, neví se komu. Prodavačky řekly, že byl domluven pro obchod další výkup z této stanice - těch zbývajících tří. Ve stanici slíbili, že už si je nechají.
Doufám, že to pomůže alespoň k tomu, že se tady alespoň nějaký čas taková věc nestane - někomu dalšímu.
Děkuji velmi všem, přeji radost z mazlíčků a ať jsou všichni v pohodě a zdraví. H.
Poslala jsem reklamaci a požádala o pomoc ČOI. Zajímá mě, co k tomu legislativa. Možná i veterinární správa by mohla pomoci vyjasnit tento problém.
napsal(a):
Dneska som bol zhodou okolnosti v Novom Meste nad Váhom v predajni SUPERZOO v obćhodnej stvrti Javorina, zverimex pekny cisty ale mali tam mlade andulky.. dve z nich krasne bolo vidiet ako mali francuzske prchnutie.. uplne bez letiek a chvosta.. a ze vraj mlade vhodne ihned na skrotenie:) Ludia uz naozaj kupia vselico a vselicomu uveria.
Jedna ba povedala,a čo tak dať dôkaz? ja Vám osobne neverím čo ste tu napísal,ale schválne dnes alebo zajtra idem preveriť a zdokumentovať.
Jezis vy ste blbec tak chodte:-) som zvdavy ake date fotky su tam tak 3 andulky:-)
Dobrý den, to je mi velice líto, teď už chápu, co jste musel prožít, hrozné. Nám jde o dvě andulky, natož když je jich víc. Je hrozné, když máte doma zdravé, krásné, ochočené a pak donesete, za velké peníze, nemoc domů. Mohu se zeptat, jaký byl průběh? A jak to nakonec dopadlo? A řešili jste to s prodejcem? Děkuji. H
Ja neviem co ma pan zo srnia za problem.. to ci mi veri alebo neveri mne osobne je uplne jedno, ale naozaj. Ide len o to naco take veci vypisuje.. nech sa ide pozriet a sam to zbada som zvedavy na tie jeho dokumentacie ci sem da tie fotky...:) Ale tak kazdy sme iní:) Pyta odomna dokaz.. naozaj nechodim s fotakom a nefotim nic dokola.. nemam akosi nato cas:) mozno ked budem na dochodku, ale to mam este daleekooo:)
Dakujem Vam za Vasu reakciu a slubenu fotodokumentaciu:-) Aj zato ze ste prvy napadol moj diskusny prispevok Vasou reakciou ze mi neverite:-) ( koho to zaujima v tejto diskusnej teme???) Prajem Vam pekne prezity vikend.
napsal(a):
Dakujem Vam za Vasu reakciu a slubenu fotodokumentaciu:-) Aj zato ze ste prvy napadol moj diskusny prispevok Vasou reakciou ze mi neverite:-) ( koho to zaujima v tejto diskusnej teme???) Prajem Vam pekne prezity vikend.
Dobrý deň,dnes môžem potvrdiť vaše slová že boli pravdivé že v N.M. v mini ZOO predávajú andulky a sú medzi nimi 3 kusy skokanov čo som aj zdokumentoval a zároveň som upozornil predávajúcich že predávajú nezdravé vtáky a aby ihneď napravili chybu,neviem či ste tak konal aj vy keď ste to videl? To že som prví reagoval na váš príspevok ako som reagoval a vy ho ho vyhodnotil ako napadnutie čo si já osobne nemyslím ale aj tak sa vám ospravedlňujem, bolo to len preto že ste nedal žiadny dôkaz a já mnohým rečiam skratka neverím a neveril som že sa také niečo sa môže stať v takom obchode lebo dnes toho ľudia narozprávajú veď to možno pozná mnoho z nás a hlavne chovateľov,ak vám záleží na foto dokumentácii môžem časom zverejniť,to je z mojej strany všetko.
Dakujem Vam ze ste sa ozval ja nemam ziadny dovod tu pisat prispevky ktore su zavazdzjuce, alebo napadat obchody. Tiez som to videl, tiez som mladej predavacke povedal svoje, avsak tvrdila mi ze su mlade to preto. Ono je to tym ze v takychto obchodoch bohuzial predavaju ludia co nemaju k tomu vobec vztah. Mne raz v Piestanoch tvrdila predavacka ze ryzovnik je prepelica cinska:-) tym ma uplne odrovnala. Verte mi ze som vela krat do tyzdna pracovne vo viacerych mestach po zapanom SR a neni to jediny pripad kde maju takto skokanov. Aj v Piestanskom tescu takto mali, myslim ze je to aj ta ista spolocnost. Je mi len luto tych ludi aj anduliek, ze sa takto koli peniazom a ludskej hluposti mnozia a predavaju ako zdrave a mlade. Hold peniaze a ludia su dneska rozny. Ja sa na vas nehnevam, len ma zarazilo ze ste napisal ze mi neverite. Naozaj vsetko nefotim lebo to neni prvy pripad kde taketo vtactvo mali a hlavnr za brutalne vysoke ceny. Pozdravujem a nech sa vydari chovna sezona mate pekn andulky pozeral som na fotkach vo Vasom profile.
Díky vám všem, dnes jsme byli na burze chovatelů, (Sobotka), co jsem mohla posoudit, andulky s vadou - bez ocásků jsme tam neviděli, asi tam nebyly, asi by to byla pro chovatele ostuda, tak to asi bude problém zverimexů - anonymní prodej. Tam jde o jiné peníze. Díky za zprávy, že nejsme sami. Psala jsem na obchodní inspekci i na veterinární správu po tom, co v obchodě se mi vysmáli, ani peníze nevrátili.
Dobrý den,
mohu poprosit o radu: Nemocnou andulku jsme vrátili začátkem kvetna. Mám strach, že tím to trápení neskončilo. V polovině května naše pětiletá lutino měla pod sebou v kleciráno spoustu různého peří.Vypadalo přes noc. Ale: Přepeřovala už první víkend v březnu. Další hromada peří byla asi za 14 dní. Koncem května. Nic na ní nebylo vidět, normálně létala a se ochovala. Teď pár dní je "divná". Je protivná, mrzutá, často spí - na jedné nožce, a hlavně strašně se drbe, může se zbláznit, neví co dřív, jestli nožičkou vlevo, vpravo, zobáčkem, snaží se drbat a nemůže si na krček dosáhnout, už nacházím - denně, trochu peří, i prachové. Při tom drbání i cuká hlavičkou. Jako by měla tiky. Je to hrozné. Pokud nespí, jen se drbe. Máme jí pět let a nikdy nic takového neměla. Víte někdo co by to mohlo být? Máte podobnou zkušenost?
Mám strach kvůli tomu ptáčkovi s fr. pelicháním, byli zvlášť, prý je to nemoc jen mládat? Byli zvlášť! v Jiné místnosti! Nebo přinesl i něco jiného? Nějaké parazity?
Prosím poraďte, jestli máte zkušenost. Díky.
I kakání je jiné. Některé se jakoby vsákne do novin, je kolem mokrý flíček, jiné je tkanička - nezatočené jako dřív ale rovné nebo jen do obloučku, někdy bez bílé tečky. Krmení dáváme stále stejný výběr, teď navíc s pampeliškou a pastuší tobolkou - to žere.
Zítra určitě jedem k veterináři, ale kdybyste někdo měl radu, že bych jí pomohla ještě dnes - hned, je tu nonstop lékárna. Koupelnu má.
Velmi zajímavé vlákno pro mne, neboť jsem majitelkou slušného zverimexu a zároveň chovatelkou andulek. Prodávat nemocná zvířata je samozřejmě hanebnost, otázkou je, zda má neproškolený personál vůbec ponětí, o co se jedná. Za celou dobu trvání této diskuse a vkládání fotek vás ani nenapadlo nechat tedy udělat vyšetření na PBFD, což někdo i radil, protože toto jediné by byl důkaz. Fotky peří jsou alarmující a proto test z krve je dalším logickým krokem, jak nemoc potvrdit či vyloučit. A nemocné zvíře s důkazem v ruce se následně dá reklamovat. Každopádně přeji zbylým andulkám v domácnosti hodně zdraví a pokud se vám cokoli nezdá, navštivte MVDr. Sochorcovou v Hradci Králové.
Děkuji všem za všechny reakce, připomínky, rady i napomenutí. Je to pro nás bolestné ponaučení. Náš Pepík byl úžasný. Ochočený. Na zavolání vylezl z klece. Sedával na hlavě, rameni, na ruce. Uměl napodobit náš zvonek. Mátl nás tím. Zpíval melodie s kytarou. Volal čičičí když jsme hledali kočku. Křičel když kočka zlobila. Odnaučil i co nám se nedařilo ( krást jídlo). Prolézal ruličkou od toaleťáku, lezl po počítadle a čekal až zatleskáme. Házel si s námi míčkem. Byl odný ptáček. Nikdy ani neštípl. Od donesení a vrácení nakažené andulky do jeho odchodu uplynulo necelých 9 měsíců. Toho kamaráda ani nikdy neviděla, jen slyšela přes ventilačku na 8 metrů. Pak hodně pelichala, snad všechno prachové peří. Veterinář řekl, že nikdy nesmí ptáček ztrácet toto peří. Při přepeřování nemohla létat. To veterinář také říkal že i při něm musí být ptáček schopen letu. Dostávala dobrou stravu a péči ale slábla. Začala být protivná - nechtěla z klece. Přepeřovala častěji. Poslední čas prospala. Stále častěji. Poslední hodiny na obou nohou. Zobala do posledního dne dost. Hodně pila, mnohem víc než obvykle. Nedalo se nic dělat. Poslední noc mi seděla na prstě, pak ležela v dlani. Byla hodná až do konce.
V době (přelom dubna května), kdy jsem řešila zakoupeného nemocného ptáčka se mi podařilo najít chovatelku - dodavatele. Byla to kamarádka prodavačky. Majitelka obchodu o tomto odběru "zboží" údajně nevěděla. Mou písemnou reklamaci v obchodě přijali a mě dali razítko na kopii ale tvrdili že majitelka pražského velko řetězce Buddyshop sem k nám vůbec nejezdí. Doporučený dopis na její adresu nepřevzala, vrátil se mi. Věděla oč jde, předem od prodavačky. Ta už tam nyní nepracuje. Dodavatelka mi po telefonu přiznala, že ví, že ptáček je nemocný a že má francouzské pelichání. Nevěděla jsem tehdy jak hovor nahrát. Z ČOI mi třikrát počítač potvrdil přijetí dotazu, prosby o radu a reklamaci. Odpověď od člověka žádná. Na telefonním čísle reklamace nepřijímají a nevyřizují, vůbec je nic nezajímá. Na místní veterinární správě dodavatelku znali, nemá povolení k prodeji, jen k chovu. Velice rozlícená mi ještě nadala. Jde o záchrannou stanici pro ptáky Ranč u Kelímků, Popovice. Dokonce o nich s nimi byl pořad v televizi. Jen samá pozitiva. Paní chovatelka také byla ve výměně manželek. Zvažuji ji kontaktovat. Svým vědomým dodáním andulky do zverimexu k prodeji (bylo andulek víc, vím o třech) zavinila bolest a strach a úhyn jiného, nebo jiných ptáčků. Ve zverimexu dlouho exoty neměly. Nyní tam opět mají nelétavou korelu. Bohužej jsem ve stresu a strachu tehdy ptáčka vrátila po shlédnutí fotek záchranné stanice (nyní už tam ty fotky nejsou), dřív, než jsem mluvila s chovatelkou. Čekala jsem, že věc ude řešit zverimex. Chovatelka se přiznala až pak. Ale veterinární správa mohla postihnout jen prodej bez povolení, ten obě kamarádky popřely.
Jen tolik, že chovatel nemá možnost se bránit proti takovému chování. Pokud bych to chtěla dokázat, musela bych už od začátku vědět, oč se jedná. Žel jsem informace měla postupně a v nesprávném pořadí. O možnostech testů jsem se dozvěděla až po vrácení ptáčka a naší andulce už by to stejně nepomohlo. Měli jsme jednu andulku 5 let, pak týden tři a 9 měsíců dvě. nyní máme zase jednu. O chovu neuvažujeme. Do testování se pustí chovatel více andulek nebo drahých exemplářů. U andulek se to neočekává. Vím, že skoro nic nevím, ale prodavačky v obchodě, nevěděly ani zlomek toho a moji známí, chovatelé jedné andulky pro radost také nemají tušení. Tak to pak funguje jak jsme žel zažili. Peníze za vráceného ptáčka, klec a další jsme zpět nedostali. Jen jsme byli obviňováni ze lhaní. Od profesionálních lumpů. Není možnost obrany, jen morální převaha a víra ve vyšší spravedlnost.
Všem vám hodně štěstí.
han
napsal(a):
Jen tolik, že chovatel nemá možnost se bránit proti takovému chování. Pokud bych to chtěla dokázat, musela bych už od začátku vědět, oč se jedná. Žel jsem informace měla postupně a v nesprávném pořadí. O možnostech testů jsem se dozvěděla až po vrácení ptáčka a naší andulce už by to stejně nepomohlo. Měli jsme jednu andulku 5 let, pak týden tři a 9 měsíců dvě. nyní máme zase jednu. O chovu neuvažujeme. Do testování se pustí chovatel více andulek nebo drahých exemplářů. U andulek se to neočekává. Vím, že skoro nic nevím, ale prodavačky v obchodě, nevěděly ani zlomek toho a moji známí, chovatelé jedné andulky pro radost také nemají tušení. Tak to pak funguje jak jsme žel zažili. Peníze za vráceného ptáčka, klec a další jsme zpět nedostali. Jen jsme byli obviňováni ze lhaní. Od profesionálních lumpů. Není možnost obrany, jen morální převaha a víra ve vyšší spravedlnost.
Všem vám hodně štěstí.
Milá paní, pozdě pláčete nad rozlitým mlíkem, opět se potvrdilo, to co tady už zaznělo snad tisíckrát. Nejdříve si pořádně nastudovat a potom kupovat. Pokud by jste měla zjištěný dostatek informací, jen ze zásady byjste nešla koupit ptáka do Zverimexu. Chovatelů andulek je spousta
Auto si pořídite také až uděláte řidičský průkaz.