Australské andulky

Prodám Andulku vlnkovanou - Australské andulky 2:3 r. 2024 za 250kč/ks. 728...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.214.254
Dobry den. Chcem sa opytat chovatelov a majitelov anduliek na ich osobny nazor, skusenosti.
Na zahranicnych forach, ako avianavenue ci tailfeathersnetwork či budgerigarsforum, aď., sa mozte od niektorych ludi dozvediet ( prevazne z USA, KAnady, atď ), že granule pre papagaje aj andulky su nevyhnutne, pokial andulky odmietaju jest zeleninu, atď. Hoci zelenina tiez sama o sebe nie je ich prirodzena strava.
V roku 2017 zomrel moj 13 rocny anduliacik na chronicke zlyhanie ladvin.
Minule rok asi preslachtena samicka na cholangiokarcinom pecene.
Pred tyzdnom moj, zrejme vobec nie preslachteny, samcek na zatial neznamu pricinu, na zlyhanie srdca z nejakeho dovodu. Mal masivne prkrvene organy, z toho aj zvacsenu pecen, moznu pecenovu encefalopatiu.
Chcem sa opytat, je pravda to, co chovatelia na forach hovoria, ze to moze byt nedostatok vitaminov, ktory sa prejavuje takto, roznymi ochoreniami? Resp. do akej miery vplyva na to genetika, slachtenie?
Mojim andulkam kupujem semena z Nemecka asi posledne 2 roky, bez pridavnych latok, kedysi som v istom obdobi aj naklicovat dal. Davam im jablko, mrkvy, obcas som daval bataty.. travne semena a lesknicu mi jest nechcu. Takisto robim obcas vajecnu zmes z vajec, mrkiev a jablk, hoci vajcia maju byt zatazujuce pre ladviny. Tento rok som dal moje andulky v lete asi 25 krat na balkon s klietkami na vitamin D po dobu asi 2 hodiny.
Prosim Vas, u anduliek sa asi neda zistit hladina vitaminov. Ako je to s tou nevyhnutnostou granul na krmenie? Dakujem pekne.
granule jsou dle mého názoru pouze pro "lenivé a prostoduché" a to platí i pro "psí, kočičí, tera a všechny možné další" díky masivní masáži z reklam, kdy lidé z pohodlnosti uvěří, že je v nich "fšechno" a nemusí přemýšlet jak sestavit vhodnou krmnou dávku, která by měla odpovídat a co nejvíce se přibližovat přirozeným potřebám toho kterého druhu a období kterým zrovna prochází např. pelíchání, hnízdění..atd ...atd...
důležitý je i způsob výroby - je-li použita tepelná extruze, tak se defakto všechny příznivé látky zničí způsobem výroby (vysoké teploty) a jsou nahrazeny umělými premixy (vitamíny)
akceptovatelné by teoreticky mohly být granule lisované za studena
otázkou je "konzervace" - jak vidíme "konzervanty a antioxidanty" nebo "povolené v EU", jdeme pryč...
Přírodní jsou např. rozmarýn, vit. C, E, jejich kombinace. Přírodní vit. E je psán jako alfa-tokoferol.
Jakým způsobem se vyrábějí "ptačí" jsem se nepídil ani je nikdy nekrmil...
Zastánci budou tvrdit, že tím krmí ten a ten "věhlasný" chovatel s obrovskými úspěchy...ale určitě nikdo nekrmí jen 100% granule a "malí" papoušci nežijí zase tak dlouho, aby se případný "nevysvětlitelný" úhyn se přičítal chemii z granulí
Takže způsob výroby je jaký ?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.214.254
Dakujem. Velmi som Vam nerozumel. Co myslite poslednou otazku?
P:S: Nemyslim si, ze andulky neziju tak dlho, aby sa mohol uhyn pricitat chemii, prepacte, s tym v ziadnom pripade nesuhlasim.
Neviem, ako sa vyrabaju granule rodybush, harisson, ci ine..., ale vie mi niekto povedat, ze andulky, ktore zili najdlhsie, resp, kto ma dlho zijuce andulky, aku stravu im dava?
Ja ta teoria o hypovitaminozue a rozvoji chorob pravdiva, ci je to len americky blaf, aby zlakali ludi na granule?
Co myslite poslednou otazku?
způsob výroby - čemu na tom nerozumíte ? nějakým způsobem z toho ty "bobky" musí udělat...
kto ma dlho zijuce andulky, aku stravu im dava?
Teď mám ještě venku v 3m voliéře 2,0 , 11 a 10 let (moje kroužkované odchovy)
Krmeni jsou klasicky (lesknice, všechny druhy prosa, oves - oba druhy, kardi, dle počasí trocha slunečnice) každý den drn pampelišky a všechny možné druhy trav v různém stádiu mléčné zralosti, které jim nosím z toulek se psy...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.214.254
Ano, ale ja neviem, jak sa tie granule vyrabaju, netusim.
Ale, nevidim dovod, preco by sa na andulke zijucej niekedy aj 20 rokov nemohli ukazat problemy z chemie, to je ozaj nejake nedorozumenie.
Kde zbierate po cely rok ptacinec, resp, pampelisku, a tie travy? Celorocne sa to mat asi neda. A pampeliska a ptaciinec vacsinou rastu tam, kde chodia auta, alebo je inak zaspinene prostredie.
P:S: Neverim, ze by niekto mal dlho zijucu andulku, ktora je primarne na peletach, aj pre to som sa na to pytal.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.214.254
nepouzivam ju ani ja.
Ale, kde ich zbierate? Ja chodim do lesa, ale vacsinu tych jednoduchych trav nepoznam, a neviem, kedy je mliecna zrelost. Ked som na balkone pestoval zelene senegalske proso, tam je vidno, kedy maju mliecnu zrelost, ale obycajne travy....
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
nepouzivam ju ani ja.
Ale, kde ich zbierate? Ja chodim do lesa, ale vacsinu tych jednoduchych trav nepoznam, a neviem, kedy je mliecna zrelost. Ked som na balkone pestoval zelene senegalske proso, tam je vidno, kedy maju mliecnu zrelost, ale obycajne travy....
vacsinu tych jednoduchych trav nepoznam, a neviem, kedy je mliecna zrelost.
tož učit se...učit se ... učit se ...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.214.254
doucim sa. Ale, nechceli ste mi odpovedat na otazku, ze ako to, ze takmer 22 rocna andulka vydrzala tak dlho pri takej strave jednoduchej? :-) Dakujem. To je vsetko.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.214.254
Vsak, clovek s nickom pterodactyll, ci nejaky taky nick..., pisal, ze ma znameho, ktory mal andulku 22 rokov, takze ...? Neviem momentalne uz, ktory je to ten prerodactyll.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.214.254
pardon, ja som si aj pomylil nieco, co mi bolo pisane na sukromne spravy.