Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.12.2019 20:22
Bjerk

XXX.XXX.143.45

Dobry den, mame doma novou andulku, je cca 10dni “vyletla” z budky, mame ji doma 4. den a za tu dobu ji vypadlo uz 5 vetsich pericek, na jedne letce byla krev. Je takova rozcepyrena, misty je videt kuze, kdyz roztahne kridla, je pod nimi temer hola. Pokousi se letat, ale jde vzdycky k zemi. Posilam fotky. Jedna se zrejme o francouzske pelichani, je to tak? Radi bychom si ji nechali i tak, nejde nam o chov, neradi bychom ale, aby trpela. Diky za nazory

30.12.2019 20:50
Bjerk

XXX.XXX.143.45

Jeste pridavam foto od chovatele presne pred 10 dny (zrejme tedy v den nebo den predtim, nez vyletl/byl vyndan z budky) ocividne letky jeste mel

30.12.2019 21:18
euw

XXX.XXX.186.109

Jasný skokan.

30.12.2019 21:23
Bjerk

XXX.XXX.143.45

Diky, vite neco vice o teto nemoci? V pripade, ze nam nebude vadit, ze neleta, mame si ji nechat? Opravdu nechceme, aby se trapila, zajimalo by me tedy, jestli ma franc.pelichani jeste jine priznaky, nez to pelichani.

30.12.2019 22:06
euw

XXX.XXX.186.109

Bjerk napsal(a):
Diky, vite neco vice o teto nemoci? V pripade, ze nam nebude vadit, ze neleta, mame si ji nechat? Opravdu nechceme, aby se trapila, zajimalo by me tedy, jestli ma franc.pelichani jeste jine priznaky, nez to pelichani.

Keď si zadáte do vyhľadávača francúzske pŕchnutie, tak na Vás "vyskočí" množstvo článkov.

30.12.2019 22:25
Bjerk

XXX.XXX.143.45

To ano, ve vetsine clanku jsem se ale docetla pouze rady pro chovatele (nechat utratit), aby se jim infekce nesirila. Nikde jsem ale nenasla rady pro ty, kteri si od chovatele prinesou ptacka domu. Snazila jsem se s chovatelem spojit, bohuzel mi nezveda telefon a neodpovida na sms.

31.12.2019 08:31
Alkonost

XXX.XXX.254.245

Bjerk napsal(a):
To ano, ve vetsine clanku jsem se ale docetla pouze rady pro chovatele (nechat utratit), aby se jim infekce nesirila. Nikde jsem ale nenasla rady pro ty, kteri si od chovatele prinesou ptacka domu. Snazila jsem se s chovatelem spojit, bohuzel mi nezveda telefon a neodpovida na sms.

tak jasne ze vam to nezveda technicky vas podved , a jinak ne, pokud vim tak by franc. pelichání nemelo mít vliv na ostatní zdravotní aspekty ptáka(az nato ze bez kridel nebube nikdy zit plnohodnotný zivot) kdesi kdysi sem i vydela ze nekde meli ve voliere jen skokany a rikaly ze je takto "chovaj" protoze sou hrozne roztomilý

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.12.2019 08:45

Alkonost napsal(a):
tak jasne ze vam to nezveda technicky vas podved , a jinak ne, pokud vim tak by franc. pelichání nemelo mít vliv na ostatní zdravotní aspekty ptáka(az nato ze bez kridel nebube nikdy zit plnohodnotný zivot) kdesi kdysi sem i vydela ze nekde meli ve voliere jen skokany a rikaly ze je takto "chovaj" protoze sou hrozne roztomilý

Ale ano moja sestranica ich chovala volala ich "bezkridlove andulky" a chodila s nimi von lebo neuleteli, takt ich mala asi 7 a behali jej po kuchyni uplne krtotke. Nerozmnozovala ich ale mala ich ako domaci mazlickov, akoze bolo to pekne no decko sa zahralo. A dozteraz ma jednu uz ma 7 rokov.

31.12.2019 16:45
Bjerk

XXX.XXX.11.164

Uz jsme se s chovatelem spojili, opravdu o tom nevedel, sourozenci jsou ok a nikdy se mu to v chovu nestalo. Napadla ho spojistost s nedostatkem svetla (vitD) Tim, ze to byl posledni podzimni odchov. Doufa, ze to neni primo franc.pelichani, znamenalo by to obrovsky prusvih pro jeho chov.

31.12.2019 17:25
eli22

XXX.XXX.58.41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale ano moja sestranica ich chovala volala ich "bezkridlove andulky" a chodila s nimi von lebo neuleteli, takt ich mala asi 7 a behali jej po kuchyni uplne krtotke. Nerozmnozovala ich ale mala ich ako domaci mazlickov, akoze bolo to pekne no decko sa zahralo. A dozteraz ma jednu uz ma 7 rokov.

Jo, tak k paní bych teda chtěla chodit na návštěvu, nebo nedej Bůh, kdyby ona přišla k nám. "Děcko si zahrálo" - to je bomba.

31.12.2019 17:56
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

eli22 napsal(a):
Jo, tak k paní bych teda chtěla chodit na návštěvu, nebo nedej Bůh, kdyby ona přišla k nám. "Děcko si zahrálo" - to je bomba.

To je přesně to, proč burza nebo výstava může být riziková. Když se tam objeví tací rádoby chovatelé , všichni zapláčou. Jdou se podívat a nechápou, že přišli nakazit.

31.12.2019 18:03
eli22

XXX.XXX.58.41

pterodactyll napsal(a):
To je přesně to, proč burza nebo výstava může být riziková. Když se tam objeví tací rádoby chovatelé , všichni zapláčou. Jdou se podívat a nechápou, že přišli nakazit.

To je přesně to, proč na burzy nikdy nejezdím.

31.12.2019 18:38

eli22 napsal(a):

Ale ved ta osoba nie je chovatelka, nechodi na burzy nic, proste ich ma doma ako domacich milacikov a basta!!!!! Nehadajte za tym zasa riziko nakazy a nejaky mor, co vsetkych nakazi. Boze sak ozaj? Urcite by k Vam nechodila a naco....nechodi na navseevy s andulkami. Nejaky uzasny chovatel jej to predal dobre ju oklamal, ze su krotke a chudatko az potom zistila co sa deje, ze jej to francuzske prchnutie. Teraz ich ma doma a stara sa o ne to je vsetko, nic neorzmnozuje nic nechova.

31.12.2019 18:48
Bjerk

XXX.XXX.11.164

Dle toho co jsem se docetla, nakazena mladata byvaji infekcni max do 6 mesicu veku..

1.1.2020 17:12
petajz

XXX.XXX.145.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale ved ta osoba nie je chovatelka, nechodi na burzy nic, proste ich ma doma ako domacich milacikov a basta!!!!! Nehadajte za tym zasa riziko nakazy a nejaky mor, co vsetkych nakazi. Boze sak ozaj? Urcite by k Vam nechodila a naco....nechodi na navseevy s andulkami. Nejaky uzasny chovatel jej to predal dobre ju oklamal, ze su krotke a chudatko az potom zistila co sa deje, ze jej to francuzske prchnutie. Teraz ich ma doma a stara sa o ne to je vsetko, nic neorzmnozuje nic nechova.

Přesně díky takovému přístupu jaký zastáváte se takové nemoci rozšířili do chovů.Copak vás nenapadlo že zadavatelka musí také někde nakoupit třeba krmení,chovatelské potřeby atd.Pokud navštíví nějaký zverimex kde se prodává i ptactvo může nevědomky přenést toto virové onemocnění donesené třeba na oblečení na další ptáky a tím napomáhat k jeho šíření.Zadavatelce bych spíš poradil tohoto vysoce rizikového ptáka vrátit,provést důkladnou dezinfekci a koupit si novou zdravou andulku z jiného chovu která určitě udělá větší radost než pohled na poskakujícího mrzáčka.Při současném nadbytku andulek by neměl být problém pořídit si pěkného zdravého ptáčka.Tohle virové onemocnění je nevyléčitelné a v těle andulky zůstává trvale a také je celý život přenáší.

2.1.2020 13:05
euw

XXX.XXX.250.125

Bjerk napsal(a):
Uz jsme se s chovatelem spojili, opravdu o tom nevedel, sourozenci jsou ok a nikdy se mu to v chovu nestalo. Napadla ho spojistost s nedostatkem svetla (vitD) Tim, ze to byl posledni podzimni odchov. Doufa, ze to neni primo franc.pelichani, znamenalo by to obrovsky prusvih pro jeho chov.

S najväčšou pravdepodobnosťou má zamorený chov touto neliečitelnou nákazlivou chorobou, dobré o Tom vie a len Vás oblbuje rečičkami a robí zo seba poctivého chovateľa. S takýmto štýlom komunikácie som sa už stretol viackrát.

2.1.2020 20:05
zosrnia

XXX.XXX.180.86

petajz napsal(a):
Přesně díky takovému přístupu jaký zastáváte se takové nemoci rozšířili do chovů.Copak vás nenapadlo že zadavatelka musí také někde nakoupit třeba krmení,chovatelské potřeby atd.Pokud navštíví nějaký zverimex kde se prodává i ptactvo může nevědomky přenést toto virové onemocnění donesené třeba na oblečení na další ptáky a tím napomáhat k jeho šíření.Zadavatelce bych spíš poradil tohoto vysoce rizikového ptáka vrátit,provést důkladnou dezinfekci a koupit si novou zdravou andulku z jiného chovu která určitě udělá větší radost než pohled na poskakujícího mrzáčka.Při současném nadbytku andulek by neměl být problém pořídit si pěkného zdravého ptáčka.Tohle virové onemocnění je nevyléčitelné a v těle andulky zůstává trvale a také je celý život přenáší.

Plne s vami súhlasím napísal ste to presne.

3.1.2020 02:20
Sergi26

XXX.XXX.44.4

https://cs.wikipedia.org/wiki/Polyomavir%C3%B3za_pt%C3%A1k%C5%AF počtěte si někteří...hlavně přenos viru

3.1.2020 09:40
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Sergi26 napsal(a):
https://cs.wikipedia.org/wiki/Polyomavir%C3%B3za_pt%C3%A1k%C5%AF počtěte si někteří...hlavně přenos viru

Zde je to opravdu dobře popsáno. Ale bojím se,že to bude na chovatele roztomilých lezoucích ptáčků moc dlouhé. Mají přece svou hlavu. To že škodí všem je nezajímá.

3.1.2020 11:06
eli22

XXX.XXX.58.41

pterodactyll napsal(a):
Zde je to opravdu dobře popsáno. Ale bojím se,že to bude na chovatele roztomilých lezoucích ptáčků moc dlouhé. Mají přece svou hlavu. To že škodí všem je nezajímá.

Tak za prvé je to velké nebezpečí pro celé okolí a za druhé, mě by tedy nebavilo koukat se na plazící se lidi kolem mě bez nohou, natož aby se mi to zdálo roztomilé. Jo, je to hn.sně napsané, ale v podstatě to tak je.

29.1.2020 16:41
Bjerk

XXX.XXX.243.115

Dobry den, pripojuji aktualni fotky letek naseho skokana, skoro vsechny mu dorostly (sem tam nejaka vypadne) a zacal litat, prijde mi ale, ze letky mu “prerustaji”, nejsou podle velikosti a serezane, posilam foto. Mate s tim nekdo zkusenost? Je to problem? Jinak papoustek prosperuje

29.1.2020 17:00
euw

XXX.XXX.224.255

Bjerk napsal(a):
Dobry den, pripojuji aktualni fotky letek naseho skokana, skoro vsechny mu dorostly (sem tam nejaka vypadne) a zacal litat, prijde mi ale, ze letky mu “prerustaji”, nejsou podle velikosti a serezane, posilam foto. Mate s tim nekdo zkusenost? Je to problem? Jinak papoustek prosperuje

Ten vták nie je v poriadku. Keby bol zdravý by jeho letky vyzerali lepšie a po čerstvom dorastení by mu hneď nevypadávali. Vyzerá to na BFD.

29.1.2020 17:00
JoPe

XXX.XXX.82.6

Nic mu nepřerůstá ale má narostlé než ruční letky a loketní chybí. Kromě toho je potřeba podívat , jestli dorůstá ocas nebo se vylamuje nedorostlé peří.

29.1.2020 17:16
Bjerk

XXX.XXX.243.115

Ze ma zrejme franc.pelichani vime, viz me prvni prispevky v teto diskuzi

29.1.2020 18:10
Bjerk

XXX.XXX.243.115

Neumim mu roztahnout kridlo, ale kdyz ho roztahuje sam, nevypada to, ze by loketni chybely, ma celou radu, az na par napreskacku vypadanych (max 3 na kazdem kridle). Mam teorii, ze mu virus poskodil folikuly a peri ted dorusta takhle divne. Ocasni mu uz nepadaji, myslim, ze dorustaji.

30.1.2020 18:16
Sis

XXX.XXX.36.238

Nechte udělat testy a máte jasno vy i chovatel

30.1.2020 19:42
speciallista

XXX.XXX.62.46

Dávejte mu vitamíny,když se to povede chytit včas,imunitní systém ptáka si s tím poradí,ale chce to podporu.Pokud ho chcete na mazlíka,nevidím problém.Ale do chovu v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ!
Ať se daří.

30.1.2020 20:39
Bjerk

XXX.XXX.243.115

Dekuji, chov s nim rozhodne neplanuji. S vitaminy je to celkem problem, nechce ani ovoce, ani zeleninu (zkousela jsem snad uz vse ve vsech podobach - vcelku, nahrubo, najemno atd), koupila jsem mu nejake nelevne vitaminy do vody, vodu jsem ho ale nikdy pit nevidela, sale jsem zkousela nejakou premiovou smes zrni s vitaminy, vyjida pouze zrni. Takze je na smesi zrni a senegalskem prosu. Mate nejaky napad, jak jinak do nej vitaminy dostat? Diky :)

30.1.2020 20:46
kareta

XXX.XXX.84.6

Zamíchejte mu nastrouhanou mrkev a ovoce do zrní a do vody mu dávejte Supervit D.

30.1.2020 20:50
Sis

XXX.XXX.36.238

Bjerk napsal(a):
Dekuji, chov s nim rozhodne neplanuji. S vitaminy je to celkem problem, nechce ani ovoce, ani zeleninu (zkousela jsem snad uz vse ve vsech podobach - vcelku, nahrubo, najemno atd), koupila jsem mu nejake nelevne vitaminy do vody, vodu jsem ho ale nikdy pit nevidela, sale jsem zkousela nejakou premiovou smes zrni s vitaminy, vyjida pouze zrni. Takze je na smesi zrni a senegalskem prosu. Mate nejaky napad, jak jinak do nej vitaminy dostat? Diky :)

Ty testy by od věci stejně nebyli, pokud by to měl, už si nejspíš nikdy žádného dalšího papouška nepořídíte

30.1.2020 20:50
Bjerk

XXX.XXX.243.115

Do vody mu davam Na doporuceni Nekton biotin (Vodu podle me ale vubec nepije), strouhanou mrkev a jablko do zrni jsem zkousela, vyzobava jen zrni

30.1.2020 21:08
kareta

XXX.XXX.84.6

Nevadí . Dávejte mu to tam nato zrní pořád . Jak to bude přebírat tak to zároveň párkrát ochutná a bude to pak jíst taky. Musí se to naučit. Když to nikdy neviděl tak to nejí. Zelené krmení dávejte mezi mřížky klece nebo na strop klece.

31.1.2020 15:17
speciallista

XXX.XXX.62.46

Já dávám celoročně do pití optimin.

31.1.2020 17:12
euw

XXX.XXX.188.254

Andulky ani mne nechcú ovocie a zeleninu a už sa im to nepokúšam ani dávať. Inak to však je so zeleným krmivom a ovocnými, vrbovými a ihličnatých vetvičkami. Majú veľmi rady hviezdicu prostrednú (ptačinec žabinec), ktorý nájdete bežné aj v zime, púpavu, pastiersku kašičku a v lete semená rôznych druhov tráv hlavne v mliečnej zrelosti. Na vetvičkách ozobávajú čerstvé púčiky a mladú kôru. Ihličie zase obsahuje silice (nedávať tis je jedovatý!).
Takže imunitu mu v priebehu roka môžete upraviť hlavne z takýchto čisto prírodných zdrojov. Keď bude lepšie počasie treba aby bol častejšie na slnku kvôli tvorbe vitamínu D, ktorý je na správne fungovanie organizmu asi najdôležitejší.

31.1.2020 17:23
opal88

XXX.XXX.197.223

Pastierska kašička je pre niekoho možno dobrá tiež,
ale asi ste mysleli pastiersku kapsičku.

31.1.2020 18:53
Bjerk

XXX.XXX.243.115

To zni fajn, mame u domu louku i les, takze budeme zkouset vlastni zdroje. Diky za rady!

31.1.2020 21:16
euw

XXX.XXX.188.254

opal88 napsal(a):
Pastierska kašička je pre niekoho možno dobrá tiež,
ale asi ste mysleli pastiersku kapsičku.

Máte pravdu, telefón mi to automaticky prepísal a nevšimol som si to. Samozrejme, že je to pastierska kapsička, tak ako ste ma opravil.

31.1.2020 22:37
euw

XXX.XXX.188.254

Ešte by som chcel dodať, že moje andule veľmi obľubujú aj mrkvovú vňať.

Přidejte reakci

Přidat smajlík